DOCUMENTAR: 35 de ani de la moartea scriitorului Mihail Şolohov, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură

Scriitorul Mihail Aleksandrovici Şolohov s-a născut la 24 mai 1905, în satul Krujilin, staniţa Vioşenskaia, din regiunea Donului, notează monografia ''Mihail Şolohov'' (Mihai Novicov, Editura Albatros, 1977).
Tatăl său, originar din gubernia Riazan, a absolvit doar şcoala primară. Şi-a alcătuit singur o bibliotecă, modestă, care a fost prima sursă de lecturi a fiului său. Mama sa a fost o ţărancă, simplă, neştiutoare de carte. A învăţat să scrie, târziu, pentru a putea comunica cu fiul ei, prin intermediul scrisorilor.
Şcoala primară a făcut-o la Karghinski. A urmat, apoi, liceul în diferite oraşe: Moscova, Bogucearovo şi Ekaterinodar (azi Krasnodar). ''În total, mi-a fost dat să termin doar patru clase de liceu'' îşi amintea, mai târziu, Şolohov. La vârsta de 15 ani, odată cu declanşarea războiului civil, s-a înscris în detaşamentele de aprovizionare, care erau în fapt, nişte formaţiuni armate, încadrate cu ostaşi din armata regulată şi voluntari. Uneori aceste detaşamente erau nevoite să ducă bătălii cu diferite bande de rebeli, care erau în căutare de pradă facilă, în ţinutul Donului, după cum reiese din mai multe scrieri cuprinse în ''Povestiri de pe Don'' (publicate în 1927, reeditate în 1932). Aceste fapte reale, prin care autorul a trebuit să treacă, i-au furnizat un material bogat pe care l-a folosit nu numai în primele proze, ci şi în ultimul volum al ''Donului liniştit''.
Şolohov a sosit la Moscova spre sfârşitul anului 1922, unde a avut diverse slujbe mizere pentru a se putea întreţine, scopul său fiind unul singur: acela de a scrie. A debutat cu foiletonul ''Încercare'' publicat în numărul din 19 septembrie 1923 al ziarului ''Adevărul tineretului''. Au urmat alte două foiletoane: ''Cei trei'', spre sfârşitul anului 1923, şi ''Revizor'', la începutul anului 1924.
La 14 decembrie 1924, Şolohov a publicat în acelaşi ziar nuvela ''Aluniţa", care a atras atenţia criticii şi l-a consacrat drept un talentat tânăr scriitor. A urmat o perioadă foarte activă. Din decembrie 1924 şi până spre mijlocul anului 1926, tânărul Şolohov a publicat în diferite periodice ale vremii, în special în cele ale tineretului, 22 de nuvele, care au format primul său volum intitulat ''Stepa împurpurată. Povestiri de pe Don''. Revista ''Komsomolia'' a publicat în primul său număr (aprilie 1925) povestirea ''Pândarul'', ceea ce arăta că tânărul scriitor era considerat drept un autor reprezentativ. Nuvelele sale au început să fie publicate şi în reviste de mare tiraj, conduse de scriitori cu autoritate.
A părăsit, însă, Moscova, pentru că îi displăcea atmosfera agitată a oraşului, cu multele înfruntări şi polemici literare, şi a revenit spre sfârşitul anului 1925, acasă, pe Don, stabilindu-se în staniţa Vioşenskaia. Potrivit biografilor, notează acelaşi volum amintit mai sus, nu a fost înscris în nicio organizaţie sau uniune literară, însă a frecventat gruparea literară "Tânăra gardă", unde citea adeseori nuvelele sale.
În ţinutul natal a scris cele mai valoroase dintre operele sale literare: "Donul liniştit", care a fost publicat în patru volume pe parcursul a 12 ani (1928-1940) şi care i-a adus recunoaşterea internaţională. Primele traduceri ale primului volum al romanului au apărut, în 1929, la Berlin şi Viena, în 1930, la Paris, Praga, Madrid şi Amsterdam, în 1931-1932, la Tokyo şi Copenhaga, în 1933, la Varşovia, în 1934, la Londra şi Sofia.
Recenziile şi comentariile au fost dintre cele mai variate, însă a existat şi un numitor comun: excepţionalul talent al autorului, respectiv arta sa unică de reconstituire realistă a vieţii.
În 1930, în timp ce lucra la romanul ''Donul liniştit'', a început o altă lucrare intitulată "Pământ desţelenit". În 1932 a fost publicat un fragment din roman în ''Pravda''. Ulterior, revista ''Novîi mir'' a început să publice romanul. În 1941 a terminat volumul al doilea, care în timpul războiului s-a pierdut, scriitorul fiind nevoit să-l rescrie după război. Publicarea capitolelor a început în 1954. În întregime textul a fost publicat în 1960, în revistele Neva, Oktiabr şi Don. În ediţie separată, romanul complet (ambele volume) a apărut tot în 1960.
Nuvelele cele mai reprezentative din anii celui de-al Doilea Război Mondial, când a luptat pe mai multe fronturi, sunt: ''Şcoala urii'' (una dintre primele opere traduse în limba română după 23 august 1944), câteva capitole din romanul "Ei au luptat pentru Patrie" (1942), "Soarta unui om" (1957).
A fost membru al PCUS (din 1932). În 1935 la Congresul mondial al scriitorilor pentru apărarea culturii de la Paris, Şolohov a fost ales în biroul permanent al Asociaţiei internaţionale a scriitorilor. În 1937 a fost ales deputat în Sovietul Suprem. În 1939, a devenit membru activ al Academiei de Ştiinţe a URSS.
Scriitorul a obţinut numeroase premii în semn de recunoaştere a valorii operelor sale, însă cea mai înaltă distincţie este Premiul Nobel pentru Literatură, care i-a fost acordat în 1965, "pentru forţa artistică şi integritatea cu care a dat expresie, în lucrarea epică ''Donul liniştit'', unei etape istorice din viaţa poporului rus'', potrivit www.nobelprize.org.
Romanul ''Pământ desţelenit'' a fost jucat pe scena teatrului regional din Leningrad, în 1933. În 1937, a avut loc premiera operei lui Derjinski după acelaşi roman la Teatrul Mare din Moscova. Ecranizarea romanului în 1939 s-a bucurat de succes. În 1957 au rulat pe ecranele cinematografelor din Uniunea Sovietică primele două serii ale filmului ''Donul liniştit'' în regia lui Serghei Gherasimov. A treia parte a rulat în 1958. Povestirea ''Soarta unui om'' a fost, de asemenea, transpusă pe marele ecran în 1959. Juriul Festivalului internaţional al cinematografiei de la Moscova a decernat acestui film, a cărui regie şi rol principal i-au aparţinut lui Serghei Bodnarciuk, premiul cel mare al Festivalului - ''Medalia de aur'', se arată în monografia ''Mihail Şolohov'' (Galina Maievschi, Editura Univers, Bucureşti, 1970).
Mihail Şolohov a murit la 21 februarie 1984. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Marina Bădulescu, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)
Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)