BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala Patriarhală Sfântul Sava din Belgrad

Catedrala Sfântul Sava este inima ortodoxă a Serbiei, cel mai important reper al Belgradului şi unul dintre cele mai mari aşezăminte ortodoxe din Balcani şi din lume.
Impozantă prin structură, atrage privirile oricui, desenând direcţiile capitalei Serbiei şi fiind, totodată, un monument de splendoare al creştinătăţii.
Aşezată pe platoul Vracear, această frumoasă catedrală aminteşte o filă importantă din istoria creştinătăţii, în acest loc fiind arse, în 1595, Moaştele Sfântului Sava de Sinan Paşa.
Sfântul Sava a fost fiul cel mic al voievodului sârb Ştefan Nemanja (1170-1196). Numele său de mirean, la naştere, a fost Rastko, iar la vârsta de 15 ani a primit spre administrare o provincie, pe care a condus-o timp de doi ani. Sosirea unui grup de monahi athoniţi i-a înflăcărat dorinţa de a trăi o viaţă închinată Mântuitorului, reuşind, cu concursul acestora, să plece la o mănăstire din Sfântul Munte. Fiind căutat şi găsit de un grup de ofiţeri trimişi de tatăl său, Ştefan Nemanja, a cerut să fie tuns degrabă în monahism, primind astfel numele Sava, după numele marelui avvă palestinian Sf. Sava cel Sfinţit, conform www.doxologia.ro. A rămas în Mănăstirea Vatopedu, vreme de 12 ani, studiind manuscrisele Sfinţilor Părinţi greci, şi dedicându-se vieţii monahale până când şi-a dat sfântul suflet în mâinile lui Dumnezeu, la 14 ianuarie 1235, potrivit doxologia.ro. A fost înmormântat în Biserica Sfinţilor 40 de Mucenici din Veliko Târnovo, pentru ca un an mai târziu, Moaştele Sfântului Sava să fie mutate la Mănăstirea Milesevo din Serbia, potrivit crestinortodox.ro.
Turcii au jefuit Mănăstirea Milesevo, în 1594, au luat Moaştele Sfântului Sava şi le-au dus la Belgrad, fiind arse la 27 aprilie (10 mai) 1594 pe colina Vracear, care avea să devină din acel moment cea mai sfântă colină din capitala Serbiei.
După 1895, momentul câştigării independenţei, a fost ridicată o mică biserică, la iniţiativa Societăţii pentru Construcţia Catedralei Sfântul Sava, pe colina Vracear. Existau, încă de atunci, intenţii pentru ridicarea unui lăcaş impunător. În 1905, s-a desfăşurat primul concurs pentru construirea catedralei, însă ca urmare a războaielor balcanice şi a Primului Război Mondial au fost sistate demersurile de construire a catedralei.
A fost desemnat, în 1926, proiectul arhitectului Alexander Deroko pentru construirea catedralei, fiind îmbinat cu planul realizat de Bogdan Nestorovic. Piatra de temelie a fost pusă de episcopul Gavriil Dozic-Medenica, viitorul patriarh Gavriil al V-lea, la 10 mai 1939. A fost realizată fundaţia, pentru ca apoi lucrările să fie sistate pe fondul celui de-Al Doilea Război Mondial. În 1958, patriarhul Gherman a solicitat reînceperea lucrărilor, acordul fiind dat, în 1984, după numeroase intervenţii ale Patriarhiei Sârbe.
În formă de cruce greacă, construcţia are o lungime de 91 de metri de la est la vest şi de 81 de metri de la nord la sud. Are o înălţime de 82 de metri, domul central având 70 de metri înălţime şi 12 metri crucea placată cu aur. Cu o greutate de 4.000 de tone, amplasarea domului central a reprezentat o adevărată reuşită a procesului de construcţie, fiind realizat pe pământ pentru ca mai apoi să fie amplasat pe structura sa, într-un timp de 40 de zile, toleranţa calculată fiind de doar 5 cm.
Sunt 49 de clopote în turnul clopotniţei care asigură fondul sonor necesar în timpul sfintei liturghii şi peste 18 cruci placate cu aur în cupolele catedralei.
Întinsă pe o suprafaţă de 3.500 de metri pătraţi, catedrala poate primi simultan 10.000 de oameni şi 800 de persoane pot forma corul în balconul destinat. Găzduieşte patru galerii de 1.720 metri pătraţi la primul şi cel de-al doilea nivel.
Dedesubtul catedralei se află Biserica Sfântul Lazăr, de 1.800 de metri pătraţi, iar într-o criptă a acesteia se păstrează fragmente din veşmintele Sfântului Sava, potrivit serbia.com.
Faţada este realizată din marmură şi granit, iar în interior decoraţiunile au fost realizate din mozaic, cupola centrală găzduind Iisus Hristos Pantocrator. Mozaicul a fost realizat în Rusia şi a fost transportat, compartimentat, la Belgrad, cu camioane speciale. În 2017 s-au încheiat lucrările ample la exteriorul catedralei, în 2019 fiind alocate 100 de milioane de euro pentru continuarea lucrărilor la interior, dintre care 40 de milioane au fost asigurate de la bugetul de stat, iar restul sumei - din donaţii.
Pe lângă misiunea sa religioasă principală, Catedrala Patriarhală Sfântul Sava este, deopotrivă, gazda a numeroase evenimente culturale, educaţionale şi sociale. Rolul său extraordinar este de a contribui la păstrarea culturii, tradiţiei şi limbii poporului sârb.AGERPRES/(Documentare - Liviu-Ioan Tatu, editor: Marina Bădulescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Sursa foto: www.serbiaincoming.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc