logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1972)

Image

Filmul "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte", regizat de Sergiu Nicolaescu, o ecranizare după nuvela "Moartea lui Ipu" de Titus Popovici, a avut premiera în 1972.

 


Pelicula prezintă drama unui băiat orfan care locuieşte cu sora mai mare, Margareta, şi cu soţul acesteia, preotul Ioan, într-un sat transilvănean, unde se află cantonat un detaşament al armatei germane, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Băiatul e singuratic, are un singur prieten - un om numit Todor Ciupe, căruia i se spune Ipu, "nebunul satului", care locuia într-o magazie din curtea preotului.

 



Într-o zi de august un ofiţer german este ucis pe un câmp, băiatul orfan găseşte trupul acestuia şi îi ia pistolul. Oficialităţile locale române sunt anunţate de colonelul german că a doua zi trebuie predat vinovatul, altfel va recurge la represalii în masă asupra populaţiei din sat. Preotul Ioan, notarul Mereuţă şi medicul Bunu caută un ţap ispăşitor pe care să-l predea autorităţilor germane şi se gândesc la Ipu. În invită pe acesta la masă, medicul îl consultă şi-i spune că e grav bolnav, iar preotul îi spune că în cazul în care nu va fi predat vinovatul, ei urmează să fie împuşcaţi. Ipu acceptă să-şi asume vina pentru a-i salva pe ceilalţi, cerând în schimb un mormânt frumos şi ca rudele lui să primească pământ şi bani. Notarul Mereuţă încheie un act de donaţie.

 



A doua zi dimineaţă, Ipu merge la autorităţile germane să se predea, însoţit de oficialităţile comunei. Trupele germane îi ignoră, fiind grăbiţi să părăsească satul, întrucât se apropiau trupele române. Băiatul scoate pistolul furat de la ofiţerul german ucis şi rosteşte condamnarea morală la moarte a celor vinovaţi.

 



"Întunecat şi apăsător, filmul 'Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte' explorează comportamentul şi reacţiile unor oameni aflaţi în situaţii-limită unde ipocrizia, cinismul şi laşitatea aşa-numiţilor stâlpi ai comunităţii vin în contradicţie flagrantă cu onestitatea, curajul şi, mai presus de orice, puterea de sacrificiu a... nebunului satului", notează site-ul https://carturesti.ro/.

 



"Ipu (interpretat de actorul Amza Pellea), nebunul satului, trăieşte ultimele zile ale ocupaţiei germane în satul său transilvan. (...) După ce un militar neamţ a fost ucis, localnicii sunt ameninţaţi cu execuţia dacă nu-l predau pe cel ce a săvârşit crima. Ipu acceptă să-şi asume crima în schimbul unei parcele de teren pentru familie şi al unei înmormântări de lux la a cărei repetiţie ţine morţiş să asiste. Aranjamentul se dovedeşte inutil, nemţii, presaţi de evenimente, îl ignoră. Rămâne doar condamnarea morală 'la moarte' pronunţată de copilul orfan", scrie site-ul cinemagia.ro în prezentarea filmului.

 



Criticul de film Călin Căliman scria, în revista "Contemporanul" din 28 ianuarie 1972, că "proba de conştiinţă" la care sunt supuse, prin natura împrejurărilor personajele filmului, constituie, practic, substanţa dramatică a conflictului, adevăratul verdict.

 



"Adevărata sentinţă de condamnare la moarte (rostită încă din titlu) nu o vor executa comandanţii fascişti, care ţin să pedepsească exemplar uciderea unui ofiţer neamţ de către săteni, ci o va pronunţa, fără drept de apel, micul erou al filmului, pe care viaţa îl pune în postura de matur judecător al semenilor săi. Atunci, într-un târziu, după ce întâmplările filmului se încheiaseră lăsând doar o umbră grea şi apăsătoare, atunci când 'preţul onoarei' putea fi drămuit în linişte, atunci când însăşi viaţa, cu imprevizibilele ei răsturnări de situaţii a împiedicat pasul dintre laşitate şi crimă, atunci, abia atunci, copilul, maturizat de întâmplări - de atâtea dezertări morale, şi mârşăvii, şi slăbiciuni omeneşti - îşi rosteşte neiertător sentinţa 'atunci i-am condamnat pe toţi la moarte'... Pe toţi cei care n-au trecut, n-au putut trece, nici n-au încercat să treacă 'proba de conştiinţă' la care i-a supus viaţa", nota Călin Căliman în revista menţionată, potrivit site-ului aarc.ro.

 


 

În opinia criticului de film, "Sergiu Nicolaescu începe cu un suspans filmul său de suspans. Şi izbuteşte, apoi, să realizeze viguros, atât suspansurile psihologice, cât şi suspansurile de acţiune", iar "Amza Pellea creionează un Ipu generos şi stenic, înţelept şi abil, prietenos şi cu mari disponibilităţi sufleteşti (bucuria jocului poate fi confundată, oare, cu nebunia?), personajul său constituind un pilon solid al filmului".

 



Filmul a beneficiat de o distribuţie de excepţie - Amza Pellea, Cristian Şofron, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Ioana Bulcă, Octavian Cotescu, Iurie Darie, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Eugenia Bosînceanu, Eliza Petrăchescu, Sergiu Nicolaescu, Ernest Maftei, Lazăr Vrabie, Alexandru Herescu - dar şi de o coloană sonoră inspirată, compusă de Tiberiu Olah.

Pelicula a primit, în 1972, din partea Asociaţiei Cineaştilor, premiul pentru interpretare masculină (Gheorghe Dinică) şi premiul pentru coloană sonoră, menţionează site-ul cinemaraton.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: cinemagia.ro

Afisari: 54

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 17-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai

Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa

Documentare 16-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda

Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război

Documentare 16-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)

Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă

Documentare 16-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)

În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940

Documentare 16-05-2025 09:30

16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a

Documentare 16-05-2025 09:00

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform

Documentare 16-05-2025 08:30

16 mai - Ziua internațională a luminii (UNESCO)

Ziua internațională a luminii este marcată anual, la 16 mai, pentru a aniversa prima operațiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman. Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire științifică poate aduce beneficii revoluționare în domenii diverse precum comunicații, medicină și altele, potr

Documentare 16-05-2025 08:00

Romanian Design Week, festival dedicat industriilor creativ-culturale (16-25 mai)

Festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative Romanian Design Week are loc în București, în perioada 16-25 mai, în trei spații din centrul orașului: clădirea monument istoric din Piața George Enescu, care a găzduit în trecut celebrul restaurant CINA, Casa Fratelli și Muzeul Național de Artă al României, potrivit

Documentare 16-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Se atrage ura făcând bine ca și făcând rău.' - N. Machiavelli, 'Principele', XIX ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 16-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența pe ore la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025

Primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2025 a avut loc în ziua de 4 mai. Votul în diaspora s-a desfășurat începând de vineri, 2 mai (ora locală 7.00), până duminică, 4 mai, la ora 21.00 (ora României). Din cei 17.988.031 de alegători înscriși în listele electorale permanente, s-au prezen

Documentare 16-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

La primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai erau înscriși în listele electorale 17.988.031 de persoane. Prezența la urne în țară a fost de 53,21% (9.571.740 persoane), dintre care: 5.767.376 în mediul urban și 3.804.364 în mediul rural. În străinătate au votat, la cele 966 de secții de votare, 973.170 de persoane, conform s

Documentare 16-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 mai

Ortodoxe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei; Sf. Cuv. Teodor cel Sfințit Greco-catolice Sf. cuv. Teodor cel Sfințit; Sf. Ioan Nepomuk; Fer. Vladimir Ghika Romano-catolice Fer. Vladimir Ghika, pr. m. Sfinții Cuvioși Sil