ProEtnica/Dragoş Zisopol: Uniunea Elenă din România - prezentă cu 16 ansambluri de dansuri şi corale

Uniunea Elenă din România este prezentă la Festivalul Intercultural ProEtnica de la Sighişoara cu 14 ansambluri de dans şi două ansambluri corale, deţinând astfel cea mai mare pondere, prin prezenţa a aproximativ 300 de persoane.
Dincolo de aceasta, artiştii vor să demonstreze calitate în perpetuarea obiceiurilor şi tradiţiilor, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Uniunii, deputatul Dragoş Zisopol.
"Dincolo de pondere, vrem să demonstrăm calitate. Avem 14 ansambluri de dansuri, două coruri cu care participăm şi un concert prin prezenţa în această seară a lui Ionuţ Galani. Dacă facem o medie, peste 300 de persoane sunt prezente în această Piaţă minunată a Cetăţii Sighişoara la Festivalul Interetnic şi Intercultural ProEtnica, unde noi nu am lipsit niciodată, pentru că este o mare bucurie. Noi avem 55 de ansambluri în portofoliul Uniunii Elene din România, din care 22 sunt membre ale Consiliului Internaţional al Dansului UNESCO. Am reuşit, ca preşedinte al Uniunii Elene din România, să înscriu la OSIM câte un ansamblu al fiecărei comunităţi teritoriale membre a organizaţiei noastre naţionale. Absolut toate ansamblurile care şi-au dorit să vină astăzi la Sighişoara au primit sprijinul UER, pentru că este un moment extraordinar pentru noi, minorităţile naţionale", a afirmat preşedintele UER.
Deputatul Dragoş Zisopol a subliniat că festivalul ProEtnica a fost, este şi va rămâne o dorinţă a fiecărui dansator din cadrul UER, pentru că aici se întâlnesc cu prieteni dragi cu care s-au cunoscut de ani de zile, se schimbă generaţii, festival care, spune acesta, este un eveniment de excelenţă.
"Sunt lucruri extraordinare care se întâmplă aici şi meritele sunt deosebite ale organizatorului, ale domnului Volker Reiter, care este un om pe care nu-l poţi caracteriza în cuvinte, un om care s-a luptat pentru binele acestui festival, un om care a avut sprijinul din partea noastră - vorbesc în numele Uniunii Elene din România, pe care o coordonez în calitate de preşedinte şi de deputat din anul 2008. Este un eveniment de excelenţă acest eveniment, dovadă numărul mare al tinerilor care participă, al preşedinţilor care am făcut corp comun pentru ca acest festival să se desfăşoare în continuare, prin prezenţa noastră numeroasă şi prin respectul pe care îl purtăm culturii tuturor minorităţilor naţionale care îşi desfăşoară amplu activităţile într-o ţară atât de frumoasă cum este România şi înainte de toate primitoare", a arătat Dragoş Zisopol.
El a adăugat că grecii au "cele mai adânci rădăcini înfipte aici, pe teritoriul României, din secolul VI, VII înainte de Hristos".
În prezent, din componenţa celor 55 de ansambluri ale UER fac parte de la cei mici până la cei de vârsta a treia, astfel fiind perpetuate obiceiurile şi tradiţiile.
Totodată, spune preşedintele UER, sunt foarte mulţi filoeleni care iubesc muzica şi dansurile greceşti.
"Noi nu facem deosebire între cei de etnie greacă şi între filoeleni, deci în cadrul comunităţilor noastre teritoriale cei care doresc să asculte muzică grecească şi să danseze sunt bine-veniţi. La început de septembrie se fac grupe noi în toate filialele pentru toate activităţile, nu numai pentru dansurile greceşti, pentru limba neogreacă, pentru ateliere de creaţie. Tot ceea ce noi desfăşurăm în filialele UER se realizează în regim de gratuitate. Noi am reuşit să introducem, UER, limba neogreacă ca limbă maternă şi modernă în toate şcolile din România. Avem profesori plătiţi de statul grec, nepunând o presiune asupra Ministerului Educaţiei Naţionale. Vă aşteptăm cu drag la cea de-a VIII-a ediţie a Olimpiadei naţionale de limba neogreacă, ce se desfăşoară ca în fiecare an în Parlamentul României, în Comisia de învăţământ a forului nostru, în perioada 8 - 11 septembrie, fiind 12 ţări participante. Iată că munca noastră pe care o desfăşurăm zi de zi, împreună cu aceşti oameni minunaţi, a dat roade", a subliniat deputatul.
Preşedintele UER spune că România nu a profitat şi nu va profita de această diversitate, ci România s-a bucurat şi se va bucura de aceasta. "Este un lucru foarte important, pentru că noi suntem cetăţeni români, indiferent de etnia noastră. Noi ştim ce înseamnă poporul român şi cetăţenii români de etnie greacă sunt de milenii pe aceste pământuri. Am clădit împreună cu cetăţenii români şi o vom face în continuare, atâta timp cât va exista. Deci România a fost, este şi va rămâne România pentru noi toţi", a transmis oficialul Uniunii Elene.
Un promotor al tradiţiilor şi obiceiurilor elene, prezent la ProEtnica, este Dan Dimitriu, preşedintele Comunităţii elene din Roman, care a venit împreună cu artiştii ansamblului coral Meandros.
"Mesajul nostru, al comunităţii elene, şi al comunităţii Roman, şi al meu personal este că vom face tot ceea ce este posibil să ne extindem, să ne mărim arealul şi să scoatem în evidenţă atât portul popular, cât şi întreg ansamblul de dansuri, de cântece de limbă elenă. Este tradiţie. Marea majoritate sunt copii ai grecilor, dar avem şi din alte minorităţi şi din rândurile simpatizanţilor comunităţii elene care şi-au manifestat aportul şi au de învăţat şi sunt şi ei mulţumiţi, la rândul lor, că duc o formă utilă societăţii. Şi astfel tradiţiile se transmit mai departe. Nimic nu este uşor, dar prin muncă şi prin voinţă se rezolvă toate", a arătat Dan Dimitriu.
Reprezentanţii celor 20 de minorităţi naţionale din România s-au reunit, joi, la Sighişoara, în cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Intercultural ProEtnica, cel mai mare festival interetnic din România, care se încheie duminică.
Organizatorul evenimentului este Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara iar coorganizatorul - Consiliul Judeţean Mureş.
ProEtnica 2023 este finanţat de Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului şi Ambasada Republicii Federale Germania, cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Romi şi Centrului Naţional de Cultură a Romilor, Romano Kher. AGERPRES este partener media al acestui eveniment. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'
Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.
Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO
Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a
Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani
Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di
Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'
Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a
CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările
Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale
Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al
Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'
Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul
Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'
La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru
Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'
Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d
Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor
Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl
Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'
Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do
Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r
Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean
Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b
Recitaluri vocal-instrumentale, pe 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești'
Mai multe recitaluri vor avea loc, în zilele de 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului'. * Sâmbătă, 12 aprilie, începând cu ora 15:00, va avea loc primul recital din cadrul Proiectului Opera2People, coordonat de soprana Angela Șindeli, informează centrul
Centenarul Patriarhiei Române/ Expoziția 'Sfinți militari în reprezentări iconografice', vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar
Expoziția ''Sfinți militari în reprezentări iconografice'' va fi vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand I', în contextul Centenarului Patriarhiei Române. Acest eveniment cultural, care are loc în apropierea sfintelor sărbători de Paști, reprezintă modalitatea prin care Muzeul Militar