logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Reuniunea Consiliului JAI din 7-8 octombrie 2019

Imagine din galeria Agerpres

Miniştrii justiţiei şi ai afacerilor interne din Uniunea Europeană (UE) se întâlnesc, în intervalul 7-8 octombrie 2019, la Luxemburg, în cadrul unei reuniuni formale a Consiliului justiţie şi afaceri interne (JAI) al UE. Printre subiectele luate în discuţie se numără: măsurile UE împotriva corupţiei, provocările privind drepturile fundamentale în UE în 2020, discursul de incitare la ură în mediul online, lansarea Registrului judiciar de combatere a terorismului, migraţia, abuzurile sexuale asupra copiilor etc, potrivit https://www.consilium.europa.eu.

Prima zi a reuniunii este dedicată subiectelor dezbătute de miniştrii justiţiei din UE, în timp ce a doua zi este consacrată temelor abordate de miniştrii de interne.

Cu privire la măsurile UE de combatere a corupţiei, miniştrii de justiţie vor examina, la 7 octombrie, necesitatea de a lua măsuri suplimentare de combatere a corupţiei la nivelul UE, precum şi rolul pe care UE ar trebui să îl joace în acest domeniu la nivel internaţional, mai notează sursa citată.

În aceeaşi zi, Consiliul va adopta concluzii cu privire la provocările legate de drepturile fundamentale în 2020, în contextul împlinirii a 10 ani de la intrarea în vigoare a Cartei drepturilor fundamentale a UE. Carta drepturilor fundamentale a intrat în vigoare prin Tratatul de la Lisabona (2009), devenind astfel un izvor de drept primar cu caracter obligatoriu, scrie https://www.europarl.europa.eu.

Conform site-ului Consiliului, tot la 7 octombrie, Consiliul va analiza rapoarte privind instituirea Parchetului European (EPPO) şi evaluarea Codului de conduită pentru combaterea discursurilor de incitare la ură în mediul online. În încheierea zilei, Consiliul va adopta concluzii privind Eurojustul, organism care va lansa Registrul judiciar de combatere a terorismului.

În cea de-a doua zi a reuniunii, miniştrii de interne vor avea dezbateri pe teme precum terorismul şi extremismul violent de dreapta, cu accent pe analiza naturii ameninţării şi a răspunsului existent, ameninţările hibride şi securitatea internă, precum şi combaterea abuzurilor sexuale asupra copiilor.

Situaţia actuală privind migraţia în UE este un alt subiect luat în discuţie de miniştrii de interne, la 8 octombrie. Din 2015 până în prezent, UE a pus în aplicare trei operaţiuni în Mediterana pentru a salva migranţii aflaţi în pericol şi pentru a combate introducerea ilegală de migranţi. De asemenea, în 2016, UE a instituit Centrul european privind introducerea ilegală de migranţi, pentru a ajuta statele membre să reacţioneze cu fermitate la fenomenul introducerii ilegale de migranţi.

La 8 octombrie, miniştrii vor discuta şi despre provocările şi oportunităţile pe care noile tehnologii (reţelele mobile 5G, inteligenţa artificială, internetul obiectelor, dronele, anonimizarea şi criptarea, imprimarea 3D sau biotehnologiile) le pot crea pentru securitatea internă, mai indică sursa citată.

***

Anterioara reuniune formală a Consiliului s-a desfăşurat în zilele de 6-7 iunie 2019. Consiliul a convenit atunci asupra unei poziţii parţiale de negociere referitoare la revizuirea Directivei privind returnarea (2008). În poziţia sa, Consiliul a considerat că revizuirea Directivei trebuie să aibă în vedere accelerarea procedurilor de returnare şi creşterea ratei de returnare, cu respectarea drepturilor fundamentale ale migranţilor, în special a principiului nereturnării, conform site-ului Consiliului.

***

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) este una dintre cele zece formaţiuni ale Consiliului UE şi se reuneşte atât în cadrul reuniunilor formale, cât şi în cadrul şedinţelor informale, iniţiate de obicei de către ţările care deţin preşedinţia rotativă a UE.

La Consiliul JAI participă, în principal, miniştrii justiţiei şi ai afacerilor interne din statele membre ale UE, iar în domeniile legate de Schengen, discuţiile au loc în formatul comitetului mixt, alcătuit din: statele membre ale UE plus cele patru ţări care nu fac parte din UE, dar au adoptat acordul Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia). În cazul măsurilor legislative, acestea sunt adoptate în cadrul Consiliului JAI, însă Regatul Unit şi Irlanda, care nu au implementat Acordul Schengen, nu votează, scrie https://www.consilium.europa.eu.

Reuniunile acestei formaţiuni au loc, de regulă, o dată la trei luni. Miniştrii justiţiei se ocupă de cooperarea judiciară în materie civilă şi penală şi de drepturile fundamentale, în timp ce miniştrii afacerilor interne sunt responsabili cu migraţia, gestionarea frontierelor şi cooperarea poliţienească.

Consiliul UE exercită, împreună cu Parlamentul European, funcţiile legislativă şi bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, accesat pe https://eur-lex.europa.eu.

Deşi se reuneşte în diferite formaţiuni în funcţie de subiectul discutat, Consiliul UE este o entitate juridică unică, lucrările sale fiind pregătite de un comitet al reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre (Coreper) şi de comitete şi grupuri de lucru specializate.

Pe ordinea de zi a reuniunilor pot fi înscrise subiecte cu caracter non-legislativ sau subiecte cu caracter legislativ. Cea mai mare parte a subiectelor de pe ordinea de zi a reuniunilor diverselor formaţiuni ale Consiliului este reprezentată de documente fără efecte juridice cum ar fi concluziile, rezoluţiile şi declaraţiile. Aceste tipuri de documente exprimă doar poziţii politice. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Explicaţie foto din deschidere: Ministrul spaniol de interne, Fernando Grande-Marlaska, la Consiliul JAI, Luxemburg, 7 iunie, 2019.

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 02-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul internațional de fotbal David Beckham

Fostul internațional de fotbal David Beckham s-a născut la 2 mai 1975, în zona Leytonstone din Londra, conform https://www.footballhistory.org/. Beckham a fost primul jucător de fotbal englez care a câștigat titlul de campion în campionate din patru țări diferite: Anglia, Spania,

Documentare 02-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Designerul Donatella Versace împlinește 70 de ani (2 mai)

Designerul Donatella Versace s-a născut la 2 mai 1955, la Reggio di Calabria. A absolvit cursurile Universității din Florența, specializarea limbi străine, potrivit www.biography.com. În anii '70, l-a urmat pe fratele ei, Gianni Versace, care își deschisese o afacere în domeniul des

Documentare 02-05-2025 09:00

2 mai - Ziua națională a tineretului

La 2 mai 2025 este marcată Ziua națională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004. Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost inițiat în 2004, de 15 deputați din formațiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul

Documentare 02-05-2025 08:00

2 mai - Ziua mondială a tonului (ONU)

Ziua mondială a tonului este marcată anual la data de 2 mai și a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016. Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016 invită toate statele membre ONU, organizațiile internaționale și regionale dar și societatea civilă să acționeze pentru creșterea gradului de conștientizare a

Documentare 02-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Pe dușmanul puternic nu-l respingi numai când te atacă, ci îți iei și măsuri de prevedere'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 02-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului; Aducerea moaștelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; Sf. Matrona de la Moscova Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Atanasie cel Mare al Alexandriei Romano-catolice Ss. Atanasiu, ep. înv.; Antonin din Florența, ep.

Documentare 02-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 mai

Este a 122-a zi a anului 2025. Au mai rămas 243 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 05 m și apune la 20 h 21 m. Luna răsare la 09 h 33 m și apune la 01 h 21 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 01-05-2025 09:30

Barometrul statistic al lunii aprilie 2025

Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor m

Documentare 01-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, vor putea fi văzute la expoziția expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', la Muzeul de Istorie Turda, deschisă în perioada 30 aprilie-14 iunie 2025. Pe lângă artefactele reprezentative, expoz

Documentare 01-05-2025 08:30

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Situl arheologic de la Göbekli Tepe, Turcia

Situl arheologic de la Göbekli Tepe, situat în Munții Germuș din sud-estul Anatoliei, a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2018, indică https://whc.unesco.org/. Situl prezintă structuri megalitice monumentale, rotunde-ovale și dreptunghiulare, ridicate de vână

Documentare 01-05-2025 08:00

1 Mai - Ziua internațională a muncii

Ziua internațională a muncii este o celebrare a muncitorilor, a clasei muncitoare, în general, și a luptei lor istorice în vederea obținerii unor drepturi sociale și economice, și este marcată în fiecare an la data de 1 mai, potrivit https://www.calendarpedia.com/. În multe al

Documentare 01-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cale de mijloc între dușmani nu există'' - Herodot (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 01-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie; Sf. Cuv. Isidora Greco-catolice Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul Romano-catolice Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet Sfântul Proroc Ieremia, unul dintre profeții mari a

Documentare 01-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai

Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 30-04-2025 17:05

Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025

Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai