logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: Seria ''Haiducii'' (1966-1971)

Image

Seria de filme ''Haiducii'', regizate de Dinu Cocea, cuprinde şase pelicule - ''Haiducii'' (1966), ''Răpirea fecioarelor'' (1968), ''Răzbunarea haiducilor'' (1968), ''Haiducii lui Şaptecai'' (1971), ''Zestrea domniţei Ralu'' (1971), ''Săptămâna nebunilor'' (1971). Primele trei filme îl au în centrul acţiunii pe haiducul Amza, iar următoarele trei - pe haiducul Anghel Şaptecai.

Filmul "Haiducii" este primul din seria cu acelaşi nume, realizat în 1966. Acţiunea se petrece în Muntenia secolului al XVIII-lea, în plină epocă fanariotă, Amza (Ion Besoiu), căpitanul unei cete de haiduci, este trădat de fratele său de cruce, Sârbu (Amza Pellea), şi ajunge la ocnă. Ros de ambiţii şi însetat de avere, Sârbu intră în slujba domnitorului fanariot (Fory Etterle) şi devine căpitan de arnăuţi. El se însoară cu fiica vel-vistiernicului Dudescu, pe care îl acuză apoi de trădare pentru a-i lua averea. Dar Amza, evadat de la ocnă, a jurat să se răzbune pe cel care l-a vândut, potrivit site-ului tvr.ro.

 


"Haiducii" a fost realizat după un scenariu scris de Eugen Barbu, Nicolae Mihail şi Mihai Opriş. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Ion Besoiu, Marga Barbu, Amza Pellea, Toma Caragiu, Jean Constantin, Fory Etterle şi Ion Finteşteanu.

***

Filmul "Răpirea fecioarelor" este al doilea film al seriei, realizat în 1968. Personajul principal, Amza, este interpretat de Emanoil Petruţ, după ce, în primul film al seriei, îl interpretase Ion Besoiu. La începutul secolului al XIX-lea, printr-o înţelegere tacită cu doamna Haricleea (Olga Tudorache), care doreşte să-şi îndepărteze soţul de la tron, bandele lui Pazvanoglu (George Constantin), paţă de Vidin, atacă satele şi răpeşte tinere fete pentru a le duce în harem. Haricleea îşi trimite fiul la adăpost, la o mănăstire, dar haiducii lui Amza (Emanoil Petruţ) îl răpesc, pentru a-l da în schimbul încetării jafurilor. În timp ce haiducii urmăresc un boier, care vrea să fugă din ţara cu averea, Pazvanoglu atacă din nou. La rândul lor, haiducii, ajutaţi de Aniţa (Marga Barbu), pătrund în palatul paşei şi eliberează fetele. În haosul creat, fiul Haricleei este ucis, se arată în prezentarea filmului de pe site-ul tvr.ro.

 

Foto: (c) cinemaraton.ro 


"Răpirea fecioarelor" a fost realizat după un scenariu scris de Eugen Barbu, Mihai Opriş şi Dinu Cocea. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Emanoil Petruţ, Marga Barbu, George Constantin, Toma Caragiu, Olga Tudorache, Gheorghe Ionescu-Gion şi Florin Scărlătescu.

***

Filmul "Răzbunarea haiducilor" este al treilea film al seriei, realizat în 1968. Acţiunea se petrece în Muntenia, la începutul secolului al XIX-lea, în plină epocă fanariotă. După mazilirea soţului ei, dotată cu bijuteriile cumpărate din banii furaţi de la boieri, doamna Haricleea Hangerli (Olga Tudorache) vrea să ajungă la "Stambul" pentru a răscumpăra tronul şi ca fiul ei să fie numit domnitor al ţării. Astfel, într-un mic port dunărean, Haricleea Hangerli şi Maria, fata vel-vistiernicului Dudescu şi nepoata Haricleei, care e gata sa facă orice pentru a intra în posesia averii luate de la tatăl ei, se îmbarcă în taină pe un vas austriac. Pe drum, Maria o ucide pe Haricleea şi o aruncă în Dunăre. Spre marea ei dezamăgire, în geamantanul în care bănuia că se află averea, găseşte capul lui Hangerli. Între timp, pentru a reintra în graţiile sultanului, Pazvanoglu, paşa din Vidin, decide să-i ducă acestuia copii răpiţi din satele româneşti de pe malul Dunării. Corabia paşei este sabotată de haiduci, iar copiii sunt transbordaţi pe o altă corabie, furată de haiducii lui Amza. Pe corabie au loc lupte între turci şi români, iar în final haiducii reuşesc să-i ducă pe copii în satele de unde fuseseră furaţi, arată site-ul tvr.ro.

 

Foto: (c) cinemaraton.ro 


"Răzbunarea haiducilor" a fost realizat după un scenariu scris de Eugen Barbu, Mihai Opriş şi Dinu Cocea. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Emanoil Petruţ, Marga Barbu, George Constantin, Toma Caragiu, Olga Tudorache, Colea Răutu şi Jean Constantin.

***

 


Filmul "Haiducii lui Şaptecai" este al patrulea film al seriei, realizat în 1971, şi îl are în centrul acţiunii pe haiducul Anghel Şaptecai (Florin Piersic), care a devenit căpetenie după ce Amza, eroul primelor părţi ale seriei "Haiducilor", moare. Pentru a-i oferi fiicei sale, domniţa Ralu (Aimee Iacobescu), bijuteriile dorite, Caragea Vodă (Nucu Păunescu) instituie un nou bir. Anghel se ridică în apărarea ţăranilor împovăraţi şi porneşte pe urmele banilor. Îndemnat de ibovnica lui, Aniţa (Marga Barbu) să plece spre "Stambul", Anghel cade pradă unei diversiuni şi, capturat de Mamoulos (Colea Răutu), este trimis în temniţă. Personajul negativ se dovedeşte a fi chiar tatăl lui Anghel. Mamoulos nu-şi poate ucide fiul, de aceea îl pune să jure că va părăsi ţara. Singurul scop al lui Mamoulos este obţinerea caftanului boieresc pentru care trebuie să ducă la îndeplinire poruncile lui Caragea Vodă, care vrea să îi facă pe plac fiicei sale. Din film nu lipsesc personajele Răspopitul (Toma Caragiu) şi Parpanghel (Jean Constantin), care au fost în centrul acţiunilor din precedentele trei filme ale seriei, scrie site-ul cinemagia.ro.
 

Foto: (c) cinemaraton.ro 


"Haiducii lui Şaptecai" a fost realizat după un scenariu de Eugen Barbu şi Mihai Opriş. Rolurile principale sunt interpretate de Florin Piersic, Marga Barbu, Toma Caragiu, Constantin Codrescu, Aimée Iacobescu, Mihai Mereuţă şi Colea Răutu.

***

Filmul "Zestrea domniţei Ralu" este al cincilea film al seriei, realizat în 1971. După o spectaculoasă evadare pusă la cale de Aniţa (Marga Barbu), Răspopitul (Toma Caragiu) şi Parpanghel (Jean Constantin), căpitanul Anghel (Florin Piersic) porneşte din nou pe urmele banilor. Răpind-o pe Caliopi (Carmen Maria Strujac), Anghel cere în schimbul eliberării bijuteriile cumpărate de soţul ei, Ianis (Constantin Codrescu) la Viena. După o serie de întâmplări spectaculoase, Anghel reuşeşte să fure preţioasa zestre a domniţei Ralu (Aimee Iacobescu), scrie site-ul www.metalhead.ro.

"Zestrea domniţei Ralu" a fost realizat după un scenariu scris de Eugen Barbu şi Mihai Opriş. Rolurile principale sunt interpretate de Florin Piersic, Marga Barbu, Toma Caragiu, Constantin Codrescu, Carmen Maria Strujac, Aimée Iacobescu, Mihai Mereuţă şi Colea Răutu.

***

Filmul "Săptămâna nebunilor" este al şaselea film al seriei, realizat în 1971. Ceata lui Anghel (Florin Piersic) vinde zestrea domniţei Ralu (Aimee Iacobescu) pentru a cumpăra arme pentru oamenii lui Tudor Vladimirescu, armată căreia haiducii hotărăsc să i se alăture. Cele mai multe secvenţe surprind atmosfera încordată de la curtea lui Caragea Vodă, iar acţiunea are în centru caseta cu "giuvaiericale". Anghel este prins de Mamoulos (Colea Răutu) şi este torturat de oamenii acestuia, dar reuşeşte să scape din temniţă, urmându-şi drumul. Ajutat de Aniţa (Marga Barbu), Răspopitul (Toma Caragiu), Parpanghel (Jean Constantin) şi alţi haiduci, Anghel îşi vede scopul atins. Soţul lui Caliopi, Ianis, îl roaga pe Caragea Vodă să îl ajute să-şi recupereze nevasta din mâinile haiducului Anghel Şaptecai, dar pe domnitor nu-l mai interesează decât să păstreze tronul ori să fugă. Între Anghel şi Caliopi se naşte o idilă, spre disperarea Amiţei, care tot încerca să-l facă pe Anghel să renunţe la haiducie şi să se însoare cu ea.

 

Foto: (c) cinemaraton.ro 


"Săptămâna nebunilor" a fost realizat după un scenariu scris de Eugen Barbu, Mihai Opriş şi Dinu Cocea. Rolurile principale sunt interpretate de Florin Piersic, Marga Barbu, Toma Caragiu, Constantin Codrescu, Aimée Iacobescu, Carmen Maria Strujac şi Colea Răutu. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 48

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa

Documentare 16-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda

Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război

Documentare 16-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)

Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă

Documentare 16-05-2025 09:30

16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a

Documentare 16-05-2025 09:00

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform

Documentare 16-05-2025 08:30

16 mai - Ziua internațională a luminii (UNESCO)

Ziua internațională a luminii este marcată anual, la 16 mai, pentru a aniversa prima operațiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman. Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire științifică poate aduce beneficii revoluționare în domenii diverse precum comunicații, medicină și altele, potr

Documentare 16-05-2025 08:00

Romanian Design Week, festival dedicat industriilor creativ-culturale (16-25 mai)

Festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative Romanian Design Week are loc în București, în perioada 16-25 mai, în trei spații din centrul orașului: clădirea monument istoric din Piața George Enescu, care a găzduit în trecut celebrul restaurant CINA, Casa Fratelli și Muzeul Național de Artă al României, potrivit

Documentare 16-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Se atrage ura făcând bine ca și făcând rău.' - N. Machiavelli, 'Principele', XIX ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 16-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența pe ore la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025

Primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2025 a avut loc în ziua de 4 mai. Votul în diaspora s-a desfășurat începând de vineri, 2 mai (ora locală 7.00), până duminică, 4 mai, la ora 21.00 (ora României). Din cei 17.988.031 de alegători înscriși în listele electorale permanente, s-au prezen

Documentare 16-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

La primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai erau înscriși în listele electorale 17.988.031 de persoane. Prezența la urne în țară a fost de 53,21% (9.571.740 persoane), dintre care: 5.767.376 în mediul urban și 3.804.364 în mediul rural. În străinătate au votat, la cele 966 de secții de votare, 973.170 de persoane, conform s

Documentare 16-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 mai

Ortodoxe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei; Sf. Cuv. Teodor cel Sfințit Greco-catolice Sf. cuv. Teodor cel Sfințit; Sf. Ioan Nepomuk; Fer. Vladimir Ghika Romano-catolice Fer. Vladimir Ghika, pr. m. Sfinții Cuvioși Sil

Documentare 16-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 mai

Este a 136-a zi a anului 2025. Au mai rămas 229 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 47 m și apune la 20 h 37 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 07 h 50 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 15-05-2025 15:21

15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României

Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (

Documentare 15-05-2025 10:33

A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)

Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De

Documentare 15-05-2025 10:30

15 mai - Ziua Poliției Militare

La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar