''Boomul'' literar latino-american, reînviat de platformele de streaming

La mai multe decenii după ''boomul'' literar latino-american, care a însemnat difuzarea la scară mondială a textelor unei generații de scriitori din regiune în anii '60-'70, acești autori sau anumite opere ale lor își trăiesc o a doua viață, sub forma unor adaptări pentru platformele de streaming, informează AFP.
''Un veac de singurătate'' (Gabriel Garcia Marquez, 1967), ''Rătăcirile fetei nesăbuite'' (Mario Vargas Llosa, 2006), ''Casa spiritelor'' (Isabel Allende, 1982), printre alți autori emblematici, au debarcat deja sau urmează să debarce în scurt timp pe platforme precum Netflix, Prime video și Vix.
Fără a o uita nici pe cea mai renumită fetiță argentiniană, simpatica și îndrăzneața Mafalda, eroina benzilor desenate omonime, care tocmai a împlinit ''60 de ani'' (a fost creată în 1964) și care va fi adaptată într-un serial de animație realizat de regizorul Juan Jose Campanella, cineast argentinian răsplătit cu Oscar în 2009 grație peliculei ''El secreto de sus ojos''.
Garcia Marquez, Vargas Llosa, dar și Juan Rulfo sau Laura Esquivel... ''Ține puțin de hazard faptul că aceste adaptări coincid în timp, la doar câteva luni distanță între ele'', a precizat pentru AFP Francisco Ramos, vicepreședinte de conținuturi pentru America Latină în cadrul Netflix.
''Povești foarte frumoase''
Din punctul de vedere al producătorului mexican, cel căruia îi revine sarcina de ''a da undă verde'' acestor producții, elementul lor comun nu e faptul că au fost publicate în timpul ''boomului'' latino-american din anii '60-'70, ci faptul că ''sunt povești foarte frumoase'', care ''istorisesc lucruri foarte interesante despre cultura acestor țări''.
Iar piața este în plin avânt. Potrivit unui raport din 2024 al agenției specializate Digital TV Research, numărul de abonați la serviciile de streaming în America Latină ar urma să crească cu 50% până în 2029, când va ajunge la 165 de milioane de gospodării.
Această cerere determină platformele să caute în permanență titluri noi și ''să aibă constant premiere'', explică Leonardo Murolo, profesor de comunicare la Universitatea din Quilmes, specializat în streaming și storytelling.
Opere precum ''Un veac de singurătate'' sau ''Pedro Paramo'' conțin ''mărci de 'columbianitate' sau de 'mexicanitate' (...) care generează identificare și care atrag prin acest mecanism'', a declarat Leonardo Murolo.
Pentru a face însă audiență, aceste adaptări nu trebuie să se adreseze doar unui public local ''curios să vadă cum poveștile pe care le cunoaște foarte bine'' sunt adaptate pentru ecran, se mai spune în comunicat. Trebuie să aibă potențialul de a traversa granițe.
Spre exemplu, primul sezon din ''Un veac de singurătate'', adaptare după opera columbianului Garcia Marquez, a prins foarte bine în Columbia la premiera sa, pe 11 decembrie, dar de asemenea, potrivit Netflix, se clasează în Topul 3 mondial al serialelor non-anglofone.
'Mafalda', la rândul ei, are acest potențial ''prin itinerariul său internațional'', spune Francisco Ramos, combinând deopotrivă ''cultura populară, divertismentul și o poziție politică''.
Investiții fără precedent
Același lucru e valabil și în cazul serialului care urmează să aibă premiera în aprilie pe Netflix, ''The Eternaut'', adaptarea unui BD-cult de science-fiction de la finele anilor 1950, care spune povestea unei invazii extraterestre - sub forma unei ninsori mortale -, ce distruge aproape toate viețuitoarele de pe Terra și a unei mișcări de rezistență organizate în jurul câtorva supraviețuitori din Buenos Aires. Adaptarea îl are în distribuție pe cel mai renumit actor argentinian, Ricardo Darin.
Din motive ce țin de buget, ''ar fi fost foarte dificil acum 20 sau chiar 15 ani realizarea unor producții de o asemenea anvergură, așa cum facem noi, noi sau alții'', a subliniat Francisco Ramos.
Astfel, reconstrucția, în apropiere de Ibagué, în Columbia, a patru versiuni în mărime naturală care reflectă epocile Macondo, orașul imaginat de Gabriel Garcia Marquez, confirmă ''puternica dezvoltare'' a industriei audiovizuale din ultimii ani.
În aceeași ordine de idei, Netflix a anunțat săptămâna trecută o investiție de un miliard de dolari pe parcursul următorilor patru ani pentru a produce seriale TV și filme în Mexic. AGERPRES/(AS-redactor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO/SUA: Robert Benton, regizorul filmului 'Kramer vs. Kramer', a murit la 92 de ani
Robert Benton, regizorul premiat cu Oscar pentru 'Kramer vs. Kramer' și scenarist al filmului 'Bonnie and Clyde', a murit duminică la vârsta de 92 de ani, a informat marți New York Times, citat de AFP. Acest cineast american a marcat în special anii 1960 și 1970. Moartea sa a fost confirmată jurnalului de către asistenta și agenta s
Cannes 2025/Filmele sunt 'cruciale' în combaterea 'fake news', afirmă actorul Jeremy Strong, membru al juriului
Actorul american Jeremy Strong, membru al juriului Festivalului de la Cannes, a apărat marți 'rolul din ce în ce mai crucial' al filmelor în combaterea 'fake news', al căror 'părinte' a fost, potrivit acestuia, Roy Cohn, mentorul lui Donald Trump, informează AFP. Avocatul newyorkez, pe care Jeremy Strong l-a
Cannes 2025/ Halle Berry, nevoită să își 'schimbe' rochia pentru ceremonia de deschidere
Actrița americană Halle Berry, membră a juriului celei de-a 78-a ediții a Festivalului de la Cannes, a fost nevoită să își 'schimbe' rochia pentru ceremonia de deschidere de marți, din cauza unor noi restricții vestimentare, informează AFP. 'Aveam o rochie incredibilă (...) de purtat în această seară, dar nu pot, pentru
Prima carte despre papa Leon al XIV-lea, lansată în Italia la 20 mai
Prima carte despre papa Leon al XIV-lea va apărea în Italia la data de 20 mai, transmite marți agenția ANSA. Cartea, intitulată 'Papa Leone XIV. Il racconto del nuovo Papa e le sfide che dovra affrontare' ('Papa Leon al XIV-lea. Povestea noului papă și provocările cu care se va confrunta'), este scrisă de vaticanistul Sav
Germania încheie o dispută juridică de 100 de ani privind opere de artă imperiale
Mii de comori culturale care au aparținut fostei familii imperiale germane Hohenzollern vor rămâne expuse permanent în muzee din Berlin și Brandenburg, a anunțat luni noul ministru al Culturii, Wolfram Weimer, potrivit DPA. După o dispută care a durat mai bine de 100 de ani, urmașii ultimului împărat german au încheiat
Cannes 2025: Premiul onorific atribuit lui Robert De Niro, punctul culminant al ceremoniei de deschidere a festivalului
Actorul Robert De Niro este așteptat marți seară la ceremonia de deschidere a celei de-a 78-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, în timpul căreia starul american, în vârstă de 81 de ani, va fi recompensat cu un trofeu Palm d'Or onorific, ce îi va fi decernat pentru întreaga carieră, informează DPA.
Scriitorul Kamel Daoud, câștigătorul premiului Goncourt din 2024, denunță 'o persecuție judiciară'
Vizat de două mandate internaționale de arestare emise de Algeria și de o plângere depusă în instanță în Franța, scriitorul franco-algerian Kamel Daoud, acuzat de o femeie că i-a 'furat' povestea de viață atunci când a scris romanul 'Houris', a denunțat luni 'o formă de persecuție judiciară' într-un interviu acord
Circa 270.000 de pelerini se roagă pentru papa Leon al XIV-lea și pentru pace la sanctuarul de la Fatima, în Portugalia
Sute de mii de devotați ai Fecioarei Maria s-au reunit luni la sactuarul de la Fatima, în Portugalia, pentru a se ruga pentru noul papă, Leon al XIV-lea, precum și pentru pacea globală, informează Reuters. Potrivit oficialilor bisericii, circa 270.000 de pelerini au venit din Portugalia, Spania, Polonia, dar și din state mai îndepă
BTA: Ministrul Turismului invită artiști internaționali să creeze un poster inspirat din Bulgaria
Ministrul bulgar al Turismului, Miroslav Borshosh, a invitat luni artiști din întreaga lume să creeze un poster inspirat din Bulgaria. 'Așa cum o văd sau trebuie încă să o descopere - reală, inspiratoare și unică', a scris el pe Facebook. El a postat ș
Cinci lucruri de știut despre franciza cinematografică 'Mission: Impossible'
La trei ani după ce a fost recompensat cu trofeul Palme d'Or onorific, actorul american Tom Cruise va reveni la Festivalul de la Cannes miercuri pentru a prezenta, în afara competiției, filmul 'Mission: Impossible - The Final Reckoning', informează AFP. Este vorba despre cel de-al optulea - și foarte probabil ultimul - opus a
Festivalul de la Cannes, care începe marți, se pregătește să le primească pe vedetele din industria filmului
Ultimele pregătiri au loc pe Croazetă luni, cu o zi înainte de deschiderea celei de-a 78-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, unde este așteptată elita cinematografiei mondiale, de la Juliette Binoche, președinta franceză a juriului, și până la starurile americane Tom Cruise și Robert De Niro, informează AFP. Ajuns la vârsta de de 81
TOP CINEMA Filmul 'Thunderbolts*', în fruntea box-office-ului nord-american pentru al doilea weekend consecutiv
Filmul cu supereroi 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de Disney, s-a menținut pe primul loc în box-office-ul nord-american pentru al doilea weekend consecutiv după ce a obținut încasări de 33,1 milioane de dolari, potrivit datelor publicate duminică de compania de specialitate Comscore, informează Xinhua. De la
BTA: Bulgarul Javor Kalojanov a câștigat Oscarul pentru realizare în domeniul tehnicii
Bulgarul Javor Kalojanov împreună cu Kimball Thurston au câștigat un premiu științific și tehnic de la Academia SUA de Arte și Științe Cinematografice pentru crearea ML Denoiser de Weta FX. Activitatea lor privind inovația, care elimină zgomotul vizual din imaginile generate de computer, păstrând detaliile importante, a fost premiată la o ceremonie
Peru/ Mii de credincioși îi aduc un omagiu Papei Leon al XIV-lea la o slujbă în Chiclayo
Mii de credincioși i-au adus un omagiu Papei Leon al XIV-lea, sâmbătă seara, la o slujbă celebrată în fața catedralei din Chiclayo, în nordul Peru, unde a fost episcop, transmite duminică AFP. 'Orașul prieteniei, orașul euharistiei, l-a însoțit pe Sfântul Părinte Leon al XIV-lea în pelerinajul său, astfe
BTA va dona știri și fotografii de arhivă Mănăstirii athonite Zografu
Agenția Bulgară de Știri (BTA) va dona arhiva sa de știri și fotografii legate de Mănăstirea Zografu de pe Muntele Athos bibliotecii mănăstirii. Acest lucru a fost anunțat când directorul general al BTA, Kiril Valchev, s-a întâlnit cu noul ales egumen al mănăstirii, ieromonahul Gabriel, care va fi întronizat pe 11 mai.