logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

A murit dirijorul australian Richard Gill (fişă biografică)

Image

Celebrul dirijor australian Richard Gill a murit la 28 octombrie 2018, din cauza unui cancer, transmite DPA.

Potrivit site-ului www.limelightmagazine.com.au, Richard Gill s-a născut în noiembrie 1941. A venit pe lume în suburbiile estice ale metropolei Sydney, dar, imediat după război, familia s-a mutat în zona de nord, la Epping, se arată pe site-ul www.thecultureconcept.com. Una dintre problemele cu care s-a confruntat ca iubitor de muzică a fost faptul că părinţii nu şi-au permis să-i ofere o educaţie muzicală până la 13 ani, vârstă pe care majoritatea profesorilor o considerau destul de târzie pentru a începe studiul. Însă aceasta nu l-a descurajat, iar în 1959 a început să studieze la Conservatorium of Music.

După cum el însuşi estima, în volumul autobiografic "Give Me An Excess Of It", publicat în 2013, la fel ca mulţi alţi muzicieni din generaţia sa, a urmat cursuri de perfecţionare în alte state, cele care i-au influenţat cel mai mult cariera fiind cele din America şi din Austria, unde a avut ocazia să studieze chiar la Salzburg, oraşul natal al marelui compozitor Wolfgang Amadeus Mozart. Timpul petrecut în America şi experienţa acumulată ţinând cursuri la universităţile americane l-au făcut să-şi descopere pasiunea pentru activitatea regizorală, decizând, astfel, să se întoarcă acasă, pentru a încerca să o pună în practică.

De îndată ce a revenit în ţară, a primit un post în Australia de Vest, iar de aici s-a mutat la Opera Australiană în 1990, unde a devenit director al corului şi, ocazional, dirijor. Ulterior, a preluat funcţia de director artistic al programului educaţional al Orchestrei Simfonice din Sydney, ceea ce i-a permis să se implice în familiarizarea şi iniţierea copiilor în tainele muzicii clasice.

Devenit imaginea muzicii clasice în Australia, Gill era deseori invitat de televiziunile australiene la diferite emisiuni şi a fost o prezenţă constantă în emisiunea concurs "Spicks and Specks", difuzată de ABC. Richard Gill a fost o figură populară nu doar în cercurile admiratorilor muzicii clasice, ci şi, pentru eforturile sale de popularizare a muzicii clasice, în rândul tuturor straturilor sociale.

Richard Gill a fondat compania de Operă Victoriană (2005), pe care a condus-o timp de şase ani, iar Richard Gill Memorial Fund a fost înfiinţat la solicitarea sa, pentru a susţine dezvoltarea tinerilor muzicieni australieni. De asemenea, Gill semna un editorial bilunar pentru publicaţia "Limelight" (din 2014) despre muzica australiană, pledând pentru educaţie muzicală. În luna septembrie a acestui an, s-a declarat extrem de încântat la aflarea veştii că în anul 2020 se va deschide şcoala primară "The Muswellbrook Richard Gill Music Academy", a cărei programă va urma viziunea mentorului său, aceea de a împleti muzica cu educaţia fizică.

Director muzical fondator şi dirijor emerit al Operei Victoriene, Richard Gill este unul dintre cei mai apreciaţi dirijori ai lumii, specializat în muzică de operă, de teatru, vocală şi corală, notează site-ul www.artsmanagement.com.au. Activitatea sa în pregătirea tinerilor muzicieni şi crearea de oportunităţi pentru aceştia sunt recunoscute la nivel internaţional. Richard Gill a fost şi director artistic al OzOpera, director artistic şi prim-dirijor al Orchestrei Simfonice din Canberra, consultant artistic pentru programul educaţional Musica Viva. De asemenea, a fost director muzical al Corului de Cameră din Sydney, director artistic al Orchestrei Romantice şi Clasice Australiene.

A susţinut concerte alături de marile orchestre australiene, Filarmonica din Sydney, Orchestra Simfonică din Canberra, orchestrele de tineret din Australia, din Sydney şi din Australia de Vest. Repertoriul său a cuprins opere celebre precum: ''Julius Caesar'', ''The Love for Three Oranges'', ''Orpheus in the Underworld'', ''Faust'', ''The Gondoliers'', ''The Eighth Wonder'', ''Macbeth'', ''La forza del destino'', ''Rigoletto'', ''Lucia di Lammermoor'', ''Il trovatore'', ''Romeo et Juliette'', ''Pericole'', ''The Merry Widow'', ''Fidelio'', ''Turandot'', ''Pearl Fishers'', ''The Barber of Seville'', ''La boheme'', ''Carmen'', ''The Magic Flute'', ''The Marriage of Figaro''.

Potrivit site-ului www.thecultureconcept.com, printre numeroasele distincţii primite de Richard Gill de-a lungul vieţii, se numără Ordinul Australiei, în 1994, şi Medalia Centenară, în 2001. AGERPRES/(Documentare - Andreea Onogea, editor: Doina Lecea, editor online: Gabriela Badea)

 

Sursa foto: www.limelightmagazine.com.au 

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 22-04-2025 08:00

22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)

La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&

Documentare 22-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)

Documentare 22-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 22-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 aprilie

Este a 112-a zi a anului 2025. Au mai rămas 253 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 20 m și apune la 20 h 09 m. Luna răsare la 03 h 48 m și apune la 13 h 28 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu) 

Documentare 21-04-2025 13:32

Papa Francisc (fișă biografică)

Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.

Documentare 21-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)

Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr

Documentare 21-04-2025 09:00

21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)

Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În

Documentare 21-04-2025 08:30

21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri

Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic

Documentare 21-04-2025 08:00

21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania

Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo

Documentare 21-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975) 

Documentare 21-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice

Documentare 21-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie

Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R