logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mureş: Scheletul rinocerului lânos, unic în România, şi gândacul Goliat - între 'vedetele' Secţiei de Ştiinţele Naturii

Image

Scheletul unui rinocer lânos, unic în România, gândacul Goliat, una dintre cele mai mari insecte din lume, şi o colecţie impresionantă de specii de insecte exotice se numără printre noile 'vedete' ale Secţiei de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Mureş, redeschis, joi, pentru public, în urma implementării unui proiect cu finanţare europeană în valoare de peste 12 milioane de lei.

 


Foto: (c) Dorina MATIS/AGERPRES


"Colecţiile care au stat la baza realizării acestei expoziţii au fost cele ale Secţiei de Ştiinţele Naturii, colecţii care totalizează peste 60.000 de piese, la care s-au adăugat exponatele achiziţionate prin proiectul european, exponate mari, în majoritate exotice, pentru creşterea elementului de atractivitate al vizitării. Ne referim aici la scheletul compozit de rinocer lânos, unicat pentru România, cele două superbe mamifere, puma şi antilopa de stufăriş, colecţia de 51 de specii de insecte exotice, dintre care amintim gândacul Goliat - una dintre cele mai mari insecte din lume, călugăriţa gigant de frunze moarte, un posibil animal de companie şi delicatele fasmide, cinci geode şi replicile de peşti, amfibieni, lilieci şi plante, care au contribuit la diversificarea ecosistemelor reconstituite în expoziţie. Expoziţia de bază conţine nouă sectoare expoziţionale", a declarat, pentru AGERPRES, şefa Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Judeţean Mureş, Daniela Botoş.

Prof. univ. dr. Vlad Codrea, unul dintre cei mai renumiţi paleontologi la nivel mondial, a precizat pentru AGERPRES că aproape 90% din scheletul rinocerului lânos achiziţionat de Muzeul Judeţean Mureş este original, lucru extrem de rar întâlnit la nivel mondial.

 


Foto: (c) Dorina MATIS/AGERPRES


"Aproximativ 90% din acest schelet este original. Este o sărbătoare în momentul în care găseşti un schelet, pentru că de obicei găseşti oase izolate sau dinţi izolaţi, cam asta se găseşte. Scheletele presupun o ambianţă de îngropare cu totul şi cu totul specială. Uitaţi-vă, de pildă, în Haţeg, în toată istoria Haţegului, nu s-a descoperit un schelet de dinozaur. După mult timp am reuşit noi să găsim scheletul unui pui. Dar este singura piesă de dinozaur în conexiune. Asta, aşa, ca să puteţi realiza cât de rare sunt. Nu avem un schelet de rinocer descoperit în conexiune în România", a explicat profesorul Vlad Codrea.

 

Foto: (c) Dorina MATIS/AGERPRES


Proiectul "Reabilitarea Muzeului de Ştiinţele Naturii Târgu Mureş" a început în mai 2017 şi are o valoare totală de 12.091.586,21 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 9,3 milioane de lei, iar cea neeligibilă a fost de peste 2,7 milioane de lei.

Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Ötvös Koppány Bulcsú, a arătat într-o conferinţă de presă susţinută joi că prin proiectul "Reabilitarea Muzeului de Ştiinţele Naturii din Târgu Mureş" s-a reuşit creşterea atractivităţii muzeului, prin reabilitarea completă a clădirii, o clădire monument istoric de grupă A, şi prin reorganizarea expoziţiei de bază, după un model dioramatic şi VR (de realitate virtuală), modern, inclusiv realizarea celei de-a doua săli pentru activităţi didactice.

În plus, Secţia de Ştiinţele Naturii asigură o ofertă de servicii şi facilităţi noi pentru comunitate, prin amenajarea, în premieră, a Serei, care asigură expunerea în cadru natural a unor plante exotice, a Grădinii senzoriale cu plante aromatice şi a Aleii terapeutice, pentru experimentarea terapiei mersului desculţ pe diferite suprafeţe.

 

Foto: (c) Dorina MATIS/AGERPRES


"Am reuşit să realizăm o investiţie de care putem fi mândri, pe bună dreptate, toţi cei care, într-un fel sau altul, au contribuit la realizarea acesteia. Acum punem punct unui proiect care creşte vizibilitatea oraşului şi a judeţului şi, implicit, va creşte numărul de turişti care ne vizitează. Această clădire a servit dezvoltării regionale încă de la deschiderea sa, din 1893, şi prin promovarea turismului poate deveni una dintre destinaţiile preferate ale vizitatorilor. Se spune că, prin intermediul obiectelor, întreaga noastră istorie, întregul nostru trecut poate fi povestit, poate fi cunoscut. Acesta este ceea ce Secţia de Ştiinţele Naturii face posibil, prin intermediul expoziţiilor sale permanente şi temporare, prin sesiunile de educaţie muzeală şi întâlnirile profesionale. Vă îndemn să profitaţi de această oportunitate", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, în cadrul conferinţei de presă.

Primarul din Târgu Mureş, Soós Zoltán, fost director al Muzeului Judeţean Mureş în momentul demarării proiectului, a prezentat modul în care a fost gândit noul concept şi faptul că de la achiziţionarea scheletului de rinocer lânos până la sosirea acestuia la muzeul mureşean au trecut trei ani.

 

Foto: (c) Dorina MATIS/AGERPRES


"Este punctul culminant a cinci ani de muncă asiduă, dacă ne gândim doar la reabilitarea clădirii şi la expoziţiile care pot fi văzute (...) dar în spate este o muncă de 15 ani, de concepţie şi strategie. (...) Un muzeu de istorie naturală nu este doar un muzeu de artefacte şi fosile prăfuite, ci este o mărturie a minunilor lumii din jurul nostru, este ca o maşină a timpului care ne transportă în trecutul îndepărtat şi ne arată călătoria incredibilă pe care a făcut-o planeta noastră. Imaginaţi-vă că staţi în faţa scheletului rinocerului lânos şi vă daţi seama că aceste creaturi colosale au umblat în centrul oraşului acum peste 50.000 de ani (...) iar acest schelet vine din regiunea Regiunea Tyumen, Siberia de Vest, în apropierea râului Irtish. Ne-a luat 6 luni să găsim acest schelet, în Arizona a fost identificat ca exponat de vânzare şi a durat 3 ani să ajungă la Târgu Mureş, din Siberia în Arizona, din Arizona în Estonia, apoi la Târgu Mureş (...) Şi în Europa Centrală este singurul schelet şi are o valoare inestimabilă", a afirmat Soós Zoltán.

Directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, Simion Creţu, a arătat că România a moştenit un patrimoniu foarte mare, monumentele sunt clasificate la nivel naţional, există o evidenţă a lor, dar nevoia de investiţii şi punerea lor în valoare este foarte mare.

 

Foto: (c) Dorina MATIS/AGERPRES


"Ceea ce face Ministerul Culturii prin fondurile de investiţii acoperă puţin. Prin programul regional suntem la al treilea ciclu de perioadă de programare. Judeţul Mureş se dezvoltă bine, atât în regiune, cât şi la nivel naţional. Produsul intern brut ne situează - judeţul Mureş - pe locul 14 la nivel naţional, în situaţia în care populaţia nu a scăzut, tehnologia şi investiţiile care s-au făcut situează judeţul Mureş pe locul 9, iar din punct de vedere al venitului net pe locuitor raportat la luna august, veniturile nete sunt de 170 de euro/persoană, ceea ce situează Mureşul pe locul 7 la nivel naţional", a spus Simion Creţu. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 04-04-2025 16:12

Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.

Cultura - Media 04-04-2025 15:24

Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a

Cultura - Media 04-04-2025 14:28

Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di

Cultura - Media 04-04-2025 14:27

Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'

Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a

Cultura - Media 04-04-2025 14:24

CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările

Cultura - Media 04-04-2025 12:59

Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale

Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al

Cultura - Media 04-04-2025 09:48

Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'

Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul

Cultura - Media 04-04-2025 08:36

Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'

La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru

Cultura - Media 04-04-2025 08:24

Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'

Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d

Cultura - Media 03-04-2025 19:11

Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl

Cultura - Media 03-04-2025 18:18

Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do

Cultura - Media 03-04-2025 18:00

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r

Cultura - Media 03-04-2025 15:16

Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean

Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b

Cultura - Media 03-04-2025 14:40

Recitaluri vocal-instrumentale, pe 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești'

Mai multe recitaluri vor avea loc, în zilele de 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului'. * Sâmbătă, 12 aprilie, începând cu ora 15:00, va avea loc primul recital din cadrul Proiectului Opera2People, coordonat de soprana Angela Șindeli, informează centrul

Cultura - Media 03-04-2025 11:05

Centenarul Patriarhiei Române/ Expoziția 'Sfinți militari în reprezentări iconografice', vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar

Expoziția ''Sfinți militari în reprezentări iconografice'' va fi vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand I', în contextul Centenarului Patriarhiei Române. Acest eveniment cultural, care are loc în apropierea sfintelor sărbători de Paști, reprezintă modalitatea prin care Muzeul Militar