Congresul extraordinar al PSD

La 10 martie 2018, este programat, la Sala Palatului din Bucureşti, Congresul extraordinar al PSD.
Potrivit unei declaraţii din 5 martie 2018 a preşedintelui formaţiunii, Liviu Dragnea, obiectivul principal al Congresului este adoptarea unui document ''programatic cu componente politice, guvernamentale şi de dezvoltare pentru România''.
Totodată, la 10 martie 2018 vor fi aleşi preşedintele executiv, secretarul general şi vicepreşedinţii formaţiunii. În acest sens, Liviu Dragnea a precizat că în cadrul şedinţei Comitetului Executiv National din 5 martie, dedicată organizării Congresului, "s-a luat decizia de organizare a alegerilor pentru preşedinte executiv şi secretar general, pentru că am adoptat o propunere de modificare a Statutului ca secretarul general să fie ales de Congres, şi pentru vicepreşedinţi. S-a adoptat, de asemenea, modul cum să fie constituit BPN, şi anume câte doi vicepreşedinţi pe fiecare regiune pentru a avea o reprezentare completă şi echilibrată pe tot teritoriul ţării. S-a votat şi paritatea bărbaţi-femei, vicepreşedinţi femei, 8 vicepreşedinţi bărbaţi, câte un bărbat şi o femeie pe o regiune", a precizat Liviu Dragnea.
El a mai spus că la amintita şedinţă din 5 martie s-a eliminat interdicţia preşedinţilor de organizaţii de a candida pentru funcţii de vicepreşedinţi ai partidului. "De asemenea, s-a adoptat eliminarea interdicţiei pentru preşedinţii de organizaţii care vor să candideze pentru o funcţie în Biroul Permanent Naţional", a susţinut Liviu Dragnea.
Intenţia organizării unui congres extraordinar al partidului a fost anunţată de liderul social-democrat la 14 februarie 2018.
***
Precedentul Congres extraordinar al PSD a avut loc la 18 octombrie 2015, la Sala Palatului din Bucureşti, în prezenţa a 4.030 de delegaţi, din totalul de 4.500. În cadrul reuniunii extraordinare a fost aleasă conducerea partidului şi au fost aduse o serie de modificări la statut.
Astfel, social-democraţii au validat cu unanimitate de voturi alegerea lui Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte al partidului, alegere desfăşurată, în premieră pentru PSD, la 11 octombrie 2015, în cadrul unui scrutin intern separat de Congres, prin votul direct al tuturor membrilor PSD (97 la sută dintre cei prezenţi). Liviu Dragnea, care ocupa funcţia de preşedinte interimar al PSD din 22 iulie 2015, a fost singurul candidat la preşedinţia partidului, după ce în Comitetul Executiv Naţional din 30 septembrie 2015, candidaturile senatorilor social-democraţi Daniel Savu şi Şerban Nicolae au fost respinse.
În ceea ce priveşte funcţia de preşedinte executiv al partidului, aceasta a fost disputată de Valeriu Zgonea şi Constantin Niţă. Câştigătorul a fost Valeriu Zgonea, care a fost ales cu 2.582 de voturi din totalul de 3.877, faţă de Constantin Niţă, care a obţinut 1.123 de voturi.
De asemenea, au fost aleşi cei 14 vicepreşedinţi, dintre care patru femei şi zece bărbaţi: Gabriela Firea (3.122 de voturi), Olguţa Vasilescu (3.044 voturi), Ecaterina Andronescu (2.914 voturi), Doina Pană (1.834 de voturi), Andrei Dolineaschi (3.439 de voturi), Victor Negrescu (3.162 de voturi), Georgian Pop (3.070 de voturi), Ionuţ Vulpescu (2.994 de voturi), Nicolae Bănicioiu (2.983 de voturi), Mihai Tudose (2.827 de voturi), Ştefan Viorel (2.737 de voturi), Gheorghe Şimon (2.503 de voturi), Gabriel Vlase (2.436 de voturi), Mihai Chirică (2.339 de voturi).
Congresul extraordinar al PSD din 18 octombrie 2015 a adus şi o serie de modificări la statutul partidului între care: interzicerea cumulului de funcţii de conducere de la nivel judeţean cu cele de la nivel naţional, astfel încât preşedinţii de organizaţii nu mai pot fi şi vicepreşedinţi în partid, la nivel naţional; restrângerea numărului de membri ai Biroului Permanent Naţional şi posibilitatea preşedintelui de a solicita vot de încredere pentru miniştrii partidului; modificarea rolului şi structurii Consiliul Naţional al PSD, în sensul în care acesta s-a transformat dintr-un for de decizie într-o structură care propune şi dezbate programe şi politici în mediul politic. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)
Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic
DOCUMENTAR: Actrița Andreea Bibiri împlinește 50 de ani (3 mai)
Actrița de teatru și film Andreea Bibiri s-a născut la 3 mai 1975. A absolvit Academia de Teatru și Film 'Ion Luca Caragiale' din București în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A mai participat la Școala de vară a Uniunii Teatrelor din Europa (1999, Bochum, Germania) sau la Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru (1993, Caracas, Vene
3 mai - Ziua mondială a libertății presei (ONU)
''Relatarea într-o lume curajoasă: Impactul Inteligenței Artificiale asupra libertății presei și a mass-media'' ('Reporting in the Brave New World: The Impact of Artificial Intelligence on Press Freedom and the Media'') este tema enunțată de UNESCO cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei în 2025. Libertatea de expri
CITATUL ZILEI
''Nu trebuie să te aperi numai de actele dușmanului, ci și de intențiile sale'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 mai
Ortodoxe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici; Sf. Mc. Timotei și soția sa, Mavra Greco-catolice Sf. m. Timotei și Maura Romano-catolice SS. Filip și Iacob, ap. Sfântul Cuviosul Irodion s-a născut în București, în anul 1821. A intrat
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 mai
Este a 123-a zi a anului 2025. Au mai rămas 242 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 03 m și apune la 20 h 22 m. Luna răsare la 10 h 46 m și apune la 02 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul internațional de fotbal David Beckham
Fostul internațional de fotbal David Beckham s-a născut la 2 mai 1975, în zona Leytonstone din Londra, conform https://www.footballhistory.org/. Beckham a fost primul jucător de fotbal englez care a câștigat titlul de campion în campionate din patru țări diferite: Anglia, Spania,
DOCUMENTAR: Designerul Donatella Versace împlinește 70 de ani (2 mai)
Designerul Donatella Versace s-a născut la 2 mai 1955, la Reggio di Calabria. A absolvit cursurile Universității din Florența, specializarea limbi străine, potrivit www.biography.com. În anii '70, l-a urmat pe fratele ei, Gianni Versace, care își deschisese o afacere în domeniul des
2 mai - Ziua națională a tineretului
La 2 mai 2025 este marcată Ziua națională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004. Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost inițiat în 2004, de 15 deputați din formațiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul
2 mai - Ziua mondială a tonului (ONU)
Ziua mondială a tonului este marcată anual la data de 2 mai și a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016. Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016 invită toate statele membre ONU, organizațiile internaționale și regionale dar și societatea civilă să acționeze pentru creșterea gradului de conștientizare a
CITATUL ZILEI
''Pe dușmanul puternic nu-l respingi numai când te atacă, ci îți iei și măsuri de prevedere'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului; Aducerea moaștelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; Sf. Matrona de la Moscova Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Atanasie cel Mare al Alexandriei Romano-catolice Ss. Atanasiu, ep. înv.; Antonin din Florența, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 mai
Este a 122-a zi a anului 2025. Au mai rămas 243 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 05 m și apune la 20 h 21 m. Luna răsare la 09 h 33 m și apune la 01 h 21 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Barometrul statistic al lunii aprilie 2025
Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor m
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, vor putea fi văzute la expoziția expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', la Muzeul de Istorie Turda, deschisă în perioada 30 aprilie-14 iunie 2025. Pe lângă artefactele reprezentative, expoz