Retrospectiva evenimentelor interne 6-11 decembrie 2020
Alegerile pentru noul Legislativ, demisia premierului Ludovic Orban şi desemnarea premierului interimar Nicolae Ciucă de preşedintele Klaus Iohannis, precum şi intrarea în Parlament a unei noi formaţiuni politice, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), sunt o parte dintre principalele evenimente care au avut loc în perioada 6-11 decembrie 2020. De asemenea, în intervalul menţionat, au fost făcute informări cu privire la noul coronavirus (COVID - 19).
CORONAVIRUS
Pe teritoriul României au fost confirmate :
* până la 6 decembrie - 513.576 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID - 19); 405.612 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 5.231 cazuri noi de persoane infectate cu SARS - CoV - 2 (COVID - 19).
* până la 7 decembrie - 517.236 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID - 19); 409.121 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 3.660 cazuri noi de persoane infectate cu SARS - CoV - 2 (COVID - 19).
* până la 8 decembrie - 524.675 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID - 19); 416.797 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 7.439 cazuri noi de persoane infectate cu SARS - CoV - 2 (COVID - 19).
* până la 9 decembrie - 532.040 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID - 19); 425.816 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 7.365 cazuri noi de persoane infectate cu SARS - CoV - 2 (COVID - 19).
* până la 10 decembrie - 539.107 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID - 19); 434.679 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 7.067 cazuri noi de persoane infectate cu SARS - CoV - 2 (COVID - 19).
* până la 11 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 545.567 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID - 19); 443.168 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 6.460 cazuri noi de persoane infectate cu SARS - CoV - 2 (COVID - 19). (https://www.mai.gov.ro)
ALEGERI PARLAMENTARE
6 decembrie - Peste 18 milioane de alegători au fost aşteptaţi la urne în cele peste 18.000 de secţii organizate în ţară pentru a-şi alege reprezentanţii în noul Legislativ. Votarea în ţară s-a desfăşurat într-o singură zi - duminică, de la ora 7.00 până la ora 21.00. Românii cu domiciliul în străinătate au avut la dispoziţie două zile pentru a-şi exercita votul - sâmbătă (5 decembrie) şi duminică (6 decembrie).
9 decembrie - Potrivit datelor finale, înainte de soluţionarea contestaţiilor, prezentate de Biroul Electoral Central, PSD a obţinut la alegerile parlamentare 29,32% dintre voturile exprimate pentru Senat şi 28,90% pentru Camera Deputaţilor, iar PNL - 25,58% la Senat şi 25,19% la Camera Deputaţilor. Pe locul al treilea se situează Alianţa USR PLUS, care a obţinut 15,86% la Senat şi 15,37% la Camera Deputaţilor. Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) are 9,17% dintre voturi la Senat şi 9,08% la Camera Deputaţilor, iar UDMR a obţinut 5,89% la Senat şi 5,74% la Camera Deputaţilor. PMP şi Pro România nu au atins pragul de 5% pentru a intra în Parlament.
PREŞEDINŢIE
7 decembrie - Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele prin care ia act de demisia lui Ludovic Orban din funcţia de premier şi îl desemnează prim-ministru interimar pe ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.
10 decembrie - Preşedintele Klaus Iohannis participă, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European. (10 şi 11 decembrie)
* În contextul reuniunii de la Bruxelles, Klaus Iohannis a discutat marţi (8 decembrie), la telefon, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la solicitarea acestuia. Conform Administraţiei Prezidenţiale, subiectele de discuţie s-au referit la combaterea schimbărilor climatice, precum şi la relaţia dintre Uniunea Europeană şi Turcia.
GUVERN
7 decembrie - Ludovic Orban, preşedintele liberalilor, a anunţat, la Palatul Victoria, că îşi depune mandatul de prim-ministru.
8 decembrie - Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a preluat exercitarea mandatului de prim-ministru interimar, în urma desemnării sale de preşedintele Klaus Iohannis.
9 decembrie - Ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, au semnat, la Palatul Victoria, în prezenţa premierului interimar Nicolae Ciucă, Acordul interguvernamental România - SUA privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din ţara noastră. Acordul a fost parafat cu prilejul vizitei efectuate în SUA, la începutul lunii octombrie, de ministrul Popescu.
PARTIDE
7 decembrie - Alianţa USR PLUS îl va propune la consultările de la Cotroceni pentru funcţia de premier pe Dacian Cioloş, a declarat copreşedintele Alianţei, Dan Barna. El a subliniat că USR PLUS merge la Cotroceni cu această propunere "foarte serioasă şi foarte asumată" pentru funcţia de premier, dar, dacă preşedintele va avea o altă decizie, reprezentanţii Alianţei se vor aşeza la masa negocierilor.
9 decembrie - Preşedintele PMP, Eugen Tomac, şi-a anunţat demisia din această funcţie, precizând că îşi asumă rezultatul înregistrat de partid la alegerile parlamentare.
9 decembrie - Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că Biroul Politic Naţional al liberalilor a decis, cu o singură abţinere, ca Florin Cîţu să fie propus pentru funcţia de premier.
10 decembrie - Medicul Alexandru Rafila a fost votat de Consiliul Politic Naţional pentru a fi propus de social-democraţi la funcţia de premier. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat, într-o conferinţă de presă, că luni (14 decembrie), la consultările de la Palatul Cotroceni, Rafila nu va putea să fie prezent pentru că este izolat la domiciliu.
JUSTIŢIE
9 decembrie - Curtea Constituţională a României a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra legii prin care permisul de vânătoare se poate obţine după şase luni de stagiatură, stabilind că actul normativ este neconstituţional.
9 decembrie - Curtea Constituţională a României (CCR) a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu Legea privind camerele agricole, stabilind că actul normativ este neconstituţional.
EXTERNE
10 decembrie - România va găzdui, la Bucureşti, Centrul european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice - Centrul Cyber, fiind prima structură a Uniunii Europene care va avea sediul în ţara noastră, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. "Ministerul Afacerilor Externe salută cu deosebită satisfacţie decizia luată de statele membre UE privind localizarea la Bucureşti a sediului viitorului Centru european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice (Centrul Cyber al UE), urmare procedurii de vot desfăşurate în data de 9 decembrie la Bruxelles şi finalizate în această dimineaţă. Pentru România, decizia are o valoare istorică, dat fiind că Centrul european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice reprezintă prima structură a UE pe care ţara noastră o găzduieşte în calitate de stat membru", se arată într-un comunicat de presă al MAE transmis AGERPRES.
SĂNĂTATE
10 decembrie - Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, în şedinţa de joi (10 decembrie), să propună prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile, începând din 14 decembrie. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu-Ioan Tatu)
*** material realizat în baza ştirilor AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
28 ianuarie - Ziua Europeană a Protecției Datelor
Pe 28 ianuarie, toate statele membre ale Consiliului Europei celebrează Ziua Europeană a Protecției Datelor. Anul acesta, se împlinesc 44 de ani de la adoptarea, la 28 ianuarie 1981, la Strasbourg, a Convenției 108 pentru protecția persoanelor referitoare la prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal, de către Consiliul Europei. Evenimentele
Consiliul Afaceri Generale al UE din 28 ianuarie 2025
Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) are loc la 28 ianuarie 2025, la Bruxelles, având pe ordinea de zi prioritățile președinției poloneze sau dialogul anual privind statul de drept, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/. Miniștrii responsabili de afacerile
CITATUL ZILEI
'Creația e eternă și continuă ca și viața.' - Eugen Barbu, 'Caietele principelui', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Efrem Sirul, Isaac Sirul, Paladie și Iacob Sihastrul Greco-catolice Sf. cuv. Efrem Sirul; Sf. Toma de Aquino Romano-catolice Sf. Toma de Aquino, pr. înv.; Fer. Olimpia, călug. m. Sfântul Cuviosul Efrem Sirul este p
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 ianuarie
Este a 28-a zi a anului 2025. Au mai rămas 338 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 38 m și apune la 17 h 20 m. Luna răsare la 07 h 20 m și apune la 15 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)
FRAGMENT DE ISTORIE: Eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau (27 ianuarie 1945)
La 27 ianuarie 1945, pe fondul ofensivei generale împotriva armatelor germane de pe frontul de est, trupele sovietice au eliberat aproximativ 7.000 de oameni, aflați în lagărul de concentrare și exterminare de la Auschwitz-Birkenau. Destinat inițial detenției prizonierilor politici polonezi, din 1942 el s-a ocupat în special de exterminarea evreilor din Eur
27 ianuarie - Ziua 'Sveti Sava', sărbătoare a minorității sârbe din România
Ziua 'Sveti Sava' (Sfântul Sava), sărbătoare a minorității sârbe din România, este celebrată, anual, la 27 ianuarie. La începutul anului 2019, deputatul Uniunii Sârbilor din România, aparținând Grupului parlamentar al minorităților naționale (legislatura 2016-2020), Adnagi Slavoliub, iniția un proiect de lege p
Consiliul Afaceri Externe al UE din 27 ianuarie 2025
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se reunește la 27 ianuarie 2025, la Bruxelles, pe agenda discuțiilor aflându-se teme precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE-SUA, situația din Orientul Mijlociu, situația din Moldova sau Georgia etc, conform site-ului https://www.consilium.eu
27 ianuarie - Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului (ONU)
Rezoluția 60/7 a Adunării Generale a Națiunilor Unite a desemnat data de 27 ianuarie ca zi internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. În 1945, în ziua de 27 ianuarie, forțele aliate au eliberat lagărul nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia. Adunarea Generală a menționat, la 22 noiembrie 2004, în rezoluția A/RES/59
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 ianuarie
Ortodoxe Aducerea moaștelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur; Sf. Marciana împărăteasa Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Ioan Gură de Aur Romano-catolice Sf. Angela Merici, fc. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, arhiepiscop
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 ianuarie
Este a 27-a zi a anului 2025. Au mai rămas 338 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 39 m și apune la 17 h 18 m. Luna răsare la 06 h 33 m și apune la 14 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Paul Newman
Actorul Paul Newman s-a născut la 26 ianuarie 1925, la Shaker Heights, Ohio, SUA. A urmat studii la 'Shaker Heights School' iar apoi la Kenyon College, în Gambier, Ohio. Ulterior s-a înscris în Marina militară a SUA. A revenit la Kenyon College, unde și-a luat licența în științe economice (1949). A studiat actoria la Universitat
FRAGMENT DE ISTORIE: 30 de ani de la lansarea postului de televiziune BBC World (26 ianuarie)
În ziua de 16 ianuarie 1995, a început să emită postul de televiziune BBC World. Din anul 2008 până în 2023, denumirea acestuia a fost BBC World News, iar în prezent este BBC News, potrivit bbc.com. Proprietate a BBC Global News Ltd., o filială a BBC Studios, BBC News difuzează buletine de știri, docu
26 ianuarie - Ziua internațională a energiei curate (ONU)
Ziua internațională a energiei curate, marcată pe 26 ianuarie, a fost declarată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (rezoluția A/77/327) ca un apel pentru conștientizare și pentru o mobilizare a acțiunilor pentru o tranziție justă și incluzivă la energie curată în beneficiul oamenilor și al planetei. 26 ianuarie este, de asemenea, data înființă
CITATUL ZILEI
'Tinerii trebuie să fie avertizați în privința cultului unei așa-zise ordini care nu răspunde în fața rațiunii, dar mai ales în privința conceptului de disciplină, care este deseori prezentată drept scop în sine, nefiind niciun moment adusă în discuție întrebarea cu privire la scopul sau finalitatea acestei discipline. Iar fetișizarea