DOCUMENTAR: 55 de ani de la moartea pianistului şi interpretului de jazz american Nat 'King' Cole

Nat 'King' Cole a rămas cunoscut pentru vocea sa extraordinară şi pentru single-urile memorabile ''Unforgettable'', ''The Christmas Song'', ''Mona Lisa'' şi ''Nature Boy''.
S-a impus ca un proeminent interpret de jazz la pian, iar mare parte a succesului său s-a datorat vocii sale de bariton.
Pe numele său de naştere Nathaniel Adams Cole, cel supranumit 'King' s-a născut la 17 martie 1919, în Montgomery, statul Alabama, conform biography.com şi imdb.com. A început să cânte la pian, la patru ani, cu sprijinul mamei sale, responsabilă de organizarea unui cor de biserică. Fiu al unui pastor baptist, tânărul Cole a început să cânte muzică religioasă.
Ear Hines, unul dintre liderii jazz-ului modern, a fost cel care l-a inspirat. La 15 ani, Cole a renunţat la şcoală pentru a deveni interpret de jazz la pian. Şi-a unit eforturile cu fratele său Eddie pentru o vreme, iar primele înregistrări le-au realizat în 1936.
Un an mai târziu, a început să interpreteze în King Cole Trio, care a intrat în topuri, în 1943, cu piesa ''That Ain't Right'', scrisă de Cole. Alt hit, "Straighten Up and Fly Right", a intrat în topuri în 1944. Grupul a continuat fie prezent în topuri cu melodii precum "The Christmas Song" şi "(I Love You) For Sentimental Reasons".
A mizat pe cariera solo, în anii '50 ai secolului trecut, remarcându-se prin hiturile ''Nature Boy'', ''Mona Lisa'', ''Too Young'' şi ''Unforgettable''. A colaborat, în studio, cu unii dintre cei mai apreciaţi interpreţi ai vremii, Louis Armstrong şi Ella Fitzgerald.
Cole s-a luptat să îşi găsească locul în cadrul Mişcării pentru drepturile civile. A avut de înfruntat fenomenul grav al rasismului când a concertat în unele zone din sudul Statelor Unite.
Cariera sa a cunoscut din nou o pantă ascendentă în anii '60. În 1962, hitul ''Rambin Rose'' a urcat pe locul doi în topurile pop, iar în primăvara anului următor fanii săi s-au putut delecta cu melodia "Those Lazy-Hazy-Crazy Days of Summer". În 1964, a fost inclus pentru ultima dată în cariera sa în topurile muzicale. Baladele "I Don't Want to Hurt Anymore" şi "I Don't Want to See Tomorrow" au purtat semnătura stilului său.
A făcut carieră în televiziune în 1956, devenind primul interpret afro-american care a fost gazda unei emisiuni TV, intitulată ''The Nat King Cole Show''. A avut invitaţi de marcă, mulţi dintre cei mai buni interpreţi ai momentului, printre care Count Basie, Peggy Lee, Sammy Davis Jr. şi Tony Bennett. Emisiunea a fost difuzată până în decembrie 1957. A continuat să fie o apariţie constantă în showbiz, în programe populare precum ''The Ed Sullivan Show'' şi ''The Gary Moore Show''.
Pe marele ecran, Cole a început să interpreteze în anii '40. Roluri mai importante a avut începând cu anii '50, când a apărut în drama ''Istanbul'' (1957). În acelaşi an, a apărut în drama ''China Gate'' alături de Gene Barry şi Angie Dickinson. Un rol important pentru cariera sa a fost cel din pelicula ''St. Louis Blues'', în care a jucat alături de Eartha Kitt şi Cab Calloway. Ultima sa apariţie într-un film a fost alături de Jane Fonda şi Lee Marvin în western-ul ''Cat Ballou'' (1965).
A uimit audienţa în reprezentaţii externe, interpretând pentru regina Elisabeta a Marii Britanii în 1960, în Orientul Mijlociu, în Asia sau America Latină. A interpretat la ceremonia de inaugurare a preşedinţiei lui John F. Kennedy în 1961.
Vânzările discurilor sale au depăşit 50 de milioane de dolari. A fost recompensat cu numeroase premii de specialitate.
În 1964, a fost diagnosticat cu cancer la plămâni. La 15 februarie 1965, Nat King Cole a murit, în somn, în spitalul St. John's din Santa Monica, California, conform https://www.latimes.com. Ultimul său album, ''Love'', fusese înregistrat cu doar câteva luni înainte de moartea sa şi a fost lansat postum. Pentru vocea sa inconfundabilă şi interpretările unice de jazz la pian, a rămas în amintirea iubitorilor de muzică de pe mapamond drept unul dintre cei mai apreciaţi artişti americani. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Papa Francisc (fișă biografică)
Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)
Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr
21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)
Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În
21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri
Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic
21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania
Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo
CITATUL ZILEI
''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie
Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &