Ziua Culturii / Doina Lemny: Cultura naţională e solidă; să o arătăm lumii inteligent, cu argumente ştiinţifice, nu naţionaliste

Cultura românească este una solidă, care trebuie exportată şi arătată lumii întregi într-un mod discret, inteligent, cu argumente ştiinţifice şi nu naţionaliste, consideră istoricul de artă Doina Lemny, muzeograf şi cercetător la Centrul ''Pompidou'' din Paris.
Doina Lemny declară pentru AGERPRES că tânăra generaţie poate fi atrasă în rândul consumatorilor de cultură inclusiv prin podcasturi de calitate, cu diferite personalităţi.
Istoricul de artă subliniază că proiectul Timişoara Capitală Europeană a Culturii a avut un impact esenţial şi a adus în atenţia iubitorilor de artă oraşul de pe Bega: dacă înainte de anul exercitării acestui titlu străinii pronunţau Timişoara cu "s", după aceea, numele oraşului a fost pronunţat corect - cu "ş".
''Este importantă Ziua Culturii, pentru că în afară de Brâncuşi şi de Eminescu, noi trebuie să scoatem în evidenţă şi alţi oameni de cultură care o susţin. Cultura românească este una solidă, pe care trebuie să o exportăm, să ştim să o arătăm lumii într-un mod discret, inteligent, cu argumente ştiinţifice şi nu cu argumente naţionaliste'', declară aceasta.
Ca exeget al operei lui Constantin Brâncuşi, Doina Lemny afirmă că noua eră a digitalizării poate avea efecte benefice în cultură, dar poate şi să dăuneze, mai ales în ceea ce priveşte originalul, prin reproduceri.
''În multe situaţii, de exemplu în ceea ce priveşte expoziţia Brâncuşi, s-a pus problema să se facă tot felul de reproduceri ca să-l vedem pe artist, dar nu este corect, pentru că Brâncuşi ţinea foarte mult la originalul operei, să atingă el opera. De aceea este şi foarte greu de organizat o expoziţie. Dar digitalizarea poate fi luată şi sub altă formă, a transmiterii cunoştinţelor, a unor texte care i-au aparţinut, a unor comentarii importante, a traducerii unor texte importante. De exemplu, eu, în februarie, public o carte cu scrierile şi aforismele lui Brâncuşi. Până acum, au fost publicate cărţi cu scrierile preluate, dar nimeni nu a avut posibilitatea să meargă la sursă. Eu am avut această posibilitate şi răbdarea necesară să merg la sursă, să caut fiecare bileţel, fiecare bucăţică de hârtie, pentru că Brâncuşi nu arunca nimic, şi să reproduc aproape întocmai ceea ce Brâncuşi a scris. Spun 'aproape', pentru că am dus o muncă de filolog ca să normalizez puţin (textele - n.r.), fără să-l trădez pe Brâncuşi, ca şi publicul francez să înţeleagă, pentru că Brâncuşi scria şi în limba română şi în franceză, 'ca un artist', iar eu trebuia să redau textul păstrând o coerenţă şi fidelitatea, care este importantă. Cartea va apărea la o editură franceză, în februarie'', a menţionat ea.
Aceasta a făcut referire la modalitatea de atragere a tinerilor către cultură.
''Mie îmi plac şi podcasturile care se difuzează, iar unele sunt de foarte bună calitate. Este greşit ceea ce se întâmplă, însă, cu jurnaliştii care preiau informaţii din alte informaţii şi tot aşa, care conduc la denaturări, pentru că nu merg la sursa directă, dar podcasturile cu personalităţile şi cu specialiştii care sunt recunoscuţi sunt foarte utile. Podcasturile, reproducerile unor conferinţe sunt bine-venite. Pe tineri îi putem atrage spre cultură cu aceste podcasturi, cu filme şi cu expoziţii. De exemplu, la expoziţia 'Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale' (curatoriată de Doina Lemny - n.r.) deschisă în anul Capitalei Culturale Europene Timişoara 2023, la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara, au venit foarte mulţi tineri, şcoli, copii care desenează. Au trecut pragul expoziţiei, care va rămâne deschisă până în 28 ianuarie, peste 100.700 de persoane'', arată Doina Lemny.
În opinia acesteia, Brâncuşi este al tuturor, nu doar al românilor.
''Cultura română trebuie să aibă ecou în afară. Depinde cine face acest ecou şi este bine. Sunt mulţi care transmit aspecte din cultura românească de foarte bună calitate. Alţii merg pe naţionalisme. De exemplu, ceea ce eu nu agreez este expresia: 'Brâncuşi este al nostru'. Nu trebuie să ne batem cu pumnii în piept că Brâncuşi este al nostru. Brâncuşi este al tuturor şi cred că şi el ar fi fost fericit, acolo unde este, să audă că Brâncuşi este al tuturor. Pentru că el a fost, prin drumul şi prin legenda pe care şi-a creat-o, unul dintre primii europeni, pentru că a traversat Europa pe jos, dar cu o deschidere care i-a permis să dialogheze şi să colaboreze cu cei mai mari oameni ai culturii'', declară aceasta.
Ce ecouri a avut, în spaţiul european, proiectul Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii?
''Ecouri foarte bune, în proporţie de peste 99%, din experienţa mea. Au fost unele remarci privind atmosfera din expoziţie (exponatele au fost prezentate într-o atmosferă de semiobscuritate - n.r.). Arhitectul nu a făcut nimic fără acordul meu, suntem o echipă. Eu am avut o idee să încercăm să-l prezentăm pe Brâncuşi aşa cum şi-ar fi dorit el, pentru că el prefera fotografiile de noapte pentru a fotografia capodoperele lui: instala o operă pe un soclu în faţa unei draperii negre pe care o lumina cu un reflector sau chiar doar cu o lumânare. Este ca la teatru, unde reflectorul urmăreşte personajul. Cred că a fost o reuşită; am creat o ambianţă secretă, curioasă, cinematografică. Lui Brâncuşi îi plăcea teatrul şi cred că punerea în scenă teatrală a fost un gest de fidelitate faţă de concepţia lui Brâncuşi'', spune Doina Lemny.
Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii a avut un impact extraordinar şi în România, şi în străinătate, mărturiseşte ea.
''Foarte rar am auzit de alte capitale culturale europene care să fi făcut manifestări atât de importante. Despre Timişoara, se ştia. Când am făcut noi cererile de împrumut în cazul operelor lui Brâncuşi, trebuia fixată pe hartă România şi Timişoara în România. Acum, se ştie. Când vorbesc despre expoziţia Brâncuşi, toată lumea pronunţă Timişoara corect, cu "ş", nu cu "s". Deci acest eveniment a avut un impact extraordinar şi pentru dezvoltare, dar şi pentru acest muzeu care a fost obligat să se pună la norme internaţionale'', a conchis Doina Lemny. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
* 15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale
* Ziua Culturii / INTERVIU Criticul literar Mircea A. Diaconu: Cultura poate face lumea mai bună
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dragoș Buhagiar (UNITER): Teatrul a fost și va fi un loc de dezbateri care ne dau forță și ne eliberează de traume moștenite
Uniunea Teatrală din România - UNITER a tras un semnal de alarmă, luni, în legătură cu 'linșajul mediatic' din jurul spectacolului 'Proorocul Ilie', o producție a TNB, arătând că 'toată avalanșa de remarci răuvoitoare despre acest spectacol riscă să se transforme într-un atac la cultură, pe cât de nefondat, pe at&acir
Severin (CNA) despre eliminarea clipului video al lui Marius Tucă: Nu ar trebui sancționate opinii jurnalistice
Georgică Severin, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a transmis, luni, o opinie separată față de decizia CNA referitoare la eliminarea materialului audiovizual intitulat 'Democrația a fost călcată în picioare', publicat pe canalul MariusTucaShow de pe platforma YouTube. Severin, care declară că susține 'o inte
VIDEO Jucan (CNA) despre eliminarea clipului video al lui Marius Tucă: Discutăm de lege, despre deontologie
Valentin Jucan, vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului, a declarat, luni, într-un interviu acordat AGERPRES, că va semna ordinul de eliminare a clipului video în care jurnalistul Marius Tucă afirma că decizia Biroului Electoral Central de a nu-i permite lui Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale din luna mai a fost o lo
Trupa Akcent a lansat single-ul 'She Cries'
Formația Akcent a lansat single-ul 'She Cries', piesa care deschide sezonul estival 'cu un joc al seducției la malul mării', informează Roton, într-un comunicat transmis luni AGERPRES.
Dirijorul Paavo Jarvi și Orchestra Tonhalle din Zurich concertează la Sala Palatului pe 2 și 3 septembrie
Dirijorul Paavo Jarvi și Orchestra Tonhalle din Zurich, alături de Alisa Weilerstein, concertează la Sala Palatului din Capitală, în cadrul Festivalului 'Enescu' din acest an, pe 2 și 3 septembrie, de la ora 20:00, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Primul concert propune: Preludiu la Oedip de George Enescu, Concer
Bihor: Simpozion internațional pe tema Art Nouveau, cu invitați de renume, la Casa Darvas
Casa Darvas-La Roche din Oradea, monument istoric și de arhitectură, obiectiv turistic, va găzdui, în data de 5 aprilie, un simpozion internațional unic, pe tema Art Nouveau, cu trei specialiști invitați de renume, a informat luni, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor (Oradea Heritage). 'Acest eveniment inedit întrunește trei
ICR: Expoziție cu portretele unor condamnați la moarte în timpul 'Marii terori din URSS' (1937 - 1938)
Expoziția 'Ultima privire sub gloanțele comunismului', în cadrul căreia sunt prezentate 25 de portrete ale unor victime ale 'Marii terori din URSS' din perioada 1937 - 1938, va putea fi vizitată în perioada 4 aprilie - 15 iunie, la sediul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței. La deschiderea expoziției vor lua cuv&a
Ziua Internațională a Păsărilor - sărbătorită, marți, la Muzeul Antipa
Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' invită, marți, elevii și cadrele didactice din unitățile de învățământ să descopere frumusețea și diversitatea păsărilor, printr-o serie de activități educative și interactive, cu ocazia Zilei Internaționale a Păsărilor. Potrivit unui comunicat al Muzeului Antipa transmis
'Traviata' de Verdi, producție 'Oleg Danovski' - luni, la Sala Palatului
Spectacolul extraordinar 'Traviata' de Giuseppe Verdi, cu regia artistică semnată de Anghel I. Arbore, producție a Teatrului Național de Operă și Balet 'Oleg Danovski', va aduce 100 de artiști pe scena Sălii Palatului din Capitală, luni, de la ora 19:00. Potrivit site-ului salapalatului.ro,
Lucrarea 'Măști' de Ion Țuculescu - în licitație la 40.000-60.000 de euro
Lucrarea 'Măști' de Ion Țuculescu este cel mai bine cotată la licitația colecției de artă a familiei filosofului Ioan Drăgan organizată de casa Artmark pe 8 aprilie la Palatul Cesianu-Racoviță, fiind pusă în vânzare la suma estimativă de 40.000-60.000 de euro. Sesiunea cuprinde peste 200 de loturi, între lucrările sco
Patriarhul Daniel - mesaj transmis arhiepiscopului Albaniei, la întronizare: Vă felicităm cu ocazia acestui eveniment binecuvântat
Patriarhul Daniel i-a transmis sâmbătă un mesaj, cu prilejul întronizării, arhiepiscopului Tiranei, Durresului și al Întregii Albanii, Preafericitului Părinte Ioan. 'Biserica Ortodoxă Română a primit, cu multă bucurie, vestea întronizării Preafericirii Voastre în demnitatea de Arhiepiscop al Tiranei, Dur
Botond Nagy, regizorul spectacolului 'Proorocul Ilie': Voi continua să îmi desfășor activitatea cu aceeași pasiune
Regizorul Botond Nagy a anunțat că, în contextul controversei create în jurul spectacolului 'Proorocul Ilie', montat la Teatrul Național 'I.L. Caragiale'' din București, a primit mesaje cu caracter amenințător și discriminator pe platformele de socializare, drept pentru care a făcut plângeri penale și a sesizat Consiliul Național
Spectacolul 'Procesul lui Eichmann' - sâmbătă, în premieră absolută, pe scena Operei Naționale București
Opera 'Procesul lui Eichmann' de Gil Shohat, un libret (în două acte și 66 de scene) bazat pe piesa de teatru omonimă a dramaturgului israelian Motti Lerner, va fi prezentată, sâmbătă, de la ora 18:30, în premieră absolută, pe scena Operei Naționale București. Acest proiect cultural își propune, potrivit ONB, să
ActiveWatch: CNA nu trebuie să cenzureze abuziv dreptul constituțional al cetățenilor la libertatea de opinie
ActiveWatch și Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) constată 'cu îngrijorare' că 'CNA și-a lărgit de facto jurisdicția la tot conținutul video online, într-un mod abuziv, dincolo de baza legală și, mai mult, a ajuns să ia decizii care echivalează cu acte de cenzură, dispunând ștergerea din online a unor conținuturi protejate de dreptul
Jose Luis Peixoto și Goncalo M. Tavares - printre scriitorii care vor fi prezenți la Bookfest 2025
Jose Luis Peixoto și Goncalo M. Tavares se numără printre scriitorii care vor fi prezenți la Salonul Internațional de Carte Bookfest, care se desfășoară între 28 mai și 1 iunie și are ca oaspete Portugalia. Mottoul salonului este 'Unde marea s-a sfârșit și pământul așteaptă' - cuvintele care încheie romanul 'Anul morții lui