logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Timiș: Muzeul Satului Bănățean va înregistra la OSIM marca ''Țăranul smart'', un exemplu european de ''cultură a puținului'' (GALERIE FOTO)

Image

Muzeul Satului Bănățean (MSB) din Timișoara va înregistra la OSIM marca ''țăranul smart'', care va promova inteligența și comportamentul țăranului bănățean la nivel european împotriva risipei, în acest fel instituția de cultură contribuind la păstrarea valorilor tradiționale și la transmiterea acestora din generație în generație.

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


Muzeograful MSB Timișoara, Borco Ilin, a declarat, pentru AGERPRES, că vorbim despre un branding identitar folosind mai multe tehnici de promovare culturală.

''Trebuie să-i găsim un nume adecvat acestui loc în care au înviat bunicii și vom înregistra la OSIM această denumire 'țăranul smart', care este atât de concludentă și de cuprinzătoare. Unul dintre marile roluri ale muzeului este acela de a fi păstrătorul patrimoniului imaterial: memorie, amintire, nostalgie și reconstituire, atât cât este posibil în ziua de astăzi, a tot ceea ce a însemnat satul tradițional care indubitabil ne duce cu gândul la acest uriaș care s-au numit bunicii'', afirmă Borco Ilin.

La rândul său, Camelia Burghele, etnolog și antropolog cultural al MSB Timișoara, a declarat, pentru AGERPRES, că țăranul bănățean a știut întotdeauna să drămuiască fiecare lucru din gospodăria proprie, de la textilele uzate din care își țesea covoare până la conservarea cărnii din porcul sacrificat de Ignat, pentru aproape întregul an viitor, care făcea din șpais (cămara de alimente) locul cel mai valoros al casei.

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


În acest sens, țăranul bănățean tradițional a devenit, în conceptul zilelor noastre, ''țăranul smart'', anti-risipă și cu șpaisul bogat.

''Într-o comunitate care are nevoie atât de mare de repere culturale, într-o lume atât de globalizată și de industrializată, muzeul trebuie să fie racordat la maximum cu comunitatea. Ignatul în Banat este cel mai semnificativ eveniment al MSB, când se vorbește despre tăiatul porcului, despre bogăție, despre șpais, deci despre conservare a la long, despre priceperea bărbaților și a femeilor de a tăia porcul și de a conserva bine carnea pentru a ajunge până în toamna viitoare, oamenii mergeau la sapă, la coasă cu carnea de la Ignat, la sfârșitul de săptămână se făceau sarmalele din carnea porcului sacrificat de Ignat. Mie, ca antropolog, îmi place să numesc acest țăran priceput ca fiind țăranul smart, pentru că este un țăran deștept, iscusit, căruia îi umbla mintea. Spre deosebire de noi, urbanii de azi, țăranul din satul tradițional, care lucra fizic de dimineața până seara, nu avea vreme să dea rateuri și nici să se piardă în tot felul de lucruri inutile. De aceea, țăranul trebuia să fie smart, el experimenta tot felul de lucruri, inventa, reținea și perpetua ceea ce este bun din generație în generație, și astfel se forma un soi de manual al țăranului, un know-how, a ști a face totul așa cum trebuie. De aceea cred că putem folosi acest termen de smart care nu este valabil doar pentru toată viața modernă tehnologizată de azi, ci este valabil și pentru țăranul smart. Nicăieri șpaisul nu a fost mai bine garnisit ca în Banat și era de o bogăție aparte. Porcul tăiat la Ignat era mare și se gestiona foarte bine, preparatele din carnea de porc erau foarte bine cotate'', spune Camelia Burghele.

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


Antropologul cultural subliniază că un alt concept foarte vehiculat în societatea modernă de azi este cel de risipă alimentară, dar și în acest domeniu țăranul era foarte smart.

''În ciuda faptului că era atâta bogăție în șpaisul bănățean, nu se făcea risipă. Noi, modernii, parcă am trăi din risipă, facem risipă din orice, aruncăm orice, pubelele noastre mereu sunt pline, societățile care gestionează gunoiul înfloresc peste noapte tocmai pentru că noi aruncăm foarte multe. În satul bănățean nu se arunca mai nimic, absolut totul era valorificat. Este o lecție de antropologie dar și de viață cotidiană pe care o primim de la țăranul din satul tradițional și de care ar trebui să luăm aminte. La nivel teoretic, în antropologia culturală există un adevărat curent, dar și practic pe care îl întâlnim deja la străini: cultura puținului. Trebuie să învățăm să ne trăim viața cu mai puțin, alocând surse mult mai echilibrat, astfel vom trăi bine. Este un concept economic financiar care se traduce în cultură. Cred că la nivelul întregii Europe țăranul român poate da o lecție extraordinară despre cultura puținului. Adică, să ai șpaisul bogat, dar să nu arunci nimic, să nu faci risipă. În satul tradițional, preșurile care se puneau pe jos erau țesute la război din toate hainele rupte, din porc nu se arunca nimic, dacă rămânea ceva se dădea la animale, nu se arunca nimic'', detaliază Camelia Burghele.

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


Istoric vorbind, etnologul MSB punctează că țăranul bănățean a învățat să devină smart și prin faptul că a avut inteligența de a însuși tot ce era bun de la coloniștii veniți în acest capăt al Imperiului Habsburgic în secolul XVIII.

Muzeul Satului Bănățean împletește multiculturalitatea locală, ceea ce îi conferă o specificitate aparte.


Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


''MSB are ca specific centrul civic, unul dintre cele mai bine organizate între muzeele în aer liber din România, întrunind la un loc toate instituțiile cu funcțiile sociale importante: biserica, școala, birtul, primăria și casa de cultură sau casa națională. Un alt specific al MSB este că reflectă multiculturalitatea Banatului. Este un alt segment al specificului nostru, pentru că aici a fost o țară a făgăduinței care a fost populată și colonizată de bună voie. Tuturor celor care au colonizat marginea Imperiului Habsburgic li s-a promis că vin într-o țară a făgăduinței. Multiculturalitatea se concretizează la noi și prin Aleea etniilor, care conține gospodării specifice slovacilor, nemților, sârbilor, maghiarilor, ucrainenilor etc. Avem o unitate în diversitate, la noi, etniile conviețuiau pașnic, și-au împrumutat și împărtășit din cele mai frumoase segmente ale lor, de la port la tradiție și gastronomie'', arată Borco Ilin. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 233

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 17-01-2025 12:31

''Anul nou care n-a fost'', regizat de Bogdan Mureșanu - Piramida de Aur la Festivalul de Film de la Cairo

Filmul românesc ''Anul nou care n-a fost'', regizat de Bogdan Mureșanu și produs de Ada Solomon, a câștigat Piramida de Aur - cea mai înaltă distincție a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cairo, aflat la cea de-a 45-a ediție, anunță, vineri, Ministerul Culturii. Potrivit unui

Culte 17-01-2025 10:16

Patriarhia Română a anunțat evenimentele importante ale Anului Centenar 2025

Proclamarea generală a canonizării celor 16 Sfinți Români, în data de 4 februarie, și Sfințirea Catedralei Naționale și deschiderea lăcașului de cult pe 26 octombrie se numără printre evenimentele importante dedicate Anului Centenar 2025, care vor avea loc pe parcursul următoarelor luni în Patriarhia Română. Potrivit un

Cultura - Media 16-01-2025 22:28

Ministrul Culturii - discuții cu sindicatele: E esențial să găsim soluții sustenabile; am cerut să se vină cu propuneri concrete

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a avut joi o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din domeniu, ea afirmând că a cerut să se vină cu propuneri concrete pentru ''a putea construi împreună soluții viabile''. ''Am avut astăzi un dialog deschis și constructiv cu reprezentanții Federației Naț

Cultura - Media 16-01-2025 19:57

Matei Vișniec: Observ o incredibilă fascinație în fața răului, în fața puterii, dictatorilor, lipsei de libertate chiar

Scriitorul Matei Vișniec a afirmat, joi, în timpul dezbaterii 'Europa, Est - Vest: atât de aproape și atât de departe', susținută în Aula Magna 'Mihai Eminescu' a Universității 'Alexandru Ioan Cuza' din Iași, că observă în diferite locuri, în diferite moduri, o 'incredibilă fascinație în fața răulu

Cultura - Media 16-01-2025 19:39

Un meșter popular din regiunea Cernăuți va primi titlul de Tezaur Uman Viu acordat de Ministerul Culturii

Un meșter popular din regiunea Cernăuți va fi distins cu titlul de Tezaur Uman Viu acordat de Ministerul Culturii din România, în cadrul unei festivități care va avea loc la finalul lunii ianuarie. Dumitru Iliuț, din localitatea Crasna, este specializat în prelucrarea lemnului, în dulgherit, realizarea de căruțe sau juguri, lăzi

Cultura - Media 16-01-2025 19:38

Eminescu e îngerul păzitor pentru comunitatea românească din Cernăuți, spune președintele Societății 'Mihai Eminescu'

Mihai Eminescu este îngerul păzitor pentru comunitatea românească din Cernăuți, a declarat, joi, pentru AGERPRES, președintele Societății pentru Cultura Română 'Mihai Eminescu', Vasile Bâcu. El este convins că, dacă Eminescu nu ar fi contribuit atât de puternic la dezvoltarea limbii române, româ

Cultura - Media 16-01-2025 18:40

Ziua Culturii Naționale - sărbătorită în America de Nord printr-un spectacol inspirat de opera lui Marin Sorescu

Institutul Cultural Român din New York, împreună cu Ambasada României în Statele Unite ale Americii și Consulatul General al României în Vancouver, organizează un mini-turneu al spectacolului 'The Retreat', cu ocazia Zilei Culturii Naționale. O adaptare originală a cărții 'Viziunea vizuinii'

Cultura - Media 16-01-2025 16:59

Dirijorul Cristian Mandeal a primit Trofeul Musicrit 2024

Dirijorul Cristian Mandeal a primit Trofeul Musicrit 2024 pentru 'o viață închinată muzicii', în cadrul unui eveniment desfășurat, săptămâna aceasta, la Ateneul Român din București. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, Premiul 'Grigore Constantinescu' (pentru întreaga activitate) a fost ofer

Cultura - Media 16-01-2025 16:01

Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea - recital de muzică clasică la Istanbul, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Muzicienii români Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea au susținut, miercuri, recitalul de muzică clasică 'Biuterii muzicale' la Opera de Stat Süreyya din Istanbul, eveniment desfășurat în marja celebrării Zilei Culturii Naționale a României, informează ICR Istanbul într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.

Cultura - Media 16-01-2025 15:44

Sibiu: Președintele FITS, Constantin Chiriac, solicită un buget mai mare pentru Cultură, de 1% din PIB

Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), actorul Constantin Chiriac, manager al Teatrului Național 'Radu Stanca' din Sibiu, solicită un buget mai mare pentru Ministerul Culturii, de 1 % din produsul intern brut (PIB). 'Dorim ca Ziua Culturii să nu fie o manifestare festivistă, într-o zi anume și după aceea să uită

Cultura - Media 16-01-2025 13:39

Arad: Istoria monedelor românești, prezentată într-o expoziție în premieră la muzeu

Peste 100 de monede care au circulat pe teritoriul actual al țării în ultimele trei secole, între care primele românești (1867), sunt expuse în premieră la Complexul Muzeal Arad, începând de joi, piesele provenind din colecții private, ale membrilor Asociației Pronumismatica. Vernisajul expoziției 'Moned

Cultura - Media 16-01-2025 12:02

Ministerul Culturii: România - țara cu statut de invitat special la Târgul Internațional de Carte de la Cairo 2026

România este țara cu statut de invitat special la Târgul Internațional de Carte de la Cairo 2026, a anunțat Ministerul Culturii, joi, pe Facebook. 'Sărbătorirea Culturii Naționale merge mână în mână cu recunoașterea contribuției noastre la patrimoniul cultural universal. Suntem încântați să anunțăm

Cultura - Media 16-01-2025 11:59

ICR: Apel la candidaturi pentru Bursele 'Woodrow Wilson' 2025

Institutul Cultural Român anunță lansarea unui apel la candidaturi pentru a oferi, în anul 2025, trei burse Woodrow Wilson. 'Invităm cercetătorii interesați să trimită dosarele de candidatură până în data 11 februarie 2025, ora 16,00, ora României, la adresa de email [email protected]', transmite, joi ICR.

Cultura - Media 16-01-2025 08:55

Leontina Văduva și Cătălin Răducanu pornesc Turneul 'Bella voce, Bella musica', pe 3 februarie, la Ateneul Român

Soprana Leontina Văduva și pianistul Cătălin Răducanu deschid Turneul Național 'Bella voce, Bella musica', pe 3 februarie, de la ora 19,00, la Ateneul Român din București, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Pentru prima dată în cariera sa într-un turneu național de acest gen, Leontina Văduva va interpret