logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vâlcea: Biserica Goruneşti, ctitorită de haiducii din Bălceşti şi cu pictura păstrată intactă de peste 200 de ani

Image

Unul dintre cele mai vechi şi frumoase lăcaşuri de cult din Vâlcea - Biserica Goruneşti din oraşul Bălceşti, satul Popeşti, care are printre ctitori haiduci ai locului de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, a fost prinsă într-un proiect de reabilitare, primind astfel şansa de a fi salvată. În cei aproape 230 de ani, care au trecut de când a fost ridicată, bisericuţa nu a suferit intervenţii majore, păstrând multe dintre elementele iniţiale, între care se remarcă pictura interioară şi cea exterioară.

 



Monument istoric de categoria B, biserica din Goruneşti are două hramuri - Intrarea în Biserică a Maicii Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul şi a funcţionat până pe la mijlocul anilor '80 ai secolului trecut, când a fost abandonată de localnici pentru că nu era racordată la curent electric şi nici nu avea încălzire. Lăcaşul de cult a fost construit în ultimul deceniu al secolului al XVIII-lea, ca parte a complexului boieresc din zonă şi servea şi ca turn de apărare, fiind situată pe o culme de deal de unde se putea observa cu uşurinţă singura cale de acces către sat. Legendele locale spun că ea ar fi fost ridicată de haiducii care l-au prădat pe boierul locului.

 



"Ctitorul ei este protopopul Cârstea, care era ultimul descendent al boierilor locali şi, ca un fapt ieşit din comun, ceilalţi cititori sunt haiducii locului, haiduci care, conform legendelor transmise din generaţie în generaţie, au prădat curtea boierească de aici şi, descoperind o sumă de bani, au vrut să o ia, dar boierul le-a spus că banii sunt pentru construirea unei biserici. Şi aşa, haiducii împreună cu boierul şi cu locuitorii acestui cătun au construit această biserică, în jurul anului 1791. În anul 1795 se pare că ea a fost sfinţită, la sfinţirea ei participând ierarhul locului şi haiducii care, stând pe acel deal, la finalul slujbei, au slobozit în aer puştile. Cert este faptul că în fresca bisericii sunt pe de o parte pictaţi protopopul Cârstea împreună cu alţi preoţi de aici, 11 la număr, iar pe cealaltă parte sunt haiducii care ţin practic biserica", povesteşte actual preot paroh al satului, Marian Bădulescu.

 



Construită în formă de navă, biserica se remarcă în primul rând prin pictură, la exterior fiind filozofii greci şi sibilele, dar care are şi o reprezentare particulară a Raiului şi Iadului pe care sunt trecute, în chirilică, numele păcătoşilor din comunitate. Aceasta a fost realizată pe la 1809 de zugravul Nicolae şi s-a păstrat în mare parte intactă. La fel şi cea de interior, unde doar ctitorii haiduci au fost acoperiţi cu multă vreme în urmă cu o altă frescă, astfel că din vechea pictură care-i înfăţişa se mai vede doar o mână îmbrăcată în costum popular care ţine biserica. Probleme sunt şi la structura de rezistenţă a imobilului, zidurile având fisuri, iar în interiorul bisericii sunt urme vizibile că s-a încercat introducerea unor bări metalice. De asemenea, a dispărut şi turnul clopotniţă, care s-a dărâmat de-a lungul timpului, iar în urmă cu câţiva ani a fost schimbat şi acoperişul care se degradase foarte mult. În rest, cel puţin în ultimele decenii, nu s-a intervenit asupra acestui lăcaş de cult.

 



"Este un monument în suferinţă pentru că e vorba şi de ziduri, dar şi de pictură, care e deosebită. O pictură în frescă care este înnegrită de timp, de vremuri şi de faptul că acolo, ca în toate bisericile de altfel, s-au ţinut lumânări. Va trebui spălată şi chiar restaurată pe alocuri. Probleme sunt şi la ziduri pentru că au apărut fisuri", spune directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea, Florin Epure.

Epure a ţinut să menţioneze că, printr-un proiect al autorităţilor locale din Bălceşti, s-au obţinut anul trecut fonduri de la Ministerul Culturii pentru demararea procedurilor necesare începerii lucrărilor de renovare a bisericii şi a trecut deja de faza DALI.

"Urmează ca după faza aceasta DALI să se vină şi cu faza de DTAC la avizare şi atunci sigur că poate să intre în finanţare şi în lucrările de reabilitare. Vreau să vă spun că acestea sunt fonduri de la Institutul Naţional al Patrimoniului, de la Ministerul Culturii, pe fondurile de timbru al monumentelor istorice, pentru o biserică, spun eu, cu o arhitectură deosebită, care a stat mult timp într-o stare de colaps. Poate că e mai bine că nu s-a intervenit deloc asupra ei, că ştim în urmă cu mai mulţi ani ce intervenţii s-au făcut la diverse monumente istorice, care nu mai pot fi reparate", a mai spus directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea.

 



Adevărate bijuterii arhitecturale sunt şi celelalte construcţii care formau curtea boierească, între care şi cula de la Popeşti, una dintre cele mai înalte din zona Olteniei. Construcţia a fost însă dărâmată în urmă cu 40 de ani, astfel că acum ea mai poate fi regăsită doar în manualele interbelice, în timp ce de măreţia boierilor de odinioară mai amintesc doar ruinele a două case mai mici şi un tunel care leagă curtea de biserică, ajuns şi el într-o stare deplorabilă.

 



"Cula era în spatele acelor case. Nu se mai vede deloc acum. Era înaltă cât un bloc de patru etaje, iar între casă şi culă era un pod de lemn. Cula nu avea intrare de la parter, aşa că se ridica podul respectiv şi pur şi simplu acolo se refugiau oamenii locului în caz de asediu. A rezistat, iată, şi cotropirilor turceşti şi apoi şi austriecilor, dar, din păcate, a fost distrusă de curând, am putea spune. Există, de asemenea, şi un tunel care făcea legătura între culă şi biserică, tunel care s-a surpat de-a lungul timpului, dar pe alocuri mai poate fi observat", a mai spus preotul Marian Bădulescu, care a precizat că zona este o atracţie pentru căutătorii de comori.

Autorităţile din Bălceşti au încercat să prindă în acest proiect de consolidare şi construcţiile rămase din vechea curte boierească, însă nu au reuşit din cauza unor probleme legate de actele de proprietate, acest domeniu nefiind retrocedat foştilor proprietari nici în prezent. AGERPRES / (AS - autor: Ramona Dincă, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto. (c) Ramona DINCĂ / AGERPRES

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 10-02-2025 10:57

Bihor: Violonistul Fedor Rudin, cu o vioară Stradivarius, în concertul Filarmonicii de stat din Oradea

Violonistul Fedor Rudin, unul dintre cei mai remarcabili violoniști ai momentului, este invitatul special al Filarmonicii de stat Oradea, pentru concertul săptămânal de joi, unde va cânta cu o vioară Stradivarius, fabricată la Cremona în anul 1712, a informat luni, într-un comunicat, instituția gazdă. 'Cu o activita

Cultura - Media 09-02-2025 11:12

Ilustrul dirijor Yan Pascal Tortelier va conduce 'Recviemul' de Verdi, pe 13 și 14 februarie, la Ateneul Român

'Recviemul' de Verdi se regăsește în programul Ateneului Român, pe 13 și 14 februarie, când Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii 'George Enescu' îl vor avea ca dirijor invitat pe Yan Pascal Tortelier și cvartetul de soliști format din soprana Hye-Youn Lee, mezzosoprana Judit Kutasi, tenorul Ioan Hotea și basul Nicolas Test

Cultura - Media 09-02-2025 10:36

Muzeul Copiilor a lansat expoziția interactivă 'Mașina Timpului'

Muzeul Copiilor a lansat expoziția interactivă 'Mașina Timpului', dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani, dar și familiilor acestora, unde vizitatorii vor putea 'călători' prin diferite epoci, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. El a scris, duminică, pe Facebook, că prin intermediul

Cultura - Media 09-02-2025 09:00

REPORTAJ/Timiș: Dimitrie Țichindeal, cărturarul cu mormânt necunoscut, dar cu o moștenire culturală care a trecut testul timpului

Puține lucruri amintesc astăzi călătorului grăbit care trece prin Becicherecu Mic, o mică localitate aflată aproape de granița cu Serbia, că aici s-a născut și a trăit o parte a vieții sale Dimitrie Țichindeal, cărturar iluminist de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 250 de ani. Evocat de Mihai Eminescu în celebra sa poezi

Cultura - Media 08-02-2025 09:00

REPORTAJ/Neamț: Artefacte vechi de 5.000 ani, expuse în 'inima' municipiului Piatra-Neamț, într-un fost sediu de bancă

În 'inima' municipiului Piatra-Neamț, într-o clădire de patrimoniu veche de aproape un secol care de-a lungul timpului a fost sediul a două bănci, o istorie veche de aproape 5.000 ani este gata să își dezvăluie povestea fascinantă.

Cultura - Media 07-02-2025 19:41

'Cenușăreasa' - în coregrafia lui Renato Zanella - premieră, sâmbătă, la Opera Națională București; spectacolul - sold out

Premiera de balet 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev va fi prezentată, sâmbătă, pe scena Operei Naționale București (ONB), managerul instituției, dirijorul Daniel Jinga, precizând că biletele pentru spectacol sunt epuizate. 'O să vă spun ce înseamnă 'Cenușăreasa' pentru Opera Națională București în a

Cultura - Media 07-02-2025 15:50

Ministrul Culturii anunță noi reglementări pentru realizarea de expoziții românești în străinătate

Ministerul Culturii va propune înăsprirea cadrului legislativ care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, o propunere de hotărâre de guvern urmând să fie publicată, vineri, pe site-ul ministerului, a anunțat ministrul Natalia Intotero. 'Lucrăm la înăsprirea cadrului leg

Cultura - Media 07-02-2025 15:50

Alba: Un sfert dintre vizitatorii Sălii Unirii, interesați să viziteze, contra cost, expoziția permanentă

Doar un sfert dintre persoanele care au vizitat anul trecut Sala Unirii din Alba Iulia, simbol al unității naționale a poporului român, au plătit bilet să vadă expoziția permanentă dedicată actului de la 1 Decembrie 1918, unde sunt expuse printre altele, biroul lui Aurel Lazăr, la care a fost scrisă 'Declarația de independență' din 12 octombrie 1918, și

Cultura - Media 07-02-2025 12:28

Iași: Premieră la Teatrul Național, la 173 de ani de la nașterea lui Caragiale

Teatrul Național 'Vasile Alecsandri' Iași marchează aniversarea lui Ion Luca Caragiale cu premiera spectacolului 'D'ale Carnavalului', eveniment care va avea loc pe 8 și 9 februarie, pe scena Sălii Mari. Spectacolul, a cărui regie îi aparține lui Claudiu Goga, este lansat la doar câteva zile de la împlinir

Cultura - Media 07-02-2025 10:09

Volumul 'Poesii' de Eminescu - primul și singurul tipărit în timpul vieții poetului, adjudecat la 6.000 de euro

Volumul 'Poesii' de Mihai Eminescu - primul și singurul tipărit în timpul vieții poetului - a fost adjudecat, joi seara, la prețul de 6.000 de euro în licitația de carte rară și autografe organizată de Casa Artmark la Palatul Cesianu-Racoviță și online. Sesiunea a inclus o secțiune dedicată lui Mihai Eminescu.

Cultura - Media 07-02-2025 09:00

Muntele Athos - Grădina Maicii Domnului, locul unde găsești multă liniște și rugăciune

Credință, istorie, cunoaștere, smerenie, rugăciune, natură, frumusețe, liniște - asta înseamnă Muntele Athos pentru cei care ajung acolo, dar și pentru cei care aspiră să vadă, măcar o dată în viață, Grădina Maicii Domnului, cum este supranumit acest loc încărcat de istorie și de spiritualitate.

Cultura - Media 07-02-2025 09:00

REPORTAJ Un tezaur monetar din Sălaj, regăsit după 40 de ani într-o consignație din București

Un tezaur monetar descoperit într-o fântână din Sălaj în 1978, tezaur format din 30 de creițari din argint, monedă de largă circulație pe actualul teritoriu al României în secolele XVIII-XIX, cunoscută în epocă drept 'sfaț', a fost găsit întâmplător de un muzeograf din Zalău într-o consignație din București,

Culte 06-02-2025 19:51

Sinodul BOR: ''Dojană sinodală scrisă'' pentru cei care nu au respectat hotărârile față de viața politică

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit joi în ședință de lucru, a aprobat ''dojană sinodală scrisă'' pentru cei care nu au respectat disciplina canonică și statutară, precum și hotărârile referitoare la poziția BOR față de viața politică și campaniile electorale, reafirmând obligația tuturor ierarhilor, cleric

Cultura - Media 06-02-2025 18:29

Alba: Un nou sediu pentru Muzeul de Istorie Aiud, închis pentru vizitare din 2012

Muzeul de Istorie Aiud, deschis în 1951 în incinta Castelului Bethlen și închis pentru public din 2012, se va muta într-un imobil în care a funcționat o grădiniță, potrivit unei decizii luate de Consiliul Local Aiud. '''Casă' nouă pentru Muzeul de Istorie Aiud. În ultima ședință a Consiliului

Cultura - Media 06-02-2025 17:23

Mureș: Încep lucrările de renovare și extindere la Ansamblul Memorial Petőfi Sándor din Albești (GALERIE FOTO)

Muzeul Județean Mureș a anunțat, joi, că a fost dat acordul oficial pentru începerea lucrărilor de renovare și extindere la Ansamblul Memorial Petőfi Sándor din Albești, o investiție în valoare de 6,4 milioane de lei, finanțată prin Consiliul Județean Mureș și prin Fondul Cultural Național Maghiar - Proiectul ''Petőfi200''.