logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bistriţa-Năsăud: Castelul Teleki din Posmuş a fost redeschis publicului, după un amplu proces de reabilitare şi restaurare

Image

Castelul Teleki din localitatea Posmuş, judeţul Bistriţa-Năsăud, care se află pe lista monumentelor istorice, a fost redeschis publicului, după un amplu proces de reabilitare şi restaurare derulat în baza unui proiect cu finanţare europeană în valoare de peste 5 milioane de euro.

La ceremonia de redeschidere a Castelului Teleki, care s-a desfăşurat vineri după-amiază, au participat, printre alţii, vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

 

Foto: (c) CJ Bistrita



În discursul său, vicepremierul Kelemen Hunor a vorbit despre importanţa "patrimoniului construit" în definirea identităţii unei naţiuni.

"Patrimoniul construit este important fiindcă că ne defineşte pe noi toţi, face parte din identitatea noastră, identitate complexă aici în Transilvania, nu trebuie să subliniez eu, ştim fiecare dintre noi (...). Indiferent în ce perioadă a fost construit acest castel, indiferent cui a aparţinut la început, familiei Teleki, şi indiferent ce multe transformări s-au întâmplat în secolele de la construirea acestui castel, în acest moment este reconstruit, este renovat şi are o nouă destinaţie, o destinaţie nobilă, devine centru cultural, devine un centru de creaţie, devine un loc pentru oameni iubitori de cultură şi este lucrul cel mai important. (...) Nu se poate şterge istoria, nu se poate şterge memoria. Un om şi comunitatea omenească nu există fără memorie, nu există fără trecut, nu există fără cultură şi din nou trebuie să vă felicit fiindcă aţi salvat o parte din istoria noastră"", a afirmat Kelemen Hunor.
.

Foto: (c) Roxana Grigore/AGERPRES



La rândul său, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a subliniat importanţa investiţiilor în domeniul cultural şi şi-a manifestat susţinerea faţă de orice proiect de investiţii în cultură.

 

Foto: (c) CJ Bistrita



"Există trei piloni pe care se sprijină cultura şi inclusiv patrimoniul cultural. Este Ministerul Culturii, care are programe, care face politice publice. Există sectorul privat, care trebuie să fie încurajat să se implice în cultură şi în zona patrimoniului, avem exemple - Palatul Ştirbei la Bucureşti, Palatul Bragadiru şi aşa mai departe, în administrare privată, în proprietate privată, foarte frumos conservate şi restaurate, dar şi autorităţile locale (...) şi, iată că, aşa cum se spune că omul sfinţeşte, locul la Bistriţa, şi nu numai, autorităţile locale înţeleg că fără cultură lucrurile celelalte s-ar putea să nu aibă trăinicie. Nu pot decât să promit că voi fi alături de oricine care îşi doreşte să investească în cultură, iar Ministerul Culturii va încerca să fie şi mai eficient, şi mai pro-activ şi poate mai finanţat pentru ceea ce este nevoie", a declarat Romaşcanu.

Totodată, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a felicitat conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa Năsăud pentru implementarea proiectului de restaurare a Castelului Teleki, despre care a spus că este "o bogăţie şi o bijuterie patrimonială".

 

Foto: (c) CJ Bistrita



"Vreau să îl felicit pe domnul preşedinte al Consiliului Judeţean pentru că a putut să ducă la bun sfârşit o astfel de lucrare, o bogăţie şi o bijuterie patrimonială pe care a adăugat-o patrimoniului judeţean, pentru că oriunde pui degetul pe proiecte europene, fie că discutăm de proiecte de infrastructură rutieră, fie că discutăm de proiecte de patrimoniu, fie că discutăm de unităţi şcolare sau unităţi spitaliceşti, toate aceste proiecte de investiţii s-au făcut şi se fac cu fonduri europene", a spus Boloş.

Preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a subliniat că a fost vorba despre un proiect amplu de restaurare şi a apreciat calitatea lucrărilor executate.

"E un moment de sărbătoare şi (...) le mulţumesc tuturor colegilor mei care au fost implicaţi în derularea acestui proiect. (...) Vorbim de o investiţie de (...) aproximativ 5,2 milioane de euro, cu finanţare mixtă (...) din fonduri europene, de la Guvernul României şi Consiliul Judeţean. Sursa de finanţare - Programul Operaţional Regional 2014-2020", a precizat Moldovan.

Castelul Teleki din localitatea Posmuş, care în ultimii patru ani a trecut prin ample lucrări de reabilitare printr-un proiect cu fonduri europene câştigat de CJ Bistriţa-Năsăud, îşi deschise porţile pentru vizitatori începând de vineri, printr-un festival ce va combina arta contemporană cu teatrul, filmul, muzica şi arta culinară.

Cu prilejul redeschiderii Castelului Teleki, la Posmuş se organizează, timp ce trei zile, festivalul ArtCast Teleki, care îşi propune să faciliteze implicarea societăţii civile în salvarea, protejarea şi revitalizarea vieţii culturale din jurul acestui obiectiv turistic.


Deschiderea oficială a festivalului a fost marcată prin vernisarea a şase expoziţii, una dintre acestea cu fotografii din arhiva AGERPRES reprezentând reşedinţele Familiei regale a României. La eveniment a participat şi directorul Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae.

 

Foto: (c) Roxana Grigore/AGERPRES



Programul va fi completat cu un festival de film, degustări de vinuri din zona viticolă Lechinţa, târg de produse tradiţionale, plimbări cu şareta trasă de cai şi momente muzicale susţinute de trupa Hara şi de Cimpoierii Transilvaniei.

În cea de-a doua zi, turiştii vor fi invitaţi la picnic şi vor putea admira în curtea castelului maşini de epocă, iar Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Turism în Bistriţa-Năsăud" va lansa ruta culturală turistică "Porţile Transilvaniei".

Cea de-a treia zi de festival va fi dedicată promovării produselor locale şi se va încheia cu un concert susţinut de Opera Maghiară din Cluj-Napoca.

Castelul Teleki din localitatea Posmuş se află pe raza comunei Şieu, la aproximativ 40 de minute de mers cu maşina de municipiul Bistriţa.

 

Foto: (c) Roxana Grigore/AGERPRES



Contractul de finanţare pentru reabilitarea şi restaurarea acestui monument istoric construit în stil baroc, ce datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea, a fost semnat în noiembrie 2017, finanţarea venind prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1. "Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural".

Valoarea totală a proiectului cu finanţare europeană a fost de aproximativ 22 milioane de lei, din care 98% fonduri nerambursabile. AGERPRES/(A - autor: Cristian Lupaşcu, editor: George Onea, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 98

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-05-2025 05:20

Încep evenimentele liturgice dedicate hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Constantin și Elena'

Celebrarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Împărați Constantin și Elena' va debuta, marți, cu Slujba Privegherii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, urmând să oficieze miercuri Sfânta Liturghie. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Rom&a

Cultura - Media 19-05-2025 16:02

MNAR lansează concursul pentru acordarea Bursei Bonte

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Fundația Bonte, organizează, în perioada 20 mai - 22 iulie, concursul pentru acordarea Bursei Bonte pentru cercetarea patrimoniului artistic al MNAR. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, bursa, aflată la cea de-a treia ediție, se adresează cercetătorilor cu studii doctorale &ic

Cultura - Media 19-05-2025 13:10

Regizorul Alexander Hausvater despre 'Cântarea Cântărilor': E un spectacol total modern

Spectacolul 'Cântarea Cântărilor' este absolut universal, total modern, jumătate în limba idiș, jumătate este în imagini - muzică și dans, a declarat regizorul Alexander Hausvater. 'Spectacolul în sine cred că e ceva total diferit de ce am făcut până acum, total diferit de ceea ce teatrul acesta

Cultura - Media 19-05-2025 12:28

Gorj: Cea de-a 58-a ediție a Festivalului Folcloric Păstoresc 'Urcatul oilor la munte', în weekend la Novaci

Cea de-a 58-a ediție a Festivalului Folcloric Păstoresc 'Urcatul oilor la munte' va avea loc, în perioada 24 - 25 mai, la Novaci, anunță, luni, reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj. Potrivit unui comunicat de presă transmis de purtătorul de cuvânt al CJCPCT G

Cultura - Media 19-05-2025 11:11

Ministerul Culturii digitalizează patrimoniul cultural național prin proiectul ePatrimoniu; finanțare de 24,6 milioane euro

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță semnarea contractului de finanțare pentru proiectul ePatrimoniu, o inițiativă strategică menită să transforme modul în care patrimoniul cultural este administrat și valorificat în România. 'Cu o valoare eligibilă de 122.807.086,18 lei (24.683.353 euro)

Culte 18-05-2025 17:09

Alba: Episcopul Cristian Crișan a reprezentat Biserica Unită cu Roma la slujba de la Vatican de inaugurare a noului papă

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost reprezentată, duminică, la slujba inaugurală a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, de către Episcopul auxiliar Cristian Crișan al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Potrivit Arhieparhiei, la celebrarea de la Vatican a fost prezent duminică și Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de

Cultura - Media 18-05-2025 14:38

Prezidențiale2025/ CNA: Realitatea Plus - amendă 10.000 de lei; l-a prezentat pe Simion la biserică, după vot

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat, duminică, postul Realitatea Plus cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza încălcării prevederilor legale privind campania electorală pentru alegerea președintelui României, prin prezentarea candidatului George Simion la o biserică, după exercitarea votului. Propunerea a fost

Cultura - Media 18-05-2025 09:39

Public predominant tânăr și familii cu copii, din București și din țară - la Noaptea Muzeelor din Capitală

Mii de vizitatori, în special tineri și familii cu copii, au participat, sâmbătă, în București, la cea de a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, numeroase evenimente, de la expoziții și concerte, la proiecții de filme, recitaluri, ori ateliere figurând printre propunerile organizatorilor. Deși muzee emblematice ale Capitalei

Cultura - Media 17-05-2025 05:30

Noaptea Muzeelor - sâmbătă, la a XXI-a ediție: Expoziții, concerte, proiecții de filme, recitaluri, ateliere

Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații din întreaga țară, vor participa, sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, în premieră Ministerul Culturii susținând oficial evenimentul. Un număr impresionant de 500 de specialiști din domeniul patrimoniului și educației muzeale vor organiza 677 de activită

Cultura - Media 16-05-2025 21:17

Caravana Cinematografică Educativă 'Anul Nou care n-a fost', duminică, la Alba Iulia

Filmul 'Anul Nou care n-a fost' va putea fi vizionat duminică în Aula Magna a Universității '1 Decembrie 1918' din Alba Iulia, proiecție care va fi urmată de o dezbatere despre realitatea istorică și valorile esențiale ale libertății, cu participarea regizorului Bogdan Mureșanu, cercetătorului Andrei Cătălin Galiță, istoricului Dragoș Ursu și a

Cultura - Media 16-05-2025 17:50

Olt: Coiful Chalcidic de la Balș, artefact cu o vechime de 2.500 de ani, expus prima dată la Slatina

Coiful Chalcidic de la Balș, artefact din bronz cu o vechime de circa 2.500 de ani, a fost expus prima dată la Slatina vineri, în seria de acțiuni ce marchează împlinirea a 73 de ani de la înființarea Muzeului Județean Olt, instituție în patrimoniul căreia se află piesa de tezaur. Istoricul Cătălin Borangic, care alătur

Cultura - Media 16-05-2025 17:43

Mureș: Expoziția despre târgurile și bâlciurile din județ, refăcută pentru Noaptea Muzeelor

Secția de Etnografie a Muzeului Județean Mureș a refăcut expoziția 'La bâlci. Târgurile mureșene și lumea rurală' după un concept modern, îmbinând piese de muzeu cu un material vizual vast, constând din compilații fotografice realizate din imagini de arhivă, astfel încât să fie prezentată publicului în Noaptea M

Cultura - Media 16-05-2025 15:50

Muzeul Municipiului București - închis în Noaptea Muzeelor; duminică - acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale

Muzeul Municipiului București nu este deschis în Noaptea Muzeelor, duminică instituția oferind acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale. 'De Ziua Internațională a Muzeelor, pe 18 mai, Muzeul Municipiului București oferă acces gratuit în toate muzeele și casele sale memoriale. Publicul este invitat să (re)descope

Cultura - Media 16-05-2025 15:34

Tulcea: Instituțiile muzeale din județ marchează 75 de ani de la înființare

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion' (ICEM) din Tulcea a marcat, vineri, printr-o ședință festivă, 75 de ani de la deschiderea primei expoziții muzeale din județ și invită publicul să i se alăture la Noaptea muzeelor care va avea loc sâmbătă. După instalarea comunismului în România, în urma celui

Cultura - Media 16-05-2025 15:32

CNA: Realitatea Plus - amendă 10.000 de lei; încălcarea Deciziei privind regulile de desfășurare a campaniei electorale

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, vineri, postul Realitatea Plus cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza încălcării prevederilor Deciziei CNA privind regulile de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea președintelui României. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis, vineri, AGERPRES, întrunit &ic