logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ProEtnica/Dragoş Zisopol: Uniunea Elenă din România - prezentă cu 16 ansambluri de dansuri şi corale

Imagine din galeria Agerpres

Uniunea Elenă din România este prezentă la Festivalul Intercultural ProEtnica de la Sighişoara cu 14 ansambluri de dans şi două ansambluri corale, deţinând astfel cea mai mare pondere, prin prezenţa a aproximativ 300 de persoane.

Dincolo de aceasta, artiştii vor să demonstreze calitate în perpetuarea obiceiurilor şi tradiţiilor, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Uniunii, deputatul Dragoş Zisopol.

"Dincolo de pondere, vrem să demonstrăm calitate. Avem 14 ansambluri de dansuri, două coruri cu care participăm şi un concert prin prezenţa în această seară a lui Ionuţ Galani. Dacă facem o medie, peste 300 de persoane sunt prezente în această Piaţă minunată a Cetăţii Sighişoara la Festivalul Interetnic şi Intercultural ProEtnica, unde noi nu am lipsit niciodată, pentru că este o mare bucurie. Noi avem 55 de ansambluri în portofoliul Uniunii Elene din România, din care 22 sunt membre ale Consiliului Internaţional al Dansului UNESCO. Am reuşit, ca preşedinte al Uniunii Elene din România, să înscriu la OSIM câte un ansamblu al fiecărei comunităţi teritoriale membre a organizaţiei noastre naţionale. Absolut toate ansamblurile care şi-au dorit să vină astăzi la Sighişoara au primit sprijinul UER, pentru că este un moment extraordinar pentru noi, minorităţile naţionale", a afirmat preşedintele UER.

Deputatul Dragoş Zisopol a subliniat că festivalul ProEtnica a fost, este şi va rămâne o dorinţă a fiecărui dansator din cadrul UER, pentru că aici se întâlnesc cu prieteni dragi cu care s-au cunoscut de ani de zile, se schimbă generaţii, festival care, spune acesta, este un eveniment de excelenţă.

"Sunt lucruri extraordinare care se întâmplă aici şi meritele sunt deosebite ale organizatorului, ale domnului Volker Reiter, care este un om pe care nu-l poţi caracteriza în cuvinte, un om care s-a luptat pentru binele acestui festival, un om care a avut sprijinul din partea noastră - vorbesc în numele Uniunii Elene din România, pe care o coordonez în calitate de preşedinte şi de deputat din anul 2008. Este un eveniment de excelenţă acest eveniment, dovadă numărul mare al tinerilor care participă, al preşedinţilor care am făcut corp comun pentru ca acest festival să se desfăşoare în continuare, prin prezenţa noastră numeroasă şi prin respectul pe care îl purtăm culturii tuturor minorităţilor naţionale care îşi desfăşoară amplu activităţile într-o ţară atât de frumoasă cum este România şi înainte de toate primitoare", a arătat Dragoş Zisopol.

El a adăugat că grecii au "cele mai adânci rădăcini înfipte aici, pe teritoriul României, din secolul VI, VII înainte de Hristos".

În prezent, din componenţa celor 55 de ansambluri ale UER fac parte de la cei mici până la cei de vârsta a treia, astfel fiind perpetuate obiceiurile şi tradiţiile.

Totodată, spune preşedintele UER, sunt foarte mulţi filoeleni care iubesc muzica şi dansurile greceşti.

"Noi nu facem deosebire între cei de etnie greacă şi între filoeleni, deci în cadrul comunităţilor noastre teritoriale cei care doresc să asculte muzică grecească şi să danseze sunt bine-veniţi. La început de septembrie se fac grupe noi în toate filialele pentru toate activităţile, nu numai pentru dansurile greceşti, pentru limba neogreacă, pentru ateliere de creaţie. Tot ceea ce noi desfăşurăm în filialele UER se realizează în regim de gratuitate. Noi am reuşit să introducem, UER, limba neogreacă ca limbă maternă şi modernă în toate şcolile din România. Avem profesori plătiţi de statul grec, nepunând o presiune asupra Ministerului Educaţiei Naţionale. Vă aşteptăm cu drag la cea de-a VIII-a ediţie a Olimpiadei naţionale de limba neogreacă, ce se desfăşoară ca în fiecare an în Parlamentul României, în Comisia de învăţământ a forului nostru, în perioada 8 - 11 septembrie, fiind 12 ţări participante. Iată că munca noastră pe care o desfăşurăm zi de zi, împreună cu aceşti oameni minunaţi, a dat roade", a subliniat deputatul.

Preşedintele UER spune că România nu a profitat şi nu va profita de această diversitate, ci România s-a bucurat şi se va bucura de aceasta. "Este un lucru foarte important, pentru că noi suntem cetăţeni români, indiferent de etnia noastră. Noi ştim ce înseamnă poporul român şi cetăţenii români de etnie greacă sunt de milenii pe aceste pământuri. Am clădit împreună cu cetăţenii români şi o vom face în continuare, atâta timp cât va exista. Deci România a fost, este şi va rămâne România pentru noi toţi", a transmis oficialul Uniunii Elene.

Un promotor al tradiţiilor şi obiceiurilor elene, prezent la ProEtnica, este Dan Dimitriu, preşedintele Comunităţii elene din Roman, care a venit împreună cu artiştii ansamblului coral Meandros.

"Mesajul nostru, al comunităţii elene, şi al comunităţii Roman, şi al meu personal este că vom face tot ceea ce este posibil să ne extindem, să ne mărim arealul şi să scoatem în evidenţă atât portul popular, cât şi întreg ansamblul de dansuri, de cântece de limbă elenă. Este tradiţie. Marea majoritate sunt copii ai grecilor, dar avem şi din alte minorităţi şi din rândurile simpatizanţilor comunităţii elene care şi-au manifestat aportul şi au de învăţat şi sunt şi ei mulţumiţi, la rândul lor, că duc o formă utilă societăţii. Şi astfel tradiţiile se transmit mai departe. Nimic nu este uşor, dar prin muncă şi prin voinţă se rezolvă toate", a arătat Dan Dimitriu.

Reprezentanţii celor 20 de minorităţi naţionale din România s-au reunit, joi, la Sighişoara, în cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Intercultural ProEtnica, cel mai mare festival interetnic din România, care se încheie duminică.

Organizatorul evenimentului este Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara iar coorganizatorul - Consiliul Judeţean Mureş.

ProEtnica 2023 este finanţat de Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului şi Ambasada Republicii Federale Germania, cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Romi şi Centrului Naţional de Cultură a Romilor, Romano Kher. AGERPRES este partener media al acestui eveniment. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 35

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 25-04-2025 15:21

România - la cea de-a XIX-a ediție a jazzahead! de la Bremen

România este prezentă cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, pentru a treia oară consecutiv, la cea de-a XIX-a ediție jazzahead!, care și-a deschis porțile în Germania, la Bremen. Potrivit unui comunicat al ICR transmis vineri AGERPRES, în standul de la Bremen sunt promovați artiști profesioniști și organiz

Cultura - Media 25-04-2025 14:46

Bucharest Opera Festival - în perioada 15 - 24 iunie

Cea de-a IV-a ediție a Bucharest Opera Festival, care va alterna producții de operă, balet, operetă, musical-operă rock și operă în concert prezentate de mai multe companii, printre care două din afara țării - Teatrul Național de Operă și Balet 'Maria Bieșu' din Chișinău și Opera din Ruse, se va desfășura în perioada 15 - 24 iunie.

Cultura - Media 25-04-2025 14:23

Festivalul Filmului European începe pe 8 mai în București și alte nouă orașe din țară

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va începe pe 8 mai la București și va fi urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, marcând un record în ceea ce privește numărul de orașe în care festivalul va fi prezent, informează un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. În Buc

Cultura - Media 25-04-2025 13:49

Reprezentațiile teatrelor bucureștene vor fi precedate, sâmbătă, de momente de reculegere în semn de omagiu față de Papa Francisc

Teatrele bucureștene și-au adaptat programul de spectacole pentru sâmbătă, zi declarată de Guvernul României, prin Hotărârea nr 403/24.04.2025, Zi de doliu național, în semn de omagiu față de sanctitatea sa Papa Francisc. * Teatrul Național 'I.L. Caragiale' a anunțat că sâmbătă va fi coborât în bernă drapelul R

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Cultura - Media 24-04-2025 19:39

Filmul lui Bogdan Mureșanu 'Anul Nou care n-a fost' - în cinematografele din Franța și Belgia

Lungmetrajul 'Anul Nou care n-a fost', scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, va ajunge în cinematografele din Franța și Belgia, din 30 aprilie. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, avanpremiere speciale, cu participarea regizorului, au avut loc luna aceasta la Paris și Bruxelles. Din distribuția

Cultura - Media 24-04-2025 19:16

Muzeul Țăranului - redeschis oficial după reabilitare; Intotero: Un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice

Muzeul Național al Țăranului Român a fost redeschis oficial joi, după un amplu proces de consolidare și reabilitare, ministrul Culturii, Natalia Intotero, subliniind la ceremonie că instituția este 'un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice'. 'Muzeul Național al Țăranului Român nu este doar un muzeu, ci un lăcaș

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Cultura - Media 24-04-2025 17:43

Sibiu: Ansamblul Folcloric 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România la EuropaFest în Germania

Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România, între 17 și 20 mai, la EuropaFest, eveniment găzduit de orașul german Landshut, potrivit unei hotărâri adoptate joi în ședința Consiliului Județean, instituție care finanțează acest ansamblu. 'Artiștii vor prezenta dansuri populare reprezent

Cultura - Media 24-04-2025 17:29

Neversea Kapital - între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală

Prima ediție a festivalului Neversea Kapital va avea loc în perioada 4 - 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală, organizatorii evenimentului semnând în acest sens un protocol de colaborare cu Primăria Municipiului București. Prima ediție Neversea Kapital va aduce bucureștenilor show-uri speciale ale unor artiști internaționali apreciați și

Cultura - Media 24-04-2025 16:59

Mureș: Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, într-o expoziție la Muzeul Județean

Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, reconstituiri istorice și de obiecte de artă din timpul dinastiei Qin vor putea fi admirate în expoziția internațională 'Soldații de Teracotă - Armata nemuritoare a primului împărat chinez', care urmează să fie deschisă la Târgu Mureș de Muzeul Județean Mureș, în colaborare cu

Cultura - Media 24-04-2025 15:01

Mureș: Tezaurul dacic de argint descoperit la Ațintiș va fi expus în premieră la Noaptea Muzeelor

Un tezaur dacic din argint, cu nouă piese, descoperit în toamna anului trecut în comuna Ațintiș de către doi detectoriști, va fi expus, în premieră, de către Muzeul Județean Mureș, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor din acest an, programat în 17 mai. 'În toamna anului 2024, un tezaur dacic de argin

Cultura - Media 24-04-2025 14:07

Arad: 75 de spectacole de teatru sunt înscrise la ediția a XV-a a Festivalului Underground

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului Underground va avea loc în perioada 20 - 29 iunie și vor participa zeci de companii de teatru din țară și străinătate, care s-au înscris cu 75 de spectacole, au anunțat, joi, organizatorii evenimentului. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Hub Cultural 'mARTA' Arad (o structură subordonată munici

Cultura - Media 24-04-2025 13:29

Academie/Mircea Martin, discurs de recepție: Nuanța - reverența lucidității față de adevăr; radicalitatea singură îl poate deforma

Nuanța este reverența pe care luciditatea o face unui adevăr pe care radicalitatea singură riscă să îl deformeze prin însăși impetuozitatea exercițiului său, a afirmat, joi, academicianul Mircea Martin, în discursul său de recepție în Academia Română. 'Nu cred în radicalitatea fără nuanțe. Nu concep radi