logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ProEtnica/ Concerte şi spectacole cu mesaj comun - 'Unitate în diversitate'; sute de turişti şi spectatori au dansat în Piaţa Cetăţii

Imagine din galeria Agerpres

Cea de-a doua zi a Festivalului Intercultural ProEtnica a fost una plină de concerte şi spectacole, susţinute de ansambluri care au reprezentat 11 minorităţi naţionale, cu mesajul comun 'Unitate în diversitate'.

Pe tot parcursul zilei, turişti şi spectatori s-au prins în horă alături de dansatori în Piaţa Cetăţii Medievale Sighişoara, punctul culminant fiind concertul susţinut de cunoscutul artist Ionuţ Galani, în care au dansat simultan ansamblurile Uniunii Elene din România. Seara s-a încheiat cu un spectacol de lasere şi lumini.

"A fost un moment de excepţie, aşa cum de altfel ne place să credem că s-a întâmplat în fiecare an, pentru că Ionuţ Galani nu vine pentru prima oară la Sighişoara. Este un prieten bun al organizaţiei noastre, este o vedetă în ceea ce priveşte muzica grecească. Am remarcat numărul extraordinar de mare de persoane care au participat în piaţă, deci un public numeros, entuziast. Ca de obicei, am spart farfurii, am aruncat mii de şerveţele, un lucru extraordinar de frumos pentru copii. Noi am adus foarte multe ansambluri, dar şi foarte multe generaţii. (...) Noi avem 55 de ansambluri şi astăzi am avut 16 prezente", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Uniunii Elene din România, deputatul Dragoş Zisopol.

Cei mai norocoşi au avut parte şi de un CD cu Ionuţ Galani.

"Ceea ce a fost foarte frumos şi am repetat anul acesta - Uniunea Elenă din România a inscripţionat 400-500 de CD-uri cu Ionuţ Galani, cu aprobarea domniei sale, şi le-am oferit publicului larg în regim de gratuitate. Au fost sute de oameni care s-au înghesuit efectiv pentru un CD. La final, aşa cum facem de fiecare dată, împreună cu copiii noştri minunaţi, am adunat şi cioburile de la farfurii, am făcut curat. Totul înseamnă normalitate. Cred că cea mai importantă este educaţia acestor tineri care vin şi evoluează în cadrul UER. Noi, cei care le suntem alături, trebuie să le fim modele şi să-i ducem pe calea cea bună pentru România şi pentru toţi ceilalţi, pentru viitorul nostru", a spus preşedintele UER.

La spectacolul oferit de ansamblurile Uniunii Ucrainenilor din România, în Piaţa Cetăţii, cei mici au ţinut în mâini steaguri ale Ucrainei.

"Am venit de la Şcoala Gimnazială Ştiuca şi am venit foarte mândri să reprezentăm etnia ucraineană, cântecele, tradiţiile şi dansul ucrainean. Copiilor le place foarte mult ceea ce fac, fac cu toată dragostea şi dăruirea, sunt fascinaţi de dans, cântec", a precizat profesoara Mioara Cinar, coordonatorul ansamblului de dans "Zoloti Druzi" din Ştiuca, judeţul Timiş, din care fac parte copii cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani. Au mai evoluat din partea ucrainenilor ansamblurile "Primavara/ Vesna" din Rogojeşti, judeţul Botoşani, Cervona Kalena, Negostina, judeţul Suceava, "Nadiia" din Repedea, judeţul Maramureş, şi a avut loc un recital susţinut de Simina Colopelnic din Remeţi, judeţul Maramureş.

Printre cei care duc mai departe tradiţiile etnicilor germani sunt artiştii grupului de dans şvăbesc Edelweiß din Deta, judeţul Timiş, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România.

"Ne-am prezentat astăzi cu două porturi de sărbătoare. Atmosfera este deosebită. Sighişoara ne-a cucerit de anul trecut şi copii şi-au dorit să revină. A fost un cântec despre prietenia adevărată, pe care copiii l-au învăţat la un seminar de dans care a fost organizat în Banatul de munte. Sperăm să fim prezenţi şi la ediţiile viitoare, pentru că este un eveniment deosebit", a spus Elena Şomanţu, coordonator.

Potrivit acesteia, copiii sunt dornici să promoveze tradiţiile, pe parcursul anului fiind organizate multe alte evenimente legate de tradiţii, precum şi de sărbătorile religioase. "Punem accent pe Paşte, pe Crăciun, pe perioada de Advent, de dinaintea Crăciunului. De Sfântul Martin organizăm sărbătoarea lampioanelor, a felinarelor. De Paşti avem un obicei frumos - tinerii băieţi merg să vestească sărbătoarea prin nişte sfârleze", a spus ea.

Mesajul "Toţi suntem fraţi" a fost transmis de pe scena ProEtnica de către artiştii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

"Acesta este mesajul nostru - "Toţi suntem fraţi!". De fapt, de aceea venim la ProEtnica, pentru că într-adevăr toţi suntem fraţi, toţi vrem pace, toţi dorim să fim prieteni şi să trăim în bună pace. Formaţia Klezmer Mazal Tov este prima formaţie Klezmer din ţară de după al Doilea Război Mondial, înfiinţată în 2022, la iniţiativa profesorului Vasile Socea, care este şi dirijorul formaţiei. Ceea ce promovăm noi, cu precădere, este muzica Klezmer şi cântecele idiş tradiţionale specifice zonei geografice în care noi trăim", a precizat Sulamita Socea, solista formaţiei Klezmer Mazal Tov din Cluj.

Din partea comunităţii evreilor din Oradea au concertat cantautorii Alexandrina Chelu-Schorr şi Florian Chelu Madeva, care au revenit pe scena din Sighişoara cu un proiect original - muzică pe versurile a peste 30 de poeţi evrei din România care au scris în limba română.

"Şi am zis ca ar fi foarte frumos ca, în felul acesta, să împărtăşim la Sighişoara cu celelalte etnii faptul că putem cânta pe Nina Cassian, pe Aurel Baranga, pe Veronica Porumbacu. Am găsit şi poeţi în viaţă cărora le-am cântat poeziile. Bucuria este mare, că în felul acesta am putut arăta că poeţi de etnie evreiască au putut lăsa o picătură de cultură şi în identitatea românească, şi-au lăsat amprenta culturală şi e păcat să nu o aducem în faţă. Noi o facem prin muzică, asta este bucuria noastră, în felul acesta aducem laolaltă poezia şi muzica", a declarat Alexandrina Chelu-Schorr.

Corul B'nei Milu al Comunităţilor Evreilor din Braşov nu a lipsit la niciuna dintre cele 19 ediţii ale festivalului intercultural, coordonatoarea acestuia, Cristina Plugaru, subliniind că artiştii evrei aparţin acestei mari familii ProEtnica.

"Dirijorul nostru este Răzvan Mureşan, un om extrem de dedicat, care de 20 de ani ne susţine, ne îndrumă, ne este alături. Suntem nu numai un cor, ci şi o familie şi întotdeauna venim la ProEtnica fiindcă înţelegem că ProEtnica trebuie să adune toate minorităţile. Facem parte din această mare familie - ProEtnica - şi ne bucurăm să fim aici an de an. Trupa a fost înfiinţată prin 1974, noi suntem urmaşii celor care au pus pietrele de temelie. (...) Cei care au înfiinţat acest cor sunt majoritatea în Israel, iar noi încercăm să transmitem mai departe, cu mândrie şi onoare, tradiţia. Repertoriul nostru este compus atât din rugăciuni, dar şi cântece laice israeliene şi idiş. Trebuie să menţionez aici numele domnului Katz Rudy, binecuvântată să-i fie memoria, care m-a ajutat să scriu textele cântecelor idiş, şi de câte ori le cânt mă gândesc la poveştile din tinereţea dânsului pe care le-am ascultat scriind aceste versuri", a povestit Cristina Plugaru.

Au mai evoluat din partea Uniunii Elene din România ansamblurile de dans Elpis, Constanţa; Eleftheria, Calafat, Dolj; Niki, Piatra Neamţ; MEANDROS, Roman, judeţul Neamţ. Au mai urcat pe scenă ansamblul artistic "Di Nuovo Insieme", Iaşi - Asociaţia Italienilor din România-RO.AS.IT, Grupul şi Ansamblul Serenada din Craiova - Asociaţia Liga Albanezilor din România, Ansamblul Qarasu, Constanţa - Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România. Au mai fost prezente: Asociaţia Macedonenilor din România: "Sonţe-Soarele', dansuri şi melodii tradiţionale, Craiova, Băileşti, Urzicuţa, Dolj; Uniunea Sârbilor din România, Ansamblul de dans KUD - Stara Moldava, din Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin; Societatea Culturala Aromână, cu ansamblul de dansuri armâneşti, precum şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, cu ansamblul de dansuri populare "Kikerics", Sighişoara, judeţul Mureş.

Reprezentanţii celor 20 de minorităţi naţionale din România s-au reunit, joi, la Sighişoara, la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Intercultural ProEtnica, cel mai mare festival interetnic din România, care se încheie duminică. AGERPRES este partener media al acestui eveniment. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 47

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 04-04-2025 19:05

Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal

Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo

Cultura - Media 04-04-2025 16:12

Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.

Cultura - Media 04-04-2025 15:24

Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a

Cultura - Media 04-04-2025 14:28

Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di

Cultura - Media 04-04-2025 14:27

Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'

Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a

Cultura - Media 04-04-2025 14:24

CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările

Cultura - Media 04-04-2025 12:59

Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale

Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al

Cultura - Media 04-04-2025 09:48

Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'

Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul

Cultura - Media 04-04-2025 08:36

Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'

La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru

Cultura - Media 04-04-2025 08:24

Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'

Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d

Cultura - Media 03-04-2025 19:11

Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl

Cultura - Media 03-04-2025 18:18

Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do

Cultura - Media 03-04-2025 18:00

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r

Cultura - Media 03-04-2025 15:16

Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean

Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b

Cultura - Media 03-04-2025 14:40

Recitaluri vocal-instrumentale, pe 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești'

Mai multe recitaluri vor avea loc, în zilele de 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului'. * Sâmbătă, 12 aprilie, începând cu ora 15:00, va avea loc primul recital din cadrul Proiectului Opera2People, coordonat de soprana Angela Șindeli, informează centrul