Trei premiere până la sfârşitul anului la Teatrul Mic; actorii - testaţi înaintea fiecărui spectacol

Managerul Teatrului Mic din Capitală, Gelu Colceag, afirmă că instituţia pe care o reprezintă are trei premiere "în lucru" până la sfârşitul anului, menţionând că strategia instituţiei pe care o conduce este aceea de a nu depăşi 50% din capacitatea maximă de spectatori, iar actorii sunt testaţi cu 48 de ore înainte de spectacol.
Prima premieră a noii stagiuni a avut loc pe 18 septembrie. Este vorba despre spectacolul "Bigamul... după 20 de ani" de Ray Cooney, regia Gelu Colceag, cu Claudiu Istodor, Simona Mihăescu, Ana Bart, Vlad Corbeanu, Vlad Logian/Rareş Florin Stoica, Silvana Mihai/Claudia Prec, Viorel Cojanu.
Potrivit lui Colceag, următoarea premieră este "Menajeria de sticlă" de Tennessee Williams, regia Liliana Pană, programată pentru luna octombrie. Până la sfârşitul anului mai sunt programate ale două premiere: "Cehov în Show Business" după "Anton in Show Business" de Jane Martin, regia Ştefan Lupu - în luna noiembrie; "A douăsprezecea noapte" de William Shakespeare, regia Nona Ciobanu - în decembrie.
"Avem trei premiere în lucru până la sfârşitul anului şi începem să repetăm şi celelalte spectacole pentru partea a doua a stagiunii, fiindcă noi lucrăm destul de mult la un spectacol. Considerăm că lucrul la un spectacol este şi o formă de pregătire profesională a actorilor, începem cu workshop-uri. Am prelungit perioada de pregătire a unui spectacol pentru a avea actorii activitate şi pentru a fi în formă", a declarat Gelu Colceag, pentru AGERPRES.
El a mai spus că pentru partea a doua a stagiunii 2021-2022 sunt programate să fie prezentate în premieră spectacolele "Variaţiuni pe tema raţei" de David Mamet, regia Alex Bogdan - în ianuarie, "Zeul masacrului" de Yasmina Reza, regia Andreea Grămoşteanu - în februarie, precum şi un musical în regia lui Răzvan Mazilu, care va avea premiera tot în primăvara anului viitor.
Managerul Teatrului Mic a precizat că, pentru perioada următoare, având în vedere creşterea incidenţei de îmbolnăviri cu COVID-19, se vor respecta prevederile legale.
"Strategia noastră este să nu vindem mai mult de 50% din locuri, ca să nu fim obligaţi să dăm banii înapoi oamenilor. La asta ne-am gândit de câteva zile şi am oprit vânzările, să nu depăşim 50% din locuri. Şi am anunţat deja că nu se va putea intra decât cu certificatul verde. Noi avem deja o aplicaţie prin care putem controla spectatorii când intră dacă au vaccinul. Cu rezultatul testului vine fiecare, fiindcă pe acela trebuie să şi-l facă cu 48 de ore înainte, dar eu nu văd pe cineva să-şi facă testul şi să vină la teatru, în condiţiile în care l-ar costa testul mai mult decât biletul", a afirmat Gelu Colceag.
El a adăugat faptul că, în condiţiile actuale, prezenţa publicului este "dramatică", pentru că "oamenilor le este frică, nu vin la teatru, nu le arde de asta".
Gelu Colceag a precizat că, în cazul în care incidenţa îmbolnăvirilor va trece de 6 la mia de locuitori, atunci activitatea în teatru nu va fi oprită, actorii urmând să pregătească premierele viitoare.
"În măsura în care ni se va opri posibilitatea de a prezenta spectacole publicului, noi vom rămâne în continuare în activitate, vom repeta. Repetăm spectacole cu distribuţie mică, cu o durată de timp mică, aşa cum suntem obligaţi de altfel. (...) Nu avem nicio altă strategie decât să repetăm şi să pregătim premierele viitoare, cum am făcut în aceşti aproape doi ani de pandemie, fiindcă de aceea, de la începutul anului, noi avem şapte premiere, vorbesc de anul 2021. În perioada în care n-am putut juca, noi am repetat şi am pregătit premierele. Şi atunci când ni s-a dat voie, le-am scos lunar, fiindcă le aveam deja pregătite. Aceasta este o strategie pe care a adoptat-o Teatrul Mic", a mărturisit managerul.
Gelu Colceag a menţionat că unele spectacole se joacă în sălile altor teatre din Bucureşti, unde numărul de locuri care pot fi ocupate este mai mare decât cel din sălile Teatrului Mic.
"Teatrul Mic, aşa cum se ştie, are clădirea cu bulină roşie. Noi avem improvizată o sală cu 80 de locuri în vechiul sediu şi am închiriat un spaţiu pe Gabroveni, unde avem două săli de 50-60 de locuri, şi atunci, prin forţa lucrurilor, repertoriul teatrului este 'cameral', ca să spun aşa. Şi premierele pe care le-am scos, majoritatea sunt în 2-3 personaje, piese, cum spunem noi, de cameră. Asta nu înseamnă că nu sunt spectacole foarte bune, am fost deja invitaţi la festivaluri cu ele. Sunt spectacole cu distribuţie mică, cu decor mic, fiindcă în aceste săli mici nu încap decoruri mari, este mai complicat. De altfel, asta va fi strategia Teatrului Mic pentru viitor, din momentul în care vom intra în consolidare. Mai jucăm câteva spectacole, puţine, şi la teatre care ne găzduiesc - Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, s-ar putea să jucăm şi la Teatrul Evreiesc. Sunt spectacole care cer scenă mai mare şi unde mergem ca să putem avea şi public ceva mai mult, fiindcă una este 50% la o sală de 50 de locuri şi alta este 50% la o sală de 300 de locuri", a mai spus directorul Teatrului Mic.
El a mai precizat că actorii Teatrului Mic, în marea lor majoritate, sunt vaccinaţi dar, oricum, înaintea spectacolelor sunt testaţi.
"Pentru că actorii nu pot juca cu mască, am decis testarea personalului artistic înainte cu 48 de ore de spectacol. Deci, vin, fac testele şi dacă toată lumea este OK, jucăm spectacolul. Dacă din test vreunul dintre actori este pozitiv, am oprit activitatea grupului în momentul acela şi îi trimitem pe toţi cei care au fost în contact cu actorul respectiv în izolare. Asta este o strategie cerută de regulile de prevenţie ale pandemiei. Asta facem noi, testăm actorii, restul, toată lumea, este cu mască - personalul tehnic şi spectatorii. Marea majoritate a actorilor noştri sunt vaccinaţi. Am decis această formă de testare pentru a-i proteja pe actori când vin seara la spectacol şi când joacă fără mască, dacă vreunul dintre ei are vreo problemă, să nu o dea şi la ceilalţi", a subliniat Colceag. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Anda Badea)
Citește și:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
REPORTAJ Sălaj/Cucerirea Antarcticii sau cum au detronat doi muzicieni români Metallica din Cartea Recordurilor
Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga sunt primii români care au concertat în Antarctica, dar și cei ce au detronat din cartea recordurilor celebra formație de muzică rock Metallica, susținând concerte pe toate continentele în 98 de zile, mai puțin cu aproximativ 60 de zile comparativ cu recordul anterior, deținut de trupa americană
Ministerul Culturii: Au fost demarate lucrările de restaurare, consolidare și punere în valoare a fostei Prefecturi din Dorohoi
Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, anunță demararea lucrărilor de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric 'Fosta Prefectură', azi Muzeul de Științele Naturii, din Dorohoi, județul Botoșani. Potrivit unui comunicat al Ministerul Culturii, transmis marți AGERPRES, clădirea, c
American Independent Film Festival - omagiu adus regizorului David Lynch și actorului Gene Hackman
Cea de-a IX-a ediție a American Independent Film Festival aduce în atenție filmele 'Inland Empire' (2006) și 'The Conversation' (1974), care vor fi proiectate în versiuni restaurante recent, ca omagiu pentru regizorul David Lynch și actorul Gene Hackman. 'Disparițiile recente ale regizorului David Lynch (ianuarie 2025) ș
Prezidențiale2025/Episcopii catolici din România: Alegerile prezidențiale privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației
Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România transmit un îndemn pentru participarea la votul pentru alegerile prezidențiale de duminica viitoare, subliniind că acestea 'privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației'. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot
Romanian Design Week 2025: ICR găzduiește expoziția 'Graphic Highlights'
Institutul Cultural Român se alătură și în acest an festivalului Romanian Design Week, prin susținerea secțiunii Young Design și prin găzduirea, în Sala Mare a instituției, a expoziției 'Graphic Highlights', inclusă în secțiunea Design GO!. Potrivit unui comunicat al ICR, transmis, marți, AGERPRES, expoziția 'Graphic Highlig
Volumul 'Antropologie și Morfologie în studiul fizionomiei urbane', de Adrian Majuru - lansat, sâmbătă, la Casa Filipescu-Cesianu
Volumul 'Antropologie și Morfologie în studiul fizionomiei urbane', aparținând directorului Muzeului Municipiului București, istoricul și antropologul Adrian Majuru, va fi lansat lansat, sâmbătă, la Casa Filipescu-Cesianu. Potrivit unui comunicat al MMB, transmis marți AGERPRES, la eveniment, programat la ora 13:00, a
Cluj: Expoziție cu expediția antarctică Belgica 1897-1899 a savantului Emil Racoviță
Filiala Cluj a Academiei Române îi invită pe doritori la o expoziție care are ca subiect expediția antarctică din 1897-1899 a savantului Emil Racoviță cu vasul Belgica. 'Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, invită publicul la vernisarea expoziției 'Visul primei nopți polare - Belgica - expediția antarctică 1897-1899&
Bihor: Trupa Taxi - conferință și concert la Oradea, în cadrul Nopții Europene a Muzeelor
Trupa Taxi este invitată la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea pentru a susține o conferință și un concert în seara de sâmbătă, 17 mai, în cadrul Nopții Europene a Muzeelor, ediția 2025. Potrivit unui comunicat al MTC, evenimentul are intrare liberă și va avea loc de la ora 21, în amfiteatrul muzeului, situat în s
Noaptea Europeană a Muzeelor/ Primăria Capitalei deschide porțile publicului pentru tururi ghidate, expoziții și muzică
Primăria Capitalei își deschide porțile publicului larg, sâmbătă, de Noaptea Europeană a Muzeelor, în intervalul orar 18:00-24:00, accesul va fi gratuit, iar în program se regăsesc tururi ghidate, expoziții și muzică live. Potrivit unui comunicat al ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București transmis marți, vizi
Managerul ARTEXIM, Cristina Uruc, este noul președinte al Asociației Europene a Managerilor de Artiști
Managerul ARTEXIM, Cristina Uruc, a fost aleasă, cu unanimitate de voturi, noul președinte al Asociației Europene a Managerilor de Artiști (AEAA). Potrivit unui comunicat al ARTEXIM, transmis marți AGERPRES, alegerea a avut loc în cadrul Adunării Generale care s-a desfășurat la începutul lunii mai la Istanbul. 'D
Bistrița-Năsăud: Complexul Muzeal se alătură evenimentului Noaptea Muzeelor
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud se alătură și în acest an evenimentului Noaptea Muzeelor și a anunțat un program intens pentru ziua de sâmbătă, 17 mai, din care nu vor lipsi acțiunile cultural-educative și activitățile de relaxare. Publicul este așteptat să viziteze gratuit, în intervalul orar 18-24, patru dintre instituțiil
Zdob și Zdub și orchestra 'Lăutarii', condusă de Nicolae Botgros, concertează la Sala Palatului
Trupa Zdob și Zdub și orchestra 'Lăutarii' condusă de Nicolae Botgros concertează, marți, la Sala Palatului din Capitală, informează site-ul zdobsizdub.md. Artiștii vor urca pe scenă cu energie, muzică de calitate și piese ce-i vor îndemna la dans pe toți spectatorii. Zdob și Zdub, una dintre cele mai cunoscute tru
CNA condamnă ferm orice formă de presiune exercitată asupra presei
Consiliul Național al Audiovizualului își exprimă profunda îngrijorare față de recentele derapaje din discursul public și 'condamnă ferm' orice formă de presiune exercitată asupra presei. 'Consiliul Național al Audiovizualului își exprimă profunda îngrijorare față de recentele derapaje din discursul public,
Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea
Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi
Ministerul Culturii a semnat noul Contract Colectiv de Muncă la nivelul acestui sector
Ministerul Culturii anunță semnarea, luni, a noului Contract Colectiv de Muncă la nivelul acestui sector de activitate, documentul urmând să producă efecte juridice pentru toți salariații din domeniu, pe o durată de doi ani, odată cu înregistrarea acestuia la Ministerul Muncii. 'După o perioadă intensă de negocieri și un efort