logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bienala de Artă Islamică: Arabia Saudită se bazează pe arta contemporană pentru a-și reînnoi imaginea

Image

Sub un număr imens de corturi montate în orașul saudit Jeddah, artefacte religioase sunt expuse alături de opere de artă contemporană, ca parte a eforturilor depuse de autoritățile locale pentru a oferi acestui regat o imagine modernă, informează AFP.

Bienala de Artă Islamică 2025, desfășurată sub sloganul 'And All That Is In Between', își asumă riscul de a combina lucrările a aproximativ treizeci de artiști contemporani cu obiecte religioase, inclusiv cu piesa centrală a expoziției: secțiuni din 'kiswa'.

Acea pânză neagră brodată cu aur și argint acoperă Kaaba, edificiul cubic ce se profilează în marea moschee de la Mecca, spre care musulmanii se îndreaptă pentru a se ruga.

Într-un terminal al Aeroportului Internațional Regele Abdulaziz, expoziția găzduiește și alte comori, inclusiv obiecte prețioase împrumutate de la Muzeul Victoria & Albert din Londra, Muzeul Luvru din Paris, precum și artefacte rare de la Biblioteca Vaticanului, inclusiv un Coran medieval în scriere ebraică.

'Dialoguri trecut-prezent'

'Dialogul dintre trecut și prezent subliniază transformările profunde în curs de desfășurare în Arabia Saudită', gardianul celor mai sfinte locuri ale islamului, a declarat artistul saudit Muhannad Shono, curatorul expoziției de artă contemporană.

Prin planul de reformă 'Vision 2030', inițiat de prințul moștenitor și totodată conducătorul de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, regatul saudit a investit masiv în sport, inclusiv în găzduirea Cupei Mondiale de Fotbal din 2034, precum și în cultură și turism. Această strategie vizează diversificarea unei economii dependente de petrol, dar și îmbunătățirea imaginii țării, care a fost afectată de reprimarea disidenților.

'Avem concepții tradiționale despre islam (...) pe care este timpul să le reexaminăm dintr-un unghi nou', a declarat Abdelelah Qutub, un arhitect în vârstă de 31 de ani care a călătorit de la Mecca pentru a vizita expoziția, ce va rămâne deschisă până pe 25 mai.

Mult timp dominant în Arabia Saudită, wahhabismul a interzis reprezentarea figurilor umane și animale. Dezaprobarea acestora de către majoritatea școlilor de gândire sunnite a condus la prevalența motivelor geometrice în arta islamică.

La Jeddah, însă, expoziția include și miniaturi persane medievale, inclusiv portrete regale, precum și o fântână proiectată de artistul yemenit-indonezian Anhar Salem, ale cărui plăci mozaicate, asamblate în funcție de culori cu ajutorul inteligenței artificiale, sunt compuse din avataruri găsite online, multe dintre ele reprezentând chipuri umane.

Artista franco-libaneză Tamara Kalo a recreat camera obscură, strămoșul aparatului de fotografiat inventat în secolul al XI-lea de filosoful musulman Alhazen (Ibn Al-Haytham), cu o instalație din cupru menită să pună sub semnul întrebării 'ce înseamnă să vezi și să fii martor', a declarat ea.

Alte lucrări sunt surprinzătoare prin îndrăzneala lor, cum ar fi un disc masiv uns cu petrol, un produs pentru care Arabia Saudită este primul exportator mondial, care se învârte neîncetat. 'Este o alegorie a timpului', potrivit creatorului său, artistul italian Arcangelo Sassolino.

În timp ce Arabia Saudită a fost mult timp percepută ca o țară 'secretă și ultraconservatoare', Bienala de Artă Islamică este 'o parte a acestei strategii de a proiecta o imagine de deschidere, esențială pentru planul 'Vision 2030'', a declarat James Dorsey de la Universitatea Națională din Singapore.

Public divers

Situată strategic într-un terminal apropiat de cel rezervat pelerinilor care călătoresc la Mecca, acoperind o suprafață de 100.000 de metri pătrați, Bienala de Artă Islamică atrage un public divers, alcătuit din iubitori de artă și credincioși musulmani.

'La precedenta ediție, oamenii treceau de la un terminal la altul pentru a descoperi pavilioanele', a explicat Julian Raby, istoric de artă și unul dintre directorii artistici ai expoziției.

După ce a atras 600.000 de vizitatori la prima sa ediție din 2023, un număr apropiat de cel al Bienalei de la Veneția (700.000 în 2024), actuala ediție își propune să depășească 1 milion de vizitatori.

'Această dimensiune internațională contrastează cu modul în care mulți oameni percep Arabia Saudită, ca pe o țară închisă. Însă lumea islamică (...) a fost întotdeauna (...) dinamică', a declarat Julian Raby.

Stând în fața sculpturii sale monumentale, reprezentând o tufă de trandafiri din oțel negru plutind deasupra unei fântâni, artista iordaniană Raya Kassisieh spune că este mândră că lucrările sale pot fi expuse în cadrul unui astfel de eveniment.

'Suntem legitimi (...) să împărțim un spațiu (artistic) cu Occidentul', a declarat ea. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 242

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura 20-04-2025 17:47

VIDEO Sfârșit pentru ''Andor'', seria TV din universul ''Star Wars'' preferată de critici

Seria TV ''Andor'', descrisă adesea de critici drept ''cel mai bun serial 'Star Wars''', revine miercuri pentru un ultim sezon, inspirat de cărți de istorie despre războaie și revoluții, potrivit creatorului său, Tony Gilroy, transmite duminică AFP. Lansată pe Disney+ în 2022, această superproducți

Cultura 17-04-2025 16:32

VIDEO Musicalul ''The Great Gatsby'' aduce strălucirea anilor 1920 pe West End, Londra

Un musical adaptat după romanul ''The Great Gatsby'', publicat de F. Scott Fitzgerald în 1925, a avut premiera pe West End, Londra, oferindu-le spectatorilor prilejul de a păși în lumea petrecerilor extravagante organizate de Jay Gatsby la reședința sa din Long Island, în apropiere de New York, informează Reuters.

Cultura 17-04-2025 13:27

World Press Photo 2025/ Portretul unui copil palestinian cu brațele amputate, declarată 'Fotografia anului'

O fotografie sfâșietoare a unui băiețel palestinian de nouă ani care și-a pierdut ambele brațe în timp ce fugea din calea unui atac israelian din Gaza a câștigat joi premiul principal la competiția World Press Photo 2025, transmite AFP. Imaginea, surprinsă de fotografa palestiniană Samar Abu Elouf pentru The New York Times, este un portret al

Cultura 17-04-2025 12:21

Nora Aunor, legenda cinematografiei filipineze, a murit la 71 de ani

Nora Aunor, considerată de mulți filipinezi cea mai mare actriță și cântăreață a țării, a încetat din viață la vârsta de 71 de ani, au anunțat joi Guvernul și familia ei, transmite AFP. 'Cu profundă tristețe anunțăm trecerea în neființă a Norei Aunor, iubita noastră mamă, celebră actriță de televiziune și film', a scris joi fiic

Cultura 16-04-2025 16:53

Domul Hagiei Sofia din Istanbul va fi restaurat și va rămâne acoperit timp de un an

Domul catedralei Sfânta Sofia (Hagia Sofia) din Istanbul, o fostă biserică bizantină convertită după cucerirea otomană din 1453 în moschee și devenită apoi muzeu, va fi restaurat și consolidat pentru a rezista la cutremure, au anunțat miercuri oficiali turci, transmite DPA. Bolta masivă a clădirii și mozaicurile sale nu vor fi vizibile pentru vizit

Cultura 16-04-2025 15:07

Linkin Park va cânta în deschiderea finalei Champions League

Trupa americană de rock alternativ Linkin Park va cânta în spectacolul de deschidere a finalei Champions Leagus de la 31 mai, de la Munchen, transmite miercuri DPA. UEFA a anunțat miercuri că formația americană Linkin Park, revenită după o pauză de 7 ani după moartea solistului său, Chester Bennington, va ține capul de afiș al spectacolului din des

Cultura 16-04-2025 10:44

Piesa lui George Clooney de pe Broadway obține încasări record

Noua piesă de teatru cu George Clooney de pe Broadway, 'Good Night and Good Luck', a obținut încasări de 3,78 milioane de dolari într-o săptămână, un record în istoria districtului teatral newyorkez, dominat de musicaluri Disney și alte proiecte cu actori de la Hollywood, transmite joi agenția EFE.  

Cultura 15-04-2025 16:06

Adolescentul italian care va fi canonizat de Biserica Catolică a fost un 'copil obișnuit', spune mama acestuia

Carlo Acutis, un băiat italian născut în Marea Britanie care a creat website-uri pentru a-și răspândi credința, va fi proclamat luna aceasta primul sfânt al Bisericii Catolice din generația mileniului, fiind ridicat la același nivel cu Maica Tereza și Francisc de Assisi, relatează Reuters marți. Nu există nicio îndoială

Cultura 14-04-2025 19:15

EXPO 2025 - Osaka/ 119.000 de vizitatori în ziua deschiderii

Expo 2025 de la Osaka, care a început duminică, a primit 119.000 de vizitatori în ziua deschiderii, conform datelor publicate luni de organizație, transmite agenția EFE. Participanții la deschiderea Expo 2025, eveniment care se va desfășura în următoarele șase luni, au așteptat afară pentru a intra, îndurând ploai

Cultura 14-04-2025 15:04

Papa aprobă primul pas către beatificarea arhitectului spaniol Antoni Gaudí

Papa a aprobat luni un decret de recunoaștere a 'virtuților eroice' ale arhitectului spaniol Antoni Gaudí, supranumit 'arhitectul lui Dumnezeu', pentru contribuția sa la proiectarea Sagrada Familia din Barcelona, transmite agenția EFE. Papa Francisc, aflat în continuare în convalescență după infecția respirat

Cultura 14-04-2025 13:20

Post Malone a cântat în închiderea primului weekend al Festivalului Coachella

Post Malone a încheiat în forță duminică primul weekend al Festivalului Coachella, celebrul festival desfășurat în deșertul californian, pe scena căruia au urcat vedete precum Billie Eilish și Charli XCX, dar și Bernie Sanders în ziua precedentă, informează AFP. Cel de-al doilea weekend va avea loc în perioada 18-20 aprilie cu ace

Cultura 14-04-2025 10:16

TOP CINEMA ''A Minecraft Movie'', în fruntea box-office-ului nord-american

''A Minecraft Movie'', adaptarea pentru marele ecran a celui mai vândut joc video din istorie, a dominat în acest weekend box-office-ul nord-american, după ce în weekendul precedent a înregistrat cel mai bun debut al anului, informează AFP. Încasările obținute în acest weekend - 80,6 milioane de dolari î

Cultura 14-04-2025 08:49

Mario Vargas Llosa, ultimul gigant al literaturii latino-americane, a murit la vârsta de 89 de ani

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a decedat duminică la Lima la vârsta de 89 de ani, marcând finalul unei epoci: cea a generației de aur a literaturii latino-americane, al cărei ultim mare reprezentant a fost, informează AFP. Născut într-o familie aparținând clasei mijlocii

Cultura 13-04-2025 17:51

Thailanda sărbătorește Anul Nou cu tradiționalul Festival al Apei

Festivalul Apei, ce marchează trecerea în Anul Nou în Thailanda, a început duminică cu tradiționala deja bătaie cu apă a petrecăreților îmbrăcați cu haine colorate și înarmați cu pistoale și puști cu apă, transmite Reuters. Unii dintre petrecăre

Cultura 13-04-2025 13:49

BTA: Călărețul din Madara, Sf. Cuvios Ioan de la Rila și Paisie de la Hilandar, pe monedele euro bulgare

Consiliul Guvernator al Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) a aprobat miercuri, în cadrul unei întruniri, designul revizuit al fețelor naționale ale monedelor euro, singura modificare fiind cea legată de anul în care aceste monede vor fi emise: 2026. Astfel, călărețul din Madara va apărea pe una dintre fețele monedelor de 1, 2, 5, 10, 20 și 50 de cen