Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe scara Richter produse în lume (cronologie 2020-2021)

Un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs, la 20 martie 2021, în nord-estul Japoniei, iar autorităţile au emis o alertă de tsunami pentru prefectura Miyagi. Un prim val tsunami ar fi lovit deja ţărmul prefecturii Miyagi, a anunţat postul public NHK. Pentru moment nu există informaţii privind posibile victime sau pagube materiale. Cutremurul a fost resimţit şi în capitala Tokyo. Epicentrul seismului care s-a produs în regiune la ora 09.09 GMT a fost localizat în largul Miyagi, a anunţat Agenţia de Meteorologie din Japonia. Compania Tohoku Electric Power a oprit centrala nucleară Onagawa şi verifică eventuale nereguli.
Alte cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în anii 2020 şi 2021:
2021
19 martie - Un cutremur cu magnitudinea 6,1 a fost resimţit la Nagqu, în Regiunea Autonomă Tibet din sud-vestul Chinei.
18 martie - Un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 6 s-a produs în largul Algeriei, provocând panică printre locuitori, însă fără a se solda cu victime.
4 martie - Un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs în Insulele Kermadec, care aparţin de Noua Zeelandă. În aceeaşi zi, un alt seism puternic, care a avut magnitudinea 7,2, s-a produs în largul estului Insulei de Nord a Noii Zeelande, ducând la declanşarea unei alerte de tsunami care a fost ulterior retrasă.
18 februarie - Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în sud-vestul arhipelagului Vanuatu din Pacificul de Sud, fără ca autorităţile să raporteze victime sau pagube materiale.
16 februarie - Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,2 a lovit Port Vila, capitala arhipelagului Vanuatu din Oceanul Pacific. Cutremurul a fost urmat de două replici cu magnitudinea 5,5 şi 5,7, fără să se înregistreze victime sau pagube materiale.
13 februarie - Un seism cu magnitudinea de 7,1 s-a produs, la 13 februarie 2021, în largul coastelor prefecturii Fukushima, în estul Japoniei, la o adâncime de 60 de kilometri şi nu a fost emis un avertisment de tsunami. Cutremurul a fost resimţit în capitala Tokyo.
3 februarie - Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs la sud-est de Insula Paştelui, la o adâncime de 10 kilometri, epicentrul fiind localizat la aproximativ 1.483 de kilometri sud-est de localitatea Hanga Roa de pe această insulă din sud-estul Oceanului Pacific, teritoriu special al Republicii Chile.
15 ianuarie - Cel puţin 84 de persoane (conform bilanţului din 18 ianuarie 2021) şi-au pierdut viaţa în urma unui seism cu magnitudinea de 6,2, în insula indoneziană Sulawesi. Epicentrul seismului a fost localizat la 36 km sud de Mamuju, la o adâncime relativ mică, de 18 km.
6 ianuarie - Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în zona Insulelor Kermadec, un arhipelag aparţinând Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale sau să emită o alertă de tsunami. Epicentrului seismului s-a produs la 26 km adâncime sub Oceanul Pacific şi la 879 km sud-vest de Ohonua, cea mai apropiată localitate şi oraşul principal de pe insula Eua din ţara polineziană Tonga.
3 ianuarie - Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs în Insulele Aleutine, care aparţin statului american Alaska. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km.
2020
29 decembrie - Mai multe persoane au fost rănite în cutremurul cu magnitudinea 6,4 produs în centrul Croaţiei, care a provocat ample distrugeri în oraşul istoric Petrinja, epicentrul seismului. Seismul, care a survenit la o adâncime de 10 km, a fost resimţit şi în capitala Zagreb, la circa 50 km distanţă, dar şi în ţările învecinate, inclusiv Bosnia şi Serbia.
30 octombrie - Un seism cu magnitudinea 7 s-a produs în Marea Egee şi a fost resimţit atât în Turcia, cât şi în Grecia. Seismul a fost resimţit de-a lungul litoralului turcesc de la Marea Egee şi în partea nord-vestică a Mării Marmara.
20 octombrie - O alertă de tsunami a fost declanşată în Alaska în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,5 în largul coastelor acestui stat american. Cutremurul, evaluat iniţial la 7,4 grade, s-a produs la 91 km sud-est de Sand Point, în insulele Aleutine din Marea Bering, la aproximativ 40 km adâncime.
8 octombrie - Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs în regiunea de est a insulei Papua Noua Guinee, fără ca autorităţile locale să fi raportat victime sau pagube materiale.
1 octombrie - Un cutremur cu magnitudinea 6,4 a avut loc în largul arhipelagului Tonga din Pacific. Nu au fost semnalate pagube.
15 septembrie - Un seism cu magnitudinea 6,4 pe scara Ritcher s-a produs în peninsula Kamceatka, în Rusia. Nu au fost consemnate victime sau pagube materiale.
1 septembrie - Un seism cu magnitudinea 6,8 s-a produs în zona coastei de nord a Chile, fiind raportate daune şi alunecări de teren minore în regiuni din apropierea epicentrului.
21 august - Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în Marea Banda, în largul Indoneziei. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 640 de kilometri, fiind estimat iniţial cu magnitudinea de 6,6.
18 august - Un seism de magnitudine 6,7 şi de slabă adâncime a lovit centrul Filipinelor, dar nu a declanşat o alertă de tsunami şi nu au fost semnalate pagube.
1 august - Un cutremur de magnitudine 6,4 a lovit insula Mindanao, în Filipine. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 473 km.
17 iulie - Un cutremur cu magnitudinea 7,3 a lovit Papua Noua Guinee iar un avertisment de "valuri tsunami periculoase" a fost emis pentru regiunile de coastă pe o rază de 300 km, în largul localităţii Wau din estul arhipelagului. Seismul s-a produs la o adâncime de 85,2 km şi a lovit coasta de sud-est în largul localităţii. Cutremurul s-a produs la câteva sute de kilometri nord-est de capitala Port Moresby.
23 iunie - Un cutremur cu magnitudinea 7,5 grade s-a produs în Mexic, la 12 km de municipiul Crucecita, din statul meridional Oaxaca (sud). Seismul a fost resimţit în mai multe zone ale ţării şi s-a activat alerta seismică în capitală. Autorităţile americane au difuzat o alertă de tsunami şi pentru coastele de sud din Mexic, Guatemala, El Salvador şi Honduras. Alerta a vizat o suprafaţă de 1.000 de km în jurul epicentrului mişcării telurice.
18 iunie - Un cutremur cu magnitudinea 7,4 s-a produs în largul Noii Zeelande. Epicentrul seismului a fost stabilit la 705 km nord-est de oraşul Opotiki din Insula de Nord a Noii Zeelande, la o adâncime de 33 km.
4 iunie - Un seism cu magnitudinea 6,4 s-a produs în estul Indoneziei, în largul Arhipelagului Moluce; nu au fost raportate victime şi pagube materiale importante.
3 iunie - Un cutremur cu magnitudinea 6,8 s-a produs în nordul statului Chile. Nu au fost raportate pagube materiale şi nici victime.
21 mai - Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în regiunea centrală a Mării Mediterane. Epicentrul seismului s-a aflat la aproximativ 240 km sud-vest de regiunea Methoni din Grecia.
15 mai - Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs într-o regiune izolată şi slab populată din statul american Nevada, situată la jumătatea distanţei dintre oraşele Reno şi Las Vegas. Nu au fost raportate victime şi nici pagube materiale.
29 aprilie - Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs la 48 km sud-est de regiunea Baracoa din Cuba. Epicentrul seismului a fost stabilit la o adâncime de 2 km.
20 aprilie - Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 s-a produs pe coasta de est a Japoniei. Epicentrul cutremurului s-a situat la 41,7 km sub fundul Pacificului, la mai puţin de 50 km de coasta prefecturii Miyagi.
13 februarie - Un cutremur cu magnitudinea 6,9 s-a produs în larg, la 99 km sud-est de Insulele Kurile, aflate sub jurisdicţia Rusiei. Nu a existat nicio ameninţare de tsunami pentru insulele Guam, Rota, Tinian sau Saipan în urma seismului.
25 ianuarie - Un număr de 41 de persoane au murit, peste o mie au fost rănite şi mai multe clădiri s-au prăbuşit în urma unui seism produs în estul Turciei. Cutremurul, cu magnitudinea 6,8, s-a produs în localitatea estică Elazig, situată la circa 550 km de capitala Ankara, şi a fost urmat de zeci de replici. A fost resimţit şi în Siria şi în Iran. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, Suzana Cristache Drăgan, Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Papa Francisc (fișă biografică)
Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)
Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr
21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)
Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În
21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri
Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic
21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania
Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo
CITATUL ZILEI
''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie
Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &