logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: Seria ''Comisarul'' (1972 - 1981)

Image

Seria de filme "Comisarul", regizată de Sergiu Nicolaescu, cuprinde cinci lung metraje de acţiune - "Cu mâinile curate", "Ultimul cartuş", "Un comisar acuză", "Revanşa" şi "Duelul" - şi a creat o galerie de personaje antologice pentru cinematografia românească dintre care amintim: comisarul Roman, comisarul Miclovan, comisarul Moldovan, dom' Semaca, Lăscărică, Paraipan, Limbă.

"Cu mâinile curate" a avut premiera în 1972 şi a fost realizat după un scenariu semnat de Petre Sălcudeanu şi Titus Popovici, acest film lansând seria "Comisarului". Acţiunea se desfăşoară în 1945, când, pe fondul războiului şi al sărăciei tot mai accentuate, în ţară nivelul criminalităţii atinsese cote alarmante. Comisarul Roman (interpretat de Ilarion Ciobanu) este un proaspăt poliţist, fost comunist ilegalist, numit la conducerea uneia dintre cele mai "fierbinţi" secţii de poliţie din Capitală. Lipsit de experienţă, el apelează la ajutorul comisarului Miclovan (interpretat de Sergiu Nicolaescu), un poliţist cu metode neconvenţionale care apelează foarte repede la revolverul său Smith&Wesson, scrie site-ul cinemagia.ro. Cei doi comisari luptă împotriva crimei organizate apărute în Bucureşti. Metodele rigide ale lui Roman sunt completate de cele mai puţin ortodoxe ale lui Miclovan.

Din distrubuţia filmului mai fac parte actorii Alexandru Dobrescu, Gheorghe Dinică, George Constantin, Ştefan Mihăilescu Brăila, Sebastian Papaiani, Emanoil Petruţ, Cristian Şofron, Colea Răutu, Aimee Iacobescu, Jean Constantin.

Filmul a primit în 1972 premiul ACIN pentru interpretare masculină (Gheorghe Dinică).

"Ultimul cartuş", apărut în 1973, este continuarea filmului "Cu mâinile curate", având la bază un scenariu scris tot de Petre Sălcudeanu şi Titus Popovici. Comisarul Miclovan este ucis în misiune, într-un schimb de focuri. Rămas fără sprijinul colegului Miclovan, comisarul Roman vrea să-l vadă pedepsit pe asasinul acestuia - dom' Semaca (interpretat de George Constantin), un mafiot şi contrabandist local foarte puternic, pe care tribunalul îl achitase din lipsa de probe.
" 'Am şi eu sensibilităţile mele', spune Roman, după un moment de reculegere la mormântul prietenului său Miclovan. O spune cu glas tare, privind spre camera de filmat, şi întreg filmul se luminează de această mărturisire complice, care este şi a cineastului, mărturisire parcă a unei nostalgii a prieteniilor duse, a timpului din care nu rămân decât amintirile stinghere...", scria criticul Dan Comşa, în 1973, în revista "Cinema", potrivit site-ului cinemagia.ro.

 


Sursa foto: cinemaraton.ro



În timp ce se ocupa de prinderea lui Semaca, Roman primeşte misiunea de a prinde un spion german încă activ pe teritoriul ţării, despre care se bănuieşte că s-ar fi ascuns într-o mănăstire. Aşa că Roman merge la mănăstire, acţionând sub acoperire, îmbrăcat în haine monahale. În această misiune, comisarul Roman este ajutat de Oarcă (interpretat de Sebastian Papaiani), un fost argat care dovedeşte că e foarte priceput la urmăriri cu maşina pe serpentine.

În distribuţia filmului se regăsesc şi actorii George Constantin, Amza Pellea, Marga Barbu, Ion Besoiu, Colea Răutu, Jean Constantin, Nineta Gusti, Ernest Maftei. Filmul a primit, în 1973, premiul ACIN pentru regie (Sergiu Nicolaescu) şi interpretare masculină (Ilarion Ciobanu).

"Un comisar acuză" a avut premiera în 1974 şi a fost realizat după un scenariu scris de Sergiu Nicolaescu, Vintilă Corbul, Eugen Burada. Acţiunea se petrece în Bucureştii anului 1941, când regimul legionar este în expansiune. Personajul principal este, începând cu acest film, comisarul Moldovan (interpretat de Sergiu Nicolaescu), care primeşte misiunea de a ancheta asasinarea deţinuţilor politici din închisoarea Viraga, în noaptea de 26 spre 27 noiembrie. Prin desemnarea unui om neafiliat politic în acest caz, autorităţile speră să transmită opiniei publice ideea că poliţia îşi face datoria în mod onest.

Guvernul intenţionează să muşamalizeze cazul, însă Moldovan se dovedeşte incoruptibil şi nu cedează în faţa presiunilor şi a intimidărilor. El vrea să scoată adevărul la lumină, dar acest lucru îi determină pe cei care fac parte dintr-un comando legionar aflat sub conducerea lui Paraipan (interpretat de Gheorghe Dinică) să facă orice pentru a-l scoate din joc.

În alte roluri mai apar actorii Amza Pellea, Ion Besoiu, Jean Constantin, Emmerich Schäffer, Ştefan Mihăilescu Brăila, Marin Moraru, Vasile Niţulescu, Jean Lorin Florescu, Rodica Mandache, Maria Ploae.

 


Sursa foto: cinemaraton.ro



"Revanşa" a avut premiera în 1978, scenariul filmului fiind scris tot de Sergiu Nicolaescu, Vintilă Corbul, Eugen Burada. Acţiunea se petrece pe fondul rebeliunii legionare din ianuarie 1941. Comisarul Moldovan îşi doreşte răzbunarea finală, deşi la finalul filmului precedent fusese anunţat ca mort. Pe fondul unor evenimente extrem de tensionate (schimbarea dictaturii legionare cu regimul antonescian), aventura comisarului - căutat acum de poliţia politică - merge mai departe, se arată în prezentarea filmului de pe coperta DVD-ului lansat în 2006. Ştiind că va ieşi din ascunzătoare dacă se întâmplă ceva cu fiul lui, Paraipan îl răpeşte pe băiatul lui Moldovan. Acesta e hotărât mai mult ca niciodată să-l prindă pe şeful legionar, pentru a-şi salva fiul şi a-i demasca pe aceia care se află în spatele lui Paraipan. Comisarul Moldovan îşi elimină adversarii pe rând, dar în final este trădat chiar de propriii lui şefi.

Din distribuţie fac parte şi actorii Jean Constantin, Amza Pellea, Ion Besoiu, Mircea Albulescu, Silviu Stănculescu, Emanoil Petruţ, Iurie Darie, Ion Marinescu.

"Duelul" a fost lansat în 1981, fiind realizat după un scenariu scris de aceiaşi Sergiu Nicolaescu, Vintilă Corbul, Eugen Burada. Comisarul Moldovan se ocupă de cazul unui jaf asupra băncii centrale, împreună cu partenerul său Petrescu (interpretat de George Mihăiţă) şi ajutat de informatorul Limbă, un hoţ de buzunare (interpretat de Jean Constantin). Lucrând sub acoperire ca profesor de sport, comisarul reuşeşte să intre în lumea cerşetorilor şi a oamenilor străzii, luând legătura cu singurii martori ai jafului, trei copii care trăiau pe străzi. Pornind de la informaţiile primite, Moldovan îi descoperă pe Grigore Maimuca (interpretat de Colea Rautu), autorul jafului, şi pe şeful bandei, Rică Păsărin (interpretat de Ion Riţiu).

 


Sursa foto: cinemaraton.ro



Între actorii care mai fac parte din distribuţia filmului amintim: Ovidiu Iuliu Moldovan, George Constantin, Ştefan Mihăilescu Brăila, Ion Besoiu, Vladimir Găitan, Aristide Teică.

În volumul "Istoria filmului românesc (1897-2000)", apărut la Editura Fundaţiei Culturale Române (2000), criticul Călin Căliman scria că filmul "Duelul", faţă de filmele anterioare din seria "Comisarul" aduce "o galerie pitorească de copii ai străzii (cu mutre şi limbaj colorat), o lume interlopă viu pigmentată, cu un pitic-rege al cerşetorilor, cu un olog (iscoadă a milionarilor epocii respective)".

"Duelul'' a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun film al Festivalului Internaţional de Film Mystfest de la Riccione (Italia) din 1981. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 108

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.

Documentare 14-05-2025 08:30

14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci

Documentare 14-05-2025 08:00

14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec

Documentare 14-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 14-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost

Documentare 14-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în

Documentare 14-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai

Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B