Rolul mass-media în apărarea digitală - dezbatere în cadrul Bucharest Cyber Security Conference 2023

Rolul mass-media în apărarea digitală, ce pot face canale mass-media pentru a face credibilă informaţia în zona digitală au fost temele unei dezbateri din cadrul celei de-a doua ediţii a conferinţei internaţionale de securitate cibernetică, Bucharest Cyber Security Conference, organizată vineri de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).
Potrivit unor date prezentate de moderatorul panelului, Ion Vaciu, la nivel global, informarea de pe site-urile web a scăzut de la 32% în 2018 la 22% anul acesta şi a crescut social media de la 23% la 30%, iar principalele porţi de acces la informaţie sunt motoarele de căutare - 25%, alertele mobile - 9%, agregatoarele - 8%, în timp ce e-mail-ul, cea mai folosită aplicaţie de când există internetul, pentru prima dată în istorie a scăzut.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Preşedintele Centrului pentru prevenirea conflictelor şi avertizare timpurie, Iulian Chifu, a subliniat că în ţara noastră nu există în acest moment un instrument care să ţină de societatea civilă şi care să se ocupe de ştirile false şi de războiul informaţional.
"Pe zona războiului informaţional, v-aş putea spune cum arată gândirea şi funcţionarea în România. (...) Componenta care ţine de electronic, adică audio-vizualul, şi, mai nou, pe lege, zona din social media revine CNA. CNA are în momentul de faţă atribuţia şi poate interveni. (...) Partea care rămâne în discuţie este partea care ţine de societate civilă, de mass-media însăşi, de zona academică, deci spaţiul acesta public pe care să îl asaneze profesioniştii fără niciun aport de natură guvernamentală, inclusiv de natură financiară. Am avut tentaţii şi tentative de a construi un asemenea instrument în sensul în care ne-am întâlnit, vorbesc de viaţa trecută, la Guvern, şi cu zona academică, şi cu zona ONG-urilor şi cu zona mass-media, conştientizând partea asta şi nevoia, însă acolo trebuie spus foarte clar - există anumite ciocniri între diferitele componente şi nu mai avem instituţii", a explicat Chifu.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
El a menţionat că fostul Club Român de Presă, "aşa cum a fost el", acum 20 de ani, "avea încă o relevanţă" din punct de vedere etic, moral, profesional.
"Nu-l mai avem şi, în principiu, asociaţiile aferente au cam dispărut. Nu există formulă de a strânge cele trei componente împreună al căror rol ar trebui să fie exact acesta - de a primi sesizări şi de a evalua din punct de vedere profesional dacă e vorba de fake news, dacă e vorba de deepfake, dacă este vorba de informaţie, dacă e legitimă, dacă e o greşeală legitimă a unui jurnalist care nu şi-a făcut treaba, poate, pe deplin sau este o chestiune intenţionată. (...) Instrumentarul nostru de a ne apăra este şchiop şi este şchiop acolo unde societatea civilă, mass-media, zona academică au şi ele responsabilitatea lor, nu e o chestiune care ţine exclusiv de stat", a evidenţiat Iulian Chifu.
Potrivit Mariei Ţoghină, jurnalist la Societatea Română de Radiodifuziune, cei care ascultă radioul public nu sunt pregătiţi "pentru capcanele şi vulnerabilităţile internetului".
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
"De fapt, publicul nostru este încă analogic şi ne urmăreşte pe frecvenţele radio. Cred că în momentul de faţă Radio România continuă să ofere servici de calitate, informaţii şi educaţie, în primul rând pentru cei care sunt la nivelul primelor interacţiuni cu ceea ce înseamnă zona digitală. Din această perspectivă, avem publicul care este cel mai puţin alfabetizat digital, publicul adult, matur, seniorii, care sunt şi primele victime, cei pe care îi cunoaştem cu toţii în metoda tradiţională 'accidentul'. (...) Nimeni nu îi pregăteşte pentru capcanele şi vulnerabilităţile internetului. Din această perspectivă, noi, la Radio România, am început să realizăm emisiuni speciale, tematice, dedicate acestei lumi cu totul nouă pentru publicul matur, adult, pentru seniori, să-i ajutăm să înţeleagă modul în care evoluează lumea, cum se schimbă, cum să utilizeze acest instrument în siguranţă. Pe de altă parte, punem accent şi pe educaţia tinerilor în acest domeniu, avem oferte speciale, suntem prezenţi şi pe internet cu programe şi emisiuni, cu informaţii şi, pe toate frecventele, pe categorii speciale de public", a afirmat Maria Ţoghină.
Cătălina Matei, redactor AGERPRES, a menţionat că Agenţia Naţională de Presă a fost prima instituţie care a iniţiat cursuri de jurnalism de securitate cibernetică pentru ziarişti din toată ţara.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
"AGERPRES este partener din 2016 cu DNSC. Am fost prima instituţie care a iniţiat cursuri de jurnalism pentru ziariştii din toată România de securitate cibernetică. Noi pornim de la principiul că jurnaliştii sunt parteneri esenţiali în orice campanie de conştientizare şi educare digitală. În luna aprilie a acestui an, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Informatică a lansat prima platformă instituţională europeană de tranzacţionare de active digitale care gestionează NFT-uri ((Non-Fungible Tokens). Lansarea acestei platforme a reprezentat o etapă importantă pentru România, deoarece a evidenţiat angajamentul ţării noastre faţă de inovaţia digitală şi avansarea tehnologică în noile ecosisteme descentralizate emergente ale blockchain şi Web3. Ca parte a lansării acestei platforme, există şase colecţii instituţionale de NFT-uri disponibile ca obiecte digitale de colecţie, printre acestea fiind şi ale Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, pe lângă cele ale Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, sportivului David Popovici, Romfilatelia, Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" şi ICI Bucureşti", a precizat Cătălina Matei.
Ea a adăugat că această colecţie de NFT-uri "Memories of Future Self" cuprinde fotografii din arhiva premiată a AGERPRES, care prezintă momente rare din istorie.
"ANP AGERPRES este cea de-a doua instituţie de presă din Europa, după Asociated Press, care a lansat o colecţie de NFT-uri, o instituţie care are peste 133 de ani de existenţă şi o arhivă foto istorică de peste 4,5 milioane de fotografii şi peste 40 de ţări partenere", a explicat redactorul AGERPRES.
Claudiu Pândaru, jurnalist la Digi 24, a evidenţiat că datele prezentate de moderator arată că, în prezent, oamenii folosesc Facebook, Instagram, TikTok ca pe un browser.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
"Publicul, utilizatorii, cetăţenii, mai ales în România, unde peste 80% dintre concetăţenii noştri au acces la social media prin intermediul internetului, de cele mai multe ori prin intermediul smartphone, cetăţenii folosesc Facebook, Instagram, TikTok, îl folosesc ca pe un browser. Ăsta este primul lucru pe care ni-l indică acest grafic, nu că s-a schimbat sursa de unde îşi iau informaţia, ci că s-a schimbat mediul pe care intră pentru a găsi informaţie. (...) E foarte dificil să pui povara educaţiei publicului doar în cârca sau în dreptul mass-media. Să ştiţi că nu e rolul nostru să învăţăm cetăţenii să facă deosebirea dintre o informaţie falsă şi una reală. Ţine de igiena fiecăruia dintre cetăţenii care o au în faţă, ţine de şcoală. Da, va ţine, şi o să-şi dea seama rapid, şi de media publică, finanţată de stat, din banii noştri, acest lucru. (...) Mă îndoiesc că există, nu doar în România, ci la nivel internaţional, strategii foarte clare pentru a combate chestiunea asta", a afirmat el. AGERPRES/(A - autor: Dana Piciu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Iași: Cea mai valoroasă pictură din România poate fi admirată în cadrul campaniei ''Rubens la Palat'' (GALERIE FOTO)
Managerul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a dat startul campaniei ''Rubens la Palat'', în cadrul căreia iubitorii de artă pot admira pictura în ulei ''Cezar primind capul lui Pompei''. Foto: (C)&n
Alegeri la Academia Română: Matei Vișniec, Sanda Golopenția și Valentina Sandu-Dediu - printre noii membri
Adunarea Generală a Academiei Române a decis, miercuri, prin vot secret, alegerea a trei membri corespondenți și șapte membri de onoare, poetul și dramaturgul Matei Vișniec, lingvista și memorialista Sanda Golopenția și muzicologul și pianista Valentina Sandu-Dediu numărându-se printre noii membri. Potrivit unui comunicat al A
Festivalul ''Săptămâna Haferland'' - între 31 iulie și 3 august, în zece sate din Țara Ovăzului
Festivalul ''Săptămâna Haferland'', ediția a XIII-a, cea mai amplă manifestare din România dedicată promovării culturii și tradițiilor sașilor din Transilvania, se va desfășura în perioada 31 iulie - 3 august, a anunțat, miercuri, președintele Fundației M&V Schmidt, Michael Schmidt, în cadrul unei conferințe de presă susțin
Bihor: Ziua Mondială Art Nouveau în Oradea, sub genericul internațional ''Culoarea''
Orădenii și turiștii în oraș vor putea sărbători, în 8 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau (10 iunie) printr-o serie de evenimente organizate de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage). Foto: (
S-a deschis Bookfest; Intotero: Doar împreună putem să contribuim la atragerea copiilor, a tinerilor către lectură (GALERIE FOTO)
Cea de-a XVIII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest s-a deschis, miercuri, în Pavilionul B2 de la Romexpo, în prezența ministrului Culturii, Natalia Intotero, care a remarcat numeroasele evenimente dedicate copiilor care vor fi găzduite de târg, menite să încurajeze atragerea acestora spre lectură. '
Neamț: Meșteri consacrați participă la sfârșitul săptămânii la Festivalul de Artă Populară 'Lada cu zestre''
Piatra-Neamț, 28 mai /Agerpres/ - Peste 60 de meșteri consacrați, între care și tezaure umane vii, participă în perioada 30 mai - 1 iunie la a 19-a ediție a Festivalului de Artă Populară 'Lada cu zestre', ce are loc în Parcul Tineretului din Piatra-Neamț. Potrivit unui comunicat de presă transmis de către organizatori, vor fi prezenți
Bihor/ Victoria Balint (Teatrul Regina Maria Oradea): Tănărul regizor Alex Ianăși e un mare creator
Tânărul regizor Alex Ianăși, premiat de UNITER pentru 'Cel mai bun debut', este un mare creator, despre care se va vorbi în România și nu numai, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, managerul Teatrului Regina Maria, Victoria Balint. Alex Ianăși a debutat în teatrul orădean la invitația Victoriei Balint, după ce i-a văzut specta
Cluj: Peste 15.000 de participanți, așteptați la Jazz in the Park
Aproximativ 5.500 de participanți sunt așteptați, zilnic, în cele trei zile ale festivalului Jazz in the Park, care va avea loc în perioada 6-8 iunie în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca. 'Pentru noi este un an destul de special, fiindcă am făcut niște schimbări majore. Este pentru prima dată când organizăm festivalul în perio
Prahova: Biletele la castelele Peleș și Pelișor - achiziționate pe intervale orare în limita a 2.000, respectiv 1.500 persoane pe zi
Biletele de intrare la castelele Peleș și Pelișor din stațiunea Sinaia se achiziționează pe intervale orare, în limita a 2.000 de persoane/zi la Peleș și a 1.500 persoane/zi la Pelișor, se arată pe site-ul oficial al muzeului. Potrivit sursei citate, cele două castele sunt cele mai vizitate monumente istorice din România, iar pentru protejarea aces
Jucan: Peste 20,4 milioane euro pentru a transforma CNA într-o autoritate media digitalizată
Consiliul Național al Audiovizualului a obținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență o finanțare în valoare de 20,4 milioane euro destinată modernizării instituției în următorii trei ani. 'Consiliul Național al Audiovizualului intră într-o nouă eră digitală! Am obținut finanțarea primului mare proiect european din istoria insti
DokStation - Music Documentary Film Festival începe miercuri; Glen Matlock de la Sex Pistols, la București
DokStation - Music Documentary Film Festival - ediția a noua, festival dedicat documentarelor despre muzică, începe miercuri în Capitală, informează un comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES. Evenimentul, care va avea loc până pe 1 iunie, se desfășoară în mai multe spații din București - Control Club, Grădina cu
Vrancea: Expoziție inedită dedicată călătoriei - vernisată la Focșani
Expoziția 'Zilele explorării culturale - Spații, tărâmuri, idei', o expoziție neconvențională, dedicată călătoriei, fost vernisată, marți, la Focșani, în sala Muzeului Viei și Vinului (fostul Tribunal), propunând vizitatorilor o experiență mai degrabă senzorială și afectivă decât una clasic muzeografică. Concepu
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor 2024: Ioana Pârvulescu, Adrian Papahagi și Florin Bican - printre nominalizați
Ioana Pârvulescu, Adrian Papahagi, Ioan T. Morar, Liviu Franga și Florin Bican se numără printre nominalizații la Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul editorial 2024, care se va desfășura, pe 2 iunie, la Teatrul Național 'I. L. Caragiale' din București. Potrivit unui comunicat al Uniunii transmis, mar
Casa Regală: Silvia Radu - una dintre cele mai respectate artiste plastice din România
Familia Regală deplânge trecerea la cele veșnice a maestrei Silvia Radu, subliniind că aceasta a fost una dintre cele mai importante și respectate artiste plastice din România contemporană, purtătoare a Medaliei Regale pentru Loialitate (2011). 'Silvia Radu și-a legat destinul de cel al sculptorului Vasile Gorduz, unul dintre c
Bookfest se deschide miercuri; Cărți de Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu - printre noutăți
Cea de-a XVIII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest va fi deschisă oficial miercuri, cele mai bune cărți la cele mai bune prețuri fiind disponibile, până duminică, în Pavilionul B2 de la ROMEXPO. Într-o ediție ce reunește 155 de expozanți și 150 de edituri din România și din Portugalia, țara invitată de