logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 55 de ani de la moartea pianistului şi interpretului de jazz american Nat 'King' Cole

Image

Nat 'King' Cole a rămas cunoscut pentru vocea sa extraordinară şi pentru single-urile memorabile ''Unforgettable'', ''The Christmas Song'', ''Mona Lisa'' şi ''Nature Boy''.

S-a impus ca un proeminent interpret de jazz la pian, iar mare parte a succesului său s-a datorat vocii sale de bariton.

Pe numele său de naştere Nathaniel Adams Cole, cel supranumit 'King' s-a născut la 17 martie 1919, în Montgomery, statul Alabama, conform biography.com şi imdb.com. A început să cânte la pian, la patru ani, cu sprijinul mamei sale, responsabilă de organizarea unui cor de biserică. Fiu al unui pastor baptist, tânărul Cole a început să cânte muzică religioasă.

Ear Hines, unul dintre liderii jazz-ului modern, a fost cel care l-a inspirat. La 15 ani, Cole a renunţat la şcoală pentru a deveni interpret de jazz la pian. Şi-a unit eforturile cu fratele său Eddie pentru o vreme, iar primele înregistrări le-au realizat în 1936.

Un an mai târziu, a început să interpreteze în King Cole Trio, care a intrat în topuri, în 1943, cu piesa ''That Ain't Right'', scrisă de Cole. Alt hit, "Straighten Up and Fly Right", a intrat în topuri în 1944. Grupul a continuat fie prezent în topuri cu melodii precum "The Christmas Song" şi "(I Love You) For Sentimental Reasons".

A mizat pe cariera solo, în anii '50 ai secolului trecut, remarcându-se prin hiturile ''Nature Boy'', ''Mona Lisa'', ''Too Young'' şi ''Unforgettable''. A colaborat, în studio, cu unii dintre cei mai apreciaţi interpreţi ai vremii, Louis Armstrong şi Ella Fitzgerald.

Cole s-a luptat să îşi găsească locul în cadrul Mişcării pentru drepturile civile. A avut de înfruntat fenomenul grav al rasismului când a concertat în unele zone din sudul Statelor Unite.

Cariera sa a cunoscut din nou o pantă ascendentă în anii '60. În 1962, hitul ''Rambin Rose'' a urcat pe locul doi în topurile pop, iar în primăvara anului următor fanii săi s-au putut delecta cu melodia "Those Lazy-Hazy-Crazy Days of Summer". În 1964, a fost inclus pentru ultima dată în cariera sa în topurile muzicale. Baladele "I Don't Want to Hurt Anymore" şi "I Don't Want to See Tomorrow" au purtat semnătura stilului său.

A făcut carieră în televiziune în 1956, devenind primul interpret afro-american care a fost gazda unei emisiuni TV, intitulată ''The Nat King Cole Show''. A avut invitaţi de marcă, mulţi dintre cei mai buni interpreţi ai momentului, printre care Count Basie, Peggy Lee, Sammy Davis Jr. şi Tony Bennett. Emisiunea a fost difuzată până în decembrie 1957. A continuat să fie o apariţie constantă în showbiz, în programe populare precum ''The Ed Sullivan Show'' şi ''The Gary Moore Show''.

Pe marele ecran, Cole a început să interpreteze în anii '40. Roluri mai importante a avut începând cu anii '50, când a apărut în drama ''Istanbul'' (1957). În acelaşi an, a apărut în drama ''China Gate'' alături de Gene Barry şi Angie Dickinson. Un rol important pentru cariera sa a fost cel din pelicula ''St. Louis Blues'', în care a jucat alături de Eartha Kitt şi Cab Calloway. Ultima sa apariţie într-un film a fost alături de Jane Fonda şi Lee Marvin în western-ul ''Cat Ballou'' (1965).

A uimit audienţa în reprezentaţii externe, interpretând pentru regina Elisabeta a Marii Britanii în 1960, în Orientul Mijlociu, în Asia sau America Latină. A interpretat la ceremonia de inaugurare a preşedinţiei lui John F. Kennedy în 1961.

Vânzările discurilor sale au depăşit 50 de milioane de dolari. A fost recompensat cu numeroase premii de specialitate.

În 1964, a fost diagnosticat cu cancer la plămâni. La 15 februarie 1965, Nat King Cole a murit, în somn, în spitalul St. John's din Santa Monica, California, conform https://www.latimes.com. Ultimul său album, ''Love'', fusese înregistrat cu doar câteva luni înainte de moartea sa şi a fost lansat postum. Pentru vocea sa inconfundabilă şi interpretările unice de jazz la pian, a rămas în amintirea iubitorilor de muzică de pe mapamond drept unul dintre cei mai apreciaţi artişti americani. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.imdb.com

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace

Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N

Documentare 01-04-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)

La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare

Documentare 01-04-2025 09:00

Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)

În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o

Documentare 01-04-2025 08:30

1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor

Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi

Documentare 01-04-2025 08:00

Barometrul statistic al lunii martie 2025

Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform

Documentare 01-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro

Documentare 01-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită

Documentare 01-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 aprilie

Este a 91-a zi a anului 2025. Au mai rămas 274 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 57 m și apune la 19 h 43 m. Luna răsare la 08 h 12 m și nu apune în această zi. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 31-03-2025 09:08

CITATUL ZILEI

'Lirismul trebuie să fie în general rațional, dar în amănunte o leacă abătut de la rațiune.' - J. W. Goethe ('Dicționar de maxime comentat', ediția a II-a, Editura Științifică, 1971) 

Documentare 31-03-2025 07:00

Sesiune plenară a Parlamentului European (31 martie - 3 aprilie)

Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 31 martie - 3 aprilie 2025. Vor avea loc discuții și vot pe teme precum evaluarea rezultatelor summitului UE din 20 martie, politicile externe, de apărare și de securitate ale UE în 2025, pregătirea UE pentru situații de criză, strategia Uniunii privind romii și combaterea d

Documentare 31-03-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 31 martie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Ipatie, episcopul Gangrei; Sf. Mc. Veniamin diaconul Greco-catolice Sf. ep. m. Ipatie al Gangrei Romano-catolice Sf. Beniamin, diacon m. Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 31 martie. Sfântu

Documentare 31-03-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 31 martie

Este a 90-a zi a anului 2025. Au mai rămas 275 de zile până la sfârșitul anului bisect. Soarele răsare la 06 h 59 m și apune la 19 h 42 m. Luna răsare la 07 h 43 m și apune la 22 h 45 m. Berbec 21 martie - 20 aprilie. Al doilea decan (31 martie - 9 aprilie). AGERPRES/(Documentare - Daniela

Documentare 30-03-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Muzicianul Eric Clapton

Muzicianul și chitaristul Eric Clapton s-a născut la 30 martie 1945, la Ripley, în Marea Britanie. A început studiile la 'Kingston College of Art', dar nu le-a finalizat. Pasionat de muzică și de chitară, a început să cânte alături de numeroase trupe britanice, printre care Roosters și Yardbirds, la cea de-a doua cântând cu Jimmy P

Documentare 30-03-2025 08:00

30 martie - Ziua internațională zero deșeuri (ONU)

La 30 martie 2025 este marcată Ziua internațională zero deșeuri, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, pentru reducerea practicilor de consum și de producție nesustenabile la nivel mondial, potrivit https://www.un.org. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat, la 14 decembrie 2022, cu prilejul lucr

Documentare 30-03-2025 04:00

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 30 martie

Ortodoxe Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Euvula, mama Sf. Pantelimon Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Duminica 4 din Post. Sf. cuv. Ioan Scărarul Romano-catolice Duminica a 4-a din Postul Mare Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.