logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

1 Decembrie/ Artiştii transmit mesaje de Ziua Naţională

Imagine din galeria Agerpres

Actori, cântăreţi, regizori, coregrafi au transmis duminică mesaje de Ziua Naţională a României, în care îşi exprimă sentimentele la ceas de sărbătoare.

 

Foto (c): ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


 

* Paul Surugiu - Fuego spune că îşi doreşte ca România "să fie preţuită", "să fie vizibilă şi să conteze pe o hartă a celor care au ceva de spus în lumea asta".

"La mulţi ani, România! Vreau ca ţara mea să fie preţuită, vreau ca ea să ajungă în momentul în care să strălucească, vreau revitalizare pentru ea, vreau să fie vizibilă şi să conteze mai mult pe o hartă a celor care au ceva de spus în lumea aceasta. Vreau să nu mai fie păcălită permanent, vândută, trasă în ţeapă, luată la mişto ieftin şi permanent prăfuită de cei care ar trebui să o cureţe şi să o lustruiască. Vreau ca ţara mea să aibă sens, vreau ca oamenii din ea să înţeleagă că la ei e cheia. Patriotism, pentru mine, înseamnă să-ţi vorbeşti corect limba, să-ţi cunoşti istoria, să ai habar de cei care au definit ţara, de marii poeţi şi autori, de felul în care ea poate fi dusă cu o treaptă mai sus'', arată Fuego.

În opinia acestuia, patriotismul nu ţine nici de nivel de trai, nici de politică, nici de aleşi sau alegători, ţine de fiecare individ în parte şi de educaţia primită de acasă.

''Nu voi putea niciodată eu să fiu altfel. Pentru mine patriotismul înseamnă versurile lui Vieru şi Dabija, înseamnă trăirea lui Adrian Păunescu, înseamnă Turda natală, înseamnă dorinţa de a citi mai mult şi de a dezvolta vocabularul pe care-l am, înseamnă provocarea de a vorbi corect limba. Patriotismul mai înseamnă nevoia de a-mi cunoaşte ţara, locurile ei, muzeele, oameni mari şi fiecare bucăţică importantă care defineşte România mare. Câţi dintre cei care comentează de România au vizitat muzeele de artă din Craiova, Constanţa, Iaşi, Chişinău? Câţi au mers la teatru sau la operă? Câţi şi-au dorit să afle mai multe despre ceea ce îi înconjoară? Vreau să nu se mai arunce vina dintr-o parte în alta şi cu o uşurinţă care mă şochează să se dea verdicte cu statut de certitudine. Nimeni nu deţine adevărul absolut! Eu îi doresc ţării mele ani mulţi şi oameni care să o merite! Îi doresc să fie mai iubită şi mai cunoscută, pentru că România e şi în Cernăuţi şi la Chişinău, este în fiecare loc în care se vorbeşte şi se simte româneşte! Personal, o voi cânta neîntrerupt şi voi face tot posibilul să duc mai departe tot ce mi-au oferit bunii mei Grigore Vieru şi Nicolae Dabija, marii luptători pentru independenta tării şi pentru dragul de ţară", a transmis Paul Surugiu, pe pagina de socializare.

 

Foto (c): ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


 

* Cântăreaţa Corina Chiriac le urează românilor de pretutindeni să fie binecuvântaţi. "La mulţi ani România! Dumnezeu să binecuvânteze românii de pretutindeni!", a scris artista pe Facebook.

* Regizoarea Alice Barb spune că îşi doreşte ca România să rămână "o ţară europeană, democrată şi liberă".

"La mulţi ani, România! La mulţi ani, români! Îţi doresc să rămâi o ţară europeană, democrată şi liberă. Şi nu uita că 'Libertatea este necesitatea înţeleasă.'(Spinoza) Fii înţeleaptă, te rog", a fost mesajul lui Alice Barb.

 

Foto (c): CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


 

* Horia Brenciu sărbătoreşte Ziua Naţională alături de familie: "România, te iubim! La mulţi ani! Semnează românii din familia Brenciu", a spus artistul.

* Şi Andra le-a transmis românilor La mulţi ani! de Ziua Naţională. "La mulţi ani, România! La mulţi ani tuturor românilor, oriunde v-aţi afla!", a afirmat Andra.

 

Foto (c): ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


 

* Cântăreţul şi compozitorul Ovidiu Komornyik le-a transmis românilor că trebuie să fie uniţi.

"Dragii mei, să fim uniţi, să nu lăsăm pe nimeni sa ne dezbine, să ne preţuim rădăcinile şi să construim împreună un viitor mai bun. La mulţi ani, România! La mulţi ani tuturor românilor, oriunde s-ar afla", este mesajul lui Komornyik.

* Mirela Vaida a scris pe pagina sa de socializare: "Te iubesc, România! La mulţi ani", un mesaj asemănător venind şi de la Marcel Pavel: "La mulţi ani, România!, La mulţi ani, dragi români!".

* "La mulţi ani, România! Să rămânem uniţi şi să ne iubim aproapele!", a spus şi cântăreţul Tavi Clonda.

* Cătălina Grama - Jojo a scris şi ea pe pagina de socializare: "La mulţi ani România! La mulţi ani români şi românce de pretutindeni!".

* Dansatorul şi coregraful Gigi Căciuleanu a scris mesajul său în limba engleză: Happy National Day ROMÂNIA!.

* Cantautoarea Maria Gheorghiu urează românilor ''La mulţi ani'' şi face trimitere la un text al Reginei Maria.

 

Foto (c): GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


 

"La mulţi ani, Românie! La mulţi ani români de prin toate colţurile lumii. 'Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută!' - Regina Maria a României Mari", a scris Maria Gheorghiu.

* Mesajul de Ziua Naţională a României al actriţei Crenguţa Hariton a venit pe versurile poeziei "Cerşetorul" de Vasile Voiculescu.

"Cunosc demult o blândă ţară veche:
se-nvecina cu basmul şi balada
avea mai gingaş sufletul ca nada,
iar inima mai pură ca zăpada,
Şi milostivă fără de pereche.
Ca să-ţi încerce multă bunătate,
o, ţara mea, mâncată de jivine,
pe drumurile-ţi albe-n triste sate,
cu traista de cerşetor în spate,
azi iar colindă Dumnezeu prin tine''. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

 

Citeşte şi:

 

1 Decembrie/ Parada Militară Naţională din Capitală s-a încheiat

 

Curtea de Conturi: Ziua de 1 Decembrie ne reaminteşte de valorile care au stat la temelia idealului de unitate naţională

 

VIDEO 1 Decembrie/ A început Parada Militară Naţională; circa 2.500 de militari vor trece pe sub Arcul de Triumf

 

1 Decembrie/ Predoiu (MAI): În aceste zile, mai mult ca oricând, trebuie să rămânem uniţi şi să ne apărăm democraţia

 

1 Decembrie/ Mii de oameni la Parada Militară Naţională din Bucureşti

 

1 Decembrie/ Ministrul Apărării: Avem obligaţia de conştiinţă, azi, să ne concentrăm pe lucrurile care ne unesc

 

1 Decembrie/ Tomac: Azi mai mult ca oricând simt nevoia de a ne uni cu toţii pentru a salva România

 

1 Decembrie/ Preşedintele CCR: Este esenţial să creăm condiţiile pentru un viitor mai bun

 

1 Decembrie/ Ciucă: Este datoria noastră să punem stabilitatea, dialogul şi respectul faţă de cetăţeni pe primul loc

 

1 Decembrie/ Antony Blinken: Angajamentul României pentru securitate şi democraţie în Europa reprezintă un model de urmat

 

VIDEO 1 Decembrie/ Ziua Naţională a României - sărbătorită în Bucureşti şi în ţară

 

1 Decembrie - Ziua Naţională a României

Afisari: 69

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Cultura - Media 24-04-2025 19:39

Filmul lui Bogdan Mureșanu 'Anul Nou care n-a fost' - în cinematografele din Franța și Belgia

Lungmetrajul 'Anul Nou care n-a fost', scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, va ajunge în cinematografele din Franța și Belgia, din 30 aprilie. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, avanpremiere speciale, cu participarea regizorului, au avut loc luna aceasta la Paris și Bruxelles. Din distribuția

Cultura - Media 24-04-2025 19:16

Muzeul Țăranului - redeschis oficial după reabilitare; Intotero: Un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice

Muzeul Național al Țăranului Român a fost redeschis oficial joi, după un amplu proces de consolidare și reabilitare, ministrul Culturii, Natalia Intotero, subliniind la ceremonie că instituția este 'un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice'. 'Muzeul Național al Țăranului Român nu este doar un muzeu, ci un lăcaș

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Cultura - Media 24-04-2025 17:43

Sibiu: Ansamblul Folcloric 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România la EuropaFest în Germania

Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România, între 17 și 20 mai, la EuropaFest, eveniment găzduit de orașul german Landshut, potrivit unei hotărâri adoptate joi în ședința Consiliului Județean, instituție care finanțează acest ansamblu. 'Artiștii vor prezenta dansuri populare reprezent

Cultura - Media 24-04-2025 17:29

Neversea Kapital - între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală

Prima ediție a festivalului Neversea Kapital va avea loc în perioada 4 - 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală, organizatorii evenimentului semnând în acest sens un protocol de colaborare cu Primăria Municipiului București. Prima ediție Neversea Kapital va aduce bucureștenilor show-uri speciale ale unor artiști internaționali apreciați și

Cultura - Media 24-04-2025 16:59

Mureș: Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, într-o expoziție la Muzeul Județean

Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, reconstituiri istorice și de obiecte de artă din timpul dinastiei Qin vor putea fi admirate în expoziția internațională 'Soldații de Teracotă - Armata nemuritoare a primului împărat chinez', care urmează să fie deschisă la Târgu Mureș de Muzeul Județean Mureș, în colaborare cu

Cultura - Media 24-04-2025 15:01

Mureș: Tezaurul dacic de argint descoperit la Ațintiș va fi expus în premieră la Noaptea Muzeelor

Un tezaur dacic din argint, cu nouă piese, descoperit în toamna anului trecut în comuna Ațintiș de către doi detectoriști, va fi expus, în premieră, de către Muzeul Județean Mureș, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor din acest an, programat în 17 mai. 'În toamna anului 2024, un tezaur dacic de argin

Cultura - Media 24-04-2025 14:07

Arad: 75 de spectacole de teatru sunt înscrise la ediția a XV-a a Festivalului Underground

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului Underground va avea loc în perioada 20 - 29 iunie și vor participa zeci de companii de teatru din țară și străinătate, care s-au înscris cu 75 de spectacole, au anunțat, joi, organizatorii evenimentului. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Hub Cultural 'mARTA' Arad (o structură subordonată munici

Cultura - Media 24-04-2025 13:29

Academie/Mircea Martin, discurs de recepție: Nuanța - reverența lucidității față de adevăr; radicalitatea singură îl poate deforma

Nuanța este reverența pe care luciditatea o face unui adevăr pe care radicalitatea singură riscă să îl deformeze prin însăși impetuozitatea exercițiului său, a afirmat, joi, academicianul Mircea Martin, în discursul său de recepție în Academia Română. 'Nu cred în radicalitatea fără nuanțe. Nu concep radi

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Cultura - Media 24-04-2025 12:35

Regizorul Dan Pița va primi Premiul întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo

Regizorul și scenaristul Dan Pița, personalitate marcantă a cinematografiei românești, va primi Premiul pentru întreaga activitate la cea de-a 19-a ediție a Galei Premiilor GOPO care va avea loc pe 29 aprilie la Teatrul Național 'I.L. Caragiale', informează site-ul premiilegopo.ro.

Cultura - Media 24-04-2025 12:06

A XIV-a ediție a Festivalului Internațional Vară Magică - între 2 iulie și 13 august, la Ateneul Român

Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional Vară Magică, cu tema 'Maeștri și Capodopere' va avea loc în perioada 2 iulie - 13 august, la Ateneul Român din Capitală, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Festivalul propune, în fiecare miercuri seară și o zi de joi, cu începere de la ora 19:30, o

Cultura - Media 23-04-2025 16:19

ARCUB lansează sesiunea de finanțare nerambursabilă cu tema 'București. Împreună'

Centrul Cultural al Municipiului București - ARCUB lansează sesiunea de finanțare nerambursabilă cu tema centrală 'București. Împreună', dedicată susținerii sectorului cultural independent și creativ din Capitală. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, programul face parte din schema de finanțare 2025 prin care ARCUB încuraje

Cultura - Media 23-04-2025 15:35

Președintele Academiei: Lectura a devenit rara avis în școala românească; fără ea ne pierdem esența umană

Președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, a deplâns, miercuri, absența lecturii în școala românească și a pledat pentru bibliotecă și pentru lectura de orice fel, de la cartea clasică, până la cea electronică. 'Astăzi, lectura a devenit, din păcate, rara avis în școala românească. Elevii nu mai văd &