Ziua Comunicaţiilor 2021, ediţie aniversară de 25 de ani

În ziua de 15 aprilie 2021, este programată conferinţa Ziua Comunicaţiilor, ajunsă la ediţia cu numărul 25. Evenimentul, desfăşurat sub sloganul "Telecomunicaţiile, vector de transformare digitală", va fi transmis live de la J. W. Marriott Bucharest Grand Hotel, la adresa www.ziuacomunicatiilor.ro, începând cu ora 9.15.
Pandemia de COVID-19 a demonstrat, notează organizatorii, că telecomunicaţiile sunt un pilon esenţial al societăţii contemporane, dându-le posibilitatea oamenilor să păstreze legătura cu cei dragi şi să-şi continue activitatea în ciuda restricţiilor impuse de contextul medical. Una din întrebările ce va fi ridicată în cadrul Zilei Comunicaţiilor este dacă telecomunicaţiile pot avea un rol şi în depăşirea pandemiei.
Alte teme abordate sunt: noutatea serviciilor de telecomunicaţii ce se conturează în piaţă; cum poate fi păstrat un echilibru între extinderea digitalizării şi împiedicarea infracţionalităţii cibernetice; investiţiile operatorilor în propriile centre de date etc. Vor fi analizate şi perspectivele de implementare a tehnologiei 5G la nivel naţional.
Cele trei paneluri de discuţii au următoarele titluri: telecomunicaţiile - motor al dezvoltării economiei naţionale; telecomunicaţiile - vector de transformare digitală şi (R)evoluţia digitală - provocări şi oportunităţi.
Concluziile finale ale conferinţei vor fi prezentate începând cu ora 15.
Printre vorbitori se vor număra reprezentanţi ai unor instituţii precum Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Autoritatea pentru digitalizarea României, ministere implicate în gestionarea infrastructurii de comunicaţii şi inovaţiei tehnologice. Nu vor lipsi invitaţi din partea companiilor de prestigiu în domeniu şi a furnizorilor de echipamente pentru industria de profil.
Evenimentul păstrează formatul hibrid lansat în 2020: prezentările şi panelurile se vor derula în format studio, iar audienţa va avea ocazia de a le urmări prin intermediul internetului.
Organizator este ITS Events Management, iar partener strategic este Asociaţia Operatorilor Mobili din România.
În 2020, Ziua Comunicaţiilor s-a desfăşurat la data de 15 septembrie, având tema "Rolul telecomunicaţiilor în procesul de digitalizare accelerată generată de COVID-19". Printre vorbitori, s-a numărat Sabin Sărmaş, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României de la acel moment, care a declarat că în instituţiile publice este necesară promovarea competenţelor digitale. Sabin Sărmaş a explicat importanţa identităţii electronice a cetăţenilor, a Platformei Software Centralizate pentru Identitate Digitală, proiect derulat de ADR, cât şi a interoperabilităţii între sistemele informatice ale instituţiilor publice şi cloud-ului guvernamental, ca piloni esenţiali ai transformării digitale a României.
La rândul său, Eduard Lovin, vicepreşedinte ANCOM, a afirmat că, deşi la nivelul anului 2020, serviciile 5G erau deja lansate în România de către unii operatori, acestea sunt mai degrabă servicii demonstrative ce nu permit atingerea tuturor parametrilor din standarde.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
În anul 2019, ediţia cu numărul 23 a evenimentului Ziua Comunicaţiilor s-a derulat la data de 3 aprilie. Au participat reprezentanţi oficiali ai instituţiilor publice din sectorul de telecomunicaţii, operatori telecom şi furnizori de soluţii de comunicaţii, precum şi companii de top din IT&C. Au fost analizate soluţii pentru accelerarea dezvoltării industriei de profil. "Concepte precum Tehnologia 5G, Internet of Things şi IT ca serviciu schimbă fundamental economia contemporană şi industria tech. Comunicaţiile rămân însă constantă acestei evoluţii şi singura cale prin care tehnologia ajunge la consumatorii finali, atât în business, cât şi în viaţa privată", au notat organizatorii.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
Ediţia aniversară de 20 de ani a Zilei Comunicaţiilor a fost programată la 18 mai 2016, la J. W. Grand Hotel Marriot, discuţiile axându-se pe originile, evoluţia şi starea de atunci a pieţei locale de comunicaţii mobile. Cele trei sesiuni tematice au fost intitulate: infrastructura în comunicaţii; IoT/M2M; securitatea în industria telecom.
Prima ediţie a Zilei Comunicaţiilor a avut loc în 1996, considerat anul naşterii telefoniei mobile în România, prin licitaţia pentru primele două licenţe GSM care a marcat debutul acestei industrii, notează www.ziuacomunicatiilor.ro. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto din deschidere: Ziua Comunicatiilor/facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Lirismul trebuie să fie în general rațional, dar în amănunte o leacă abătut de la rațiune.' - J. W. Goethe ('Dicționar de maxime comentat', ediția a II-a, Editura Științifică, 1971)
Sesiune plenară a Parlamentului European (31 martie - 3 aprilie)
Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 31 martie - 3 aprilie 2025. Vor avea loc discuții și vot pe teme precum evaluarea rezultatelor summitului UE din 20 martie, politicile externe, de apărare și de securitate ale UE în 2025, pregătirea UE pentru situații de criză, strategia Uniunii privind romii și combaterea d
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 31 martie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Ipatie, episcopul Gangrei; Sf. Mc. Veniamin diaconul Greco-catolice Sf. ep. m. Ipatie al Gangrei Romano-catolice Sf. Beniamin, diacon m. Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 31 martie. Sfântu
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 31 martie
Este a 90-a zi a anului 2025. Au mai rămas 275 de zile până la sfârșitul anului bisect. Soarele răsare la 06 h 59 m și apune la 19 h 42 m. Luna răsare la 07 h 43 m și apune la 22 h 45 m. Berbec 21 martie - 20 aprilie. Al doilea decan (31 martie - 9 aprilie). AGERPRES/(Documentare - Daniela
PERSONALITATEA ZILEI: Muzicianul Eric Clapton
Muzicianul și chitaristul Eric Clapton s-a născut la 30 martie 1945, la Ripley, în Marea Britanie. A început studiile la 'Kingston College of Art', dar nu le-a finalizat. Pasionat de muzică și de chitară, a început să cânte alături de numeroase trupe britanice, printre care Roosters și Yardbirds, la cea de-a doua cântând cu Jimmy P
30 martie - Ziua internațională zero deșeuri (ONU)
La 30 martie 2025 este marcată Ziua internațională zero deșeuri, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, pentru reducerea practicilor de consum și de producție nesustenabile la nivel mondial, potrivit https://www.un.org. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat, la 14 decembrie 2022, cu prilejul lucr
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 30 martie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Euvula, mama Sf. Pantelimon Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Duminica 4 din Post. Sf. cuv. Ioan Scărarul Romano-catolice Duminica a 4-a din Postul Mare Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 martie
Este a 89-a zi a anului 2025. Au mai rămas 276 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 00 m și apune la 19 h 41 m. Luna răsare la 07 h 18 m și apune la 21 h 20 m. Trecerea la ora de vară - ora 03 devine ora 04. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
CITATUL ZILEI
'Singurul mod de a-ți păstra sănătatea este să mănânci ceea ce nu vrei, să bei ceea ce nu-ți place și să faci ceea ce n-ai face.' - Mark Twain (sursa: https://www.viatasiopera.ro/)
FENOMENE ASTRONOMICE: Eclipsă parțială de Soare vizibilă de pe teritoriul României (29 martie)
La 29 martie 2025, Luna va acoperi o parte din discul solar în emisfera nordică, în cadrul unei eclipse parțiale de Soare de aproximativ patru ore, informează AFP. Fenomenul celest va începe la ora 08:50 GMT și se va încheia în jurul orei 12:43 GMT. 'Primii continentali care vor vedea eclipsa parțială vor fi locuitorii din Mau
DOCUMENTAR: Trecerea la ora oficială de vară
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 martie, ultima duminică a acestei luni calendaristice, ora 03.00 devine ora 04.00 (ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3). Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (27), potrivit www.timeanddate.com.
CITATUL ZILEI
'Sfiiciunea a murit când s-au născut hainele.' - Mark Twain, 'Urmând ecuatorul' (MAXIME ȘI CUGETÃRI din folclorul și literatura AMERICANÃ, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1974).
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 29 martie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Marcu, episcopul Aretuselor, și Chiril diaconul; Sf. Mc. Iona și Varahisie; Sf. Ier. Diadoh, episcopul Foticeei Greco-catolice Sf. m. Marcu al Aretusei; diac. Ciril și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Eustasie, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 martie
Este a 88-a zi a anului 2025. Au mai rămas 277 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 18 h 39 m. Luna răsare la 05 h 56 m și apune la 18 h 56 m. Eclipsă de Parțială de Soare - vizibilă în România 10 h 50 m - 14 h 43 m. Vizibilă în nord-vestul Africii, Europa și
Săptămâna europeană 24-28 martie 2025
Comisia Europeană a anunțat în noua sa strategie de pregătire pentru crize și amenințări că Uniunea Europeană se pregătește pentru riscuri, precum dezastre naturale, atacuri cibernetice și crize geopolitice, inclusiv posibilitatea unei agresiuni armate împotriva țărilor membre. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, la un summit la Paris,