ROMÂNI CELEBRI: Lucia Sturdza Bulandra, personalitate a teatrului românesc

Lucia Sturdza Bulandra (1873-1961) a rămas în memoria noastră ca fiind personalitatea artistică remarcabilă în jurul căreia s-a înfiinţat instituţia care îi poartă numele şi a cărei directoare a fost, din 1947 până la sfârşitul vieţii.
Descendentă a unei familii princiare, ajunsă pe scenă dintr-o întâmplare, Lucia Sturdza Bulandra a devenit una dintre cele mai mari personalităţi ale teatrului românesc şi primul director al Teatrului Bulandra (pe atunci Teatrul Municipal).
Marea actriţă s-a născut la Iaşi, la 25 august 1873. A absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti fiind hotărâtă să îmbrăţişeze o carieră în învăţământ, notează ''Dicţionarul personalităţilor feminine din România'' (Ed. Meronia, Bucureşti, 2009, autori George Marcu şi Rodica Ilinca) şi, mai târziu, a studiat la Conservatorul Aristizzei Romanescu, arta dramatică, urmărind jocul marilor actori români şi străini.
În 1898, pentru că nu găsea un post în învăţământ, a mers la directorul Teatrului Naţional, Petre Grădişteanu, care a angajat-o: "Şi iată-mă în teatru căzută ca din cer. După viaţa monotonă, îngustă şi apăsătoare în sînul familiei şi după mediul studios universitar, mă aflam deodată în vîltoarea unei lumi cu un specific nebănuit de mine. Şi totuşi m-am avîntat cu multă îndrăzneală în noua mea carieră" relata artista în volumul "Amintiri... Amintiri..." (Editura de Stat pentru Literatură şi Artă, 1960).
A debutat la 1 octombrie 1898 în piesa într-un act ''Primul bal'' a dramaturgului francez Edouard Pailleron: "Aducîndu-mi aminte de acest debut, rămîn uneori uimită, iar alteori pufnesc în rîs, la gîndul inconştienţei mele de atunci. Dar nu numai a mea, ci şi a celor ce mi-au încredinţat interpretarea unui personaj pentru care nu prezentam nici o calitate. Era vorba de o domnişoară naivă şi răsfăţată, păşind cu ingenuitate şi feciorelnică cochetărie la primul ei bal" nota artista în volumul amintit.
Foto: (c) AGERPRES FOTO
Podul Izvor şi clădirea Teatrului Bulandra (sala Izvor) din Bucureşti - 1956
Mai târziu a jucat alături de actorul Tony Bulandra în filmul ''Amor Fatal'', care a avut premiera la 18 septembrie 1911. După câteva luni, cei doi actori s-au căsătorit. În 1914 au înfiinţat o companie de teatru particulară "Regina Maria", care mai târziu s-a numit "Compania Bulandra-Maximilian-Storin". Lucia Sturdza-Bulandra era singura femeie în cadrul acestei companii teatrale, însă datorită autorităţii şi fantasticei sale puteri de muncă, a fost întocmit un repertoriu şi au fost atraşi regizori şi actori de prestigiu.
Timp de trei decenii a fost şi profesoară la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti, unde a format generaţii întregi de actori, printre care Nicolae Bălţăţeanu, George Calboreanu, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Aura Buzescu, Mihai Popescu, Fory Etterle, Al. Giugaru, Nineta Gusti. "Profesoratul a fost întotdeauna pentru mine un apostolat pe car l-am îndeplinit cu pasiune. Încă de tânără, am simţit o adevărată chemare pentru această participare la dezvoltarea intelectuală a copiilor şi a tinerilor, pe care mi-a fost dat să-i îndrumez" afirma artista în volumul menţionat.
O perioadă foarte grea pentru actriţă a început în 1941, când compania s-a destrămat. A urmat în 1943, moartea soţului său, Tony Bulandra.
În 1947 a fost numită la conducerea Teatrului Municipal, care după moartea sa a purtat numele de Teatrul ''Lucia Sturdza-Bulandra'' şi mai târziu, Teatrul Bulandra.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA / AGERPRES FOTO
Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra" din Capitală - 1996
Teatrul Municipal fost inaugurat în septembrie 1947, cu piesa "Insula" de Mihail Sebastian, în regia lui Mircea Şeptilici. Între anii 1963-1972, Liviu Ciulei a fost director al teatrului acesta cunoscând o emancipare artistică, devenind liderul mişcării teatrale româneşti şi unul dintre cele mai novatoare centre teatrale europene. A rămas un teatru de elită, în anii '70 şi '80 pe scena sa jucând mari actori, între care Clody Bertola, Octavian Cotescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Irina Petrescu, Rodica Tapalagă, Virgil Ogăşanu, Gina Patrichi, Toma Caragiu, Ion Caramitru, Florian Pittiş. În anul 1991, compania teatrală a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), alături de renumite companii teatrale europene precum Odeon Theatre de l'Europe - Paris, Piccolo Teatro di Milano, Royal Shakespeare Company, Teatre Lliure - Barcelona, Düsseldorfer sau Schauspielhaus, potrivit www.bulandra.ro
De-a lungul anilor, Lucia Sturdza Bulandra a interpretat, roluri de compoziţie, în special, în piese de Oscar Wilde, V. Sardou, H. Ibsen, realizând creaţii de neuitat în ''Maria Stuart'' de Schiller, ''Profesiunea doamnei Waren'' de Bernard Shaw, ''Marmouret'' de J. Sarment, ''Pădurea'' de A.N. Ostrovski, ''Vassa Jeleznova'' de Gorki, ''Citadela sfărâmată'' de Horia Lovinescu. Rolurile sale de referinţă rămân: "Maria Stuart", "dna Warren", "Mamouret", "dna Alving", "Vassa Jeleznova", "Regina Margot", "Anna Karenina", "Sapho", "Maman Colibri", "Nebuna din Chaillot", "Doamna Clara".
Foto: (c) M. KESSLER / AGERPRES FOTO
Lucia Sturdza Bulandra, la deschiderea săptămânii teatrului românesc - 1957
Este autoarea lucrării "Actorul şi arta dramatică" (1912) şi a volumului ''Amintiri...Amintiri...'' (1960) şi a tradus numeroase piese din limbile franceză, italiană, germană şi engleză.
A primit mai multe distincţii, între care Bene Merenti, clasa I, Meritul Cultural, clasa I şi clasa II, Vulturul Alb (Iugoslavia), Ordinul Muncii, clasa I, Steaua Republicii, titlul de Artist al Poporului. "În răstimpul unei cariere îndelungate n-am făcut decît să muncesc şi pot spune că cele mai mari satisfacţii le-am găsit în muncă, le-am dobîndit numai prin muncă (...) şi de aceea dintre toate distincţiunile şi decoraţiile (...) decernarea ordinului Muncii mi-a făcut cea mai mare bucurie" susţinea actriţa în volumul "Amintiri...Amintiri...".
Lucia Sturdza Bulandra a murit la 19 septembrie 1961, dar rămâne, aşa cum o descria regizorul Sică Alexandrescu în memoriile sale: "(...) o boieroaică a teatrului românesc. Impresionase încă din tinereţe prin frumuseţe, inteligenţă şi printr-o prestanţă unică pe scenă, pe care şi-a păstrat-o până la urmă. Ţinuta ei impozantă, atât în teatru cât şi în viaţă, îţi evoca imaginea princiară a unei femei elegante care apare în mijlocul invitaţilor coborând scara de onoare a unui palat. Energică directoare de teatru, a ştiut să impună disciplina în teatru actorilor, ţinuta pe scenă, respectul pentru nobleţea artei şi prestigiul instituţiei". AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 6 mai
Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai
Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)
Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.
5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)
Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.
5 mai - Ziua internațională a moașelor
La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, cu scopul de a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților. Această zi a fost lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980 și a fost marcată pentru prima dată în 1991. În fiecare an, Ziua
CITATUL ZILEI
'Drumul cel mai sigur și mai bun este acela de a te bizui numai pe propriile-ți forțe și să tinzi la propria-ți prefecțiune.' - Michelangelo Buonarroti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai
Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu
La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul
DOCUMENTAR: 70 de ani de la moartea compozitorului George Enescu (4 mai)
Marele compozitor și dirijor român George Enescu s-a născut la 7/19 august 1881 în comuna Liveni din județul Botoșani, ce astăzi îi poartă numele. A fost al ''optulea copil și totuși unic'' al Mariei Cozmovici-Enescu și al lui Costache Enescu, ceilalți șapte frați ai săi stingându-se din viață la vârste fragede. Du
4 mai - Ziua internațională a pompierilor
Comunitatea internațională celebrează anual, la 4 mai, Ziua internațională a pompierilor, cu scopul de a recunoaște și aprecia curajul și sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunitățile lor. În 2025, se marchează cea de-a 26-a aniversare a Zilei internaționale a pompierilor, conform paginii de Facebook, https://www.facebook.com/International.Fir
4 mai - Ziua mondială a râsului
Ziua mondială a râsului este celebrată, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2025, această zi este marcată la 4 mai. Ziua mondială a râsului se desfășoară sub deviza 'Nu râdem pentru că suntem fericiți, ci suntem fericiți pentru că râdem' și este inițiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mișcării '
CITATUL ZILEI
''Când un om înțelept își alege ca subiect pentru un discurs o cauză dreaptă, nu este greu să devină elocvent'' - Euripide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica Duminica a 3-a după Paști Greco-catolice Duminica a 3-a a Paștilor. Sf. m. Pelaghia Romano-catolice Duminica a 3-a a Paștelui Sf. Florian, m. Sfânta Muceniță Pelaghia a trăit în ti
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 mai
Este a 124-a zi a anului 2025. Au mai rămas 241 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 20 h 24 m. Luna răsare la 12 h 00 m și apune la 02 h 42 m. Luna la Primul Pătrar 16 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)