logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ROMÂNIA POST-REVOLUŢIE, 1990: Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România

Imagine din galeria Agerpres

Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România (CRLR) a fost fondată la 14 ianuarie 1990 sub denumirea de Comunitatea Lipovenilor din România, în temeiul Legii nr. 21/1924, fiind recunoscută ulterior ca persoană juridică prin sentinţa civilă nr. 181 din 12 februarie 1990 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, se arată pe site-ul CRLR, https://www.crlr.ro.

După Revoluţia din 1989, comunitatea ruşilor lipoveni din România a beneficiat de un cadru legislativ propice, care i-a permis să se organizeze într-o formaţiune culturală apolitică. Acest eveniment s-a produs pe 14 ianuarie 1990, când un grup entuziast de etnici ruşi-lipoveni, printre care se aflau intelectuali precum Andrei Ivanov, Feodor Chirilă, Echim Andrei, Feodor Petuhov, Petre Mocenco, Fedot Nicolae, Ion Popov, Macsim Ivanov şi alţii au luat iniţiativa înfiinţării CRLR, menţionează site-ul mai sus menţionat.

La prima Conferinţă Naţională din 8 aprilie 1990 a fost adoptată, în unanimitate, de către delegaţii ruşilor lipoveni din toată ţara noua denumire a Comunităţii, anume Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România (CRLR).

În prezent, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu dispoziţiile O.G. nr 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, a Legii nr. 246/2005 pentru aprobarea O.G. nr. 26/2000 şi a art. 62 alin (2) din Constituţia României.

Sediul Central al CRLR este situat în municipiul Bucureşti. Limbile uzuale în cadrul CRLR sunt limba rusă şi limba română.

CRLR are ca scop unirea eforturilor membrilor săi în apărarea şi exercitarea drepturilor la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, lingvistice şi religios-culturale a etnicilor ruşi lipoveni, aşa cum sunt ele recunoscute şi garantate de documentele internaţionale cu privire la protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi ale minorităţilor naţionale, de Constituţia României şi de legile ţării, potrivit https://www.crlr.ro/.

În ceea ce priveşte membrii, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România cuprinde pe toţi cetăţenii români care se declară ruşi lipoveni, ruşi sau lipoveni, care cunosc Programul şi Statutul şi acţionează pentru transpunerea în fapte ale acestora, sprijinind moral şi material Comunitatea, în funcţie de posibilităţi. Membrii CRLR sunt: membrii fondatori, membrii activi, membrii simpatizanţi şi membrii de onoare.

Organizaţia de bază în structura CRLR este Comunitatea locală. Aceasta este formată din membri cu domiciliul stabil într-o localitate. Numărul minim de membri ai Comunităţii locale este de zece persoane. Pot adera şi etnici cu domiciliul în localităţi învecinate, care nu pot forma numărul de membri necesar formării unei Comunităţi locale. Sarcina Comunităţii locale este aceea de a se ocupa de problemele care privesc viaţa economică, socială, culturală şi şcolară a locuitorilor ruşi lipoveni din zonă şi de a lua măsurile necesare pentru soluţionarea lor. Problemele care nu pot fi soluţionate la nivel local sunt înaintate, spre rezolvare, Direcţiei Executive a Comunităţii Centrale.

Organele de conducere, decizie şi control la nivelul Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, în conformitate cu O.G. nr 26/2000, cu modificările şi completările ulterioare, sunt: Conferinţa Reprezentanţilor; Adunarea Generală a CRLR; Consiliul Director; Direcţia Executivă; alte organe ale Comunităţii (Comisia de Cenzori, Comisia de Etică şi Disciplină).

Conferinţa Reprezentanţilor este organul suprem de conducere al CRLR. Conferinţa Reprezentanţilor se întruneşte o dată la 4 ani. De asemenea, Conferinţa Reprezentaţilor alege o dată la patru ani preşedintele CRLR, Consiliul Director, Comisia de Cenzori şi Comisia de Etică şi Disciplină.

Preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România reprezintă CRLR în raport cu instituţiile publice din România şi străinătate, precum şi în faţa oricăror persoane fizice şi juridice străine, şi, de asemenea, conduce, îndrumă şi răspunde de întreaga activitate a CRLR. Funcţia de preşedinte al CRLR este deţinută în prezent de Silviu Feodor.

Deputatul CRLR reprezintă interesele etnicilor ruşi lipoveni în Parlamentul României. În prezent, deputatul CRLR este Andrian Ampleev (începând din 12 septembrie 2018), care face parte din Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, potrivit http://www.cdep.ro/.

Alte structuri ale CRLR sunt: Asociaţia Tinerilor Ruşi Lipoveni din România (ATRLR), Centrul de Cercetări privind Istoria şi Cultura Ruşilor Lipoveni din România (CCICRLR), Centrul Educaţional (CE). CRLR editează publicaţii proprii de informare, ştiinţă şi cultură. Politica editorială a publicaţiilor este stabilită de Consiliul Director.

Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România s-a implicat, de-a lungul anilor, în organizarea unor manifestări legate de diverse sărbători, evenimente, tradiţii şi obiceiuri, precum ''Masleniţa'', Festivalul naţional al cântecului, dansului, portului şi obiceiurilor ruşilor lipoveni, concursul şcolar naţional ''Festivalul Poeziei Ruse'' ş.a. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Liviu Tatu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

*Explicaţie foto: Ansamblu artistic al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Intercultural ProEtnica.
(Sighişoara, 19 aug. 2017)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Flux Documentare 14-01-2025 10:00

DOCUMENTAR: Anul Nou pe stil vechi (14 ianuarie)

În noaptea de 13 spre 14 ianuarie, credincioșii ortodocși de rit vechi sărbătoresc, la o săptămână după Crăciunul pe stil vechi (7 ianuarie), trecerea în noul an. Anul Nou este marcat, conform calendarului iulian sau pe stil vechi, în data de 14 ianuarie. În țara noastră, Crăciunul și Anul Nou pe stil vechi sunt sărbătorite în comunitățile

Flux Documentare 14-01-2025 09:00

14 ianuarie - Ziua mondială a logicii (UNESCO)

Ziua mondială a logicii este sărbătorită, în fiecare an, la 14 ianuarie, având ca scop încurajarea cooperării internaționale, promovarea dezvoltării logicii, atât în cercetare, cât și în predare, sprijinirea activităților asociațiilor, universităților și a altor instituții care au ca obiectiv logica, îmbunătățirea înțeleg

Flux Documentare 14-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Legea morală nu are sens decât într-o lume a ordinii perfecte. Hazardul nu poate fi administrat. Pentru a veni în cuprinsul realului cu un set de comandamente legitime, trebuie, mai întâi, să postulezi coerența lui de principiu. Dacă realul e arbitrar, întâmplător, haotic, el nu poate valida nicio lege și nu are nevoie de lege.

Flux Documentare 14-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 ianuarie

Ortodoxe Odovania praznicului Botezului Domnului; Sf. Cuv. Mucenici din Sinai și Rait; Sf. Nina, luminătoarea Georgiei Greco-catolice Sf. cuv. m. uciși în Sinai și în Rait Romano-catolice Ss. Felix de Nola, pr. m.; Ioan-Anton Farina, ep.

Flux Documentare 14-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 ianuarie

Este a 14-a zi a anului 2025. Au mai rămas 351 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 49 m și apune la 17 h 01 m. Luna apune la 08 h 33 m și răsare la 17 h 26 m. Lună Plină 00 h 26 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Flux Documentare 13-01-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Etica tradițională alunecă, adesea, într-un delir al generalizării. Ea își construiește normativitatea pe genul proxim al individualității umane, trecând, totalitarist, peste tot ce e diferență specifică. Or, în plan moral, ca și în patologia medicală, nu există boli, ci bolnavi.' - Andrei Pleșu, ('Minima moralia', Editura Carte

Flux Documentare 13-01-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 ianuarie

Ortodoxe Sf. Mc. Ermil și Stratonic; Sf. Ier. Iacob, episcop de Nisibe Greco-catolice Sf. m. Ermil și Stratonic; Sf. ep. Ilarie de Poitiers Romano-catolice Sf. Ilarie, ep. înv. Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox în ziua de 13 ianuarie.

Flux Documentare 13-01-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 ianuarie

Este a 13-a zi a anului 2025. Au mai rămas 352 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 49 m și apune la 17 h 00 m. Luna apune la 07 h 52 m și răsare la 16 h 12 m.

Flux Documentare 12-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Cei fricoși mor de multe ori înainte de moarte, în timp ce luptătorii viteji gustă doar o singură dată în viață moartea.' - 'Mica Filocalie', Cuviosul Paisie Aghioritul (Traducere: Preot Victor Manolache, Editura Cartea Ortodoxă, 2009) 

Flux Documentare 12-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 ianuarie

Ortodoxe Sf. Mc. Tatiana diaconița și Eutasia Duminica după Botezul Domnului Greco-catolice Duminica după Botezul Domnului. Sf. m. Tatiana Romano-catolice Botezul Domnului Ss. Arcadie, m.; Cezara, călug.; Tatiana, m. Sfânta Muceniță

Flux Documentare 12-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 ianuarie

Este a 12-a zi a anului 2025. Au mai rămas 353 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 50 m și apune la 16 h 59 m. Luna apune la 06 h 57 m și răsare la 15 h 03 m.

Flux Documentare 11-01-2025 08:30

DOCUMENTAR: 5 ani de la raportarea primului deces provocat de coronavirus, în China (11 ianuarie 2020)

La 11 ianuarie 2020 a fost raportat primul deces provocat de ''noul'' coronavirus în China. Până la această dată fuseseră confirmate 41 de cazuri în această țară, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Agenția națională de presă din China, Xinhua, a citat comisia de sănătate din metropola centrală Wuhan, unde a apăru

Flux Documentare 11-01-2025 08:00

11 ianuarie - Ziua Artei Fotografice în România

Ziua Artei Fotografice în România este sărbătorită, în fiecare an, la 11 ianuarie, fiind dedicată pictorului și fotografului Carol Popp de Szathmáry, care venea pe lume, în această zi, în 1812, la Baia Mare. Carol Popp de Szathmáry este recunoscut ca fiind primul fotograf al României și primul fotograf de război din lume, pot

Flux Documentare 11-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Virtutea adevărată e să faci în ascuns, fără să fii văzut, ceea ce este cu putință să săvârșești și înaintea întregii lumi.' - 'Mica Filocalie', Cuviosul Paisie Aghioritul (Traducere: Preot Victor Manolache, Editura Cartea Ortodoxă, 2009) 

Flux Documentare 11-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Teodosie cel Mare, începătorul vieții călugărești de obște din Palestina; Sf. Cuv. Vitalie Greco-catolice Sf. cuv. Teodosie cel Mare Romano-catolice Ss. Honorata, fc.; Teodosie, călug. Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare este