logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Tulcea: Muzeul Ivan Patzaichin, primul din România inclus în reţeaua Bauhaus European Center

Image

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat, joi, la inaugurarea Muzeului Ivan Patzaichin - Centru de inovare comunitară că muzeul este prima instituţie din România inclusă în reţeaua Bauhaus European Center.

Anunţul a fost făcut în timpul festivităţii de inaugurare a muzeului la care au participat atât autorităţi, cât şi turişti şi a fost însoţit de acordarea unei plachete fiicei campionului olimpic, Ivona Patzaichin-Rusu.

"Ministerul Culturii este proaspăt partener într-o reţea culturală internaţională Bauhaus European Center şi ne-am gândit, ca proaspăt intraţi în acest circuit cultural internaţional, ca prima distincţie pe care o oferă Ministerul Culturii de ambasador local în Bauhaus European Center să vină şi să rămână la Mila 23, la Muzeul Ivan Patzaichin", a declarat ministrul Culturii.

 



În discursul susţinut la festivitate, oficialul guvernamental a subliniat importanţa personalităţii lui Ivan Patzaichin.

"Realizarea muzeului contribuie la prezentarea publică a unor performanţe ce au în spate nişte valori de excepţie care, dacă ar fi asimilate de cât mai mulţi din noi, societatea noastră ar fi mult mai bună, mai ales într-un context în care disensiunile, agresiunile, clivajele politice, toată ura asta care s-a însămânţat între oameni şi în societate, riscăm să ne aducă într-o situaţie în care ne va fi greu să construim", a menţionat Raluca Turcan.

 



În timpul festivităţii au vorbit reprezentanţi ai Guvernului şi personalităţi ale lumii sportive care au amintit importanţa lui Ivan Patzaichin.

"Suntem aici atât de mulţi şi cu o energie atât de bună pentru că tata a fost iubit. (...) Sunt absolut convinsă că dacă el ar fi fost aici, ar fi iubit foarte mult locul ăsta, i-ar fi plăcut la nebunie", a declarat Ivona Patzaichin-Rusu.

 



Inaugurarea Muzeului Ivan Patzaichin a fost un eveniment desfăşurat sub patronajul UNESCO.

"E mai degrabă un centru cu o vocaţie multiplă şi tocmai ca urmare a acestei vocaţii multiple care reuneşte în acelaşi loc şi elementul de cultură, fie că vorbim de patrimoniul construit, fie de cel imaterial, dezvoltarea durabilă, o altă temă foarte importantă a UNESCO, educaţia, pentru că va fi un centru în care se vor desfăşura activităţi educaţionale şi nu în ultimul rând Delta e un subiect de cercetare ştiinţifică", a explicat pentru AGERPRES expertul din cadrul Comisiei naţionale a României pentru UNESCO, Codrin Tăut.

De asemenea, preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a afirmat că centrul din satul Mila 23 poate găzdui rezidenţe culturale.

"E foarte important că acest centru nu a fost gândit doar ca un muzeu static, ci ca un punct viu de acţiune şi rezidenţe. Cred că ar fi ideal să ajungem aici cu ceva tematic care să fie în legătură cu muzeul, cu creativitatea şi cu interpretarea artei tradiţionale româneşti", a menţionat Jicman.

În timpul festivităţii de inaugurare a centrului din Mila 23, vicepreşedintele asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu, a primit din partea Preşedinţiei României ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, Categoria I - "Arhitectură", iar Florica Zaharia, doctor în arte vizuale, Conservator Emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, fondatoarea Muzeului Textilelor din Băiţa, a fost decorată cu ordinul "Meritul Cultural" în grad de "Cavaler".

Totodată, Romfilatelia a prezentat o coliţă dedicată Muzeului Ivan Patzaichin.

Muzeul Ivan Patzaichin a fost construit pe locul fostei case a părinţilor lui Ivan, prin preluarea de elemente constructive ale acesteia, din materiale sustenabile, lemn, cânepă, stuf, ca un model de practici în domeniul construcţiilor verzi, aliniat cu specificul local din Deltă.

 



Ansamblul constă într-un turn-observator, înalt de 18 metri, în care a fost amenajat un muzeu, un pavilion destinat activităţilor de natură culturală, artistică, educativă şi de construcţie comunitară, o zonă destinată gastronomiei Deltei şi un spaţiu pentru rezidenţe artistice.

Muzeul se va deschide vineri publicului cu mai multe activităţi şi va putea fi vizitat de miercuri până duminică, între orele 11,00 şi 18,00. Accesul va fi gratuit, însă, datorită spaţiului limitat, vizitarea muzeului se face exclusiv pe bază de programare orară online, din aplicaţia Delta lui Ivan, care poate fi descărcată din Apple Store şi Play Store, se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 13-02-2025 21:47

Muzeul Național de Istorie a României: Ovidiu Țentea, noul manager interimar al instituției

Cercetătorul Ovidiu Țentea este, începând de joi, noul manager interimar al Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), informează pe Facebook instituția muzeală. Potrivit postării MNIR, Ovidiu Țe

Cultura - Media 13-02-2025 16:30

Covasna: Spectatorii Teatrului 'Andrei Mureșanu' vor fi plimbați pe 14 și 24 februarie cu 'Trenulețul Dragostei'

Teatrul 'Andrei Mureșanu' din Sfântu Gheorghe le oferă o surpriză spectatorilor care și-au cumpărat bilete la spectacolul 'La Ronde' de vineri, 14 februarie - o plimbare prin oraș cu 'Trenulețul Dragostei'. Managerul instituției, Anna Maria Popa, a declarat, pentru AGERPRES, că trenulețul va circula atât de Ziua Sf&a

Cultura - Media 13-02-2025 13:17

Sălaj: Un băiat de șase ani are peste 300 de cărți împrumutate în 2024 de la Biblioteca Județeană

Un băiat în vârstă de șase ani, din Zalău, deține recordul de cărți împrumutate în 2024 de la Biblioteca Județeană 'Ioniță Scipione Bădescu' Sălaj, cu peste 300 de volume pe care părinții i le-au citit pe parcursul anului trecut. Potrivit precizărilor făcute pentru AGERPRES de Mariana Marian, managerul Bibliotec

Cultura - Media 13-02-2025 13:00

Alba: Paza Muzeului Național al Unirii, asigurată cu agenți înarmați și cu sisteme electronice

Paza Muzeului Național al Unirii (MNU) din Alba Iulia, în a cărui colecție se găsesc peste 200.000 de piese, din care în jur de 1.000 sunt clasate ca Tezaur, este asigurată atât cu agenți înarmați, cât și cu sisteme electronice. 'Avem sistemele electronice de pază, pe care nu vi le pot dezvălui din motive obie

Cultura - Media 13-02-2025 12:53

Teatrul Masca lansează un program de accesibilizare pentru spectatorii fără auz din București

Teatrul Masca, alături de Fundația CODA 'Farmecul tăcerii', lansează, în cadrul actualei stagiuni, un program de accesibilizare pentru spectatorii fără auz din București. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, prin programul 'Aici se visează la schimbare', Teatrul Masca se alătură inițiativei lansate de Tea

Cultura - Media 13-02-2025 10:54

Ministerul Culturii a demarat inventarierea patrimoniului cultural național mobil

Ministerul Culturii a anunțat, joi, inițierea procesului de inventariere a patrimoniului cultural național mobil, printr-o amplă acțiune de verificare a modului în care aceste obiecte sunt reflectate în evidențele instituțiilor muzeale din subordinea sa. 'În acest scop, a fost constituită Comisia de inventariere a modului

Cultura - Media 13-02-2025 10:29

MNIR: Expoziția internațională 'România - Polonia, un secol de istorie' - prelungită până pe 10 martie

Expoziția internațională 'România - Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Jozef Pilsudski și Familia Regală a României', care reunește peste o sută de bunuri de patrimoniu din cele două țări, se prelungește până la data de 10 martie, a anunțat, joi, Muzeul Național de Istorie a României. Printre obiectele afla

Cultura - Media 13-02-2025 10:00

REPORTAJ/Mureș: Descoperitorul reptilei zburătoare Albadraco, 'creierul' secțiunii de paleontologie de la Muzeul Județean

Alexandru Adrian Solomon, muzeograful care a descoperit reptila zburătoare Albadraco tharmisensis sau 'Dragonul de Alba' în anul 2019, în timpul unei cercetări științifice româno-americane în așa-numita 'insulă Hațeg', este coautor la încă o descoperire unică - cel mai vechi mamifer din țară, Kogaionon radulescui.

Cultura - Media 12-02-2025 19:31

CNA: România TV - amendă 15.000 de lei; Antena 3 CNN, Realitatea TV, B1 TV - somații publice

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat, miercuri, cu o amendă de 15.000 de lei postul de televiziune România TV din cauza încălcării prevederilor legislației audiovizuale referitoare la informarea corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință, în prezentarea subiectului referitor la furtul pieselor din tezaur

Cultura - Media 12-02-2025 14:14

Alegeri la Academia Română: Arhitectul Dorin Ștefan și profesorul emerit Paul E. Michelson - noi membri

București, 12 feb /Agerpres/ - Arhitectul Dorin Ștefan, unul dintre cei mai importanți profesioniști ai domeniului, apreciat pentru caracterul inovativ al proiectelor sale, și profesorul emerit Paul E. Michelson de la Universitatea din Huntington, SUA, expert în istoria României, se numără printre noii membri corespondenți sau de onoare din străinătate ai Academi

Cultura - Media 12-02-2025 13:37

Muzeul de Artă Recentă prezintă, de joi, în premieră, o parte din colecția de artă contemporană internațională

MARe/Muzeul de Artă Recentă prezintă, în premieră, începând de joi, o parte din colecția sa de artă contemporană internațională, reunind peste 50 de artiști din 20 de țări, printre care Giorgio de Chirico, Lucio Fontana, Antony Gormley, Bridget Riley, Richard Serra. Acești artiști au lucrări care se regăsesc și în colec

Cultura - Media 12-02-2025 11:41

AUTORI CONTEMPORANI/Dorina Rusu: Constantin Tănase, un personaj mai interesant și mai complex decât mi-aș fi putut imagina

Dorina Rusu este autoarea biografiei romanțate 'Constantin Tănase. Un om serios' (2024), dedicată celebrului actor român de scenă și vodevil, figură cheie a teatrului românesc de revistă, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 145 de ani. Cartea este construită cu multă răbdare în jurul figurii actorului

Cultura - Media 12-02-2025 09:00

Timiș: Satele bănățene în picturile Sofiei Dorogostaisky - expoziție de artă și antropologie culturală

Istoria oricărui loc poate fi privită ca o înșiruire de tablouri care surprind scene din geneza, dezvoltarea, momentele de glorie, bătăliile câștigate sau pierdute, personalitățile care l-au marcat, iar Banatul, fie că vorbim despre cel aflat sub stăpânirea habsburgică sau despre cel contemporan, de după 1918, are și el o reprezentare remarcabilă &i

Cultura - Media 12-02-2025 08:39

Buzău: Muzeul Județean nu solicită restituirea Tezaurului de la Pietroasele, dar ia în considerare o expoziție temporară a originalului

Conducerea Muzeului Județean Buzău și-a exprimat intenția ca, pe viitor, să organizeze o expoziție temporară a Tezaurului de la Pietroasele, în contextul în care, deși a fost descoperit în această zonă a țării, publicul local nu a putut să îl admire în cadrul unei expoziții organizate de instituție decât o singură dată.

Cultura - Media 12-02-2025 06:00

Albumul colectiv 'Dracula în benzi desenate' - lansat la ARCUB

Albumul colectiv 'Dracula în benzi desenate' va fi lansat de Muzeul Județean de Istorie Brașov, miercuri, la Sala Mare de la ARCUB, informează un comunicat transmis AGERPRES. Albumul reunește lucrările a 47 de autori sau echipe de autori, fiind primul album colectiv de benzi desenate dedicat personajului Dracula și în acela