Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism (ONU)

În fiecare an, la 2 aprilie este marcată Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism, ca urmare a deciziei Adunării Generale a ONU, prin Rezoluţia 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007.
Astfel, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi mondială de sensibilizare faţă de autism ("World Autism Awareness Day") pentru a evidenţia necesitatea de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu autism, astfel încât acestea să poată duce o viaţă împlinită, ca parte integrantă a societăţii, potrivit site-ului www.un.org. Rata autismului în toate regiunile lumii este ridicată, iar lipsa înţelegerii are un impact enorm asupra persoanelor cu autism, a familiilor lor şi a comunităţilor.
În 2020, tema Zilei mondiale de sensibilizare faţă de autism este ''The Transition to Adulthood'', prin aceasta dorindu-se atragerea atenţiei asupra aspectelor care privesc tranziţia la vârsta adultă a celor cu autism, cum ar fi, spre exemplu, accesul la învăţământul postliceal şi la angajare, precum şi o viaţă independentă, după cum se menţionează pe site-ul https://www.un.org.
A deveni adult presupune de regulă a deveni un participant deplin şi egal la viaţa socială, economică şi politică a unei comunităţi. Cu toate acestea, trecerea la vârsta adultă rămâne o provocare semnificativă pentru persoanele cu autism din cauza lipsei de oportunităţi şi sprijin dedicat acestei etape a vieţii lor, se arată pe https://www.un.org. Cu prilejul Zilei mondiale de sensibilizare faţă de autism se atrage astfel atenţia asupra necesităţii unor programe inovatoare menite să-i sprijine pe tinerii cu autism în parcurgerea tranziţiei la vârsta adultă.
De-a lungul timpului, Naţiunile Unite au sărbătorit diversitatea şi au promovat drepturile şi bunăstarea persoanelor cu dizabilităţi. În 2008 a intrat în vigoare Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, care reafirmă principiul fundamental al drepturilor universale ale omului pentru toţi. Scopul acesteia este de a promova, proteja şi asigura exercitarea deplină şi egală a tuturor drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale de către toate persoanele cu dizabilităţi, şi de a promova respectul pentru demnitatea lor. Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi reprezintă un instrument vital pentru promovarea unei societăţi incluzive, care să se preocupe de toţi, ca şi pentru garantarea faptului că toţi copiii şi adulţii cu autism vor putea duce o viaţă împlinită.
În România a fost lansată, la 20 februarie 2019, la Bucureşti, reţeaua de ONG-uri "RO TSA", menită să elaboreze noi soluţii pentru sprijinirea copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA).
Asociaţia Help Autism din România a organizat, la 6 noiembrie 2019, o conferinţă în cadrul proiectului "Creşterea implicării ONG-urilor şi partenerilor sociali în promovarea politicilor publice alternative pentru copiii cu TSA", proiect SIPOCA finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă. Lipsa serviciilor specializate integrate, cooperarea deficitară între specialiştii din domeniile medical, psihologic, social şi educaţional, accesul dificil şi costisitor la serviciile de diagnosticare, evaluare şi abilitare/reabilitare sunt principalele probleme cu care se confruntă copiii cu tulburări din spectrul autist şi părinţii lor, au afirmat cu acest prilej reprezentanţii Asociaţiei Help Autism.
Conform statisticilor INSP, numărul cazurilor noi diagnosticate cu TSA şi înregistrate în cabinetele medicilor de familie a crescut de la an la an, de la 361 de cazuri în 2008 la 1.147 în 2017. Potrivit acestei statistici, peste 40% dintre cazurile noi identificate anual sunt copii ce provin din mediul rural fără acces la serviciile de abilitare/reabilitare din oraşele mari. În evidenţele DGASPC-urilor din ţară au fost identificaţi (martie 2019) un număr de 11.241 de copii cu TSA, dintre care 11.214 copii cu TSA încadraţi în grad de handicap. Dintre cei 11.241 de copii, 2.856 sunt de gen feminin şi 8.385 de gen masculin.
Autism Voice, unul dintre cele mai mari ONG-uri din România, care susţine de peste 12 ani cauza copiilor cu autism, a lansat, începând din 18 martie 2020, un program de utilitate publică pentru familiile cu copii cu autism din ţară - Autism Voice Line, după cum informa un comunicat de presă din 19 martie 2020. Prin acest program ce se va desfăşura on-line, prin Skype, părinţii care au copii cu tulburări din spectrul autist sau comportamentale pot beneficia de consiliere psihologică în această perioadă de izolare impusă de prezenţa virusului COVID - 19. Autism Voice, fondată în 2008, este prima asociaţie specializată în recuperarea copiilor cu autism care a introdus în România posibilitatea formării specializate ABA a terapeuţilor, iar astăzi este singura instituţie din România care oferă cursuri de formare continuă acreditate de către BACB (Behavior Analyst Certification Board), se menţionează în comunicatul amintit. Autism Voice dispune de două centre de terapie unde 400 de copii cu tulburări comportamentale de spectru autist sunt ajutaţi să se recupereze prin terapia ABA. Potrivit aceleiaşi surse, la nivelul întregii ţări sunt peste 40.000 de copii (diagnosticaţi) cu TSA sau tulburări comportamentale. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Explicaţie foto: Conferinţa de lansare a RO - TSA, reţea de ONG-uri şi instituţii publice în sprijinul copiilor cu tulburări de spectru autist (Bucuresti, 20 februarie 2019)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
FENOMENE ASTRONOMICE: Eclipsă parțială de Soare vizibilă de pe teritoriul României (29 martie)
La 29 martie 2025, Luna va acoperi o parte din discul solar în emisfera nordică, în cadrul unei eclipse parțiale de Soare de aproximativ patru ore, informează AFP. Fenomenul celest va începe la ora 08:50 GMT și se va încheia în jurul orei 12:43 GMT. 'Primii continentali care vor vedea eclipsa parțială vor fi locuitorii din Mau
DOCUMENTAR: Trecerea la ora oficială de vară
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 martie, ultima duminică a acestei luni calendaristice, ora 03.00 devine ora 04.00 (ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3). Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (27), potrivit www.timeanddate.com.
CITATUL ZILEI
'Sfiiciunea a murit când s-au născut hainele.' - Mark Twain, 'Urmând ecuatorul' (MAXIME ȘI CUGETÃRI din folclorul și literatura AMERICANÃ, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1974).
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 29 martie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Marcu, episcopul Aretuselor, și Chiril diaconul; Sf. Mc. Iona și Varahisie; Sf. Ier. Diadoh, episcopul Foticeei Greco-catolice Sf. m. Marcu al Aretusei; diac. Ciril și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Eustasie, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 martie
Este a 88-a zi a anului 2025. Au mai rămas 277 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 18 h 39 m. Luna răsare la 05 h 56 m și apune la 18 h 56 m. Eclipsă de Parțială de Soare - vizibilă în România 10 h 50 m - 14 h 43 m. Vizibilă în nord-vestul Africii, Europa și
Săptămâna europeană 24-28 martie 2025
Comisia Europeană a anunțat în noua sa strategie de pregătire pentru crize și amenințări că Uniunea Europeană se pregătește pentru riscuri, precum dezastre naturale, atacuri cibernetice și crize geopolitice, inclusiv posibilitatea unei agresiuni armate împotriva țărilor membre. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, la un summit la Paris,
Retrospectiva evenimentelor interne 24-28 martie 2025
Evaluarea preliminară pozitivă a Comisiei Europene cu privire la jalonul-cheie din cea de-a treia cerere de plată a României din Mecanismul de redresare și reziliență, amânarea programului american Visa Waiver pentru România, summitul liderilor ECR - Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni de la Cluj-Napoca, depunerea moțiunilor simple împo
PERSONALITATEA ZILEI: Scrimera Laura Badea Cârlescu, campioană olimpică, mondială și europeană la proba de floretă
Laura Badea Cârlescu este prima campioană olimpică din istoria sportului romanesc la floretă feminin individual, performanță reușită la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996. A participat la patru ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice și a urcat de trei ori pe podiumul olimpic - de două ori la Atlanta (a cucerit medalia de aur la floretă individual și medalia de
DOCUMENTAR: Tenismenul elvețian Stanislas Wawrinka împlinește 40 de ani (28 martie)
Jucătorul profesionist de tenis Stanislas (Stan) Wawrinka s-a născut la 28 martie 1985, la Lausanne, Elveția, potrivit atptour.com. Cea mai mare performanță a sa este câștigarea medaliei de aur în proba de dublu la Jocurile Olimpice de vară din 2008 - Beijing (China) împreună cu compatr
FRAGMENT DE ISTORIE: 95 de ani de la redenumirea Constantinopol și Angora în Istanbul, respectiv Ankara (28 martie 1930)
În urma înfrângerii Imperiului Otoman în Primul Război Mondial, capitala otomană Constantinopol (astăzi Istanbul) și o mare parte din Anatolia au fost ocupate de Aliați. Ca răspuns, liderul mișcării naționaliste turce, Mustafa Kemal Atatürk, a stabilit sediul mișcării sale de rezistență în Angora (astăzi Ankara) în 1920. După câ
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un seism extrem de puternic s-a produs la 28 martie 2025 în Myanmar, fiind resimțit până în China și producând panică și la Bangkok, capitala Thailandei vecine. Conform Centrului german pentru Geoștiințe (GFZ), seismul a avut magnitudinea de 6,9. Institutul Geologic american (USGS) a anunțat că magnitudinea a fost de 7,7. Cutremurul a avut epicentrul
DOCUMENTAR: Scriitorul Eric-Emmanuel Schmitt împlinește 65 de ani (28 martie)
Scriitorul Eric-Emmanuel Schmitt este unul dintre cei mai citiți și jucați autori de limbă franceză din lume, ale cărui piese, aclamate de public și critici deopotrivă, au câștigat numeroase premii Molieres și Grand Prix du Théâtre al Academiei Franceze. Cărțile sale au fost traduse în 48 de limbi străine multe dintre ele având succes și ca pro
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Spectacolul 'D'ale Carnavalului' de I.L. Caragiale, cu direcția de scenă semnată de Gelu Colceag, va fi prezentat în premieră la Sala Atelier a Teatrului Mic, pe 28 și 29 martie, de la ora 19.00. 'D'ale Carnavalului' a fost scrisă de Ion Luca Caragiale pentru concursul organizat de Teatrul Național din București,
CSAT, convocat pentru 28 martie (procedura reuniunilor)
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc pe 28 martie 2025, la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, a informat Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la: stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina î
Consiliul Afaceri Generale al UE din 28 martie: pe agendă, politica de coeziune
Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene se reunește la 28 martie 2025, la Bruxelles, principalul subiect de discuție fiind politica de coeziune. Se așteaptă, de asemenea, adoptarea de concluzii privind această politică, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. Consiliul va discut