Parlamentare 2024/Artiştii îndeamnă românii să iasă la vot

Actorii, cântăreţii şi dramaturgii îi îndeamnă pe români să meargă să-şi exprime preferinţele electorale prin intermediul votului.
* Smiley a spus că a fost nevoit să meargă până la Piteşti pentru a putea să-şi exprime votul şi a postat şi o fotografie în care, alături de familie, arată buletinul cu ştampila doveditoare că a votat.
"La mulţi ani, România! Am mers special la Piteşti împreună cu familia şi am votat!", a spus cântăreţul.
* Dramaturgul Matei Vişniec este de părere că Ziua Naţională ar trebui să fie o zi de "reflecţie aprofundată şi de trezire".
"Poate că avem nevoie de un Minister al Apărării numerice... Am votat cu multă amărăciune în suflet. Ziua Naţională a României ar trebui să fie astăzi una de reflecţie aprofundată şi de trezire. Există forţe oculte care vor să-i adoarmă pe români, să-i transforme într-un fel de zombi geopolitici. Săptămâna care a trecut a fost una neagră pentru istoria postdecembristă a României. Au apărut aproape din neant personaje care vor să schimbe mersul natural al României spre familia europeană, spre aprofundarea statului de drept şi a practicii democratice. Am urmărit cu stupoare cum aceşti oameni care vor să ne rupă de Europa şi să ne readucă la statutul de vasali ai Rusiei sau la un tip aberant de autarhie folosesc din abundenţă numele lui Dumnezeu. Aceşti ideologi ai obscurantismului şi ai servituţii voluntare se declară toţi ca fiind 'mari credincioşi' şi 'mari români'. Ar fi timpul să lansăm o dezbatere despre cum funcţionează spălarea creierelor prin etalarea insistentă a 'credinţei'. BOR are numai de pierdut dacă nu se detaşează net şi inteligent de oportuniştii şi mercenarii care recurg la o retorică ortodoxistă pe care o transformă în slogane electorale. Sigur, este mult mai uşor să te baţi în piept cu pumnul declarând că eşti un 'mare credincios', decât să dai dovadă de competenţă în privinţa principalelor probleme cu care se confruntă România. Nu-i vom putea număra niciodată pe corupţii, pe hoţii şi pe mincinoşii care s-au declarat oameni cu frica lui Dumnezeu. În gura multor politicieni români numele lui Dumnezeu sună ca o insultă, ar trebui în mod normal să intre în pământ de ruşine. Dar pământul este, cum ştim, foarte generos, şi suportă multe inepţii şi sacrilegii. Am votat astăzi cu o enormă amărăciune, dar încrezător totuşi că românii se vor trezi în ultimul moment. Ne va fi probabil greu să descâlcim toate firele toxice ale săptămânii care a trecut, cu toate paradoxurile ei şi cu toate necunoscutele legare de manipularea prin unele reţele de socializare. Vom avea probabil nevoie de un Minister al Apărării numerice. Altfel vor continua atacurile de genul celor care au plasat un necunoscut retrograd şi putinist pe o orbită politică importantă în politica românească", a scris Matei Vişniec pe pagina sa de socializare.
* Ştefan Bănică urează "La mulţi ani!" tuturor românilor şi le spune că "votul nu este doar o ştampilă pe o hârtie".
"La mulţi ani, România! La mulţi ani românilor de pretutindeni! Şi, pentru că suntem în perioada alegerilor parlamentare şi prezidenţiale şi trăim nişte momente destul de tulburi, îndemnul meu este să votaţi responsabil. Votul nu este doar o ştampilă pe o hârtie, ci înseamnă puterea pe care o daţi celor care ne vor reprezenta şi vor lua decizii în numele nostru, înseamnă viitorul nostru şi al copiilor noştri. Aveţi propria părere! Pentru asta trebuie să ne interesăm de cei pe care îi votăm, să ne informăm cine sunt, cum gândesc. Avem drepturi, dar trebuie să ştim ce să facem cu ele. 'E dreptul tău!' - un cântec filmat la concertul de Crăciun din 2019, dar al cărui mesaj rămâne la fel de valabil şi astăzi", spune artistul pe pagina sa de Facebook.
* Actriţa Oana Pellea îi îndeamnă pe oameni să-şi apere ţara prin vot.
"La mulţi ani, România! Aici m-am născut. Aici îmi sunt îngropaţi părinţii, strămoşii şi prietenii. Aici am prieteni. Aici visez în superba limbă română. Aici trăiesc. Aici iubesc. Aici mă doare. Aici mă bucur. Aici plâng. Aici cerul e mai aproape. Aici marea o simt a mea. Aici munţii îmi vorbesc. Aici soarele şi luna îmi sunt mai aproape de suflet. Aici pământul miroase a acasă! La mulţi ani, ţară superbă! Îţi doresc pace! Îţi doresc să nu mai fii minţită, furată şi înşelată. Îţi doresc să fii iubită, respectată şi slujită de oamenii tăi. La mulţi ani, ţară superbă! La mulţi ani, ROMÂNIA! La mulţi ani, oameni buni! La mulţi ani românilor de pretutindeni, celor din ţară şi celor care îşi poartă ţara în inimă...oriunde ar fi! Fie ca România să-şi continue drumul pe calea democraţiei! Oameni buni, apăraţi-vă ţara prin vot!", transmite şi Oana Pellea.
* Şi Marius Manole transmite că românii "sunt buni, sunt înţelepţi" şi îi îndeamnă să lupte pentru democraţie.
"La mulţi ani, România! Românii sunt buni, sunt înţelepţi. Da, e adevărat, vremurile uneori ne-au îngenunchiat. Ne-au învrăjbit. Dar mereu în astfel de momente ne-am ţinut de mână şi am mers mai departe cu fruntea sus. Mai puternici, mai buni, mai neînfricaţi. Românii sunt credincioşi. Nu-şi fac chip cioplit dintr-un diavol coborât pe pământ în chip de înger. Românii vor şti să aleagă înţelept. Ne-am îngropat părinţii, copii, prietenii atunci în '89. Am devenit liberi. Libertate, libertate, libertate strigam tot într-un decembrie friguros. Libertate strigăm şi azi după 35 de ani. Avem o democraţie care atârnă de un fir de păr. Haideţi să luptăm pentru ea. La mulţi ani, români! Dincolo de toate şi toţi suntem şi rămânem un popor liber ! #IesiLaVot", a scris Marius Manole.
* Cântăreţul Cătălin Crişan a transmis că a reuşit să facă fericiţi doi bunici care şi-au botezat nepotul şi îi îndeamnă pe români să voteze.
"La mulţi ani, tuturor românilor! Aseară la Drăgăşani, am făcut fericiţi doi bunici care şi-au botezat nepotul într-o zi Sfântă. Să le trăiască! Duminică frumoasă tuturor şi mare grijă pe cine votaţi...", a scris şi Cătălin Crişan.
Actorul Mihai Călin, într-un mesaj video, spune că a votat "pentru Uniunea Europeană, pentru NATO şi pentru toate libertăţile pe care le-am câştigat".
"1 decembrie 2024. La mulţi ani România! Am votat. Sper că aţi făcut-o şi dumneavoastră sau o veţi face cât mai repede. Am votat pentru Uniunea Europeană, pentru NATO şi pentru toate libertăţile pe care le-am câştigat. Suntem în cel mai bun moment al României din toate timpurile, să nu-i dăm cu piciorul, să nu-l stricăm", a spus actorul.
* Loredana Groza îi îndeamnă pe români să iasă la vot, într-un mesaj postat sâmbătă.
"Mâine este o zi crucială pentru România, pentru democraţie, cele mai importante alegeri de la Revoluţia din 89 şi până acum! E o zi în care hotărâm viitorul ţării noastre, România! O zi în care 35 de ani de eforturi uriaşe, de sacrificii pot fi şterse cu buretele! Ca cetăţean al acestei ţări, sunt în slujba poporului meu de 40 de ani, încercând să aduc bucurie şi alinare românilor mei prin cântecele mele! Am trăit în comunism şi am avut şansa inimaginabilă atunci să lupt ca să trăiesc în democraţie, pentru care generaţia mea s-a jertfit la Revoluţie! Haideţi mâine la vot! Votaţi cu dragoste şi responsabilitate, cu conştiinţă şi implicare! Nu votaţi din perspectiva urii şi a răzbunării! Nu vă lăsaţi manipulaţi şi influenţaţi de demagogi şi vorbe goale, de emoţii trecătoare! Istoria nu ne va ierta! Generaţia de azi e generaţia care trebuie să aducă prosperitate României, nu să o arunce în haos şi disperare! Pentru copiii noştri şi urmaşii urmaşilor lor! Hai la vot!, a spus şi Loredana Groza. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Citeşte şi:
LIVE UPDATE Parlamentare2024/România îşi alege noul Legislativ
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Volum despre creștin-democrație, conservatorism și provocările populismului extremist - lansat pe 13 mai, la BCU
Volumul colectiv 'Creștin-democrația, conservatorismul și provocarea extremelor', coordonat de Klaus Welle, președintele Consiliului Academic al Wilfried Martens Centre din Bruxelles și dr. Federico Ottavio Reho, coordonator strategic și cercetător principal la Wilfried Martens Centre, va fi lansat, pe 13 mai, în Aula Magna a Bibliotecii Centrale Univer
Corul de Copii Radio, desemnat Ambasador al Anului Național al Copilului, cu ocazia aniversării a 80 de ani de activitate
Corul de Copii Radio și dirijorul Răzvan Rădos au susținut, sâmbătă, un concert aniversar de 80 de ani, pe scena Sălii Radio, ocazie cu care li s-a mulțumit de către reprezentanți ai Guvernului și UNICEF, informează Ministerul Culturii. Grupul vocal a primit titlul de Ambasador al Anului Național al Copilului pentru contribuția excepțion
Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom
Muzeul Satului organizează, de sâmbătă până pe 18 mai, evenimente dedicate împlinirii a 89 de ani
O serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 89 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului 'Dimitrie Gusti' vor fi organizate, de sâmbătă până pe 18 mai, în cadrul instituției muzeale. Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului transmis AGERPRES, ceremonia oficială de deschidere a Zile
'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu
Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',
Radu Petrovici, managerul Teatrului Național de Operetă: Pentru anul viitor - un musical bazat pe albumul 'Cantafabule'
Managerul general al Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian', Radu Petrovici, a anunțat vineri premierele pentru stagiunea 2025 - 2026 și proiectul pe care-l va realiza cu Josef Kappl, opera rock după dublul album 'Cantafabule' al formației Phoenix. 'Vreau să încep în stagiunea 2025 - 2026 cu anunțurile cele mai im
CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram
Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc
VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări
Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î
'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai
Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa
Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea
Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -
Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'
Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-
'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală
Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac
Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.
VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European
Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R