logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Expoziţia 'Quanta. Călătorie spre începutul timpului' - de sâmbătă, până pe 31 octombrie, la Muzeul Geologic Naţional

Imagine din galeria Agerpres

Expoziţia "Quanta. Călătorie spre începutul timpului", o oportunitate unică pentru publicul român de a explora lumea fascinantă a fizicii ionilor grei şi a particulelor elementare şi de a înţelege modul în care cercetările de la CERN modelează viitorul ştiinţific şi tehnologic al planetei, se va deschide sâmbătă, la ora 12,30, la Muzeul Geologic Naţional.

Eveniment unic în muzeologia românească, expoziţia sărbătoreşte împlinirea a 25 de ani de colaborare a României în cadrul experimentului A Large Ion Collider Experiment (ALICE) de la Centre Europeen pour la Recherche Nucleaire (CERN), cel mai mare laborator de fizică din lume, şi a 70 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare (CERN), o organizaţie a cărei activitate a transformat fundamental modul în care înţelegem universul şi viaţa modernă, de la cercetarea fundamentală la crearea internetului şi contribuţii în tehnologia medicală.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO



În conferinţa de presă organizată, joi, la Muzeul Geologic Naţional, cu ocazia inaugurării expoziţiei, prof. dr. Mihai Petrovici, coordonatorul echipei româneşti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei, în cadrul experimentului ALICE de la CERN, a pledat pentru îmbinarea ştiinţei fundamentale cu cea experimentală.

"Sunt cele două mari segmente, teoreticieni şi experimentalişti. Teoreticienii au frâu liber. Inventează scenarii de tot felul, sigur pentru că au la bază modele matematice, o întreagă structură, să nu fiu înţeles greşit, Şi bazat pe aceste ipoteze care au legătură cât de cât cu realitatea, vin cu nişte scenarii. Experimentaliştii trebuie să facă experimente care nu se confirmă, care să susţină scenariile, pentru că noi niciodată nu ştim dacă nu există teorii alternative care explică acelaşi rezultat experimental. Acum trebuie să vă spun că teoreticienii reali ţin contactul cu experimentaliştii. Un teoretician, în afară de cei care fac fizică matematică, care nu-şi compară prezicerile cu rezultatele experimentale, după părerea mea, are probleme, ca să nu spun altceva. Totodată, experimentaliştii, ca să-şi pună la punct un experiment, trebuie să aibă habar de scenariile teoreticienilor. Nu să pună mâna pe hârtie şi creion şi să scrie toate formulele, dar trebuie să ştie ce se întâmplă în acest segment de activitate, altfel ce îmi propun să măsor?", a spus profesorul Petrovici.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO



Ada Roseti, doctorand al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii din Bucureşti şi creatoarea Games of Science, a anunţat că, după închiderea expoziţiei găzduită de Muzeul Geologic Naţional, o expoziţie extinsă urmează să fie deschisă la Măgurele, în blocul turn din centrul oraşului.

"Acolo, adulţii, dar mai ales copiii sunt aşteptaţi să înţeleagă ce se întâmplă acolo, pentru că, până la urmă, motivul pentru care ne aflăm aici - probabil cel mai important - este cel pe termen lung, este acela de a inspira tinerii şi copiii să urmeze o carieră într-o zonă legată de fizică, într-o zonă legată de cercetare, ca să aibă cine să construiască lumea de mâine şi lumea de poimâine", a spus Ada Roseti.

Secretarul de stat în Ministerul Cercetării şi Inovării Tudor Prisecaru a apreciat că "realizările în domeniul cercetării româneşti nu pot fi chiar trecute cu vederea", punctând că "trebuie să avem grijă tot timpul ca masa de intelectuali de nivel superior pe care trebuie s-o avem trebuie s-o conservăm şi, dacă se poate, s-o şi lărgim, indiferent de contextul în care ne aflăm".

"Expoziţia de azi este una din realizările mari. Chiar dacă ea nu este foarte mare ca întindere, dacă înţelegi ce e acolo, îţi dai seama că importanţa ei este deosebită. Şi cred că astfel de chestiuni, în urmă cu mai mulţi ani, nu prea puteam să ne gândim la ele, nici măcar citind cărţi sau reviste de popularizarea ştiinţei. Iată că astăzi, totuşi, putem să le avem şi să ne uităm la ele şi să ne gândim că au fost realizate aici, în concepţia noastră", a spus Prisecaru.

"Quanta. Călătorie spre începutul timpului" este o expoziţie interactivă, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), în colaborare cu Asociaţia Zeppelin şi Modulab, care invită publicul să descopere cele mai fascinante mistere ale universului şi contribuţia vizibilă şi competitivă a României la experimentul ALICE de la CERN.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO



Expoziţia aduce la viaţă concepte ştiinţifice abstracte prin vizualizări interactive, instalaţii multimedia şi echipamente reale (elemente autentice de detecţie şi identificare utilizate în cercetările de la CERN, realizate de echipa românească de la IFIN-HH, demonstrând contribuţia semnificativă a României la acest proiect ştiinţific global).

Vizitatorii vor putea explora materia invizibilă a universului şi modul în care primele microsecunde după Big Bang au modelat realitatea pe care o cunoaştem astăzi, putând vedea cum cercetările efectuate la Large Hadron Collider - LHC (cel mai mare şi mai puternic accelerator de particule din lume n.r.) şi în experimentul ALICE ne ajută să înţelegem timpul, spaţiul şi materia la nivel fundamental.

Potrivit organizatorilor, "Quanta. Călătorie spre începutul timpului" subliniază nu doar rolul esenţial al României în cadrul CERN, dar şi modul în care cercetările de la CERN au influenţat viaţa modernă. De la crearea World Wide Web-ului (WWW), până la dezvoltarea unor tehnici avansate de imagistică medicală, CERN a avut şi are un impact uriaş asupra ştiinţei şi tehnologiei globale.

Deschisă în perioada 5 - 31 octombrie, expoziţia face parte din cadrul proiectului "Descoperind Invizibilul", co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) în sesiunea II, 2024. Sâmbătă, 5 octombrie, expoziţia este deschisă publicului între orele 12,30 - 18,00 , urmând ca apoi să se revină la programul de vizitare al Muzeului Geologic Naţional (marţi - duminică - 10,00 - 18,00). AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Cultura - Media 08-04-2025 16:58

Jennifer Lopez concertează pe 27 iulie la București

Artista americană Jennifer Lopez va concerta la București pe 27 iulie, potrivit unui anunț pe care l-a postat pe Instagram. 'Pentru toți fanii mei internaționali, voi susține câteva spectacole selecte în această vară. Abia aștept să mă întorc și să vă revăd pe toți. A trecut prea mult timp! Va fi o vară extraordinară', a scris artista

Culte 08-04-2025 16:43

Sibiu: Episcopul Reinhart Guib spune că Biserica Evanghelică ar putea fi condusă de o femeie peste câțiva ani

Biserica Evanghelică din România ar putea fi condusă de o femeie peste câțiva ani, a spus marți, într-o conferință de presă, episcopul Reinhart Guib. 'Pentru toate domeniile și toate alegerile în sânul bisericii este regula că pot fi deopotrivă aleși și angajați bărbați și femei, au cu toții aceleași drepturi. Deci ne putem tr

Cultura - Media 08-04-2025 16:35

Natalia Intotero, la reuniunea miniștrilor Culturii din UE; a reiterat angajamentul pentru sprijinirea tinerilor artiști

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a reprezentat România la Reuniunea informală a miniștrilor Culturii din Uniunea Europeană, desfășurată luni și marți la Varșovia, prilej cu care a reiterat angajamentul României pentru sprijinirea tinerilor artiști și profesioniști din domeniul cultural și creativ. Potrivit unui comunicat al Ministerului Cultur

Culte 08-04-2025 16:06

Prezidențiale2025/Sibiu: Biserica Evanghelică își sfătuiește credincioșii să voteze cu 'un candidat democratic', pro UE și NATO

Episcopul Bisericii Evanghelice din România, Reinhart Guib, a declarat marți, într-o conferință de presă, că cei aproape 11.000 de enoriași de la noi din țară sunt sfătuiți să voteze 'un candidat democratic' la alegerile prezidențiale din luna mai, care să fie pro UE și NATO. 'În ciuda unei perioade dificile pline de tulburări și

Cultura - Media 08-04-2025 14:56

Pavel Bartoș - premiat la Gala Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova 2025

Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova 2025 (UNITEM) pentru rolul titular din '...Escu' de Tudor Mușatescu, în regia lui Alexandru Grecu și a lui Cristian Șofron, informează un comunicat al Teatrului 'Stela Popescu' transmis, marți, AGERPRES. 'Această recunoaștere subliniază calitatea excepțională a producției, talentul echipei artist

Culte 08-04-2025 11:34

Crucea pe turla mare a Catedralei Naționale este montată marți; ea cântărește șapte tone

Crucea de pe turla mare a Catedralei Naționale, înaltă de șapte metri și care cântărește șapte tone, a fost montată marți. Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO Aceasta este denumită și Turla Pantocrator, pentru că, în toat

Cultura - Media 08-04-2025 10:43

Nou program de finanțare al ICR pentru promovarea literaturii române în străinătate

Un nou program de finanțare pentru promovarea literaturii române în străinătate, ''Romanian Books for Children'', dedicat exclusiv editurilor străine interesate să publice în traducere cărți pentru copii și tineret scrise de autori în limba română, a fost lansat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al

Culte 08-04-2025 10:30

Buzău: Mii de credincioși sunt așteptați sâmbătă la procesiunea de Florii

Mii de credincioși ortodocși sunt așteptați sâmbătă, începând cu ora 17:00, la procesiunea organizată în contextul sărbătorii de Florii, de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, eveniment care se va desfășura în municipiul Buzău. În ajunul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, Arhiepiscopia Buzăului

Cultura - Media 08-04-2025 10:19

Seria de concerte ''COOLsound on Tour'' prezentată la Pavilionul României de la Expo 2025 Osaka, în perioada 13 aprilie - 11 mai

Pavilionul României de la Expo 2025 Osaka va găzdui, în perioada 13 aprilie - 11 mai, seria de concerte ''COOLsound on Tour'', un proiect care pune în valoare tinerii muzicieni români și care deschide seria evenimentelor culturale care vor avea loc la Pavilionul României și pe scene speciale din Expo, ca reprezentare a Ro

Culte 08-04-2025 08:43

Buzău: BRGV numește un busuioc special ''Miron'', cu ocazia Centenarului Patriarhiei Române

Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) Buzău a trimis spre omologare un soi de busuioc special, care buchetează natural, denumit ''Miron'', după numele lui Miron Cristea, primul patriarh al creștinismului ortodox românesc, în contextul Centenarului Patriarhiei Române. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodo

Cultura - Media 08-04-2025 05:18

Centenarul Patriarhiei Române/ Expoziția 'Sfinți militari în reprezentări iconografice', vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar

Expoziția ''Sfinți militari în reprezentări iconografice'' va fi vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand I', în contextul Centenarului Patriarhiei Române. Acest eveniment cultural, care are loc în apropierea sfintelor sărbători de Paști, reprezintă modalitatea prin care Muzeul Militar

Cultura - Media 07-04-2025 20:22

Oratoriul 'Matthauspassion' - joi și vineri, pe scena Ateneului Român

Oratoriul 'Matthauspassion' ('Patimile după Matei') de Johann Sebastian Bach revine, în această săptămână, pe scena Ateneului Român, după o absență de 16 ani, anunță Filarmonica ''George Enescu''. Potrivit unui comunicat, transmis, luni, AGERPRES, în așteptarea Sărbătorii Pascale, Filarmonica '

Cultura - Media 07-04-2025 18:15

Mureș: Biblioteca Județeană lansează a 12-a ediție a concursului național de lectură 'Bătălia Cărților'

Biblioteca Județeană Mureș a lansat, luni, cea de-a 12-a ediție a concursului național de lectură Bătălia Cărților, în limbile română și maghiară, prin care se urmărește stimularea pasiunii pentru lectură, dezvoltarea gândirii critice și exprimarea opiniilor despre cărți în rândul copiilor și adolescenților. '

Cultura - Media 07-04-2025 17:20

Teatrul Național pentru Copii 'Abracadabra' sărbătorește, în Duminica Floriilor, 24 de ani de la înființare

Teatrul Național pentru Copii 'Abracadabra' sărbătorește, pe 13 aprilie, de Duminica Floriilor, 24 de ani de când a ridicat pentru prima dată cortina. 'Pe vremea când nu existau Facebook-ul și nici tableta, mai exact, în ziua de Florii a anului 2001, Magicianul Poveștilor împreună cu talentații lui asistenți

Cultura - Media 07-04-2025 17:14

Musicalul 'Romeo și Julieta' - opt reprezentații în luna aprilie, la Teatrul de Operetă și Musical 'Ion Dacian'

Musicalul 'Romeo și Julieta' va avea, în luna aprilie, opt reprezentații, pe 10, 11, 12, 13, 24, 25, 26 și 27, după ce spectacolul a fost foarte bine primit, informează Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Potrivit comunicatului, după cele patru reprezentați