logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Arta contemporană - între apreciere şi revoltă; Critic: Respectul pentru creaţia artistică trebuie să fie promovat (GALERIE FOTO)

Imagine din galeria Agerpres

Câteva dintre lucrările expuse în mai multe zone din Iaşi cu prilejul ''Lunii Sculptorilor Români'' stârnesc controverse în rândul ieşenilor.

Una dintre lucrările care au stârnit un val de reacţii se află pe Strada Lăpuşneanu. Confecţionată din răşină şi fibră de sticlă, lucrarea înfăţişează doi medici, în mărime naturală, îmbrăcaţi în combinezoane din perioada pandemiei de COVID-19, care stau gârboviţi de oboseală pe o bancă. Este "Omagiu", una dintre lucrările renumitului sculptor Costin Ioniţă. Sculptura a fost amplasată pentru prima oară în aprilie 2022, de Ziua Mondială a Sănătăţii, într-o staţie de metrou din Bucureşti.

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


"Lucrarea a fost făcută din timpul pandemiei. Am conceput această lucrare ca pe un omagiu adus doctorilor de la terapie intensivă care au muncit foarte mult în ciuda lipsei de materiale, a programului şi a problemelor fizice pe care le-au avut. Lucrarea cam asta voia să arate, cum doi doctori stau şi se odihnesc pe o băncuţă simplă de lemn, aproape de sală, epuizaţi după o muncă extremă. Era ca un omagiu adus unor eroi, nişte eroi din domeniul medical", a explicat pentru AGERPRES sculptorul Costin Ioniţă.

O altă lucrare care stârneşte reacţii în spaţiul public este statuia "Hidra", tot o creaţie a lui Costin Ioniţă.

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Iniţial, statuia de mari dimensiuni a deranjat din cauza amplasării sale în faţa unui grup statuar cu opt voievozi, aflat în parcul de lângă Casa de Cultură a Studenţilor. După ce a fost mutată la câţiva metri distanţă, "Hidra" lui Costin Ioniţă a început să deranjeze din cauza aspectului său.

"Lucrarea a fost făcută în 2012 pentru 'Proiect 1990', iniţiat de Ioana Ciocan, a fost amplasată pentru o perioadă în fosta Piaţa Scânteii din Bucureşti, acum Piaţa Presei Libere. Cum bine ştiţi, în 1990 statuia lui Lenin a fost dată jos de pe soclu. Lucrarea mea are legătură cu acel soclu, de faptul că lucrarea de propagandă a fost dată jos de pe soclu, exact aşa cum un un sistem (politic - n.r) a fost dat jos, aşa cum Leninul meu a fost decapitat, la figurat, şi-a pierdut din putere, dar în loc au crescut şapte flori de trandafiri care au aspect de balaur, de şerpi. Trandafirul, din punctul meu de vedere, este cel mai puternic simbol al politicii româneşti postdecembriste. Ideea lucrării este că până la urmă clasa politică s-a schimbat doar la faţă, dar în esenţă este aceeaşi. (...) E o temă care reprezintă politica postdecembristă. De ce Hidra? Pentru că Hidra este un monstru din mitologie care nu a putut fi omorât. Dacă îi tai un cap răsar altele şapte la loc", a explicat Costin Ioniţă.

Această lucrare a fost expusă pentru prima dată în anul 2012 în Piaţa Presei Libere din Bucureşti. La Iaşi ea se află pentru prima oară în cadrul "Lunii Artiştilor Români", eveniment care se desfăşoară până pe 19 martie. Deja lucrarea a stârnit reacţii atât în mediul online, cât şi printre oamenii care trec prin parc.

Artistul spune că este contactat zilnic şi i se transmit mesaje de apreciere, dar şi de ameninţare. Zilele trecute, o femeie a fost filmată când spunea că este oripilată de această Hidră şi loveşte statuia cu piciorul.

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


După ce filmarea a fost făcută publică, cei de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie au anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că au fost demarate cercetări.

"În urma imaginilor apărute în spaţiul public privind o persoană care loveşte cu piciorul o statuie din Parcul Voievozilor din municipiul Iaşi, facem precizarea că poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Iaşi s-au sesizat din oficiu cu privire la această situaţie şi vor fi efectuate verificări pentru stabilirea întregii situaţii de fapt", se menţionează în comunicatul de presă.

Reacţiile ieşenilor nu-l deranjează pe sculptorul Costin Ioniţă şi se declară impresionat de creaţiile expuse în această perioadă la Iaşi.

"Sincer să fiu mă aşteptam la reacţii, dar nu chiar atât de violente. (...) Nu vreau să depun plângere împotriva acestei doamne, pentru că nu are sens", a afirmat Costin Ioniţă.

Criticul de artă Maria Bilaşevschi spune că sculptorul Costin Ioniţă ''expune un totem al clasei politice postdecembriste, o Hidră fără apartenenţă politică''.

''Costin Ioniţă a decis să ilustreze totala lipsă de verticalitate şi umanitate a clasei politice româneşti, printr-o uriaşă Hidră. Desprinsă din fostul regim comunist, Hidra pare de neoprit şi de neînvins. Ea, sub orice culoare politică ni se arată, rămâne caracterizată, în primul rând, de lipsa interesului faţă de cei pe care îi conduce şi a conştiinţei. Cu un mesaj puternic cu privire la societatea românească într-o perpetuă tranziţie, printre nostalgie şi speranţă, ce ar trebui să recepteze este că puterea fiecăruia dintre noi stă în înţelegerea trecutului pentru a salva prezentul. Regretabil când arta nu mai înregistrează violenţele societăţii pentru a ne aminti de cruzimile sau ororile unor timpuri, ci devine ea însăşi o victimă a neînţelegerilor ce duc la revoltă. În cazul lucrării lui Costin Ioniţă, mai exact consternarea în faţa nedreptăţii publice faţă de arta contemporană, nu are o legătură cu o singură persoană, grup, ci cu noi ca societate. E uşor să te poziţionezi pro sau contra, însă cred că lecţia lucrării e una vie, din care învăţăm ca societate să devenim interesaţi, curioşi, implicaţi în comunitate prin artă", a declarat pentru AGERPRES Maria Bilaşevschi.

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


În opinia sa, arta în spaţiul public devine un catalizator al schimbării sociale şi al transformării urbane, contribuind la revitalizarea şi diversificarea peisajului cultural al unei comunităţi.

"Cred cu tărie că în spaţiul unde stă Hidra astăzi, amplasată temporar, vom continua să avem un spaţiu de întâlnire şi interacţiune pentru membrii comunităţii, care să promoveze diversitatea şi incluziunea şi să consolideze sentimentul de apartenenţă şi identitate locală. Este important ca această libertate să fie protejată şi apărată de noi, membrii societăţii, pentru a asigura că arta continuă să îşi îndeplinească rolul său vital în formarea şi evoluţia comunităţilor noastre. Ce avem de învăţat - că respectul pentru artă şi pentru creaţia artistică trebuie să fie promovat şi apărat în mod activ, pentru a asigura că neînţelegerile prin abuzuri rămân excepţii şi nu devin normă într-o societate civilizată şi democratică", consideră Maria Bilaşevschi.

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Organizatorul "Lunii Sculptorilor Români" la Iaşi, Vladlen Babcineţchi, afirmă la rândul său că artistul Costin Ioniţă este unul dintre cei patru invitaţi speciali ai evenimentului artistic.

"Costin Ioniţă este, într-adevăr, un artist excepţional, iar noi am fost onoraţi să îl avem la Iaşi, printre invitaţii speciali ai 'Lunii Sculptorilor Români'. 'Hidra' (Proiect 1990) este o metaforă a clasei politice româneşti postdecembriste. Cele şapte tentacule ce pornesc din trunchiul statuii lui Lenin sunt reprezentate simbolic prin trandafiri. Lipsa unei identităţi, direcţii, a unui sentiment al apartenenţei la un sistem de valori, verticalitatea frântă a celor care ne-au guvernat în acea perioadă se extind asemenea unor circuite ce se auto-regenerează. Mesajul ce ar trebui receptat este că puterea fiecăruia dintre noi stă în înţelegerea trecutului pentru a salva prezentul, pentru un viitor cât mai bun. Cât despre 'Omagiu', este evident că autorul doreşte să sublinieze efortul şi sacrificiul medicilor din perioada sumbră a pandemiei şi face asta într-o manieră extrem de realistă", a precizat pentru AGERPRES Vladlen Babcineţchi.

Nu este prima dată când la Iaşi sunt contestate lucrări ale artiştilor contemporani. În 2018, o creaţie de artă stradală a artistului german Clemens Behr, expusă pe pietonalul Ştefan cel Mare, în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei #FIE2018, a stârnit la rândul său multe controverse în spaţiul public, deşi a fost apreciată de cei de la Uniunea Artiştilor Plastici.

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Până pe 19 martie, în peste 20 de locaţii din Iaşi, sunt expuse 350 de lucrări ale artiştilor contemporani români, în cadrul celei de-a patra ediţii a evenimentului intitulat "Luna Sculptorilor Români". AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

** Citiţi şi:

 

Iaşi: Dosar penal pentru distrugerea unei statui expuse în cadrul ''Lunii Sculptorilor Români''

Afisari: 31

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 04-04-2025 19:05

Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal

Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo

Cultura - Media 04-04-2025 16:12

Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.

Cultura - Media 04-04-2025 15:24

Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a

Cultura - Media 04-04-2025 14:28

Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di

Cultura - Media 04-04-2025 14:27

Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'

Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a

Cultura - Media 04-04-2025 14:24

CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările

Cultura - Media 04-04-2025 12:59

Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale

Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al

Cultura - Media 04-04-2025 09:48

Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'

Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul

Cultura - Media 04-04-2025 08:36

Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'

La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru

Cultura - Media 04-04-2025 08:24

Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'

Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d

Cultura - Media 03-04-2025 19:11

Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl

Cultura - Media 03-04-2025 18:18

Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do

Cultura - Media 03-04-2025 18:00

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r

Cultura - Media 03-04-2025 15:16

Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean

Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b

Cultura - Media 03-04-2025 14:40

Recitaluri vocal-instrumentale, pe 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești'

Mai multe recitaluri vor avea loc, în zilele de 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului'. * Sâmbătă, 12 aprilie, începând cu ora 15:00, va avea loc primul recital din cadrul Proiectului Opera2People, coordonat de soprana Angela Șindeli, informează centrul