logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 80 de ani de la moartea romancierei şi eseistei britanice Virginia Woolf (28 martie)

Image

Romanciera şi eseista britanică Adeline Virginia Stephen (Virginia Woolf) s-a născut la 25 ianuarie 1882, la Londra, fiind fiica lui Leslie Stephen, istoric şi scriitor, primul editor al ''Dictionary of National Biography'', potrivit britannica.com.

Mama sa, Julia Prinsep Stephen, se născuse în India şi fusese model pentru pictori pre-rafaeliţi. Ambii părinţi fuseseră căsătoriţi înainte, tatăl având din prima căsătorie o fiică, iar mama - trei copii. Din această a doua căsătorie a părinţilor au rezultat alţi patru copii, iar toţi cei opt fraţi locuiau împreună, în districtul londonez Kensington, potrivit virginiawoolfsociety.co.uk.

Doi dintre fraţii ei au fost trimişi la şcoală, desăvârşindu-şi studiile la Universitatea Cambridge, unde unul dintre ei, Thoby, s-a împrietenit cu Leonard Woolf, Clive Bell, Saxon Sydney-Turner, Lytton Strachey şi Maynard Keynes, cei care au reprezentat nucleul grupului Bloomsbury, o societate informală de artişti, scriitori şi filosofi din Anglia, care au trăit şi au lucrat în zona Bloomsbury din centrul Londrei.

Fetele, însă, au învăţat acasă, dar au avut privilegiul de a avea acces la biblioteca victoriană a familiei. Mai mult decât atât, din cercul de prieteni ai părinţilor făceau parte numeroşi oameni de cultură ai vremii, printre aceştia numărându-se romancieri, filosofi sau critici literari. Virginia Woolf a avut, astfel, şansa de a aprecia şi chiar de a experimenta arta scrisului de la o vârstă fragedă.

În majoritatea romanelor sale, acţiunea se petrece la Londra şi la St. Ives. Mai mult, scriitoarea avea să descrie orăşelul St. Ives cu multă căldură, în memoriile sale, dar şi în romanul ''To the Lighthouse'' (1927), potrivit virginiawoolfsociety.co.uk.

Virginia Woolf a înfiinţat un ziar al familiei, ''Hyde Park Gate News'', în care nota toate anecdotele familiei, potrivit britannica.com. În 1895, îşi pierde mama, decedată subit, iar tânăra Virginia suferă prima cădere nervoasă. Sora sa vitregă, Stella, a preluat de atunci atribuţiile mamei, ocupându-se de toate treburile casei. Stella s-a căsătorit în 1897, dar şi ea a murit subit. Sarcinile casei au revenit atunci unei alte surori, Vanessa.

A urmat cursuri de germană, greacă şi latină la ''King's College'' din Londra. În cei patru ani pe care i-a petrecut aici, a intrat în contact cu reprezentantele feminismului.

În 1904, Virginia îşi pierde şi tatăl şi suferă o nouă cădere nervoasă, necesitând, din nou, spitalizare. Cam în aceeaşi perioadă, sora ei, Vanessa, împreună cu fratele Adrian au vândut casa din Hyde Park Gate, cumpărând o alta în Gordon Square, casele de aici devenind, ulterior, locul de naştere al grupului ''Bloomsbury''.

Din 1905, Virginia Woolf a început să scrie, timp de câţiva ani, recenzii pentru suplimentul literar al publicaţiei ''Times'', un an mai târziu, avea să sufere o nouă pierdere grea. După o călătorie în Grecia, fratele său, Thoby, a murit. Înainte de a muri, Thoby iniţiase aşa-numitele ''serate de joi de la Bloomsbury'', la care se reuneau prietenii care împărtăşeau aceleaşi pasiuni artistice, întâlniri care au fost continuate, apoi, de către Vanessa şi, ulterior, de Virginia şi de fratele lor, Adrian.

Aici, Virginia i-a cunoscut pe membrii grupului Bloomsbury, printre care şi pe scriitorul Leonard Woolf, cu care s-a căsătorit, în 1912, şi care avea să-i fie alături întreaga viaţă. Vanessa se căsătorise şi ea, cu câţiva ani înainte, cu un reprezentant al aceluiaşi cerc literar, Clive Bell.

Virginia Woolf a înfiinţat, alături de soţul său, o editură, Hogarth Press, potrivit britannica.com. Cei doi soţi au continuat să-şi imprime singuri lucrările până în 1932. Încă din anul 1908, Virginia Woolf începuse să lucreze la primul său roman, denumit iniţial ''Melymbrosia''. L-a definitivat în 1913, dar nu l-a putut publica până în 1915, când a apărut sub titlul ''The Voyage Out''.

Imediat după publicarea primului roman, a început să lucreze la ''Night and Day'', publicat în 1919. Primele ei opere erau convenţionale, folosind metodele tradiţionale, dar, începând cu ''Jacob's Room'' (1922), ''Mrs Dalloway'' (1925), ''To the Lighthouse'' (1927) şi ''The Waves'' (1931), autoarea devine din ce în ce mai inovativă, ultimele trei fiind şi romanele care au consacrat-o printre scriitorii de primă mărime ai modernismului. Romanul ''Mrs Dalloway'' a fost şi ecranizat, dar a reprezentat şi subiectul romanului (scris de Michael Cunningham) şi al filmului ''The Hours'' (2002).

Virginia Woolf a abordat, în scrierile sale, problematica timpului şi a memoriei, nu a pus accentul pe intrigă, ci a dezvoltat tehnica fluxului de conştiinţă, dobândită prin impresii subiective diferite, aparţinând unor persoane diferite, în faze temporale diferite.

Tema recurentă a romanelor sale, ''dinamismul clipei'', se regăseşte şi în ''Mrs Dalloway'', unde viaţa personajelor se desfăşoară pe parcursul unei singure zile, dar şi în ''Orlando'' (1928), unde un singur personaj traversează mai multe secole. Proza autoarei este simbolică, plină de imagini vizuale. Totodată, Virginia Woolf a influenţat reconsiderarea rolului femeii - scriitor în viaţa artistică. În 1929, i-a apărut volumul de eseuri cu tematică feministă, ''A Room of One's Own'', iar în 1937, a publicat romanul ''The Years''.

Virginia Woolf era invitată să ţină discursuri la colegii şi universităţi, devenind, în anii '20, un intelectual respectat şi o scriitoare apreciată. Stilul său era, de asemenea, remarcat în domeniul criticii literare şi al eseisticii. Cu tot acest succes de care se bucura, Woolf continua, însă, să traverseze lungi perioade de depresie. Un factor suplimentar de tensiune îl reprezenta pericolul în care se afla soţul său, Leonard, care, fiind evreu, risca în orice clipă să fie ridicat de nazişti.

Pe 28 martie 1941, după finalizarea romanului ''Between the Acts'', Virginia Woolf a plecat de acasă, şi-a umplut buzunarele cu pietre şi a sărit în apele râului Ouse, potrivit britannica.com.

Popularitatea sa a cunoscut o vizibilă estompare după cel de-Al Doilea Război Mondial, dar numele Virginiei Woolf a revenit în rândul marilor romancieri, odată cu mişcarea feministă din anii '70. Rămâne una dintre personalităţile de marcă ale literaturii universale, stilul său inovator inspirând generaţii întregi de scriitori. AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, Suzana Cristache Drăgan, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: britannica.com

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 28-01-2025 09:00

28 ianuarie - Ziua Europeană a Protecției Datelor

Pe 28 ianuarie, toate statele membre ale Consiliului Europei celebrează Ziua Europeană a Protecției Datelor. Anul acesta, se împlinesc 44 de ani de la adoptarea, la 28 ianuarie 1981, la Strasbourg, a Convenției 108 pentru protecția persoanelor referitoare la prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal, de către Consiliul Europei. Evenimentele

Documentare 28-01-2025 09:00

Consiliul Afaceri Generale al UE din 28 ianuarie 2025

Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) are loc la 28 ianuarie 2025, la Bruxelles, având pe ordinea de zi prioritățile președinției poloneze sau dialogul anual privind statul de drept, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/. Miniștrii responsabili de afacerile

Documentare 28-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Creația e eternă și continuă ca și viața.' - Eugen Barbu, 'Caietele principelui', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984. 

Documentare 28-01-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Efrem Sirul, Isaac Sirul, Paladie și Iacob Sihastrul Greco-catolice Sf. cuv. Efrem Sirul; Sf. Toma de Aquino Romano-catolice Sf. Toma de Aquino, pr. înv.; Fer. Olimpia, călug. m. Sfântul Cuviosul Efrem Sirul este p

Documentare 28-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 ianuarie

Este a 28-a zi a anului 2025. Au mai rămas 338 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 38 m și apune la 17 h 20 m. Luna răsare la 07 h 20 m și apune la 15 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)

Documentare 27-01-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau (27 ianuarie 1945)

La 27 ianuarie 1945, pe fondul ofensivei generale împotriva armatelor germane de pe frontul de est, trupele sovietice au eliberat aproximativ 7.000 de oameni, aflați în lagărul de concentrare și exterminare de la Auschwitz-Birkenau. Destinat inițial detenției prizonierilor politici polonezi, din 1942 el s-a ocupat în special de exterminarea evreilor din Eur

Documentare 27-01-2025 08:30

27 ianuarie - Ziua 'Sveti Sava', sărbătoare a minorității sârbe din România

Ziua 'Sveti Sava' (Sfântul Sava), sărbătoare a minorității sârbe din România, este celebrată, anual, la 27 ianuarie. La începutul anului 2019, deputatul Uniunii Sârbilor din România, aparținând Grupului parlamentar al minorităților naționale (legislatura 2016-2020), Adnagi Slavoliub, iniția un proiect de lege p

Documentare 27-01-2025 08:00

Consiliul Afaceri Externe al UE din 27 ianuarie 2025

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se reunește la 27 ianuarie 2025, la Bruxelles, pe agenda discuțiilor aflându-se teme precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE-SUA, situația din Orientul Mijlociu, situația din Moldova sau Georgia etc, conform site-ului https://www.consilium.eu

Documentare 27-01-2025 08:00

27 ianuarie - Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului (ONU)

Rezoluția 60/7 a Adunării Generale a Națiunilor Unite a desemnat data de 27 ianuarie ca zi internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. În 1945, în ziua de 27 ianuarie, forțele aliate au eliberat lagărul nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia. Adunarea Generală a menționat, la 22 noiembrie 2004, în rezoluția A/RES/59

Documentare 27-01-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 ianuarie

Ortodoxe Aducerea moaștelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur; Sf. Marciana împărăteasa Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Ioan Gură de Aur Romano-catolice Sf. Angela Merici, fc. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, arhiepiscop

Documentare 27-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 ianuarie

Este a 27-a zi a anului 2025. Au mai rămas 338 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 39 m și apune la 17 h 18 m. Luna răsare la 06 h 33 m și apune la 14 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)

Documentare 26-01-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Paul Newman

Actorul Paul Newman s-a născut la 26 ianuarie 1925, la Shaker Heights, Ohio, SUA. A urmat studii la 'Shaker Heights School' iar apoi la Kenyon College, în Gambier, Ohio. Ulterior s-a înscris în Marina militară a SUA. A revenit la Kenyon College, unde și-a luat licența în științe economice (1949). A studiat actoria la Universitat

Documentare 26-01-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 30 de ani de la lansarea postului de televiziune BBC World (26 ianuarie)

În ziua de 16 ianuarie 1995, a început să emită postul de televiziune BBC World. Din anul 2008 până în 2023, denumirea acestuia a fost BBC World News, iar în prezent este BBC News, potrivit bbc.com. Proprietate a BBC Global News Ltd., o filială a BBC Studios, BBC News difuzează buletine de știri, docu

Documentare 26-01-2025 08:00

26 ianuarie - Ziua internațională a energiei curate (ONU)

Ziua internațională a energiei curate, marcată pe 26 ianuarie, a fost declarată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (rezoluția A/77/327) ca un apel pentru conștientizare și pentru o mobilizare a acțiunilor pentru o tranziție justă și incluzivă la energie curată în beneficiul oamenilor și al planetei. 26 ianuarie este, de asemenea, data înființă

Documentare 26-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Tinerii trebuie să fie avertizați în privința cultului unei așa-zise ordini care nu răspunde în fața rațiunii, dar mai ales în privința conceptului de disciplină, care este deseori prezentată drept scop în sine, nefiind niciun moment adusă în discuție întrebarea cu privire la scopul sau finalitatea acestei discipline. Iar fetișizarea