VIDEO Patriarhul Daniel: Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat

Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat, o binecuvântare pentru cetate și o bucurie pentru pelerini, le-a spus sâmbătă seară patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, miilor de credincioși prezenți pe Dealul Mitropoliei.
'Pelerinajul de Florii este rugăciune în procesiune și adunare în mișcare a parohiilor și mănăstirilor, a clerului și credincioșilor mireni. El este o mărturisire a credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat, dar și o prietenie cu el, biruitorul morții. Pelerinajul este o binecuvântare pentru cetate și o bucurie pentru pelerini. Mulțumim tuturor clericilor și credincioșilor participanți la pelerinaj și rugăm Mântuitorul Iisus Hristos să dăruiască pace și bucurie, sănătate și mântuire și sărbători binecuvântate spre Slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire', a spus Patriarhul Daniel, în cuvântul de învățătură adresat participanților la Pelerinajul de Florii.
Înaltul ierarh ortodox a amintit de încheierea Postului de 40 de zile și intrarea în Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului Nostru Iisus Hristos.
'Postul de 40 de zile din perioada Triodului s-a încheiat cu Vecernia de vineri din săptămâna a șasea, adică de ieri. Astfel, s-a trecut spre Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor sau a Intrării Domnului în Ierusalim. Aceste două zile sunt o punte între postul ascetic de 40 de zile și Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului Nostru Iisus Hristos, care are un conținut mistagogic, de participare tainică sau mistică la suferințele lui Hristos, la Paștele Crucii, ca pregătire pentru a primi bucuria Paștelui Învierii Domnului', a arătat Patriarhul.
Preafericitul Părinte a afirmat că învierea lui Lazăr a grăbit moartea lui Iisus prin răstignire înainte de Paștele iudaic.
'Încă din copilărie, Domnul Iisus mergea în fiecare an în pelerinaj la Ierusalim cu prilejul sărbătorii Paștelui Iudaic. Ultima dată însă, El a mers la Ierusalim după ce a înviat din morți pe prietenul său Lazăr din Betania, care murise cu patru zile înainte. Minunea învierii lui Lazăr a patra zi a produs mare admirație și bucurie în poporul simplu și în rândul copiilor și tinerilor, care l-au întâmpinat pe Iisus cu ramuri de finic și de măslin, cântându-i 'Osana, binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului'. Atunci, mulți iudei au crezut în Iisus. Din acest motiv, cărturarii și fariseii, plini de invidie și ură împotriva lui Iisus, au hotărât să-l ucidă. Astfel, învierea lui Lazăr a grăbit moartea lui Iisus prin răstignire înainte de Paștele iudaic. Însă Iisus a biruit moartea proprie prin Înviere și a devenit temelia învierii tuturor oamenilor la sfârșitul veacurilor', a explicat ierarhul.
El a amintit că interpretarea potrivit căreia învierea lui Lazăr este icoană sau preînchipuire a învierii de obște sau universale se regăsește explicată de doi părinți, unul din Răsărit și altul din Apus.
'Se află mai întâi explicată în scrierea Sfântului Chiril Alexandriei, care a trecut la domnul în anul 444, scriere numită 'Comentarii la Evanghelia după Ioan', dar și într-o predică a teologului apusean Petru Hrisologul, trecut la domnul în anul 450. Deci, acești doi părinți, unul din Răsărit și altul din Apus, în aceeași perioadă, au interpretat într-un sens comun, asemănător, învierea lui Lazăr ca fiind o prefigurare a învierii de obște', a mai spus Patriarhul Daniel.
Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat, sâmbătă, Pelerinajul de Florii, la care au participat mii de pelerini - ierarhi, preoți, monahi, monahii și credincioși mireni din Capitală și din județul Ilfov -, în fruntea cărora s-a aflat episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul.
Pelerinajul a început la Mănăstirea Radu Vodă și a avut loc pe următorul traseu: bulevardul Mărășești, bulevardul Dimitrie Cantemir, Piața Unirii (latura de Est și Nord), Biserica Sfântul Anton - Curtea Veche (prima oprire) - Piața Unirii (latura de Vest), Crucea brâncovenească (a doua oprire), Colina Bucuriei - Catedrala Patriarhală.
Anterior începerii pelerinajului, la Mănăstirea Radu Vodă, PS Timotei a sfințit ramurile de salcie și finic, care au fost apoi oferite credincioșilor, iar la Catedrala Patriarhală, pelerinii au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, care a sfințit icoana praznicului 'Intrării Domnului în Ierusalim' și a rostit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor.
Credincioșii ortodocși, romano-catolici și greco-catolici sărbătoresc, duminică, Intrarea Domnului în Ierusalim - Floriile.
Potrivit tradiției Bisericii, Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viața Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. De data aceasta, își pregătește singur intrarea, conform profețiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după lege că este Mesia, Mântuitorul lumii. Poporul îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic și de măslin, strigând: 'Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului'. Prin aceste cuvinte, oamenii simțeau că însuși Dumnezeu a venit în lume pentru a aduce mântuirea ei. Intrând ca Împărat în Ierusalim, Iisus anticipează biruința Sa apropiată asupra morții, ca și biruința întregii omeniri pe care o purta în Sine.
De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinți crenguțe de salcie pe care le pun la geamuri, la uși sau la porți. În unele părți ale țării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credința spune că acest ritual îi apără de boli și îi face mai robuști. De asemenea, apără casa de rele și o protejează de evenimente neplăcute.
Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulțimile în Ierusalim pe Iisus.
Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paștilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creștinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, care în acest an este celebrat împreună de credincioșii ortodocși, romano-catolici și greco-catolici pe data de 20 aprilie. AGERPRES/(A, AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Irina Poenaru, editor online: Andreea Preda)
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Patriarhie: Manifestările de instrumentalizare politică a memoriei Sfântului preot mărturisitor Ilie Lăcătușu - total inacceptabile
Patriarhia Română a transmis miercuri că se delimitează ferm de orice ideologie extremistă, totalitară și a precizat că manifestările de instrumentalizare politică a memoriei Sfântului preot mărturisitor Ilie Lăcătușu sunt total inacceptabile și se petrec fără avizul sau consimțământul Patriarhiei. 'Având în vedere manifestări
Patriarhul Daniel a sfințit raclele în care vor fi așezare moaștele Sfinților Paisie și Cleopa de la Sihăstria
Patriarhul Daniel a sfințit miercuri raclele în care vor fi așezate cinstitele moaște ale Sfinților Paisie și Cleopa de la Sihăstria. Slujba de binecuvântare a avut loc la Reședința Patriarhală, în prezența arhimandritului Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria din județul Neamț, informează agenția de știri Basilica a Pa
Patriarhul Daniel a împlinit 74 de ani; Te Deum și moment aniversar la Palatul Patriarhiei
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a împlinit marți 74 de ani, cu acest prilej fiind organizat un eveniment în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, în cadrul căruia a primit felicitări din partea reprezentanților statului și ai unor instituții publice. Anterior, la Catedrala Patriarhală, a fost săv
Patriarhul Daniel: E bine ca de ziua de naștere să arătăm recunoștință; fiind floare rară, trebuie cultivată mai des
De ziua de naștere avem ocazia să mulțumim lui Dumnezeu pentru darul vieții și este un bun prilej să ne aducem aminte de cei care ne-au născut și ne-au format, a afirmat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, după slujba de Te Deum oficială la Catedrala Patriarhală. 'Mulțumim pentru darurile pe care Dumnezeu le dăruiește părinților credincioși
Patriarhul Daniel își aniversează marți ziua de naștere
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, își aniversează marți ziua de naștere, cu acest prilej, la Catedrala Patriarhală, în timpul Sfintei Liturghii, urmând să fie rostită o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu. Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, după încheierea Sfintei Liturghii, de la ora 11:00, la Catedrala Pat
REPORTAJ Sălaj: Copii ai românilor din SUA refac acoperișul bisericii de lemn din Păușa
Doisprezece adolescenți, copii ai unor români stabiliți în Statele Unite ale Americii, își petrec o parte din vacanța de vară într-o tabără de voluntariat organizată în Sălaj, pentru refacerea învelitorii de șindrilă a bisericii de lemn din Păușa, edificiu de cult din 1730, aflat pe lista monumentelor istorice.
Evenimente liturgice dedicate sărbătorii Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București
Patriarhia Română organizează, de vineri până duminică, o serie de evenimente liturgice dedicate sărbătoririi Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, în urmă cu 251 de ani, în data de 13 iulie 1774. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, evenimentele li
Vaslui: Episcopia Hușilor a premiat trei eleve care au obținut media 10 la Bacalaureat
Episcopia Hușilor a premiat trei eleve care au obținut media 10 la sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat. Anastasia-Narcisa Mocanu, elevă a Liceului 'Emil Racoviță' Vaslui, și Andra-Ștefania Parfene și Ștefania-Evelina Motaș de la Liceul 'Mihail Kogălniceanu' Vaslui, au primit premii în bani și cărți cu ocazia slujbei de cinstire
Patriarhia: Evenimente liturgice dedicate sărbătorii Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București
Patriarhia Română organizează, în perioada 11-13 iulie, o serie de evenimentelor liturgice dedicate sărbătoririi Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, în urmă cu 251 de ani, în data de 13 iulie 1774. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, evenimentele
Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
Canonizarea a 16 femei cu viață sfântă, alegerea Părintelui Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superiorul Așezămintelor românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan, în slujirea de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și caterisirea prin readucerea la statutul de monah a fos
Sfântul Sinod a aprobat canonizarea a 16 femei cu viață sfântă
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, marți, în ședința de lucru, canonizarea a 16 femei cu viață sfântă (mucenițe, monahii, soții de domnitori, mame de sfinți și mărturisitoare). Ședința Sfântului Sinod s-a desfășurat în Aula Magna 'Teoctist Patriarhul' din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafe
Mitropolia Munteniei și Dobrogei - 16 viitoare canonizări de femei sfinte; soția Sf. Constantin Brâncoveanu - printre propuneri
Canonizările ocazionate de Anul comemorativ al sfintelor femei din calendar (2026) vor fi în număr de 16, conform perspectivelor expuse de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în ședința de lucru a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, printre acestea regăsindu-se și Maria Brâncoveanu, soția Sf. Constantin Brâncoveanu.
Timiș: Peste 100 de pachete cu cărți pentru lectura de vacanță, oferite copiilor de Biserica Dacia
Peste 100 de pachete cu dulciuri și cărți pentru lectura de vacanță le-au fost oferite, de Sânziene, de către Parohia Dacia Cetate din Timișoara, ca premii, tot atâtor copii din grupuri catehetice participante din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Timișoara I, la cea de-a VII-a ediție a Concursului Național Catehetic 'Mărturisirea jertfelnică
Patriarhul Daniel, mesaj după atacul terorist din Damasc: Contrazice darul sacru al vieții
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, luni, un mesaj de condoleanțe și compasiune Patriarhului Antiohiei și Întregului Orient, Ioan al X-lea, în urma atacului terorist petrecut în interiorul bisericii 'Sf. Proroc Ilie' din Damasc, Siria, în care afirmă acest act contrazice darul sacru al vieții. 'Am
Procesiune cu Preasfântul Sacrament - duminică, în centrul Bucureștiului
Arhiepiscopia Romano-Catolică de București organizează, duminică, procesiunea solemnă cu Preasfântul Sacrament pe străzile din centrul Capitalei, cu ocazia Solemnității 'Trupul și Sângele Domnului', sărbătoare care în calendarul romano-catolic celebrează în mod deosebit Taina Sfintei Euharistii (Împărtășanii). Procesiunea