logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vâlcea: Biserica Goruneşti, ctitorită de haiducii din Bălceşti şi cu pictura păstrată intactă de peste 200 de ani

Image

Unul dintre cele mai vechi şi frumoase lăcaşuri de cult din Vâlcea - Biserica Goruneşti din oraşul Bălceşti, satul Popeşti, care are printre ctitori haiduci ai locului de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, a fost prinsă într-un proiect de reabilitare, primind astfel şansa de a fi salvată. În cei aproape 230 de ani, care au trecut de când a fost ridicată, bisericuţa nu a suferit intervenţii majore, păstrând multe dintre elementele iniţiale, între care se remarcă pictura interioară şi cea exterioară.

 



Monument istoric de categoria B, biserica din Goruneşti are două hramuri - Intrarea în Biserică a Maicii Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul şi a funcţionat până pe la mijlocul anilor '80 ai secolului trecut, când a fost abandonată de localnici pentru că nu era racordată la curent electric şi nici nu avea încălzire. Lăcaşul de cult a fost construit în ultimul deceniu al secolului al XVIII-lea, ca parte a complexului boieresc din zonă şi servea şi ca turn de apărare, fiind situată pe o culme de deal de unde se putea observa cu uşurinţă singura cale de acces către sat. Legendele locale spun că ea ar fi fost ridicată de haiducii care l-au prădat pe boierul locului.

 



"Ctitorul ei este protopopul Cârstea, care era ultimul descendent al boierilor locali şi, ca un fapt ieşit din comun, ceilalţi cititori sunt haiducii locului, haiduci care, conform legendelor transmise din generaţie în generaţie, au prădat curtea boierească de aici şi, descoperind o sumă de bani, au vrut să o ia, dar boierul le-a spus că banii sunt pentru construirea unei biserici. Şi aşa, haiducii împreună cu boierul şi cu locuitorii acestui cătun au construit această biserică, în jurul anului 1791. În anul 1795 se pare că ea a fost sfinţită, la sfinţirea ei participând ierarhul locului şi haiducii care, stând pe acel deal, la finalul slujbei, au slobozit în aer puştile. Cert este faptul că în fresca bisericii sunt pe de o parte pictaţi protopopul Cârstea împreună cu alţi preoţi de aici, 11 la număr, iar pe cealaltă parte sunt haiducii care ţin practic biserica", povesteşte actual preot paroh al satului, Marian Bădulescu.

 



Construită în formă de navă, biserica se remarcă în primul rând prin pictură, la exterior fiind filozofii greci şi sibilele, dar care are şi o reprezentare particulară a Raiului şi Iadului pe care sunt trecute, în chirilică, numele păcătoşilor din comunitate. Aceasta a fost realizată pe la 1809 de zugravul Nicolae şi s-a păstrat în mare parte intactă. La fel şi cea de interior, unde doar ctitorii haiduci au fost acoperiţi cu multă vreme în urmă cu o altă frescă, astfel că din vechea pictură care-i înfăţişa se mai vede doar o mână îmbrăcată în costum popular care ţine biserica. Probleme sunt şi la structura de rezistenţă a imobilului, zidurile având fisuri, iar în interiorul bisericii sunt urme vizibile că s-a încercat introducerea unor bări metalice. De asemenea, a dispărut şi turnul clopotniţă, care s-a dărâmat de-a lungul timpului, iar în urmă cu câţiva ani a fost schimbat şi acoperişul care se degradase foarte mult. În rest, cel puţin în ultimele decenii, nu s-a intervenit asupra acestui lăcaş de cult.

 



"Este un monument în suferinţă pentru că e vorba şi de ziduri, dar şi de pictură, care e deosebită. O pictură în frescă care este înnegrită de timp, de vremuri şi de faptul că acolo, ca în toate bisericile de altfel, s-au ţinut lumânări. Va trebui spălată şi chiar restaurată pe alocuri. Probleme sunt şi la ziduri pentru că au apărut fisuri", spune directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea, Florin Epure.

Epure a ţinut să menţioneze că, printr-un proiect al autorităţilor locale din Bălceşti, s-au obţinut anul trecut fonduri de la Ministerul Culturii pentru demararea procedurilor necesare începerii lucrărilor de renovare a bisericii şi a trecut deja de faza DALI.

"Urmează ca după faza aceasta DALI să se vină şi cu faza de DTAC la avizare şi atunci sigur că poate să intre în finanţare şi în lucrările de reabilitare. Vreau să vă spun că acestea sunt fonduri de la Institutul Naţional al Patrimoniului, de la Ministerul Culturii, pe fondurile de timbru al monumentelor istorice, pentru o biserică, spun eu, cu o arhitectură deosebită, care a stat mult timp într-o stare de colaps. Poate că e mai bine că nu s-a intervenit deloc asupra ei, că ştim în urmă cu mai mulţi ani ce intervenţii s-au făcut la diverse monumente istorice, care nu mai pot fi reparate", a mai spus directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea.

 



Adevărate bijuterii arhitecturale sunt şi celelalte construcţii care formau curtea boierească, între care şi cula de la Popeşti, una dintre cele mai înalte din zona Olteniei. Construcţia a fost însă dărâmată în urmă cu 40 de ani, astfel că acum ea mai poate fi regăsită doar în manualele interbelice, în timp ce de măreţia boierilor de odinioară mai amintesc doar ruinele a două case mai mici şi un tunel care leagă curtea de biserică, ajuns şi el într-o stare deplorabilă.

 



"Cula era în spatele acelor case. Nu se mai vede deloc acum. Era înaltă cât un bloc de patru etaje, iar între casă şi culă era un pod de lemn. Cula nu avea intrare de la parter, aşa că se ridica podul respectiv şi pur şi simplu acolo se refugiau oamenii locului în caz de asediu. A rezistat, iată, şi cotropirilor turceşti şi apoi şi austriecilor, dar, din păcate, a fost distrusă de curând, am putea spune. Există, de asemenea, şi un tunel care făcea legătura între culă şi biserică, tunel care s-a surpat de-a lungul timpului, dar pe alocuri mai poate fi observat", a mai spus preotul Marian Bădulescu, care a precizat că zona este o atracţie pentru căutătorii de comori.

Autorităţile din Bălceşti au încercat să prindă în acest proiect de consolidare şi construcţiile rămase din vechea curte boierească, însă nu au reuşit din cauza unor probleme legate de actele de proprietate, acest domeniu nefiind retrocedat foştilor proprietari nici în prezent. AGERPRES / (AS - autor: Ramona Dincă, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto. (c) Ramona DINCĂ / AGERPRES

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 15-04-2025 14:56

Hunedoara: Fresce importante din Castelul Corvinilor, restaurate în Sala Dietei

Mai multe fresce importante din Castelul Corvinilor sunt restaurate, în această perioadă, de specialiști atestați, în cadrul unui proiect de conservare și punere în valoare a acestui monument istoric, finanțat din fonduri europene, în plan fiind cuprinsă și restaurarea frescei exterioare a Turnului Buzdugan. 'De c&a

Cultura - Media 15-04-2025 11:47

A paisprezecea brățară dacică recuperată va fi prezentată la Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță că va organiza o conferință de presă, miercuri, cu ocazia recuperării celei de-a paisprezecea brățări dacice de aur descoperite ilegal în cadrul activităților de braconaj întreprinse în zona siturilor din patrimoniul UNESCO din zona Munților Orăștiei. 'Muzeul Național de Istorie a

Cultura - Media 15-04-2025 09:49

Spectacolul 'Cerere în căsătorie' al Teatrului 'Stela Popescu' - premieră pe 25 și 26 aprilie, la 'Excelsior'

Spectacolul 'Cerere în căsătorie', producție a Teatrului 'Stela Popescu', în regia lui Alexandru Grecu, va fi prezentat în premieră, pe 25 și 26 aprilie, la Sala 'Ion Lucian' a Teatrului Excelsior din Capitală. Potrivit unui comunicat al Teatrului 'Stela Popescu' transmis, marți, AGERPRES, spectacolul îmb

Cultura - Media 14-04-2025 20:26

Vâlcea: Studiu despre mormântul celtic din Zătreni, publicat în revista Institutului de Arheologie din Serbia

Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Vâlcea din ultimii ani - mormântul celtic de la Zătreni - primește recunoaștere internațională, un amplu studiu despre cercetarea care s-a desfășurat în zonă și care relansează în dezbatere relațiile complexe dintre celți și comunitățile indigene getice pe teritoriul Olteniei fiind pub

Cultura - Media 14-04-2025 19:30

Argeș: Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă publicului după ample lucrări de conservare și restaurare (GALERIE FOTO)

Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari a fost redeschisă pentru vizitare, luni, după ample lucrări de conservare și restaurare. Foto: (c) Consiliul Județean (CJ) Argeș Cetatea, aflată pe teritoriul administrativ al comunei

Cultura - Media 14-04-2025 15:32

Sălaj: Ansamblu de sculpturi monumentale, în curtea Casei Memoriale ''Iuliu Maniu'' din Bădăcin

O instalație impresionantă de artă contemporană, alcătuită din șase sculpturi monumentale, cu o înălțime de 3,5 metri, realizate de reputatul artist Cătălin Bădărău, a fost amplasată, recent, în curtea Casei Memoriale ''Iuliu Maniu'' din Bădăcin.

Culte 14-04-2025 15:10

Galați: Daruri de Paște pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos

Arhiepiscopia Dunării de Jos oferă cu ocazia Sărbătorilor Pascale daruri constând în alimente, articole vestimentare și încălțăminte pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii din familii nevoiașe, în cadrul Programului social-filantropic intitulat ''Ne înnoim de Sfintele Paști''. ''An

Culte 14-04-2025 13:32

Pastorala de Paști/Andrei Andreicuț: Dorința noastră cea mare este să-L vedem pe Hristos cel Înviat

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, vorbește, în Pastorala sa de Paști, despre importanța curățirii simțurilor noastre. 'Cuvântul Pastoral l-am intitulat 'Să ne curățim simțirile'. Și-am plecat de la ceea ce spune Domnul Iisus Hristos în Predica de pe Munte: 'Fericiți cei curați cu inima, că ac

Cultura - Media 14-04-2025 13:14

Arad: Un băiat de 11 ani colecționează șerpi, tarantule și scorpioni și participă la expoziții

Un băiat de 11 ani din Arad, Armin Alexandrescu, colecționează șerpi din specii precum anaconda, pitoni sau boa, dar și tarantule și scorpioni, pe care le poartă în expoziții în țară.   Armin Alexandrescu a înc

Cultura - Media 14-04-2025 13:09

Jennifer Lopez concertează pe 27 iulie, în Piața Constituției

Cântăreața americană Jennifer Lopez va concerta la București, la cea de-a treia ediție Summer in the City, show inclus în cadrul noului său turneu mondial 'Up All Night Live', informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Jennifer Lopez și-a dorit în mod special să concerteze în Piața Constituției, în fața emblematice

Culte 13-04-2025 11:21

Episcopul-vicar Timotei Prahoveanul: Intrarea Domnului în Ierusalim - sărbătoarea bucuriei și a luminii

Intrarea Domnului Nostru Iisus Hristos în Ierusalim este sărbătoarea luminii, le-a transmis Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, celor prezenți pe Colina Bucuriei, în Duminica Floriilor, îndemnându-i să-L primească pe Mântuitorul în Ierusalimul inimilor, care ar trebui să fie mereu deschise.

Culte 13-04-2025 07:00

Arhiepiscopia Romano-Catolică: Procesiunea de Florii - duminică, pe străzile Capitalei

Tradiționala procesiune dedicată celebrării Floriilor în Biserica Catolică de rit latin va fi organizată, duminică, în Capitală, de Arhiepiscopia Romano-Catolică. Sunt așteptați să ia parte credincioși, persoane consacrate și preoți din comunitățile și parohiile romano-catolice din București și împrejurimi. Potrivit unui comuni

Culte 12-04-2025 19:33

VIDEO Patriarhul Daniel: Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat

Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat, o binecuvântare pentru cetate și o bucurie pentru pelerini, le-a spus sâmbătă seară patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, miilor de credincioși prezenți pe Dealul Mitropoliei. 'Pelerinajul de Florii este rugăciune în procesiu

Cultura - Media 12-04-2025 18:42

Timiș: 'Lumina Floriilor în icoană', o expoziție a copiilor, la Muzeul Satului Bănățean

La Muzeul Satului Bănățean din Timișoara va avea loc, duminică, vernisajul expoziției de pictură 'Lumina Floriilor în icoană', lucrările micuților prezenți la eveniment reprezentând imaginea copiilor cu ramuri verzi de la porțile Ierusalimului, care Îl întâmpină pe Domnul Iisus Hristos în lumina Sfintei Învieri.

Cultura - Media 12-04-2025 12:30

Marian Râlea: Acum 24 de ani ne-am propus să îi învățăm pe copii cum să devină eroi din povești

Actorul Marian Râlea, Magicianul Poveștilor, sărbătorește duminică, de Florii, împreună cu Teatrul Național pentru Copii Abracadabra, 24 de ani de când a fost ridicată pentru prima oară cortina pentru spectacole ale unui teatru interactiv în care copiii urcă pe scenă și devin eroii cei buni și frumoși ai basmelor. '