Artistul Mircea Cantor: Avem datoria morală de a păstra artele tradiţionale; reprezintă istoria neamului nostru

Artistul Mircea Cantor, care participă la expoziţia "Tradiţie circulară (Conectat la natură)", găzduită de sala Tancred Bănăţeanu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, consideră că păstrarea şi ducerea mai departe a artelor tradiţionale este o datorie morală a contemporanilor, pentru că acestea reprezintă "istoria neamului nostru".
"Este istoria neamului nostru, este istoria acestui popor, este ceva care vine din noi de departe şi care trebuie păstrat şi dus mai departe. Noi avem o datorie morală, într-un fel, să o facem, pentru că dacă n-o faci, se pierde. Totul ar trebui să plece de la sistemul de educaţie, pentru că trebuie să-i înveţi pe oameni să aprecieze", a declarat Cantor, pentru AGERPRES, la conferinţa dedicată vernisajului expoziţiei.
Cantor a spus că a fost de foarte multe ori în Japonia, unde continuă să se păstreze legătura cu tradiţia.
"Şi acolo vezi o împăcare şi o armonie între trecut, între tradiţiile care sunt păstrate şi între hitech-ul înnebunitor, distopic, dar care coexistă şi vezi cum trecutul se infuzează cu prezentul şi pleacă undeva într-un viitor, dar nu se neagă. Şi asta mi-aş dori foarte mult să se întâmple şi în România", a arătat artistul
El consideră că expoziţia "Tradiţie circulară" este un eveniment care leagă arta tradiţională şi arta contemporană, fenomen care ar trebui să aibă o finalitate economică.
"E o iniţiativă care ar trebui repetată, pentru că noi, artiştii, ne inspirăm din aceste meşteşuguri, din aceste cunoaşteri ale artei tradiţionale. Şi e bine să credităm această artă, pentru că o folosim şi atunci să ştim - da, am folosit un meşter olar, da, am folosit un meşter pielar. Pentru mine, dincolo de expoziţie, această colaborare ar trebui să aibă o finalitate economică. Adică să ne dăm seama că la nivel de ţară se pot face lucruri foarte interesante cu aceşti artizani, care ar trebui promovaţi mai mult, ar trebui susţinuţi mai mult, începând de la educaţie, de la expoziţii, de la cooperative poate, în care să-şi găsească locul", a spus Cantor.
Mircea Cantor a menţionat că dialogul artiştilor tradiţionali cu publicul şi cu autorităţile ar trebui să reintre "pe o linie a normalităţii".
"Spre exemplu, meşterii olari. Eu am lucrat cu un ceramist din Săcel, Burnar Tănase. Săcel este un sat din nordul României, în Maramureş, unde acum 50 de ani erau 30 de fumuri, cum zic ei, adică erau 30 de cuptoare şi astăzi mai este un singur olar, care şi el lucrează când poate, în rest merge în Germania să culeagă sparanghel sau căpşuni. Este trist să vedem că aceste 'savoir-fair', cum zic în Franţa, 'a şti şi a face" sunt pe cale de dispariţie dintr-o ignoranţă, mai mult voită, aş tinde să cred, a autorităţilor şi să nu-i valorificăm. Iniţiativa organizării expoziţiei tinde să arate ca un semnal de alarmă că aceste lucruri ar trebui puse din nou pe o linie a normalităţii, a dialogului cu publicul şi cu autorităţile şi să iasă ceva pozitiv din ea", a mai spus Mircea Cantor.
La rândul său, iniţiatorul proiectului, Teodor Frolu, a declarat că expoziţia face parte dintr-un demers mai larg, de mai mulţi ani, în care se încearcă să se explice că "aducerea în contemporan a tradiţiei nu înseamnă etno".
"Este ceva mult mai valoros aici. Ce e important este că nu ştiu câtă lume s-a luat, să zic, după explicaţiile astea, în schimb toţi cei care sunt aici s-au luat fiecare după drumul lor şi noi ne-am întâlnit, majoritatea, când fiecare era la un moment de maturitate, ca să zic aşa. Şi cred că bucuria pe care am avut-o eu descoperind că şi alţii gândesc la fel au avut-o şi ei, descoperind că nu sunt singurii care căutăm în zona asta. Fiecare este un artist, un brand, care are, pe lângă parte artistică, multe alte iniţiative, şi, de fapt, s-a creat un ecosistem în care se regăsesc idei şi preocupări", a spus Teodor Frolu.
Managerul MNŢR, Virgil Niţulescu, a declarat pentru AGERPRES că expoziţia e rodul relaţiei dintre instituţia pe care o conduce, o reţea de organizaţii din sectorul cultural independent, sprijinită de o serie de artişti contemporani recunoscuţi.
"Încercăm să facem o legătură între cultura tradiţională românească şi arta contemporană. Toţi cei care sprijinim acest proiect considerăm că artiştii contemporani în mod firesc îşi găsesc rădăcinile creatoare în cultura tradiţională românească. Dorim să sprijinim renaşterea unor meşteşuguri tradiţionale care, dacă nu ar fi puse în valoare de aceşti artişti contemporani, ar risca să dispară", a spus Niţulescu.
Virgil Niţulescu a amintit organizarea marţi, la MNŢR, a conferinţei "Tradiţiile Creative - vectori pentru dezvoltarea durabilă", subscrisă Forumului Tradiţiilor Creative.
Tradiţie circulară (Conectat la natură) - o expoziţie de artă contemporană colaborativă între meşteri tradiţionali, care păstrează vii meşteşuguri arhaice, şi artişti contemporani, care îmbină arta cu inovaţia şi cu noile tehnologii - se va deschide marţi seară la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Proiectul este o continuare a iniţiativei România Tradiţiilor Creative, demarată în 2017 de Vintilă Mihăilescu şi Teodor Frolu, şi propune marelui public o expoziţie de artă contemporană, multimedia, performance-uri şi instalaţii de artă.
Săptămâna trecută au debutat performance-urile colaborative dintre şase cupluri de meşteri tradiţionali şi artişti contemporani, din dialogul artistic al acestora, sub ochii publicului, rezultând lucrări de artă colaborativă care ce vor rămâne expuse în sala Tancred Bănăţeanu de la Muzeul Ţăranului până la 3 iulie, la finalul expoziţiei.
Organizată la MNŢR între 12 şi 15 mai, seria de performance-uri i-a adus laolaltă pe: Teodor Graur (artist) şi Viorel Gheorghe (meşter marangoz); Mircea Cantor (artist) şi Tănase Burnar (meşter olar); Marius Alexe - Bean (artist) şi Adrian Mihaiu (meşter caval); Olah Gyarfas (artist) şi Melinda-Maria Andras (meşter textil); Virgil Scripcariu (artist) şi Csaba Balint (meşter olar) şi Dan Vezentan (artist) şi Csaba Racz (meşter pielar).
Potrivit organizatorilor, expoziţia, la realizarea căreia au contribuit experţi ai muzeului cu selecţia şi documentarea de exponate din patrimoniul instituţiei puse la dispoziţia artiştilor, cuprinde şase părţi care, împreună, reuşesc să ofere o experienţă a conexiunii autentice stabilite de-a lungul timpului între meşteşug şi meşterii / artiştii / designerii care îl transformă în artă.
Expoziţia şi evenimentele conexe sunt organizate de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, în colaborare cu Muzeul Ţăranului şi Centrul Cultural Subcarpaţi, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB, cu sprijinul financiar AFCN, ca parte din circuitul RDW Design GO şi seria de evenimente organizate de Noaptea Muzeelor.
AGERPRES este partener media al Muzeului Ţăranului. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Noaptea Muzeelor - sâmbătă, la a XXI-a ediție: Expoziții, concerte, proiecții de filme, recitaluri, ateliere
Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații din întreaga țară, vor participa, sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, în premieră Ministerul Culturii susținând oficial evenimentul. Un număr impresionant de 500 de specialiști din domeniul patrimoniului și educației muzeale vor organiza 677 de activită
Caravana Cinematografică Educativă 'Anul Nou care n-a fost', duminică, la Alba Iulia
Filmul 'Anul Nou care n-a fost' va putea fi vizionat duminică în Aula Magna a Universității '1 Decembrie 1918' din Alba Iulia, proiecție care va fi urmată de o dezbatere despre realitatea istorică și valorile esențiale ale libertății, cu participarea regizorului Bogdan Mureșanu, cercetătorului Andrei Cătălin Galiță, istoricului Dragoș Ursu și a
Olt: Coiful Chalcidic de la Balș, artefact cu o vechime de 2.500 de ani, expus prima dată la Slatina
Coiful Chalcidic de la Balș, artefact din bronz cu o vechime de circa 2.500 de ani, a fost expus prima dată la Slatina vineri, în seria de acțiuni ce marchează împlinirea a 73 de ani de la înființarea Muzeului Județean Olt, instituție în patrimoniul căreia se află piesa de tezaur. Istoricul Cătălin Borangic, care alătur
Mureș: Expoziția despre târgurile și bâlciurile din județ, refăcută pentru Noaptea Muzeelor
Secția de Etnografie a Muzeului Județean Mureș a refăcut expoziția 'La bâlci. Târgurile mureșene și lumea rurală' după un concept modern, îmbinând piese de muzeu cu un material vizual vast, constând din compilații fotografice realizate din imagini de arhivă, astfel încât să fie prezentată publicului în Noaptea M
Muzeul Municipiului București - închis în Noaptea Muzeelor; duminică - acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale
Muzeul Municipiului București nu este deschis în Noaptea Muzeelor, duminică instituția oferind acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale. 'De Ziua Internațională a Muzeelor, pe 18 mai, Muzeul Municipiului București oferă acces gratuit în toate muzeele și casele sale memoriale. Publicul este invitat să (re)descope
Tulcea: Instituțiile muzeale din județ marchează 75 de ani de la înființare
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion' (ICEM) din Tulcea a marcat, vineri, printr-o ședință festivă, 75 de ani de la deschiderea primei expoziții muzeale din județ și invită publicul să i se alăture la Noaptea muzeelor care va avea loc sâmbătă. După instalarea comunismului în România, în urma celui
CNA: Realitatea Plus - amendă 10.000 de lei; încălcarea Deciziei privind regulile de desfășurare a campaniei electorale
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, vineri, postul Realitatea Plus cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza încălcării prevederilor Deciziei CNA privind regulile de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea președintelui României. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis, vineri, AGERPRES, întrunit &ic
Săptămâna Internațională a Muzicii Noi - în perioada 18-25 mai, la București
Săptămâna Internațională a Muzicii Noi - SIMN 2025, ediția a 34-a, care va avea loc sub denumirea 'Constelația Carnaval', cel mai important festival autohton dedicat muzicii contemporane organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, va avea loc în perioada 18 - 25 mai. Potrivit unui comunicat trans
Patriarhul Daniel va sluji, miercurea viitoare, la sărbătoarea 'Sfinților Împărați Constantin și Elena'
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va oficia miercurea viitoare Sfânta Liturghie, din ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis vineri AGERPRES, celebrarea
Vicepreședintele CNA Valentin Jucan, reales în conducerea EPRA - organismul european de conducere al autorităților de reglementare în audiovizual
Vicepreședintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Valentin Jucan, a fost reales, vineri, la Chișinău, pentru un nou mandat în conducerea EPRA (European Platform of Regulatory Authorities). Jucan va deține în continuare funcția de vicepreședinte al EPRA. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis AGERPRES,
Cluj: Colecție de anatomie umană unică în țară, la Noaptea Muzeelor
Noaptea Muzeelor reunește în Cluj-Napoca 32 muzee, centre culturale, galerii, instituții universitare și biserici, iar una dintre cele mai interesante acțiuni este organizată de Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB), care oferă vizitatorilor o colecție de anatomie umană unică în țară, premiată la Expoziția Universală de la Paris din 1900.
Prezidențiale2025/ Patriarhie: Videoclipul în care Patriarhul Daniel îndeamnă românii să voteze 'după fapte' este fals
Un videoclip în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar îndemna la vot românii de pretutindeni să aleagă 'după fapte, care în cazul lui Simion sunt zero', și 'nu mânați de ură' este un fals. 'Este clar un videoclip fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Nici vid
Bihor: Bibelouri și mileuri în expoziția 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism'
O expoziție temporară cu 150 de bibelouri din perioada comunistă, așezate pe mileuri din macrame din aceeași epocă, a fost vernisată vineri, în Muzeul Orașului Oradea, putând să fie vizitată până în 1 octombrie.
Noaptea Muzeelor/Timiș: Expoziții, tururi ghidate gratuite și spectacole de divertisment, în cele trei mari muzee
Cele trei mari muzee timișorene, Muzeul Național de Artă, al Banatului și al Satului Bănățean, dar și unele galerii de artă, invită vizitatorii să le treacă pragul de Noaptea Muzeelor, cu programe speciale și tururi ghidate gratuite. Muzeul Național de Artă Timișoara menține porțile deschise pe parcursul a două zile, sâmbătă și duminică,
Prezidențiale2025/ Apel al unor membri ai Academiei Române pentru alegerea căii europene la votul de duminică
Membri ai Academiei Române, printre care se numără Ana Blandiana, Daniel David, Marius Andruch, Mircea Martin, Sorin Alexandrescu, Wilhelm Dancă, au făcut un apel vineri pentru alegerea căii europene la votul din 18 mai pentru președintele țării. 'Conștienți de momentul de cumpănă în care se află societatea românească și