logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ROMÂNI CELEBRI: Petru Movilă, părintele teologiei ortodoxe moderne

Imagine din galeria Agerpres

Lavra Pecerska, complex monahal de mari dimensiuni, înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO

 

Ierarhul Petru Movilă face parte dintre românii care şi-au desfăşurat activitatea în mijlocul altor Biserici şi popoare.

Fiu al lui Simion Movilă, care mai târziu a fost domn al Ţării Româneşti şi al Moldovei, Petru Movilă s-a născut în 1596, la Suceava. În calitate de mitropolit al Kievului a dominat întreaga viaţă bisericească şi naţională a Ucrainei ortodoxe din prima jumătate a secolului al XVII-lea, potrivit Istoriei Bisericii Ortodoxe Române, pr. prof. dr. Mircea Păcurariu, 2013.

Opera sa a fost cunoscută însă şi românilor, fiind asimilată culturii naţionale.

A studiat în Polonia, la şcoala Frăţiei Ortodoxe din Lvov, probabil şi în Academia Zamoiska (din Zamosk). A stat un timp la moşia sa de lângă Kiev (Rubiejovka), unde a zidit şi o biserică. În toamna anului 1627, Petru Movilă s-a călugărit în Lavra Pecerska din Kiev, ajungând arhimandrit şi egumen al acestei mănăstiri.

Perioada în care Petru Movilă a ajuns îndrumător al obştii monahale din Lavra Pecerska era extrem de dificilă pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina. După sinodul ţinut la Brest, în anul 1596, în urma presiunilor politice care aveau în vedere extinderea catolicismului, o mare parte din episcopii şi preoţii ortodocşi din aceste teritorii au acceptat unirea cu Roma.

Bisericile ortodoxe au început să fie dărâmate sau închise, averile bisericilor ortodoxe confiscate, credincioşii lipsiţi de drepturi şi obligaţi să accepte uniaţia.

 

Foto: (c) SILVIA MARCU / AGERPRES FOTO


În aceste condiţii, a început o luptă susţinută pentru apărarea şi afirmarea Ortodoxiei. A obţinut, alături de alţi nobili ortodocşi şi protestanţi, recunoaşterea unor vechi drepturi şi libertăţi ale ortodocşilor, între care libertatea de cult a Ortodoxiei, recunoaşterea Mitropoliei Kievului cu patru eparhii sufragane, dreptul - pentru Biserica Ortodoxă - de a avea biserici, şcoli, tipografii şi spitale, restituirea bisericilor luate.

Eforturile lui Petru Movilă pentru apărarea Ortodoxiei au dus la alegerea sa ca arhiepiscop şi mitropolit al Kievului, Haliciului şi a toată Rusia (Rusia mică), în 1633, demnitate pe care a deţinut-o până la moarte, în decembrie 1646.

În calitate de ierarh a avut o activitate administrativă deosebită: restaurarea de biserici şi mănăstiri din Kiev, înfiinţarea de spitale şi azile, grija faţă de şcolile ortodoxe din eparhie, instituirea de vicari şi protopopi pentru întărirea disciplinei clerului, convocarea de întruniri de protopopi şi preoţi şi altele.

Remarcabilă totuşi este activitatea sa culturală. Din 1631 a înfiinţat la Kiev un Colegiu, care la începutul secolului al XVIII-lea a fost ridicat la rangul de Academie. De asemenea, se cunosc în jur de 50 de tipărituri îngrijite de mitropolitul Petru Movilă, apărute la Kiev, Lvov şi Vilnius.

Cea mai importantă din lucrările sale rămâne însă conceperea Mărturisiri Ortodoxe. Lucrarea a fost scrisă în limba latină şi împărţită după cele trei virtuţi teologice, credinţa, nădejdea şi dragostea, cuprinzând 261 de întrebări şi tot atâtea răspunsuri. Întreaga Mărturisire se întemeia pe Sfânta Scriptură, Sfinţii Părinţi şi canoanele Bisericii.

Pentru ca această nouă Mărturisire să fie examinată, a trebuit să fie convocat un sinod la care urma să participe delegaţii ale mai multor Biserici Ortodoxe.

Sinodul s-a întrunit la Iaşi, în incinta Mănăstirii Sf. Trei Ierarhi, între 15 septembrie şi 27 octombrie 1642. Au participat doi delegaţi ai Patriarhiei ecumenice, iar Mitropolia Kievului a trimis trei delegaţi, toţi teologi de renume. Au participat şi delegaţii Bisericii moldovene, într-un număr mai mare, care a inclus şi cărturari din mediul laic.

Domnitorul Moldovei Vasile Lupu (1634-1653) a prezidat lucrările Sinodului. Mărturisirea a fost dezbătută şi îndreptată în cadrul lucrărilor acestui sinod, iar în martie 1643, Sinodul patriarhal din Constantinopol a hotărât ca traducerea grecească a lucrării lui Petru Movilă să devină "Mărturisirea Ortodoxă a Bisericii soborniceşti şi apostoleşti a Răsăritului".

Hotărârea a fost semnată ulterior şi de patriarhii Alexandriei, Antiohiei şi Ierusalimului. Astfel, lucrarea mitropolitului Petru Movilă a primit aprobarea întregii Ortodoxii, devenind o Mărturisire de credinţă a Bisericii Ortodoxe.

Versiunea latină a lucrării s-a tipărit în 1643 la Amsterdam, ediţia a doua a fost tipărită la Leipzig în 1659. Versiunea grecească a fost tipărită tot la Amsterdam în 1669, cu prefaţa patriarhului Nectarie al Ierusalimului.

După această dată a fost tradusă în mai multe limbi şi tipărită în numeroase ediţii.

În româneşte s-a tipărit la Buzău, în 1691, în traducerea logofătului Radu Greceanu, ajutat de fratele său Şerban şi de stolnicul Constantin Cantacuzino.

Mărturisirea lui Petru Movilă a fost studiată şi apreciată de numeroşi teologi, din toate timpurile şi de toate confesiunile. A fost folosită mult timp ca manual în şcolile teologice din Rusia, din ţările române şi din alte părţi. De aceea, pe bună dreptate, notează volumul citat, marele istoric şi dogmatist Macarie Bulgakov (sec. XIX) îl consideră pe Petru Movilă părintele teologiei ortodoxe moderne. (surse: Istoriei Bisericii Ortodoxe Române, pr. prof. dr. Mircea Păcurariu, Ed. Basilica, 2013; Dicţionarul teologilor români, pr. prof. dr. Mircea Păcurariu, Ed. Univers Enciclopedic, 1996) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 12-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul tenismen Juan Carlos Ferrero

Fostul jucător profesionist de tenis și actual antrenor Juan Carlos Ferrero s-a născut la 12 februarie 1980, în orașul Ontinyent din provincia Valencia, în estul Spaniei, arată atptour.com. Supranumit 'Țânțarul' ('Mosquito') pentru agilitatea sa și constituția fizică zveltă, Ferrero a început să joace tenis de la vâ

Documentare 12-02-2025 10:00

12 februarie - Ziua internațională pentru prevenirea extremismului violent care ar conduce la terorism (ONU)

Extremismul violent reprezintă un afront adus scopurilor și principiilor Națiunilor Unite. Subminează pacea și securitatea, drepturile omului și dezvoltarea durabilă. Nicio țară sau regiune nu este imună la impactul acestuia, subliniază www.un.org. Extremismul violent este un fenomen divers, fără o definiție cl

Documentare 12-02-2025 09:00

Festivalul Lampioanelor din Taiwan are loc între 12 și 23 februarie 2025

Festivalul Lampioanelor din Taiwan debutează, anul acesta, pe 12 februarie și se va încheia pe 23 februarie, menționează www.taiwanobsessed.com. Evenimentul oferă o oportunitate unică de a descoperi cultura taiwaneză și este emblematic pentru tradiția locală fiind caracterizat de multitudinea felinarelor col

Documentare 12-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Nu pe râul între pajiști, ci pe ape singuratice și amare, locuite de furtuni, se află măreția.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 12-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 februarie

Ortodoxe Sf. Ier. Meletie, arhiepiscopul Antiohiei; Sf. Mucenic Hristea Greco-catolice Sf. aep. Meletie al Antiohiei Romano-catolice Ss. Martiri din Abitina Sfântul Meletie, arhiepiscop al Antiohiei, este pomenit în calendarul creșt

Documentare 12-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 februarie

Este a 43-a zi a anului 2025. Au mai rămas 322 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 20 m și apune la 17 h 41 m. Luna apune la 07 h 32 m și apune la 17 h 33 m. Lună Plină 15 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 11-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Creatorul de modă Alexander McQueen

Alexander McQueen s-a născut la 17 martie 1969, la Londra. A fost un designer britanic cunoscut pentru hainele sale inovatoare, show-urile șocante de pe podium și o croitorie precisă. A crescut în East End, fiind cel mai mic dintre cei șase copii ai unui tată, șofer de taxi, și a unei mame, care era profesoară de studii sociale și genealog. La vârs

Documentare 11-02-2025 10:00

DOCUMENTAR: 35 de ani de la eliberarea din închisoare a lui Nelson Mandela (11 februarie)

Eliberarea lui Nelson Mandela din închisoare la 11 februarie 1990, după 27 de ani de detenție, a fost cel mai reprezentativ moment al sfârșitului apartheidului în Africa de Sud. Eroul luptei anti-apartheid Nelson Mandela a fost arestat în 1962 și condamnat în 1964 pentru sabotaj și complot împotriva statului ca lider al aripii înarma

Documentare 11-02-2025 09:00

11 februarie - Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei (ONU)

Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei se marchează la 11 februarie în întreaga lume. Tema din 2025 este 'Building a Future for Women in Science' ('Construirea unui viitor pentru femei în știință'), conform www.un.org. Anul 2025 march

Documentare 11-02-2025 08:30

11 februarie - Ziua siguranței pe internet

La 11 februarie 2025 este marcată la nivel mondial Ziua siguranței pe internet, potrivit https://www.saferinternetday.org/. În 2025, Ziua siguranței pe internet este organizată prin manifestări dedicate sub cupola tematică ''Împreună pentru un inter

Documentare 11-02-2025 08:00

11 februarie - Ziua europeană a numărului unic de urgență 112

La 11 februarie este sărbătorită anual Ziua europeană a numărului unic de urgență 112. Stabilită în 2009 și dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la numărul european de urgență 112, aceasta este o zi de recunoaștere a activității tuturor celor care contribuie la lanțul de servicii de urgență european, după cum indică site-ul

Documentare 11-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Când ar fi să-ți fie urât, adu-ți aminte că ce trece e viața ta, și gustă măcar acest gând ' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 11-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 11 februarie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Vlasie, episcopul Sevastiei; Sf. Teodora împărăteasa Greco-catolice Sf. m. Vlasie; Prima apariție a Sf. Fecioare Maria la Lourdes în 1858 Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Lourdes Sfântul Sfințit Muc

Documentare 11-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 februarie

Este a 42-a zi a anului 2025. Au mai rămas 323 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 21 m și apune la 17 h 39 m. Luna apune la 07 h 05 m și răsare la 16 h 22 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 10-02-2025 15:02

Interimatul funcției prezidențiale (procedură)

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, la 10 februarie 2025, demisia din funcția de președinte al României. El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie. Klaus Ioha