BISERICI ŞI CATEDRALE: Bazilica papală Santa Maria Maggiore din Roma

Bazilica papală Santa Maria Maggiore din Roma, pe numele său complet în limba italiană "Basilica Papale e Arcibasilica Patriarcale Maggiore Arcipretale di Santa Maria Maggiore", este cea mai mare dintre bisericile şi catedralele catolice din capitala Italiei dedicată Fecioarei Maria, dar şi singura cu o formă originală.
Santa Maria Maggiore este situată pe vârful colinei Esquilina şi este singura bazilică patriarhală din Roma care şi-a păstrat structurile paleocreştine, conform https://vatican.com. Este una dintre cele patru bazilici papale din capitala Italiei alături de Sfântul Ioan din Lateran ("Basilica di San Giovanni in Laterano"), Sfântul Petru ("Basilica San Pietro") şi Sfântul Paul din Afara Zidurilor ("Basilica Papale San Paolo fuori le Mura"). Numele său, "major" (maggiore), arată că este cea mai importantă dintre cele 80 de biserici din Roma dedicate Fecioarei Maria.
Unul dintre cele mai populare puncte de atracţie din interiorul catedralei sunt mozaicurile care datează din secolul al V-lea d.Hr., cu picturi care amintesc de pildele din Vechiul Testament, potrivit www.crestinortodox.ro.
Biserica Santa Maria Maggiore datează din secolul al V-lea d.Hr. La 4 august 352, patricianul Ioan de pe colina Esquilina a avut un vis în care Fecioara Maria i-a spus să construiască o biserică pe locul unde ar urma să cadă zăpadă a doua zi. În aceeaşi noapte, Papa Liberius a avut acelaşi vis. A doua zi, zăpada a căzut pe colina Esquilina. Papa Liberius şi patricianul Ioan au alergat repede spre locul miracolului şi au descoperit că zăpada căzuse sub forma unui plan pentru o biserică. Papa Liberius a decis atunci să construiască o bazilică chiar în acel loc, în onoarea Fecioarei Maria. Cu toate acestea, dovezile arheologice arată că biserica a fost construită pentru prima dată la începutul anilor 400 d.Hr. şi a fost finalizată sub domnia Papei Sixt al III-lea, între 432 şi 440, perioadă în care, în Roma, mai multe biserici au fost construite şi dedicate Fecioarei Maria.
De-a lungul timpului, bazilica a avut mai multe nume, cum ar fi Sfânta Maria a Zăpezii (datorită zăpezii care a dus la formarea bisericii), Santa Maria Liberiana (datorită Papei Liberius), Sfânta Maria a Naşterii Domnului (pentru că a primit o relicvă a Sfintei Naşteri), dar a fost denumită în cele din urmă Santa Maria Maggiore, fiind este cea mai mare dintre numeroasele biserici din Roma dedicate Fecioarei Maria, notează www.rome.net.
Printre bazilicile patriarhale ale Romei, Santa Maria Maggiore este singura care şi-a păstrat structura originală, deşi a fost îmbunătăţită de-a lungul anilor, potrivit www.vatican.va. Detaliile speciale din cadrul bisericii o fac unică, inclusiv mozaicurile din secolul al V-lea ale naosului central, arcul de triumf datând de la pontificatul Papei Sixt al III-lea (432-440) şi mozaicul absidal executat de fratele franciscan Jacopo Torriti la ordinul Papei Nicolae al IV-lea (1288-1292). Coloanele din marmură ateniană care sprijină nava sunt chiar mai vechi decât mozaicurile. Acestea fie aparţin primei bazilici, fie vreunei clădiri antice romane.
Sursa foto: Basilica Papale di Santa Maria Maggiore / Facebook
Bazilica prezintă stiluri arhitecturale variate, de la creştin timpuriu la baroc. Întreaga clădire a fost restaurată şi renovată în secolul al XVIII-lea d.Hr., astfel încât faţada şi o mare parte din interior datează din acea perioadă. În ciuda acestui fapt, catedrala păstrează clopotniţa, câteva mozaicuri şi pardoseli de marmură din perioada medievală şi câteva coloane ionice din alte clădiri romane antice, precum şi splendide mozaicuri din secolul al V-lea. Decorul tavanului a fost păstrat din perioada Renaşterii, în timp ce cupolele şi capelele aparţin epocii baroce.
Clădirea bisericii a fost renovată şi extinsă de către mai mulţi papi, printre care: Eugeniu III (1145-1153), Nicolae IV (1288-1292), Clement (1670-1676) şi Benedict XIV (1740-1758). Printre obiectele de valoare din bazilică se găsesc: mormântul funerar al papei Clement IX, realizat de Carlo Rainaldi, alături de bustul papal realizat de Domenico Guidi; catafalcul lui Filip IV al Spaniei realizat în anul 1665 de către Reinaldi; mormântul funerar al papei şi altarul sculptorului Pietro Bracci (circa 1750). Sub sanctuarul bazilicii se află cripta Betleem, unde sunt îngropate multe dintre figurile semnificative ale Bisericii Catolice. O bucăţică de relicvă dintr-o iesle este considerată a fi chiar din ieslea Naşterii Domnului. Sfântul Ignaţiu de Loyola a săvârşit prima sa slujbă ca preot în cripta Betleem la 25 decembrie 1538. Mai târziu, acesta va înfiinţa ordinul iezuit. În cripta Betleem este înmormântat Fericitul Ieronim, Doctor al Bisericii, care a tradus Biblia în limba latină în secolul al IV-lea - Vulgata. Tot aici este înmormântat Papa Pius al V-lea, alături de cel mai mare artist al barocului, sculptorul Gian Lorenzo Bernini.
Papa Ioan Paul al II-lea a inaugurat, la 8 decembrie 2001, o altă bijuterie preţioasă a bazilicii - muzeul, unde o structură modernă găzduieşte capodopere antice oferind vizitatorilor o perspectivă unică asupra istoriei clădirii creştine.
După pontificatul de la Avignon, care se încheiase formal, şi odată cu întoarcerea scaunului papal la Roma, Bazilica Santa Maria Maggiore a devenit pentru un timp Palatul Papal, mai ales datorită faptului ca Palatul Lateran ("Basilica di San Giovanni in Laterano") era destul de deteriorat. Reşedinţa papală a mai mutată mai târziu la Vatican. Fiind o bazilică patriarhală, Santa Maria Maggiore este folosită destul de des de către papă, care participă în fiecare an la slujba Adormirii Maicii Domnului, sărbătorită la data de 15 august. Un altar special făcut pentru papă este folosit numai de acesta, excepţie făcând un număr redus de preoţi special aleşi şi un arhiepiscop. Papa a încredinţat conducerea bazilicii unui arhiepiscop, menţionează www.crestinortodox.ro. Arhiepiscopul era numit formal Patriarhul Latin de Antiohia, titlu la care s-a renunţat în anul 1964. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci
8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)
Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/
8 mai - Ziua internațională a talasemiei
Ziua internațională a talasemiei este marcată, începând cu 1993, la data de 8 mai a fiecărui an, la inițiativa Federației Internaționale a Talasemiei (TIF). Cu acest prilej, sunt aduse la cunoștința publicului și a factorilor de decizie informații legate de această boală ereditară, sunt discutate noi posibilități de ameliorare a suferințelor pacien