logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Doliu în cultura română la moartea lui Nicolae Manolescu

Imagine din galeria Agerpres

Personalităţi ale culturii române, dar şi reprezentanţi ai mediului universitar au transmis sâmbătă seară mesaje la moartea criticului şi istoricului literar Nicolae Manolescu.

* "S-a stins din viaţă Nicolae Manolescu, cel mai important critic şi istoric literar român de după Al Doilea Război Mondial. Dumnezeu să-l odihnească!", a transmis criticul literar Mircea Mihăieş.

* "Încă o zi neagră pentru cultura română", a scris pe Facebook criticul literar Daniel Cristea - Enache.

* Un mesaj a venit şi de la Facultatea de Litere din Bucureşti. ''Astăzi, 23 martie, s-a stins din viaţă academicianul Nicolae Manolescu, profesor al facultăţii noastre, autor al unei opere monumentale, care a redefinit critica şi istoriografia literară românească în perioada postbelică. Colegii şi studenţii din Facultatea de Litere sunt alături de familie şi prieteni, de toţi cei care l-au preţuit, i-au citit cărţile şi cronicile şi care au învăţat de la el. Odihnească-se în pace!", afirmă reprezentanţii Facultăţii de Litere.

* Comunitatea academică din SNSPA şi-a exprimat regretul pentru dispariţia lui Nicolae Manolescu, unul dintre cei mai mari critici literari ai României. ''Nicolae Manolescu a fost o figură marcantă în peisajul cultural românesc, lucrările sale devenind o referinţă pentru cititori şi scriitori. În calitate de critic literar şi profesor, a avut un impact major asupra modului în care literatura română este percepută şi apreciată, atât în ţară, cât şi pe plan internaţional. Prin lucrările sale, Nicolae Manolescu a deschis noi orizonturi în interpretarea literaturii române, demonstrând o înţelegere profundă a valorilor culturale şi istorice'', se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în calitate de preşedinte al Partidului Alianţei Civice (1991-1997), senator (1992-1996), preşedinte al Consiliului Naţional al Partidului Naţional Liberal (1997-2000), Nicolae Manolescu a fost un lider politic marcant, care a contribuit decisiv la parcursul democratic al României, după anul 1989. În perioada 2006-2015, Nicolae Manolescu a fost ambasador al României la UNESCO. În anul 2012, Senatul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) i-a acordat prof. Nicolae Manolescu înalta distincţie de Doctor Honoris Causa al SNSPA.

''Pierderea sa lasă un gol imens în inimile noastre, dar moştenirea sa va continua să inspire. Gândurile noastre se îndreaptă către familie, prieteni şi toţi cei care l-au cunoscut şi i-au apreciat opera'', precizează SNSPA.

* "S-a stins din viaţă Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. O mare personalitate a culturii române, a criticii literare în dimensiunea ei cea mai prestigioasă, alături de Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu şi George Călinescu. Dumnezeu să-i lumineze sufletul!", a transmis scriitorul Varujan Vosganian.

* Şi gazetarul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu a avut un mesaj la moartea lui Manolescu. ''Nicolae Manolescu, unul dintre marii critici literari şi profesori ai culturii române, a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, în urma unui stop cardiac. Îi voi păstra amintirea vie", a scris pe Facebook Cristian Tudor Popescu.

* "Acum am aflat că Nicolae Manolescu nu mai e. Ca mulţi din generaţia mea, nu mai eram deloc de acord cu Manolescu ultimilor ani, dar nu îmi pot imagina adolescenţa fără literatura lui critică, cele mai frumoase pagini citite de mine de el au fost scrise", a transmis şi poeta Elena Vlădăreanu.

* Şi Uniunea Scriitorilor din România şi-a exprimat regretul pentru moartea academicianului Nicolae Manolescu, ''critic şi istoric literar de mare reputaţie, una dintre cele mai mari personalităţi ale literaturii române din toate timpurile''.

''Nicolae Manolescu s-a identificat cu literatura română, a fost în permanenţă în centrul literaturii vii, a fost îndrumător a sute de studenţi şi doctoranzi, ca profesor, precum şi al tinerilor scriitori din mai multe generaţii. Ca om politic şi ziarist de atitudine a militat pentru democraţie şi libertate. Prin dispariţia lui Nicolae Manolescu, cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere", a transmis Uniunea Scriitorilor din România.

* Criticul literar Paul Cernat a reacţionat la vestea morţii lui Manolescu. "Imediat după ce am postat textul precedent pe facebook mi-au apărut veşti siderante. Prima dată n-am înţeles. A doua oară nu mi-a venit să cred. În cele din urmă am realizat: a murit Nicolae Manolescu. A spune că s-a prăbuşit, brutal şi pe neaşteptate, o lume, o istorie critică a literaturii române, e prea slab. Dar de data asta e adevărat. Credeam (ce iluzie...) că va prinde 90 şi chiar suta: atât era de prezent intelectual, de atent la prezent şi viitor; i-am simţit îngrijorarea cu privire la viitorul criticii noastre literare - viitor care nu sună, într-adevăr, încurajator. Simţea că a venit momentul împăcării cu 'tinerii' şi al transmiterii ştafetei. Şi-ar fi dorit ca fiii rătăcitori (între care şi eu) să se întoarcă la acel fel de a face critică în care credea. Recunosc: i-am dat unele speranţe ("Dea Domnul!" - i-a spus, sceptic), amânând însă sine die: pentru mine, instituţia cronicii literare, aşa cum o ştiam, murise deja. Acum, a murit şi cel mai important cronicar literar din istoria literaturii române. La 84 de ani, mintea îi rămăsese la fel de vie ca întotdeauna; inima, în schimb, l-a trădat. (...) Ce se va alege din lumea pe care a păstorit-o atâtea decenii, vom vedea. Va trebui să învăţăm să trăim în absenţa lui Nicolae Manolescu. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Rămas bun, domnule profesor! Rostul spiritului critic în care aţi crezut merită apărat, orice ar fi", a scris Paul Cernat.

* "Dumnezeu să îl odihnească pe Nichi! Există motive pe care le ştim numai el şi cu mine pentru care nu vreau să vorbesc foarte multe lucruri despre el. Va rămâne, oricum, în istorie. Este o zi tristă pentru cultura română. După ce s-a prăpădit, anul trecut, şi Eugen Simion, nu prea văd mulţi urmaşi în câmpul literar românesc care să le urmeze. Chiar nu am alte cuvinte să adaug", a fost mesajul directorului Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu.

* "Drum lin, domnule profesor!"", a scris poeta şi editoarea Denisa Comănescu, director editorial - Humanitas Fiction.

* Scriitorii Dan Lungu şi Petre Crăciun au transmis de asemenea cuvinte de regret. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Preda)

 

Citiţi şi:

 

A murit criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu (fişă biografică)

 

Ministerul Culturii: Nicolae Manolescu - ilustră personalitate a vieţii culturale româneşti 

 

A murit criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu

 

Ciucă - mesaj la moartea lui Manolescu: L-am pierdut pe cel mai important critic literar contemporan

Afisari: 31

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 23-05-2025 18:41

Ministerul Culturii și Primăria Iași, alături de actorii Teatrului Național; se căută soluții pentru Teatrul Cub

Conducerea Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' trebuie să identifice și să aplice în cel mai scurt timp posibil un set de măsuri tehnice și administrative pentru ca Teatrul Cub să intre în legalitate, a informat, vineri, Ministerul Culturii. Ministrul Natalia-Elena Intotero a avut vineri o întâlnire la sediul

Culte 23-05-2025 16:32

Preotul profesor Eugen Pentiuc - numit protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice

Preotul Eugen Pentiuc, decanul Institutului Teologic Ortodox 'Sfânta Cruce' din Brookline, Massachusetts, a fost numit recent protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice. Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, Elpidofor, i-a acordat părintelui Pentiuc 'Crucea Bisericii Sfintei Sofia', transmițând salutul și felicităril

Cultura - Media 23-05-2025 14:31

Timiș: Festivalul Etniilor, un emisar al verii multiculturale și multietnice, se va desfășura pe 1 iunie

Festivalul Etniilor, cel mai pitoresc eveniment al verii, o oglindă a spiritului timișean multietnic, va colora centrul Timișoarei pe 1 iunie, în cele trei piețe ultracentrale din oraș - Operei/Victoriei, Libertății și Unirii -, unde va aduce o serie de manifestări care vor promova diversitatea culturală și valorile împărtășite ale comunităților etnice di

Cultura - Media 23-05-2025 13:46

Catrinel Menghia - premiul Starlight International Cinema Award pentru regie / Best Debut Film, la Cannes

Catrinel Menghia, cunoscut top model internațional, actriță și regizor, a câștigat premiul Starlight International Cinema Award pentru regie / Best Debut Film, la Festivalul de Film de la Cannes, informează un comunicat transmis AGERPRES. Filmul regizat de Catrinel Menghia, Catrinel Marlon, după numele folosit în Italia - 'Gira

Cultura - Media 23-05-2025 12:05

Cristian Radu Nema a primit premiul 'Photography artist' la Gala 'TOP 100 Cannes - I Succes Awards'

Cristian Radu Nema, cineast și fotograf, a fost recompensat cu premiul 'Photography artist' la Gala 'TOP 100 Cannes - I Succes Awards', eveniment desfășurat în timpul Festivalului de Film de la Cannes. 'Voi sunteți Cannes-ul. Voi, cei ce astăzi sunteți aici și dați viață acestui fenomen internațional, care va răm&acir

Cultura - Media 23-05-2025 10:51

'Shrek - Musical', cu Horia Brenciu în rolul căpcăunului simpatic, revine, în iunie, pe scena ONB

Spectacolul 'Shrek - Musical' în regia lui Răzvan Ioan Dincă, cu Horia Brenciu în rolul căpcăunului simpatic, revine pe scena Operei Naționale București, pe 1, 2, 3 și 4 iunie, de la ora 18:30, informează un comunicat al organizatorilor transmis, vineri, AGERPRES. Plasat într-o lume mitică din vremuri demult apuse, Sh

Cultura - Media 23-05-2025 08:43

Buzău: Seniorii au învățat cum să folosească un smartphone pentru diverse activități, într-un proiect al Bibliotecii Județene

Seniori cu vârste cuprinse între 60 și 81 de ani au luat parte la cursurile HiDigital organizate de Biblioteca Județeană 'V.Voiculescu' din Buzău, solicitând să li explice cum pot plăti contravaloarea biletelor de tren sau a taxei de parcare, cum să fotografieze, editeze și să trimită fotografii, primind, totodată, informații prețioase despr

Culte 22-05-2025 22:16

Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului

Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.

Cultura - Media 22-05-2025 19:08

Vrancea: Lansarea volumului trei din corespondența lui Duiliu Zamfirescu, un omagiu adus memoriei scriitorului

Biblioteca Județeană 'Duiliu Zamfirescu' Vrancea a găzduit joi lansarea volumului al III-lea din 'Opere - Integrala corespondenței scriitorului și diplomatului Duiliu Zamfirescu', apărut sub egida Academiei Române. Volumul, îngrijit și comentat de cercetătorii Ioan și Georgeta Adam, a fost prezentat publicului în preze

Cultura - Media 22-05-2025 18:25

CNA: Amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei și somații publice pentru Realitatea Plus

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, joi, cu amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei și cu două somații publice postul Realitatea Plus și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe TikTok și Facebook. Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRE

Cultura - Media 22-05-2025 16:58

Cluj: 12 producții din toată lumea se află în cursa pentru Trofeul Transilvania la TIFF

Douăsprezece producții cinematografice se află în cursa pentru Trofeul Transilvania și celelalte premii ale competiției oficiale la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), în timp ce alte zece filme își vor disputa premiul Competiției What's Up Doc?. 'Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concure

Cultura - Media 22-05-2025 16:02

'Cinestezia Symphonic' - concert cinematic pop simfonic, duminică, la Sala Radio

Concertul cinematic pop simfonic 'Cinestezia Symphonic', conceput și compus integral de Leyah, primul artist român care aduce acest gen în fața publicului, va avea loc duminică, la Sala Radio. 'Cinestezia Symphonic' este un concert care aduce împreună muzica pop, muzica de film, orchestrațiile ample și tehnologia vizuală de ul

Cultura - Media 22-05-2025 13:31

Neversea Kapital a anunțat primii artiști care vor concerta la București, între 4 și 6 iulie

Charlotte de Witte, Axwell, Alok și Korolova vor concerta, în premieră în România, la prima ediție a Neversea Kapital, eveniment care va avea loc între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din București. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, joi, AGERPRES, printre artiști confirmați pentru prima ediție a fest

Cultura - Media 22-05-2025 13:13

Gorj: Inel de aur din perioada romană, găsit într-o pădure din satul Cătunele

Un inel de aur, care datează din perioada romană, a fost găsit de un detectorist într-o pădure din satul Cătunele, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Județean 'Alexandru Ștefulescu' Gorj, Dumitru Hortopan. Potrivit acestuia, inelul are o greutate de aproximativ 27 de grame. 'Este vorba despre

Cultura - Media 22-05-2025 13:01

Iași: Peste 150 de modele, 100 designeri și cel mai mare catwalk din România, la RFW

Organizatorii Romanian Creative Week promit că la Romanian Fashion Week va fi cel mai mare catwalk internațional găzduit de România, cu scene extinse în locații-emblematice din Iași, la eveniment urmând să participe peste 100 de designeri și 150 de modele. Cea de-a doua săptămână a Romanian Creative Week (RCW), cel mai