logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Doliu în cultura română la moartea lui Nicolae Manolescu

Imagine din galeria Agerpres

Personalităţi ale culturii române, dar şi reprezentanţi ai mediului universitar au transmis sâmbătă seară mesaje la moartea criticului şi istoricului literar Nicolae Manolescu.

* "S-a stins din viaţă Nicolae Manolescu, cel mai important critic şi istoric literar român de după Al Doilea Război Mondial. Dumnezeu să-l odihnească!", a transmis criticul literar Mircea Mihăieş.

* "Încă o zi neagră pentru cultura română", a scris pe Facebook criticul literar Daniel Cristea - Enache.

* Un mesaj a venit şi de la Facultatea de Litere din Bucureşti. ''Astăzi, 23 martie, s-a stins din viaţă academicianul Nicolae Manolescu, profesor al facultăţii noastre, autor al unei opere monumentale, care a redefinit critica şi istoriografia literară românească în perioada postbelică. Colegii şi studenţii din Facultatea de Litere sunt alături de familie şi prieteni, de toţi cei care l-au preţuit, i-au citit cărţile şi cronicile şi care au învăţat de la el. Odihnească-se în pace!", afirmă reprezentanţii Facultăţii de Litere.

* Comunitatea academică din SNSPA şi-a exprimat regretul pentru dispariţia lui Nicolae Manolescu, unul dintre cei mai mari critici literari ai României. ''Nicolae Manolescu a fost o figură marcantă în peisajul cultural românesc, lucrările sale devenind o referinţă pentru cititori şi scriitori. În calitate de critic literar şi profesor, a avut un impact major asupra modului în care literatura română este percepută şi apreciată, atât în ţară, cât şi pe plan internaţional. Prin lucrările sale, Nicolae Manolescu a deschis noi orizonturi în interpretarea literaturii române, demonstrând o înţelegere profundă a valorilor culturale şi istorice'', se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în calitate de preşedinte al Partidului Alianţei Civice (1991-1997), senator (1992-1996), preşedinte al Consiliului Naţional al Partidului Naţional Liberal (1997-2000), Nicolae Manolescu a fost un lider politic marcant, care a contribuit decisiv la parcursul democratic al României, după anul 1989. În perioada 2006-2015, Nicolae Manolescu a fost ambasador al României la UNESCO. În anul 2012, Senatul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) i-a acordat prof. Nicolae Manolescu înalta distincţie de Doctor Honoris Causa al SNSPA.

''Pierderea sa lasă un gol imens în inimile noastre, dar moştenirea sa va continua să inspire. Gândurile noastre se îndreaptă către familie, prieteni şi toţi cei care l-au cunoscut şi i-au apreciat opera'', precizează SNSPA.

* "S-a stins din viaţă Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. O mare personalitate a culturii române, a criticii literare în dimensiunea ei cea mai prestigioasă, alături de Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu şi George Călinescu. Dumnezeu să-i lumineze sufletul!", a transmis scriitorul Varujan Vosganian.

* Şi gazetarul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu a avut un mesaj la moartea lui Manolescu. ''Nicolae Manolescu, unul dintre marii critici literari şi profesori ai culturii române, a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, în urma unui stop cardiac. Îi voi păstra amintirea vie", a scris pe Facebook Cristian Tudor Popescu.

* "Acum am aflat că Nicolae Manolescu nu mai e. Ca mulţi din generaţia mea, nu mai eram deloc de acord cu Manolescu ultimilor ani, dar nu îmi pot imagina adolescenţa fără literatura lui critică, cele mai frumoase pagini citite de mine de el au fost scrise", a transmis şi poeta Elena Vlădăreanu.

* Şi Uniunea Scriitorilor din România şi-a exprimat regretul pentru moartea academicianului Nicolae Manolescu, ''critic şi istoric literar de mare reputaţie, una dintre cele mai mari personalităţi ale literaturii române din toate timpurile''.

''Nicolae Manolescu s-a identificat cu literatura română, a fost în permanenţă în centrul literaturii vii, a fost îndrumător a sute de studenţi şi doctoranzi, ca profesor, precum şi al tinerilor scriitori din mai multe generaţii. Ca om politic şi ziarist de atitudine a militat pentru democraţie şi libertate. Prin dispariţia lui Nicolae Manolescu, cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere", a transmis Uniunea Scriitorilor din România.

* Criticul literar Paul Cernat a reacţionat la vestea morţii lui Manolescu. "Imediat după ce am postat textul precedent pe facebook mi-au apărut veşti siderante. Prima dată n-am înţeles. A doua oară nu mi-a venit să cred. În cele din urmă am realizat: a murit Nicolae Manolescu. A spune că s-a prăbuşit, brutal şi pe neaşteptate, o lume, o istorie critică a literaturii române, e prea slab. Dar de data asta e adevărat. Credeam (ce iluzie...) că va prinde 90 şi chiar suta: atât era de prezent intelectual, de atent la prezent şi viitor; i-am simţit îngrijorarea cu privire la viitorul criticii noastre literare - viitor care nu sună, într-adevăr, încurajator. Simţea că a venit momentul împăcării cu 'tinerii' şi al transmiterii ştafetei. Şi-ar fi dorit ca fiii rătăcitori (între care şi eu) să se întoarcă la acel fel de a face critică în care credea. Recunosc: i-am dat unele speranţe ("Dea Domnul!" - i-a spus, sceptic), amânând însă sine die: pentru mine, instituţia cronicii literare, aşa cum o ştiam, murise deja. Acum, a murit şi cel mai important cronicar literar din istoria literaturii române. La 84 de ani, mintea îi rămăsese la fel de vie ca întotdeauna; inima, în schimb, l-a trădat. (...) Ce se va alege din lumea pe care a păstorit-o atâtea decenii, vom vedea. Va trebui să învăţăm să trăim în absenţa lui Nicolae Manolescu. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Rămas bun, domnule profesor! Rostul spiritului critic în care aţi crezut merită apărat, orice ar fi", a scris Paul Cernat.

* "Dumnezeu să îl odihnească pe Nichi! Există motive pe care le ştim numai el şi cu mine pentru care nu vreau să vorbesc foarte multe lucruri despre el. Va rămâne, oricum, în istorie. Este o zi tristă pentru cultura română. După ce s-a prăpădit, anul trecut, şi Eugen Simion, nu prea văd mulţi urmaşi în câmpul literar românesc care să le urmeze. Chiar nu am alte cuvinte să adaug", a fost mesajul directorului Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu.

* "Drum lin, domnule profesor!"", a scris poeta şi editoarea Denisa Comănescu, director editorial - Humanitas Fiction.

* Scriitorii Dan Lungu şi Petre Crăciun au transmis de asemenea cuvinte de regret. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Preda)

 

Citiţi şi:

 

A murit criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu (fişă biografică)

 

Ministerul Culturii: Nicolae Manolescu - ilustră personalitate a vieţii culturale româneşti 

 

A murit criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu

 

Ciucă - mesaj la moartea lui Manolescu: L-am pierdut pe cel mai important critic literar contemporan

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 07-04-2025 20:22

Oratoriul 'Matthauspassion' - joi și vineri, pe scena Ateneului Român

Oratoriul 'Matthauspassion' ('Patimile după Matei') de Johann Sebastian Bach revine, în această săptămână, pe scena Ateneului Român, după o absență de 16 ani, anunță Filarmonica ''George Enescu''. Potrivit unui comunicat, transmis, luni, AGERPRES, în așteptarea Sărbătorii Pascale, Filarmonica '

Cultura - Media 07-04-2025 18:15

Mureș: Biblioteca Județeană lansează a 12-a ediție a concursului național de lectură 'Bătălia Cărților'

Biblioteca Județeană Mureș a lansat, luni, cea de-a 12-a ediție a concursului național de lectură Bătălia Cărților, în limbile română și maghiară, prin care se urmărește stimularea pasiunii pentru lectură, dezvoltarea gândirii critice și exprimarea opiniilor despre cărți în rândul copiilor și adolescenților. '

Cultura - Media 07-04-2025 17:20

Teatrul Național pentru Copii 'Abracadabra' sărbătorește, în Duminica Floriilor, 24 de ani de la înființare

Teatrul Național pentru Copii 'Abracadabra' sărbătorește, pe 13 aprilie, de Duminica Floriilor, 24 de ani de când a ridicat pentru prima dată cortina. 'Pe vremea când nu existau Facebook-ul și nici tableta, mai exact, în ziua de Florii a anului 2001, Magicianul Poveștilor împreună cu talentații lui asistenți

Cultura - Media 07-04-2025 17:14

Musicalul 'Romeo și Julieta' - opt reprezentații în luna aprilie, la Teatrul de Operetă și Musical 'Ion Dacian'

Musicalul 'Romeo și Julieta' va avea, în luna aprilie, opt reprezentații, pe 10, 11, 12, 13, 24, 25, 26 și 27, după ce spectacolul a fost foarte bine primit, informează Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Potrivit comunicatului, după cele patru reprezentați

Cultura - Media 07-04-2025 12:30

REPORTAJ Arad: Aluaturi tradiționale de Paști, frământate la muzeu de sute de copii

Arome îmbietoare de aluat proaspăt distrag atenția de la artefactele antice din muzeul arădean, în aceste zile în care sute de copii sunt invitați să învețe cum se prepară pâinea și colacii de Paști după rețetele tradiționale, cu ingrediente simple, sub îndrumarea gospodinelor și brutarilor locali. Complexul

Cultura - Media 07-04-2025 09:04

Expoziția 'Prispa cu flori' - sâmbătă, la Muzeul Satului; lucrările sunt inspirate din arhitectura și tradițiile românești

Expoziția 'Prispa cu flori', care reunește lucrările elevilor din școli de arte ale Capitalei, inspirate din arhitectura și tradițiile românești, se va deschide, sâmbătă, la Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti'. Vernisajul, programat pentru ora 12:00, la Casa Glod, face parte din amplul eveniment 'Vin Flo

Cultura - Media 07-04-2025 08:47

Buzău: Un român care realizează decoruri pentru filme de Hollywood, pictor pentru Francis Ford Copolla

Pictorul Gheorghe Stanciu, membru în cadrul unor echipe care au produs decoruri cinematografice pentru filme celebre precum 'Cold Mountain', 'Modigliani', 'Mirrors', 'Closer to the Moon' sau 'Wednesday', a realizat reproduceri, afișe și portrete pentru regizorul Francis Ford Copolla, care va fi onorat în luna aprili

Cultura - Media 07-04-2025 08:40

Concursul Internațional de Vioară 'Ion Voicu' începe luni; marea finală - sâmbătă, la Ateneul Român

Prima ediție a Concursului Internațional de Vioară 'Ion Voicu', organizat de Asociația Culturală 'Ion Voicu' în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Universitatea Națională de Muzică București și Filarmonica 'George Enescu' din București, debutează luni. Concursul, care va avea loc de luni până s&

Cultura - Media 07-04-2025 06:00

Ministrul Intotero, la reuniunea omologilor de la Varșovia; discuții despre 'Busola Culturală' a politicilor europene

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, participă, luni și marți, la Reuniunea informală a miniștrilor culturii din Uniunea Europeană de la Varșovia, care are temă principală rolul culturii în consolidarea identității europene. 'Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru un dialog deschis între miniștrii culturii din statele me

Cultura - Media 06-04-2025 14:13

Ministrul Intotero, la reuniunea omologilor de la Varșovia; discuții despre 'Busola Culturală' a politicilor europene

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, participă, luni și marți, la Reuniunea informală a miniștrilor culturii din Uniunea Europeană de la Varșovia, care are temă principală rolul culturii în consolidarea identității europene. 'Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru un dialog deschis între miniștrii culturii din statele me

Cultura - Media 05-04-2025 09:48

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' de Radu Afrim - premieră, sâmbătă, la Teatrul de Stat Constanța

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' cu textul, regia și scenariul semnate de Radu Afrim, va fi prezentat în premieră, sâmbătă, de la ora 19:00, la Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul include textele 'Vizită în casa unui bărbat în absența soției' sale de Adriana Bittel, 'Variabila Dost

Cultura - Media 04-04-2025 19:05

Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal

Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo

Cultura - Media 04-04-2025 16:12

Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.

Cultura - Media 04-04-2025 15:24

Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a

Cultura - Media 04-04-2025 14:28

Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di