logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Muzicianul Adrian Ordean împlineşte 65 de ani

Imagine din galeria Agerpres

Compozitorul şi chitaristul Adrian Ordean s-a născut la 10 martie 1955, la Sibiu. A studiat vioara de la vârsta de 6 ani. La 7 ani începe să studieze în paralel şi pianul, la Liceul de Muzică din Sibiu. La 15 ani începe să studieze chitara în sistem autodidact.

În 1972, cântă alături de Vocal Jazz Quartet la chitară bas. Participă la mai multe festivaluri internaţionale de jazz atât în România, cât şi în străinătate. Un an mai târziu, înfiinţează la Sibiu grupul rock Stereo, an în care apare pentru prima oară la TVR, în emisiunea ''Steaua fără nume''. În 1974, are prima apariţie discografică şi prima compoziţie, cu piesa ''Copii ai vieţii'', pe primul LP - ''Formaţii pop româneşti'', alături de mari trupe din ţară.

Între 1975-1978 participă la multe spectacole şi turnee alături de Ricky Dandel, Victor Socaciu şi mulţi alţii. În 1979 înfiinţează, alături de Florin Grigoraş grupul Riff. Compune muzica şi versurile trupei. Apoi a cântat în formaţia Sens unic, conform adrianordean.blogspot.com.

 

Adrian Ordean la Festivalul "Mamaia" 1995.

Foto (c) SORIN LUPŞA / AGERPRES FOTO


În perioada 1981 - 1988 face parte din grupul Roşu şi Negru, unde începe să compună multe piese, printre care şi celebra ''Pseudofabulă'', pe care puţini ştiu că a şi interpretat-o vocal. Are trei apariţii discografice alături de acest grup. Tot în această perioadă începe să compună pentru Dida Drăgan.

"În 1981 m-a chemat Liviu Tudan la Roşu şi Negru. Abia atunci am înţeles eu ce-i aia o trupă adevărată. Eu voiam chităreală, solouri, unisoane, dar ei viraseră deja spre rock-ul comercial, inclusiv pe partea vizuală a spectacolului. (...) Primul spectacol - la sala Sporturilor din Constanţa - impresionant pentru mine cu atâtea lumini, sunet puternic, cu başi mulţi, aveam şi monitoare ca să ne auzim pe scenă. Exista 'Alfabetul', trupa mergea foarte bine, câte două-trei concerte pe zi... iar eu tot trăgeam de Liviu să cântăm mai dur, mai dinamic, ajungând până la urmă să compun unul dintre cele mai cunoscute cântece ale trupei, care era de fapt o piesă pop, 'Pseudofabula'", spune Adrian Ordean pe adrianordean.blogspot.com.

 


Din 1988 până în 1996 face parte din trupa Compact (în formula Leo Iorga - vocal, Adi Ordean - chitară, Emil Laghia - chitară, Teo Peter - bass, Aurel ''Leluţ'' Vasilescu - tobe, Vlady Cnejevici - clape), cu care lansează hit după hit. Compune toate piesele trupei şi scrie versurile la majoritatea dintre ele. În acea perioadă un apărut albumele "Cine eşti tu, oare?", "Mă voi întoarce", "Compact '88-'95". Părăseşte grupul Compact şi în 1996 înfiinţează un super grup, ''botezat'' de prietenul său Florian Pittiş, Schimbul 3, în a cărui componenţă erau Leo Iorga - solist vocal, Adi Ordean - chitară, George Pătrănoiu - chitară, Marius Ţiclea - chitară, Andi Savastre - bass, Paul ''Pampon'' Neacşu - tobe. În 1996, apare albumul electric "Schimbul 3" la Tempo Music, casa de discuri a lui Gyuri Pascu, iar în 1998 apare albumul "Schimbul 3 unplugged".

"După albumul 'Cine eşti tu, oare?' am avut o perioadă lungă de turnee, n-am prea avut timp pentru creaţie, ai nevoie de timp să faci ceva, ne-am trezit după doi ani că nu mai aveam piese noi. Aşa că am rezervat o vilă la marginea Snagovului, chiar lângă apă, era iarnă, era zăpadă mare, frig, ne-am dus acolo cu alimente, am stat zece zile. Teo Peter era bucătar, Leo Iorga era tot bucătar, fiecare făcea ce voia, aveam un living mare cu un şemineu frumos, tăiam lemne, ne încălzeam, acolo aveam sculele şi acolo am repetat. Acolo am compus piesele de pe albumul 'Mă voi întoarce'. Dar marea surpriză a fost cu primul disc. A apărut imediat după Revoluţie, la Migas Real Compact. Ţin minte că a venit tirul la studio încărcat cu discurile de la fabrică, le-am scos, le-am depozitat în magazie, după care ne-am pus întrebarea: 'Ce facem cu astea?'. Am încercat pe toate căile să ducem discurile în magazine. În magazinele din reţeaua Electrecord nu aveam voie, şi atunci am vorbit cu toţi prietenii şi am reuşit să plasăm discul la tot felul de magazine, chiar şi la Alimentara sau la magazine cu lenjerie - discul apărea într-o vitrină cu chiloţi şi şosete. Dar s-a vândut foarte bine chiar şi aşa, a fost scos în 20.000 de exemplare şi s-a vândut", îşi amintea Adrian Ordean într-un interviu acordat AGERPRES în 2016.

 

Adrian Ordean cu trupa Compact în concert, 1992.

Foto (c) SORIN LUPŞA / AGERPRES FOTO


În aceeaşi perioadă începe să compună muzica pentru o mulţime de solişti şi soliste: Andreea Antonescu, Nadine, Adrian Enache, Daniela Gyorfi, Şcoala Vedetelor, Cătălina Toma şi mulţi alţii, orchestrează peste 500 de piese.

 


Spre finele anului 1990, înfiinţează, alături de Gheorghe Beleanu, cumpărând aparatură profesională, cea mai puternică companie de lumini şi sunet din România (Migas Real Compact), dar şi primul studio profesional din ţară în care vor înregistra în următorii şase ani aproape toţi marii artişti români.

În 1999, înfiinţează grupul ASIA, care a fost catalogat de specialişti drept cel mai important grup de fete - ''girls-band'' - din România. Compune piese pentru şapte materiale discografice ale grupului.

Un an mai târziu, în 2000, înfiinţează grupul Amadeus. Compune muzica instrumentală pentru cinci CD-uri ale grupului, combinând muzica clasică cu muzica pop. Compune, de asemenea, muzică pentru film şi desene animate. Compune muzică şi se ocupă de trupe ca Pops, Bordo, Allyx, Chik-go şi multe altele.

În 2011, alături de Alexandru Albiter şi Nik Bocaciu înfiinţează grupul Ordean, iar în toamna anului 2012 ia fiinţă proiectul Leo Iorga & Ordean, care îi reuneşte pe Leo Iorga (vocal), Adi Ordean (chitară), Alex Ardelean (chitară), Dan Stesco ''Polimoog'' (clape), Cristi Iorga (tobe) şi Marian ''Lacke'' Mihăilescu (bass). În decembrie 2012, trupa ia denumirea PACT by Leo Iorga & Adi Ordean. În februarie 2013, Dan Stesco ''Polymoog'' a părăsit trupa, iar în ianuarie 2014, Cristi Iorga a plecat în Germania şi a fost înlocuit la tobe de Cătălin "Bibanu" Dâlvărea. În aprilie 2014, trupa PACT a lansat albumul "Numărul Unu". Ulterior, "Bibanu" a fost înlocuit de Răzvan Gorcinscki. În 2015, din cauza problemelor de sănătate, Leo Iorga a fost înlocuit, în perioadele de terapie şi refacere, de Codruţ Croitoru.

 

Adrian Ordean (stg.), Alex Ardelean (ctr.), Leo Iorga (dr.) în concert cu trupa PACT by Leo Iorga & Adi Ordean, 2015.

Foto (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


După ce a făcut parte din atâtea trupe rock şi a trecut prin multe întâmplări, care mai de care mai năstruşnice, s-a hotărât să scrie o carte în care să le povestească. Aşa s-a născut volumul "După ani şi ani...Povestiri din spatele scenei", un fel de "jurnal" al turneelor, al concertelor din lunga carieră a artistului, care a apărut în 2017, la Asociaţia Domy Music Star din Sibiu.

 


În 2017, s-a reunit Compact B în formula Adrian Ordean (chitară), Costi Cămărăşan (chitară), Leluţ Vasilescu (tobe), Adrian "Coco" Tinca (bass) şi Monel Puia (clape), avându-l invitat pe Leo Iorga ca solist vocal. În iunie 2019, Leo Iorga s-a retras din colaborarea cu trupa, pentru a se ocupa mai mult de sănătatea sa, predându-i "ştafeta" de solist vocal lui Gabi "Guriţă" Nicolau.

Muzicianul susţine, în interviul amintit, că trupe precum Stereo, Riff, Roşu şi Negru, Compact, Schimbul 3, în care a cântat şi pentru care a compus muzică şi versuri, ''au existat datorită celor pe care i-am convins să vină la spectacolele noastre, să plătească bilet, iar din acest motiv spectatorii sunt, în ceea ce mă priveşte, pe primul loc în topul celor mai mari împliniri profesionale. Am spus lucrul ăsta şi trupelor pe care le-am înfiinţat şi le-am ajutat în carieră - ASIA, Pops, Bordo etc''.

 

Adrian Ordean susţine un recital în cadrul unui concert caritabil organizat la Berăria H, Bucureşti, 2015.

Foto (c) MARINA BĂDULESCU / AGERPRES FOTO


Adrian Ordean crede că "rockul nu va muri niciodată, spre deosebire de hiturile în heavy rotation, care pier lunar on-air". Motivul? "Rockerii cântă din plăcere, nu să-şi etaleze ţoalele, dar banii pentru trupele care cântă rock sunt mult mai puţini decât pentru cei care cântă comerţ", spune el în cartea lansată în 2017. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Roxana Mihordescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 04-04-2025 15:14

Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025

Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent

Documentare 04-04-2025 13:54

Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025

Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3

Documentare 04-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)

Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni

Documentare 04-04-2025 10:45

4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)

La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională

Documentare 04-04-2025 10:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic

Documentare 04-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)

În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re

Documentare 04-04-2025 09:30

Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile

Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar

Documentare 04-04-2025 09:15

4 aprilie - Ziua Academiei Române

Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act

Documentare 04-04-2025 08:30

Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)

Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai

Documentare 04-04-2025 08:15

Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)

În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto

Documentare 04-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase

Documentare 04-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv

Documentare 04-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.

Documentare 04-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie

Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 03-04-2025 12:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria

Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org