logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Buzău: BRGV numește un busuioc special ''Miron'', cu ocazia Centenarului Patriarhiei Române

Image

Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) Buzău a trimis spre omologare un soi de busuioc special, care buchetează natural, denumit ''Miron'', după numele lui Miron Cristea, primul patriarh al creștinismului ortodox românesc, în contextul Centenarului Patriarhiei Române.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2025 să fie dedicat Centenarului Patriarhiei Române și mărturisitorilor ortodocși români din secolul XX. Decizia vine în contextul în care, în 2025, Biserica Ortodoxă Română împlinește 100 de ani de la înființarea patriarhiei și 140 de ani de la dobândirea autocefaliei. Hotărârea de înființare a Patriarhiei Române a fost luată de Sfântul Sinod în data de 4 februarie 1925, inițiativă exprimată concret imediat după Marea Unire din 1918.

Foto: (c) Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) Buzău


Cu ocazia Centenarului, reprezentanții BRGV Buzău au trimis spre omologare un soi de busuioc cultic, în semn de prețuire față biserică.

''Se împlinesc 100 de ani de la înființarea Patriarhiei, un moment istoric pentru țara noastră. Sunt multe activități în eparhii, în întreaga țară, care evocă Centenarul. Noi, la Bancă, așteptăm certificatul de omologare și brevetare a unui nou soi de busuioc numit 'Miron', după primul patriarh al Bisericii noastre, Miron Cristea. Ne-am gândit ca un soi de busuioc, folosit în cultul bisericii, să-i poarte numele. Este un soi special, gândit să-l dăm cultului nostru bisericesc, la diverse slujbe, la sfințire, o putem numi floarea bisericii. Sunt multe soiuri, cu aromă de trandafir, cuișoare, lămâie, mentolat, acest soi însă are caracteristici distincte. Pe lângă parfumul său specific de busuioc tradițional românesc, el buchetează în mod natural. După cum știți, preoții folosesc acel buchet, numit popular sfeștoc. Cei care îl pregătesc, se chinuiesc puțin pentru că trebuie adune mai multe inflorescențe, crenguțe de busuioc, să le grupeze și să facă acest buchet. Acest soi buchetează natural, face un buchet natural, are niște alveole specializate, dințate și atunci când este folosit la aghiasmă produce o pudră fină, nu stropi mari. Sperăm ca acest nume să fie acceptat și să punem la dispoziție Patriarhiei cantități de semințe suficiente pentru a fi transferate către mănăstiri, unde au posibilitatea să-l multiplice și folosească'', a declarat, pentru AGERPRES, directorul BRGV Buzău, Costel Vînătoru.

În portofoliul BRGV se regăsesc peste 100 de soiuri de busuioc, specii românești, dar și din colecții internaționale conservate pentru diversitatea și beneficiile lor.

Foto: (c) Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) Buzău


''În România, busuiocul este folosit ca o plantă sacră, dar poate fi apreciată din punct de vedere medical, în diverse preparate, este apreciat pentru ceaiuri, dar avem și busuioc cu frunza mare ce poate fi folosit în diverse preparate culinare. Este un odorizant natural, în trecut era cultivat în ghivece, în jardiniere, casele aveau la geam busuiocul de ghiveci care parfuma, fiind și un purificator al aerului din încăpere. Ceea ce este interesant, monahii din Munții Buzăului iubeau foarte mult grădinăritul, iar dacă noi avem astăzi la Bancă anumite semințe, se datorează priceperii lor. Multe din semințele de aici au fost culese în timp din zona aceasta a mănăstirilor'', a precizat cercetătorul.

Pe lângă activitatea îndelungată, cu aproximativ 40 de ani de experiență în ameliorarea și genetica plantelor de cultură, Costel Vînătoru îmbracă haina de preot în fiecare duminică și slujește alături de alți părinți la Biserica ''Sfântul Spiridon'' din municipiul Buzău. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea patriarhiei, în calitatea sa de slujitor al lui Dumnezeu atrage atenția că Buzăul este strâns legat de creștinism și moștenirea pe care România o are de la sfinții neamului.

Foto: (c) Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) Buzău


''Buzăul are o legătură strânsă cu Patriarhia Română pentru că aici, la Buzău, vorbim de primele mărturii care atestă prezența creștinismului pe teritoriul României, peșterile rupestre, care încă mai au multe de spus, dar, cel mai important, martirizarea Sfântului Sava în apa Buzăului la 372, martirizat pentru credință. Avem scrisoarea Sfântului Vasile cel Mare către preotul locului care cere rămășițele pământești ale Sfântului Mucenic Sava, numit Gotul pentru că, în perioada aceea, eram sub dominația goților, el fiind însă un localnic de aici. Mai târziu avem înființarea Episcopiei Buzăului. Sunt documente clare că Episcopia a fost vatră puternică, să ne gândim la sihăstriile din Munții Buzăului, la Sfântul Cuvios Vasile de la Mănăstirea Poiana Mărului care transformase Munții Buzăului în Athosul românesc. Călugării din Sfântul Munte veneau aici să-l cunoască pe Cuviosul Vasile și învățătura lui'', subliniază Costel Vînătoru.

Foto: (c) Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) Buzău


La data de 4 februarie 1925 a fost adoptat Actul de înființare a Patriarhatului ortodox român. Hotărârea de înființare a Patriarhiei a fost adoptată apoi de Senat, la 12 februarie, și de Camera Deputaților, la 17 februarie, iar la 23 februarie s-a promulgat Legea pentru ridicarea scaunului arhiepiscopal și mitropolitan al Ungrovlahiei, ca primat al României, la rangul de scaun patriarhal.

Foto: (c) Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) Buzău


Mitropolitul primat Miron Cristea a devenit astfel primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. AGERPRES/(A, AS - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 588

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 23-07-2025 21:41

Patriarhie: Manifestările de instrumentalizare politică a memoriei Sfântului preot mărturisitor Ilie Lăcătușu - total inacceptabile

Patriarhia Română a transmis miercuri că se delimitează ferm de orice ideologie extremistă, totalitară și a precizat că manifestările de instrumentalizare politică a memoriei Sfântului preot mărturisitor Ilie Lăcătușu sunt total inacceptabile și se petrec fără avizul sau consimțământul Patriarhiei. 'Având în vedere manifestări

Culte 23-07-2025 15:41

Patriarhul Daniel a sfințit raclele în care vor fi așezare moaștele Sfinților Paisie și Cleopa de la Sihăstria

Patriarhul Daniel a sfințit miercuri raclele în care vor fi așezate cinstitele moaște ale Sfinților Paisie și Cleopa de la Sihăstria. Slujba de binecuvântare a avut loc la Reședința Patriarhală, în prezența arhimandritului Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria din județul Neamț, informează agenția de știri Basilica a Pa

Culte 22-07-2025 16:33

Patriarhul Daniel a împlinit 74 de ani; Te Deum și moment aniversar la Palatul Patriarhiei

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a împlinit marți 74 de ani, cu acest prilej fiind organizat un eveniment în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, în cadrul căruia a primit felicitări din partea reprezentanților statului și ai unor instituții publice. Anterior, la Catedrala Patriarhală, a fost săv

Culte 22-07-2025 12:47

Patriarhul Daniel: E bine ca de ziua de naștere să arătăm recunoștință; fiind floare rară, trebuie cultivată mai des

De ziua de naștere avem ocazia să mulțumim lui Dumnezeu pentru darul vieții și este un bun prilej să ne aducem aminte de cei care ne-au născut și ne-au format, a afirmat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, după slujba de Te Deum oficială la Catedrala Patriarhală. 'Mulțumim pentru darurile pe care Dumnezeu le dăruiește părinților credincioși

Culte 22-07-2025 06:00

Patriarhul Daniel își aniversează marți ziua de naștere

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, își aniversează marți ziua de naștere, cu acest prilej, la Catedrala Patriarhală, în timpul Sfintei Liturghii, urmând să fie rostită o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu. Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, după încheierea Sfintei Liturghii, de la ora 11:00, la Catedrala Pat

Culte 17-07-2025 12:21

REPORTAJ Sălaj: Copii ai românilor din SUA refac acoperișul bisericii de lemn din Păușa

Doisprezece adolescenți, copii ai unor români stabiliți în Statele Unite ale Americii, își petrec o parte din vacanța de vară într-o tabără de voluntariat organizată în Sălaj, pentru refacerea învelitorii de șindrilă a bisericii de lemn din Păușa, edificiu de cult din 1730, aflat pe lista monumentelor istorice.

Culte 11-07-2025 06:00

Evenimente liturgice dedicate sărbătorii Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București

Patriarhia Română organizează, de vineri până duminică, o serie de evenimente liturgice dedicate sărbătoririi Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, în urmă cu 251 de ani, în data de 13 iulie 1774. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, evenimentele li

Culte 08-07-2025 09:18

Vaslui: Episcopia Hușilor a premiat trei eleve care au obținut media 10 la Bacalaureat

Episcopia Hușilor a premiat trei eleve care au obținut media 10 la sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat. Anastasia-Narcisa Mocanu, elevă a Liceului 'Emil Racoviță' Vaslui, și Andra-Ștefania Parfene și Ștefania-Evelina Motaș de la Liceul 'Mihail Kogălniceanu' Vaslui, au primit premii în bani și cărți cu ocazia slujbei de cinstire

Culte 04-07-2025 12:18

Patriarhia: Evenimente liturgice dedicate sărbătorii Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București

Patriarhia Română organizează, în perioada 11-13 iulie, o serie de evenimentelor liturgice dedicate sărbătoririi Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, în urmă cu 251 de ani, în data de 13 iulie 1774. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, evenimentele

Culte 02-07-2025 13:46

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Canonizarea a 16 femei cu viață sfântă, alegerea Părintelui Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superiorul Așezămintelor românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan, în slujirea de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și caterisirea prin readucerea la statutul de monah a fos

Culte 01-07-2025 19:04

Sfântul Sinod a aprobat canonizarea a 16 femei cu viață sfântă

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, marți, în ședința de lucru, canonizarea a 16 femei cu viață sfântă (mucenițe, monahii, soții de domnitori, mame de sfinți și mărturisitoare). Ședința Sfântului Sinod s-a desfășurat în Aula Magna 'Teoctist Patriarhul' din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafe

Culte 30-06-2025 21:53

Mitropolia Munteniei și Dobrogei - 16 viitoare canonizări de femei sfinte; soția Sf. Constantin Brâncoveanu - printre propuneri

Canonizările ocazionate de Anul comemorativ al sfintelor femei din calendar (2026) vor fi în număr de 16, conform perspectivelor expuse de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în ședința de lucru a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, printre acestea regăsindu-se și Maria Brâncoveanu, soția Sf. Constantin Brâncoveanu.

Culte 25-06-2025 09:25

Timiș: Peste 100 de pachete cu cărți pentru lectura de vacanță, oferite copiilor de Biserica Dacia

Peste 100 de pachete cu dulciuri și cărți pentru lectura de vacanță le-au fost oferite, de Sânziene, de către Parohia Dacia Cetate din Timișoara, ca premii, tot atâtor copii din grupuri catehetice participante din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Timișoara I, la cea de-a VII-a ediție a Concursului Național Catehetic 'Mărturisirea jertfelnică

Culte 23-06-2025 11:32

Patriarhul Daniel, mesaj după atacul terorist din Damasc: Contrazice darul sacru al vieții

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, luni, un mesaj de condoleanțe și compasiune Patriarhului Antiohiei și Întregului Orient, Ioan al X-lea, în urma atacului terorist petrecut în interiorul bisericii 'Sf. Proroc Ilie' din Damasc, Siria, în care afirmă acest act contrazice darul sacru al vieții. 'Am

Culte 19-06-2025 14:47

Procesiune cu Preasfântul Sacrament - duminică, în centrul Bucureștiului

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București organizează, duminică, procesiunea solemnă cu Preasfântul Sacrament pe străzile din centrul Capitalei, cu ocazia Solemnității 'Trupul și Sângele Domnului', sărbătoare care în calendarul romano-catolic celebrează în mod deosebit Taina Sfintei Euharistii (Împărtășanii). Procesiunea