Braşov: Biserica Evanghelică Fortificată din Rupea a fost resfinţită, după lucrările de recondiţionare
Biserica Evanghelică Fortificată din Rupea a fost resfinţită, vineri, după lucrările de recondiţionare care au fost întreprinse în ultimii trei ani, printr-un proiect de peste două milioane de lei, cu finanţare europeană.
Evenimentul a avut loc în prezenţa Episcopului Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România, Reinhart Guib, a consulului Republicii Federale Germania la Sibiu, Kerstin Ursula Jahnn, a preşedintelui Fundaţiei M&V Schmidt, Michael Schmidt, a primarului oraşului Rupea, Alexandru Opriş, a preşedintelui ICR, Liviu Jicman şi a altor oficialităţi din regiune.
"După mulţi ani îi putem mulţumi lui Dumnezeu pentru că avem posibilitatea de a sărbători din nou o slujbă şi apoi alte slujbe religioase în această casă a Domnului (...) Suntem foarte bucuroşi pentru faptul că Dumnezeu a îngăduit să fim împreună astăzi, aici, la această slujbă specială", a spus episcopul Reinhart Guib.
El a oferit Bisericii Evanghelice din Rupea o replică a unui covor anatolian.
"Oferim bisericii şi comunităţii din Rupea această replică de covor anatolian, aşa cum au fost înainte multe covoare aici în biserică şi cu această ocazie, a resfinţirii, unele au reapărut din depozitul de la Braşov, altele au fost donate de sponsori din ţară şi din străinătate. Acestea sunt covoare care au fost confecţionate la războiul de ţesut în Anatolia de femei muslime, exact pentru acest moment şi pentru Biserica Evanghelică din Rupea. Acesta este un covor de rugăciune, cu două coloane, transilvănean, pentru că aici s-au găsit cele mai multe covoare de acest gen. Acest covor vrea să facă legătura între cer şi pământ", a mai spus episcopul Reinhart Guib.
Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, Kerstin Ursula Jahnn, a spus că Biserica Evanghelică Fortificată din Rupea "străluceşte în straie noi" şi "trăieşte spiritul ecumenic", iar reprezentanţi ai diferitelor confesiune sărbătoresc împreună resfinţirea acestui lăcaş de cult.
Primarul oraşului Rupea, Alexandru Opriş, a menţionat că resfinţirea Bisericii Evanghelice, "un edificiu reprezentativ în oraşul Rupea, cu o deosebită valoare istorică, artistică şi arhitecturală", are loc în cadrul festivalului cultural Săptămâna Haferland.
El a precizat că, după redeschiderea Bisericii Evanghelice, acest obiectiv va reintra şi în circuitul turistic al zonei.
"Ne dorim ca Biserica Evanghelică din Rupea să devină unul dintre principalele puncte de atracţie turistică din zonă şi vom depune toate eforturile pentru realizarea acestui obiectiv şi privim cu speranţă către viitor, convinşi că împreună vom putea întări relaţiile dintre cei rămaşi aici şi saşii plecaţi dincolo de frontierele României", a mai spus primarul oraşului Rupea.
Barna Balint, reprezentant al şantierului de recondiţionare al Bisericii Rupea, a amintit istoricul lucrării de recondiţionare a Bisericii Evanghelice.
"Biserica a fost construită la sfârşitul secolului al XV-lea - începutul secolului al XVI-lea. Proiectul recondiţionării a avut în vedere punerea în valoare a monumentelor. Toate intervenţiile au fost executate cu specialişti în restaurare şi conservare monumentelor istorice. Lucrările de intervenţie au fost structurate pe trei obiective: biserica, turnul sud şi amenajări exterioare. Scopul acestor lucrări a fost asigurarea integrităţii şi stabilităţii construcţiilor. În urma intervenţiilor am încercat, pe cât posibil, să păstrăm patina acumulată de construcţie, spre exemplu conservarea pe o suprafaţă cât mai mare a tencuielilor originale, a elementelor lemn vechi. Săpăturile au fost realizate cu supravegherea arheologică, iar îndepărtarea tencuielilor s-a făcut sub supravegherea unui pictor restaurator. În cursul lucrărilor am lucrat cu meseriaşi care au multă experienţă în domeniul restaurării. Proiectul a prevăzut şi crearea unor facilităţi pentru accesul persoanelor cu handicap", a povestit Barna Balint.
Michael Schmidt, preşedinte M&V Schmidt, a amintit că resfinţirea Bisericii Evanghelice din Rupea are loc în cea de-a doua zi a Săptămânii Haferland şi a apreciat că aceasta va deveni un punct de atracţie pentru vizitatori pe harta oraşului.
Biserica din Rupea, întemeiată la începutul secolului al XIV-lea, a fost unul dintre centrele majore ale vieţii spirituale ale comunităţii săseşti din Transilvania. Puţini din cei care au admirat orga şi minunatele covoare expuse în Biserica Neagră din Braşov ştiu că acestea provin, de fapt, de la biserica din Rupea. De altfel, întregul ansamblu al cetăţii Rupea, construit între secolele XIV şi XVII a fost restaurat sau, unde nu a mai fost posibil, reconstruit, începând cu zidurile, curtea interioară şi turnurile (Turnul Porţii, Turnul Slăninii, Turnul Slujitorilor, Turnul Cercetaşilor, Turnul Pulberăriei).
Biserica Evanghelică din Rupea, ansamblu arhitectonic recent restaurat include un zid de incintă fortificat, caracteristic pentru bisericile săseşti din Transilvania. AGERPRES / (AS - autor: Petronius Craiu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: Săptămâna Haferland/facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Intotero: Festivalul 'George Enescu' - punct de referință internațional pentru excelența artistică
Festivalul Internațional 'George Enescu' reprezintă un punct de referință internațional pentru excelența artistică, afirmă ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi am avut plăcerea să particip la conferința de presă dedicată lansării programului Festivalului Internațional 'George Enescu'. Festivalul 'George Enescu&
Vâlcea: Singura statuie din județ a domnitorului Cuza se degradează în curtea unei foste unități militare
Conducerea Direcției Județene pentru Cultură Vâlcea vrea să aducă în Râmnicu Vâlcea singura statuie a domnitorului Alexandru Ioan Cuza din județ, care în prezent se află, neîngrijită și nevăzută de nimeni, în curtea unei foste unități militare din apropierea orașului. Directorul instituției, Florin Epu
Dirijorul Cristian Măcelaru: Vor fi și lucruri inedite în festival din compozițiile lui Enescu
Ediția a XXVII-a a Festivalului Internațional 'George Enescu' pune un accent important pe evenimente culturale și concerte, cât mai multe în toată România și pentru toți românii, a afirmat dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al festivalului, în cadrul unei conferințe susținute, luni, la București.
Abonamentele pentru Festivalul 'George Enescu' vor fi puse în vânzare începând de marți
Abonamentele pentru cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional 'George Enescu' vor fi scoase la vânzare începând de marți, a anunțat Cristina Uruc, managerul interimar al ARTEXIM, organizatorul festivalului. Ea a precizat că pentru ediția din acest an nu se va mai organiza loteria abonamentelor.
Alba: Moment de unitate creștină în Catedrala Greco-Catolică din Blaj, cu reprezentanți ai mai multor Biserici
Reprezentanți ai Bisericilor Romano-Catolice, Greco-Catolice, Ortodoxe, Evanghelice și Reformate au participat împreună, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, la un eveniment desfășurat în cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, organizată în perioada 18-25 ianuarie.
Vaslui: Echipamente moderne pentru 26 de biblioteci în cadrul Proiectului BiblioHub
Un număr de 25 de biblioteci comunale și biblioteca municipală din Bârlad au fost dotate cu echipamente moderne constând în computere, imprimante, instrumente de captare și editare audio-video, în cadrul proiectului BiblioHub, derulat de Biblioteca Județeană 'Nicolae Milescu Spătarul' Vaslui. De asemenea, î
ICR: Apel de candidaturi pentru bursele 'Traducători Profesioniști' 2025
Institutul Cultural Român anunță lansarea unui apel de candidaturi pentru a oferi, în acest an, cinci burse pentru traducători profesioniști. 'Invităm traducătorii interesați să trimită dosarele de candidatură până pe data de 17 februarie 2025, ora 16,00, ora României, la adresa de e-mail [email protected]'
Alternosfera, în colaborare cu Delia, lansează melodia 'Frig de mor'
Alternosfera, trupa de rock alternativ fondată la Chișinău, marchează o premieră istorică în cariera sa de peste un sfert de secol și lansează primul featuring al formației, 'Frig de mor', realizat alături de Delia, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Piesa 'Frig de mor' este al patrulea single extras de pe viitorul album al
Horror Vacui - eveniment teatral cu peste 500 de actori, timp de 7 zile, 24 de ore din 24, la București
Horror Vacui, cel mai lung eveniment teatral din lume, va avea loc la Galeria de Artă Galateca din București, în perioada 15 - 22 februarie, fiind organizat de Asociația A.R.T. Fusion, sub umbrela Papercuts, pentru a aduce în discuție abandonul, 'un punct de ruptură profund în istoria României', în condițiile în care peste un milio
Covasna: Expoziție Gyarfas Jeno și concert Pannon Gypsy Band, de Ziua Culturii Maghiare
Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe organizează, cu prilejul Zilei Culturii Maghiare, o expoziție de pictură cu lucrările artistului plastic Gyarfas Jeno, de la moartea căruia se împlinesc anul acesta 100 de ani. Conducerea muzeului a precizat că în cadrul expoziției vor putea fi văzute, în premieră, o serie de lucrări
Expoziția 'Exploratorii Oceanelor' - din 24 ianuarie, la Muzeul Copiilor
Expoziția 'Exploratorii Oceanelor' va putea fi vizitată din 24 ianuarie, la Muzeul Copiilor din Capitală. 'Din 24 ianuarie, Muzeul Copiilor deschide porțile către o lume fascinantă, plină de descoperiri și provocări. Expoziția 'Exploratorii Oceanelor' îi invită pe copii să devină adevărați aventurieri ai adâncur
ICR - două burse ''Ion Mincu'' pentru arhitecți în 2025; dosarele se pot depune până pe 14 februarie
Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru a oferi în anul 2025 două burse ''Ion Mincu'' absolvenților de arhitectură. Candidații interesați pot să trimită dosarele până pe data de 14 februarie, ora 13,00, ora României, la adresa de e-mail [email protected]. Potrivit
MNAR: Expoziția de artă vizuală 'Talent 35', în perioada 18 ianuarie - 23 februarie, în Sălile Kretzulescu
Expoziția de artă vizuală 'Talent 35' este prezentată, începând de sâmbătă, în Sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României (MNAR). Vernisajul expoziției, realizată împreună cu Fundația Regală Margareta a României și curatoriată de conf. univ. dr. Ion Anghel, pictor, membru al Uniunii Artiștilor
Timiș: Muzeul Satului Bănățean va înregistra la OSIM marca ''Țăranul smart'', un exemplu european de ''cultură a puținului'' (GALERIE FOTO)
Muzeul Satului Bănățean (MSB) din Timișoara va înregistra la OSIM marca ''țăranul smart'', care va promova inteligența și comportamentul țăranului bănățean la nivel european împotriva risipei, în acest fel instituția de cultură contribuind la păstrarea valorilor tradiționale și la transmiterea acestora din generație în generați
''Anul nou care n-a fost'', regizat de Bogdan Mureșanu - Piramida de Aur la Festivalul de Film de la Cairo
Filmul românesc ''Anul nou care n-a fost'', regizat de Bogdan Mureșanu și produs de Ada Solomon, a câștigat Piramida de Aur - cea mai înaltă distincție a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cairo, aflat la cea de-a 45-a ediție, anunță, vineri, Ministerul Culturii. Potrivit unui