logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Artista Lady Gaga

Image

Lady Gaga (nume real Stefani Joanne Angelina Germanotta - n.r.) s-a născut la 28 martie 1986, în New York, SUA, potrivit site-ului www.infomusic.ro. A început să cânte la pian de la vârsta de patru ani, compunând prima ei baladă la zece ani. La vârsta de 11 ani ar fi trebuit să înceapă să studieze la Şcoala Juilliard din Manhattan, dar a fost mutată la o şcoală romano-catolică privată, Convent of the Sacred Heart, notează site-ul https://www.biography.com.

La 17 ani, a fost admisă cu permisiune specială la Universitatea New York, în cadrul Tisch School of the Arts. Aici a studiat muzică, a compus cântece şi a scris eseuri despre artă, religie, probleme sociale şi politice.

A semnat iniţial un contract cu casa producătoare Dej Jam Recording, la 19 ani, dar după câteva luni, Dej Jam a rupt contractul, cu toate că până atunci, fosta ei companie de management îi făcuse cunoştinţă cu producătorul şi compozitorul RedOne, de asemenea impresariat de ei. Primul cântec produs de cei doi a fost ''Boys Boys Boys'', un mash-up inspirat de piesa ''Girls, Girls, Girls'' de Mötley Crüe şi ''T.N.T.'' de AC/DC, potrivit site-ului cinemagia.ro.

 


A început să cânte în cluburile din centrul cartierului Lower East Side, cu formaţiile Mackin Pulsifer şi SGBand. Numele de scenă - Lady Gaga - i-a fost inspirat de melodia ''Radio Ga-ga'' a trupei Queen, potrivit site-ului bestmusic.ro.

La început, a compus pentru mai mulţi artişti precum Fergie, Britney Spears, Black Eyed Peas şi Pussycat Dolls, înainte ca Akon să-i descopere puterea vocală, oferindu-i un contract cu propria casă de discuri, Kon Live Distribution, menţionează site-ul biography.com.

 

Sursa foto: Lady Gaga / Facebook



Albumul de debut - "The Fame" - lansat în octombrie 2008, a ajuns pe locul întâi în topurile din Austria, Marea Britanie, Canada şi Irlanda şi pe locul patru în Australia şi Statele Unite. Până în iulie 2009, vânzările materialului depăşiseră trei milioane de exemplare. CD-ul "The Fame" a inclus hit-uri precum "Just Dance", "Poker Face" şi "Paparazzi". Primele două cântece promovate - ''Just Dance'' şi ''Poker Face'' - au devenit hituri internaţionale, primind şase nominalizări la premiile Grammy, inclusiv pentru ''Albumul anului''.

 



La începutul anului 2009, după ce a cântat în deschidere cu New Kids on the Block şi Pussycat Dolls, a pornit în primul turneu solo, ''The Fame Ball Tour''. La sfârşitul aceluiaşi an, Lady Gaga a lansat al doilea album de studio - ''The Fame Monster'' - de pe care a promovat hitul ''Bad Romance'', începând şi un nou turneu - ''The Monster Ball Tour''. Tot în 2009, artista a câştigat trei premii la MTV Video Music Awards şi a fost desemnată ''Rising Star'' la evenimentul Billboard Women In Music, conform bestmusic.ro.

 


Următorul single de pe ''The Fame Monster'' a fost "Telephone", care a ajuns la numărul unul în topul Billboard's Pop songs. Melodia a intrat în topuri şi în Marea Britanie.

La 6 ianuarie 2010, Lady Gaga a câştigat două trofee la gala People's Choice Awards 2010. La începutul anului 2011, a lansat al treilea album de studio, ''Born This Way'', care a ajuns pe locul întâi în toată lumea în mai puţin de 24 de ore. ''Born This Way'' a fost vândut în peste zece milioane de copii. Primul single de pe album, intitulat chiar ''Born This Way'', a ajuns pe primul loc în toată lumea în mai puţin de 12 ore - întâi în Billboard Hot 100.

 

Sursa foto: Lady Gaga / Facebook




Lady Gaga a susţinut un concert la Bucureşti în 16 august 2012, numit "The Born This Way Ball", unde a cântat piese de pe albumul ''Born This Way'', dar şi piese de pe albumele ''The Fame Monster'' şi ''The Fame''.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU /  AGERPRES/FOTO


 

În 2013, Lady Gaga a lansat albumul ''Artpop'', de pe care a promovat piesele "Applause'', "Do What U Want" şi "Venus".

În septembrie 2014, a lansat albumul de duete jazz cu Tony Bennett numit ''Cheek to Cheek'', de pe care au fost promovate "Anything Goes" şi "I Can't Give You Anything but Love".

În 2015, Lady Gaga şi Dianne Warren au compus cântecul "Til It Happens To You", care a intrat pe coloana sonoră a filmului ''The Hunting Ground'', iar o parte din banii obţinuţi din vânzarea piesei au fost donaţi unor organizaţii umanitare. La 11 decembrie 2015, Lady Gaga a fost declarată de Billboard ''Woman Of The Year'', potrivit site-ului artistei, www.ladygaga.com. Tot în 2015, Lady Gaga şi Tony Bennet au câştigat premiul Grammy pentru ''Cheek to Cheek'', categoria cel mai bun album vocal pop tradiţional, conform site-ului www.popsugar.com.

 


Sursa foto: Lady Gaga / Facebook


 

În acelaşi an, artista a participat la spectacolul aniversar care marca 50 de ani de la lansarea filmului "The Sound of Music", interpretând selecţiuni din partiturile interpretate în film de Julie Andrews. Tot în 2015, Lady Gaga a jucat în pelicula "American Horror Story: Hotel", primind Golden Globe pentru rolul contesei, menţionează site-ul www.biography.com.

În februarie 2016 a participat la Grammy Awards, unde a cântat o piesă tribut David Bowie.

Tot în 2016, a lansat albumul "Joanne", care a intrat pe primul loc în topul SUA şi în alte ţări ale lumii. Acelaşi an aducea anunţul că artista urma să joace într-un remake după "A Star Is Born", în rolul Ally - care mai fusese jucat de actriţe precum Janet Gaynor, Judy Garland şi Barbra Streisand. Filmul a fost lansat în 2018 şi a devenit un hit al audienţelor, artista primind mai multe premii - Golden Globe, Grammy şi Oscar - pentru interpretarea "Shallow", menţionează site-ul amintit.

În 2017, Lady Gaga anunţa două spectacole, cu 27 de reprezentaţii - "Lady Gaga Enigma" - o colecţie ale celor mai cunoscute cântece ale sale, şi "Lady Gaga Jazz & Piano", care includea versiuni ale unor hituri din Great American Songbook.

 



Lady Gaga este prima femeie artist care a câştigat, în acelaşi an, premiile Oscar, Grammy, BAFTA şi Golden Globe. Astfel, ea a fost recompensată, în 2019, cu Oscar pentru "Shallow"; cu Grammy - pentru cea mai bună interpretare pop solo ("Joanne"); BAFTA - pentru cea mai bună coloană sonoră, cea mai bună actriţă într-un rol principal ("A Star Is Born); Golden Globe - pentru cea mai bună melodie originală ("Shallow" - "A Star Is Born").

Anul 2020 a însemnat lansarea albumului "Chromatica", dar şi a single-ului "Stupid Love", însoţit de un videoclip, precum şi a single-ului "Rain on Me", împreună cu Ariana Grande. Totodată, artista s-a implicat în organizarea "One World: Together At Home", împreună cu Paul McCartney, Elton John şi Taylor Swift, pentru a strânge fonduri destinate luptei împotriva pandemiei COVID 19, mai scrie site-ul www.biography.com. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea)

 

Sursa foto: Lady Gaga / Facebook

Afisari: 58

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 22-04-2025 08:00

22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)

La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&

Documentare 22-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)

Documentare 22-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 22-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 aprilie

Este a 112-a zi a anului 2025. Au mai rămas 253 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 20 m și apune la 20 h 09 m. Luna răsare la 03 h 48 m și apune la 13 h 28 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu) 

Documentare 21-04-2025 13:32

Papa Francisc (fișă biografică)

Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.

Documentare 21-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)

Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr

Documentare 21-04-2025 09:00

21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)

Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În

Documentare 21-04-2025 08:30

21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri

Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic

Documentare 21-04-2025 08:00

21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania

Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo

Documentare 21-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975) 

Documentare 21-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice

Documentare 21-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie

Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R