logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Argeș: Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă publicului după ample lucrări de conservare și restaurare (GALERIE FOTO)

Image

Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari a fost redeschisă pentru vizitare, luni, după ample lucrări de conservare și restaurare.

Foto: (c) Consiliul Județean (CJ) Argeș


Cetatea, aflată pe teritoriul administrativ al comunei Arefu, este ridicată pe un vârf de munte, la intrarea în Cheile Argeșului, lângă DN 7C - Transfăgărășan, accesul turiștilor făcându-se pe 1.480 de trepte amenajate pe versant, prin pădure. Fortificația a fost inițial construită în secolul al XIV-lea, fiind consolidată și extinsă în timpul domniei lui Vlad Țepeș.

''De astăzi, cel mai cunoscut obiectiv turistic al județului, cel care atrage peste 100.000 de turiști anual, atât din țară cât și din străinătate, a fost redeschis. Încă din primele minute de la deschidere, zeci de turiști au urcat, alături de oficialități, cele 1.480 de trepte care duc la cetate (...). Cel mai tânăr turist a fost Eveline, o fetiță de numai 5 ani și jumătate, venită din București împreună cu părinții ei'', se arată într-un comunicat al Consiliului Județean (CJ) Argeș.

Foto: (c) Consiliul Județean (CJ) Argeș


Traseul de trepte a fost urcat și de un grup de turiști din Elveția, primii vizitatori de peste hotare după redeschiderea cetății.

Foto: (c) Consiliul Județean (CJ) Argeș


Evenimentul de redeschidere a debutat cu un moment artistic inedit, un monolog susținut de actorul Puiu Mărgescu de la Teatrul ''Alexandru Davila'' care l-a interpretat pe Vlad Țepeș, alături de frumoase domnițe îmbrăcate în ținută de epocă.

Lucrările de conservare și restaurare au durat trei ani, timp în care monumentul nu a putut fi vizitat.

Proiectul privind ''Conservarea și Consolidarea Cetății Poenari Argeș'' a primit finanțare nerambursabilă în cadrul Axei Prioritare 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Valoarea totală a contractului de finanțare a fost de peste 25 de milioane de lei, din care 9.647.565 de lei reprezintă valoarea totală nerambursabilă publică și 16.021.201,29 lei este contribuția beneficiarului.

''Lucrările realizate au vizat reabilitarea structurală și arhitecturală a Cetății Poenari, lucrări de conservare, lucrări de stopare a umidității și protecția zidurilor, lucrări de refacere a pavimentelor și pardoselilor, reabilitarea traseelor de vizitare, reabilitarea căii de acces pietonală, înlocuirea cablului de alimentare cu energie electrica a cetății, montarea unui traseu de fibră optică și a ridicătoarelor de semnal Wi-Fi pe traseu, înființarea instalației de iluminat și a unui sistem de supraveghere pe traseul de acces-evacuare, montarea Acces Point exterior Wi-Fi 6, montarea pe traseu a generatoarelor acustice de zgomot, amplasare de bănci și coșuri de gunoi'', au transmis reprezentanții CJ Argeș.

Foto: (c) Consiliul Județean (CJ) Argeș


Conform aceleiași surse, proiectul va contribui la dezvoltarea comunității și va duce la creșterea atractivității turistice și investiționale a zonei, la consolidarea identității culturale, la revitalizarea economică și social-culturală.

''Cetatea Poenari este ridicată în perioada de constituire a statelor feudale Țara Românească și Moldova (sec. XIII - XV) din necesitatea de a apăra independența obținută, dar și datorită pericolului turcesc. Cetatea Poenari, proprietate a Județului Argeș, aflată în administrarea Muzeului Județean Argeș, este încadrată ca Monument istoric de categoria A (de importanță națională și internațională)'', se mai menționează în comunicat.

Cetatea Poienari poate fi vizitată zilnic între 10:00 și 18:00, ultimul grup putând să urce la ora 17:00. Prețul biletului de intrare este 30 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru elevi, studenți, pensionari. Biletele pot fi achiziționate atât fizic, de la cetate, cât și online, prin cardul turistic - ARGES TOURIST PASS. AGERPRES / (AS - redactor: George Onea, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 1875

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 15-04-2025 19:53

Concert tribut Gabriel Cotabiță, pe 28 aprilie, la TNB

Un concert tribut pentru Gabriel Cotabiță, unul dintre cei mai populari artiști ai României din ultimii 40 de ani, va avea loc pe 28 aprilie, de la ora 19:30, la Sala 'Ion Caramitru' a Teatrului Național 'I.L. Caragiale' din Capitală. 'Concertul va fi numai cu melodiile cântate de Gabi, melodii ajunse în s

Cultura - Media 15-04-2025 19:40

CNA a luat noi decizii privind mesajele cu conținut ilegal de pe rețelele de socializare

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis o serie de decizii față de materialele audiovizuale cu conținut ilegal identificate pe rețelele de socializare. Potrivit unui comunicat al CNA transmis, marți, AGERPRES, întrunit în ședință, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a autose

Culte 15-04-2025 19:33

Arhiepiscopul Aurel Percă, în Pastorala de Paști: Ca popor pascal, să ne rugăm pentru darul păcii, al Domnului înviat

Arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de București, Aurel Percă, salută, în Scrisoarea pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului, sărbătorirea Paștelui de către toți creștinii, aparținând diferitelor confesiuni, și îndeamnă la rugăciunea pentru pace în țară, în lume și în inimile credincioșilor.

Cultura - Media 15-04-2025 18:53

Tulcea: Expoziția multimedia 'Corp comun. Vol. 2', la Muzeul de artă

Muzeul de artă din orașul Tulcea găzduiește, începând de marți, expoziția 'Corp comun. Vol. 2', semnată de artiștii Magdalena și Bogdan Pelmuș, o continuare a evenimentului derulat în primăvara anului trecut în București, care cuprinde atât desene, cât și lucrări textile, video, realizate în lemn, plastic și metal.

Cultura - Media 15-04-2025 17:31

CNA: Niciun partid nu folosește timpii de antenă în favoarea altui candidat decât cel înregistrat inițial

Niciun partid nu poate folosi timpii de antenă în favoarea unui alt candidat decât cel înregistrat inițial, afirmă CNA, care citează decizia BEC potrivit căreia 'atât timp cât partidul USR are un candidat care participă în competiția electorală, în primul tur de scrutin, această formațiune politică nu poate face campanie

Cultura - Media 15-04-2025 14:56

Hunedoara: Fresce importante din Castelul Corvinilor, restaurate în Sala Dietei

Mai multe fresce importante din Castelul Corvinilor sunt restaurate, în această perioadă, de specialiști atestați, în cadrul unui proiect de conservare și punere în valoare a acestui monument istoric, finanțat din fonduri europene, în plan fiind cuprinsă și restaurarea frescei exterioare a Turnului Buzdugan. 'De c&a

Cultura - Media 15-04-2025 11:47

A paisprezecea brățară dacică recuperată va fi prezentată la Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță că va organiza o conferință de presă, miercuri, cu ocazia recuperării celei de-a paisprezecea brățări dacice de aur descoperite ilegal în cadrul activităților de braconaj întreprinse în zona siturilor din patrimoniul UNESCO din zona Munților Orăștiei. 'Muzeul Național de Istorie a

Cultura - Media 15-04-2025 09:49

Spectacolul 'Cerere în căsătorie' al Teatrului 'Stela Popescu' - premieră pe 25 și 26 aprilie, la 'Excelsior'

Spectacolul 'Cerere în căsătorie', producție a Teatrului 'Stela Popescu', în regia lui Alexandru Grecu, va fi prezentat în premieră, pe 25 și 26 aprilie, la Sala 'Ion Lucian' a Teatrului Excelsior din Capitală. Potrivit unui comunicat al Teatrului 'Stela Popescu' transmis, marți, AGERPRES, spectacolul îmb

Cultura - Media 14-04-2025 20:26

Vâlcea: Studiu despre mormântul celtic din Zătreni, publicat în revista Institutului de Arheologie din Serbia

Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Vâlcea din ultimii ani - mormântul celtic de la Zătreni - primește recunoaștere internațională, un amplu studiu despre cercetarea care s-a desfășurat în zonă și care relansează în dezbatere relațiile complexe dintre celți și comunitățile indigene getice pe teritoriul Olteniei fiind pub

Cultura - Media 14-04-2025 15:32

Sălaj: Ansamblu de sculpturi monumentale, în curtea Casei Memoriale ''Iuliu Maniu'' din Bădăcin

O instalație impresionantă de artă contemporană, alcătuită din șase sculpturi monumentale, cu o înălțime de 3,5 metri, realizate de reputatul artist Cătălin Bădărău, a fost amplasată, recent, în curtea Casei Memoriale ''Iuliu Maniu'' din Bădăcin.

Culte 14-04-2025 15:10

Galați: Daruri de Paște pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos

Arhiepiscopia Dunării de Jos oferă cu ocazia Sărbătorilor Pascale daruri constând în alimente, articole vestimentare și încălțăminte pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii din familii nevoiașe, în cadrul Programului social-filantropic intitulat ''Ne înnoim de Sfintele Paști''. ''An

Culte 14-04-2025 13:32

Pastorala de Paști/Andrei Andreicuț: Dorința noastră cea mare este să-L vedem pe Hristos cel Înviat

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, vorbește, în Pastorala sa de Paști, despre importanța curățirii simțurilor noastre. 'Cuvântul Pastoral l-am intitulat 'Să ne curățim simțirile'. Și-am plecat de la ceea ce spune Domnul Iisus Hristos în Predica de pe Munte: 'Fericiți cei curați cu inima, că ac

Cultura - Media 14-04-2025 13:14

Arad: Un băiat de 11 ani colecționează șerpi, tarantule și scorpioni și participă la expoziții

Un băiat de 11 ani din Arad, Armin Alexandrescu, colecționează șerpi din specii precum anaconda, pitoni sau boa, dar și tarantule și scorpioni, pe care le poartă în expoziții în țară.   Armin Alexandrescu a înc

Cultura - Media 14-04-2025 13:09

Jennifer Lopez concertează pe 27 iulie, în Piața Constituției

Cântăreața americană Jennifer Lopez va concerta la București, la cea de-a treia ediție Summer in the City, show inclus în cadrul noului său turneu mondial 'Up All Night Live', informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Jennifer Lopez și-a dorit în mod special să concerteze în Piața Constituției, în fața emblematice