logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ziua Culturii / Doina Lemny: Cultura naţională e solidă; să o arătăm lumii inteligent, cu argumente ştiinţifice, nu naţionaliste

Imagine din galeria Agerpres

Cultura românească este una solidă, care trebuie exportată şi arătată lumii întregi într-un mod discret, inteligent, cu argumente ştiinţifice şi nu naţionaliste, consideră istoricul de artă Doina Lemny, muzeograf şi cercetător la Centrul ''Pompidou'' din Paris.

Doina Lemny declară pentru AGERPRES că tânăra generaţie poate fi atrasă în rândul consumatorilor de cultură inclusiv prin podcasturi de calitate, cu diferite personalităţi.

Istoricul de artă subliniază că proiectul Timişoara Capitală Europeană a Culturii a avut un impact esenţial şi a adus în atenţia iubitorilor de artă oraşul de pe Bega: dacă înainte de anul exercitării acestui titlu străinii pronunţau Timişoara cu "s", după aceea, numele oraşului a fost pronunţat corect - cu "ş".

''Este importantă Ziua Culturii, pentru că în afară de Brâncuşi şi de Eminescu, noi trebuie să scoatem în evidenţă şi alţi oameni de cultură care o susţin. Cultura românească este una solidă, pe care trebuie să o exportăm, să ştim să o arătăm lumii într-un mod discret, inteligent, cu argumente ştiinţifice şi nu cu argumente naţionaliste'', declară aceasta.

Ca exeget al operei lui Constantin Brâncuşi, Doina Lemny afirmă că noua eră a digitalizării poate avea efecte benefice în cultură, dar poate şi să dăuneze, mai ales în ceea ce priveşte originalul, prin reproduceri.

''În multe situaţii, de exemplu în ceea ce priveşte expoziţia Brâncuşi, s-a pus problema să se facă tot felul de reproduceri ca să-l vedem pe artist, dar nu este corect, pentru că Brâncuşi ţinea foarte mult la originalul operei, să atingă el opera. De aceea este şi foarte greu de organizat o expoziţie. Dar digitalizarea poate fi luată şi sub altă formă, a transmiterii cunoştinţelor, a unor texte care i-au aparţinut, a unor comentarii importante, a traducerii unor texte importante. De exemplu, eu, în februarie, public o carte cu scrierile şi aforismele lui Brâncuşi. Până acum, au fost publicate cărţi cu scrierile preluate, dar nimeni nu a avut posibilitatea să meargă la sursă. Eu am avut această posibilitate şi răbdarea necesară să merg la sursă, să caut fiecare bileţel, fiecare bucăţică de hârtie, pentru că Brâncuşi nu arunca nimic, şi să reproduc aproape întocmai ceea ce Brâncuşi a scris. Spun 'aproape', pentru că am dus o muncă de filolog ca să normalizez puţin (textele - n.r.), fără să-l trădez pe Brâncuşi, ca şi publicul francez să înţeleagă, pentru că Brâncuşi scria şi în limba română şi în franceză, 'ca un artist', iar eu trebuia să redau textul păstrând o coerenţă şi fidelitatea, care este importantă. Cartea va apărea la o editură franceză, în februarie'', a menţionat ea.

Aceasta a făcut referire la modalitatea de atragere a tinerilor către cultură.

''Mie îmi plac şi podcasturile care se difuzează, iar unele sunt de foarte bună calitate. Este greşit ceea ce se întâmplă, însă, cu jurnaliştii care preiau informaţii din alte informaţii şi tot aşa, care conduc la denaturări, pentru că nu merg la sursa directă, dar podcasturile cu personalităţile şi cu specialiştii care sunt recunoscuţi sunt foarte utile. Podcasturile, reproducerile unor conferinţe sunt bine-venite. Pe tineri îi putem atrage spre cultură cu aceste podcasturi, cu filme şi cu expoziţii. De exemplu, la expoziţia 'Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale' (curatoriată de Doina Lemny - n.r.) deschisă în anul Capitalei Culturale Europene Timişoara 2023, la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara, au venit foarte mulţi tineri, şcoli, copii care desenează. Au trecut pragul expoziţiei, care va rămâne deschisă până în 28 ianuarie, peste 100.700 de persoane'', arată Doina Lemny.

În opinia acesteia, Brâncuşi este al tuturor, nu doar al românilor.

''Cultura română trebuie să aibă ecou în afară. Depinde cine face acest ecou şi este bine. Sunt mulţi care transmit aspecte din cultura românească de foarte bună calitate. Alţii merg pe naţionalisme. De exemplu, ceea ce eu nu agreez este expresia: 'Brâncuşi este al nostru'. Nu trebuie să ne batem cu pumnii în piept că Brâncuşi este al nostru. Brâncuşi este al tuturor şi cred că şi el ar fi fost fericit, acolo unde este, să audă că Brâncuşi este al tuturor. Pentru că el a fost, prin drumul şi prin legenda pe care şi-a creat-o, unul dintre primii europeni, pentru că a traversat Europa pe jos, dar cu o deschidere care i-a permis să dialogheze şi să colaboreze cu cei mai mari oameni ai culturii'', declară aceasta.

Ce ecouri a avut, în spaţiul european, proiectul Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii?

''Ecouri foarte bune, în proporţie de peste 99%, din experienţa mea. Au fost unele remarci privind atmosfera din expoziţie (exponatele au fost prezentate într-o atmosferă de semiobscuritate - n.r.). Arhitectul nu a făcut nimic fără acordul meu, suntem o echipă. Eu am avut o idee să încercăm să-l prezentăm pe Brâncuşi aşa cum şi-ar fi dorit el, pentru că el prefera fotografiile de noapte pentru a fotografia capodoperele lui: instala o operă pe un soclu în faţa unei draperii negre pe care o lumina cu un reflector sau chiar doar cu o lumânare. Este ca la teatru, unde reflectorul urmăreşte personajul. Cred că a fost o reuşită; am creat o ambianţă secretă, curioasă, cinematografică. Lui Brâncuşi îi plăcea teatrul şi cred că punerea în scenă teatrală a fost un gest de fidelitate faţă de concepţia lui Brâncuşi'', spune Doina Lemny.

Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii a avut un impact extraordinar şi în România, şi în străinătate, mărturiseşte ea.

''Foarte rar am auzit de alte capitale culturale europene care să fi făcut manifestări atât de importante. Despre Timişoara, se ştia. Când am făcut noi cererile de împrumut în cazul operelor lui Brâncuşi, trebuia fixată pe hartă România şi Timişoara în România. Acum, se ştie. Când vorbesc despre expoziţia Brâncuşi, toată lumea pronunţă Timişoara corect, cu "ş", nu cu "s". Deci acest eveniment a avut un impact extraordinar şi pentru dezvoltare, dar şi pentru acest muzeu care a fost obligat să se pună la norme internaţionale'', a conchis Doina Lemny. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale

 

VIDEO Ziua Culturii/ INTERVIU Directorul MNLR: Cultura ne aduce stabilitate, ne face să conştientizăm că avem o identitate

 

Ziua Culturii / INTERVIU Criticul literar Mircea A. Diaconu: Cultura poate face lumea mai bună

 

Ziua Culturii / Adrian Titieni: Cultura - un factor care ar trebui valorizat şi în care ar trebui să investim valoare morală

 

Ziua Culturii / Raluca Turcan: Sprijinindu-se pe Eminescu, Ziua Culturii Naţionale are valenţe româneşti şi universale

Afisari: 34

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Cultura - Media 30-04-2025 18:48

Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos

Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Cultura - Media 30-04-2025 17:44

Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s

Cultura - Media 30-04-2025 17:17

Alba: Restaurare cu fonduri UE de 3 milioane de euro a celei mai vechi biserici din Zlatna, monument istoric

Cea mai veche biserică din orașul Zlatna, de șase secole, monument istoric de importanță națională, construită, posibil, pe locul unui vechi templu roman, va fi restaurată cu peste trei milioane de euro, fonduri nerambursabile, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. '

Cultura - Media 30-04-2025 15:47

Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit

Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Cultura - Media 30-04-2025 13:38

Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale

Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan

Cultura - Media 30-04-2025 13:32

Filmul 'Kontinental '25' de Radu Jude - premieră în cinematografele din România pe 20 iunie

Filmul 'Kontinental '25', în regia lui Radu Jude, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 iunie, informează un comunicat transmis AGERPRES. 'Kontinental '25' urmărește povestea Orsolyei, un executor judecătoresc din Cluj, care, după evacuarea unui om fără adăpost, este aruncată într-o criză morală p

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Cultura - Media 30-04-2025 11:14

Trupa VH2 a lansat single-ul 'Iubirea nu moare'

Trupa VH2, formație care l-a avut ani la rând solist vocal pe Gabriel Cotabiță, a lansat single-ul pop-rock 'Iubirea nu moare'. 'Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu iubirea după ce oamenii pleacă? VH2 transformă întrebarea asta într-un cântec. Un cântec despre ce rămâne nespus, dar nicioda

Cultura - Media 30-04-2025 09:59

Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, regia Dragoș Galgoțiu - în premieră la Teatrul Odeon, pe 10 și 11 mai

Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, cu regia și decorul semnate de Dragoș Galgoțiu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului Odeon pe 10 și 11 mai, de la ora 19:30, informează organizatorii într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Din distribuție fac parte actorii Eduard Trifa, Antoaneta Zaharia, Sabrina Iașchevici

Cultura - Media 30-04-2025 09:04

Sibiu: Alexandra-Georgiana Pițu a câștigat trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu'

Alexandra-Georgiana Pițu din Giurgiu a câștigat, marți seara, trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu' de la Sibiu, unul dintre cele mai importante concursuri de profil din România. 'Sunt profund emoționată și cu greu îmi găsesc cuvintele în aceste momente. Vă pot spune doar a