Preşedintele Academiei, Ioan-Aurel Pop: Mesajul lui Dante se potriveşte sufletului omenesc din orice timp
Mesajul lui Dante se potriveşte sufletului omenesc din orice timp, a afirmat, joi, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, la deschiderea unui colocviu internaţional dedicat marelui om de cultură italian.
"Mesajul lui Dante se potriveşte sufletului omenesc din orice timp. Contemporanul nostru, actorul Roberto Benigni traversează Italia din când în când şi recită cânturi din Dante. Şi lumea nu mă crede când spun, n-o face numai în săli de spectacole pline, ci şi în pieţe imense, cu mii de oameni. Ceea ce înseamnă că, după şapte secole de la trecerea sa, Dante e împreună cu noi, în sufletele noastre şi ne arată, deocamdată, calea", a spus Pop în cadrul Colocviului Internaţional "Dante Alighieri - 700", desfăşurat în Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu al Bibliotecii Academiei Române.
Preşedintele Academiei l-a elogiat pe "primul mare poet al Europei, (...) aflată azi sub asaltul corectitudinii politice".
"Se va vorbi aici despre primul mare poet al Europei, despre mesajul lăsat de el culturii europene, aflată azi sub asaltul corectitudinii politice, despre actualitatea lui Dante, aflat departe de a sta îngropat în colbul vechilor pergamente, despre empatie în 'Divina Comedia', o operă în care asprimea poetului e compensată, pe alocuri, de indulgenţa sa, de emoţia sinceră şi chiar de glorificarea valorilor, chiar şi de glorificarea acelor valori care n-au fost în concordanţă cu morala timpului, despre receptarea elogioasă şi critică a lui Dante de-a lungul secolelor, despre morala nonmoralistică a scriitorului, despre viziunea lui Botticelli asupra universului dantesc (...) şi, în fine, despre traducerile lui Dante în româneşte", a adăugat Ioan-Aurel Pop.
Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, a arătat că mesajul lui Dante de protejare a libertăţii continuă să fie actual şi astăzi.
"Valoarea universală a mesajului lui Dante continuă să fie actuală. Poetul, omul de cultură joacă un rol crucial în a da în vileag tarele societăţii, degenerarea politicii care nu e orientată spre binele comun, ci mai degrabă spre urmărirea intereselor personale. Omul şi lumea lui, pare să ne spună el nouă, oamenilor de astăzi, sunt salvaţi numai dacă ne redescoperim dimensiunea politică şi angajamentul civil de a ne proteja unii pe alţii şi natura. Este întotdeauna de actualitate apelul la angajamentul de a construi o societate mai dreaptă, o umanitate mai solidară şi mai respectuoasă faţă de acea valoare inalienabilă care este libertatea de care ne dăm seama pe deplin, din păcate, numai atunci când suntem privaţi de aceasta", a spus diplomatul italian.
Preşedintele Institutului Cultural Român, Mirel Taloş, a deplâns faptul că nici Dante "nu scapă ghilotinei corectitudinii politice" care se manifestă în lumea contemporană.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
"O organizaţie italiană, al cărui nume nu merită să îl amintesc, dar merită să spun că are statutul de consultant oficial al ONU, a cerut eliminarea lui Dante din manualele şcolare din Italia, pentru că opera lui ar fi, citez, 'islamofobă, rasistă, homofobă şi antisemită'. Ceea ce noi considerăm o capodoperă, alţii consideră 'o operă otrăvitoare'. Editura Blossom Books, o editură importantă, a cenzurat Cântul al XXVIII-lea tot în numele corectitudinii politice. Dante a intrat oficial în categoria personalităţilor care urmează să fie eliminate din istoria culturii, pentru că nu mai corespund unor standarde cu forţă totalitară", a arătat Taloş.
Poeta şi activista civică Ana Blandiana a chemat la păstrarea memoriei valorilor europene şi a rădăcinilor creştine ale bătrânului continent.
"Marcarea celor 700 de ani de la moartea lui Dante vorbeşte nu numai despre posteritatea primului şi probabil a celui mai specific geniu al Europei, ci şi despre forţa memoriei noastre pe care se sprijină această posteritate. Rădăcinile creştine ale Europei din care a înflorit 'Divina Comedia' reuşesc să-şi urce, prin memorie, sevele până la noi, adăugând amestecului de bine şi de frumos, pe care ni le-au lăsat moştenire grecii antici, iubirea. Fără puterea noastră de a ţine minte şi încăpăţânarea de a nu uita, Dante nu ar fi putut fi contemporanul cu care ne-am mândrit, rând pe rând, în toate aceste secole", a spus poeta.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
Blandiana a susţinut că "felul în care se încearcă acum culpabilizarea întregii istorii, transformată într-o poveste de groază despre crimele Europei împotriva celorlalte continente este un atentat nu numai la adevăr, ci şi la memoria noastră, la libertatea noastră de a ne aminti şi de a fi mândri de ceea ce ţinem minte".
"În acest sens, Anul Dante - 2021 este o minunată victorie a memoriei omenirii împotriva celor ce încearcă chiar în acest an s-o distrugă, o memorie cu semnificaţii întinse dincolo de frontierele culturale. (...) Dar, aşa cum în timpul comunismului cea mai eficientă dintre formele de rezistenţă a fost rezistenţa prin cultură, nu cumva asta este soluţia şi acum? Doar că de data aceasta nu numai cultura ne va apăra pe noi, ci şi noi va trebui să avem curajul să apărăm cultura. Nu cumva va trebui să ne apărăm nu numai pe noi, ci şi pe Shakespeare şi pe Dante de cenzură? Şi atunci, întrebarea pe care suntem obligaţi să ne-o punem este dacă, după atâtea decenii de consum, de libertate leneşă şi de distracţii de joasă speţă, mai putem să regăsim forţa sufletească de pe când nu eram liberi: Suntem oare în stare să ne imaginăm acum un Soljeniţin american?", a încheiat Ana Blandiana.
În cadrul primei zile a colocviului, moderată de directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu, au mai susţinut prelegeri Bruno Mazzoni, unul dintre cei mai importanţi traducători din română în italiană, şi profesorul Laszlo Alexandru.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
Muzeul Naţional al Literaturii Române, în parteneriat cu Academia Română, Biblioteca Academiei Române, cu sprijinul ICR, organizează, joi şi vineri, Colocviul Internaţional "Dante Alighieri - 700", prilejuit de împlinirea a şapte secole de la moartea poetului, filosofului şi omului politic Dante Alighieri. Proiectul mai cuprinde o expoziţie dedicată lui Dante, deschisă la Biblioteca Academiei, precum şi spectacolul "Călătoria lui Dante", care va fi susţinut de actorul Emil Boroghină, sâmbătă, la Teatrul Nottara. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cluj: Superstarul american Post Malone va concerta la Untold, în premieră în România
Superstarul american Post Malone, câștigător al premiilor Billboard și nominalizat la Grammy, va concerta în august la Untold, pe Cluj-Arena, în premieră pentru România, anunță organizatorii festivalului. 'Artistul american care a colaborat cu Taylor Swift și Beyonce va concerta la ediția aniversară Untold. (...) Post Malone, una di
Mini-festival de traduceri literare - în februarie, la Centrul Cultural Maghiar București
Un mini-festival de traduceri literare, organizat de Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București și Institutul Cultural Român, va avea loc în zilele de 6, 12 și 13 februarie, la sediul celor două instituții. Manifestarea, care sărbătorește pentru a treia oară Ziua Culturii Naționale din România și Ziua Culturii Maghiare prin
'Women crafting the future' - expoziție dedicată creativității feminine, din 11 februarie, la Muzeul Literaturii Române
Expoziția 'Women crafting the future', un concept unic, dedicat creativității și puterii feminine, va fi prezentată, în perioada 11-22 februarie, la sediul din Calea Griviței, nr. 64-66 al Muzeului Național al Literaturii Române. Cu această ocazie vor fi expuse colecții de pictură, bijuterii, decorațiuni și piese vestimentare realizate de a
Iași: Conducerea Palatului Culturii vrea înapoi tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni
Managerul Palatul Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național 'Moldova', Andrei Apreotesei, vrea să să readucă în Iași tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, un tezaur asemănător cu cel furat din muzeul din Olanda. Andrei Apreotesei a declarat, pentru AGERPRES, că tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, a
Picturi de Adrian Ghenie și două portrete-surpriză cu Ion Iliescu - la Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană
O importantă pictură de tinerețe a lui Adrian Ghenie, 'Untitled', și două portrete-surpriză cu Ion Iliescu vor fi scoase la licitație în noul eveniment al Casei A10 by Artmark, Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană. Potrivit unui comunicat al Casei de Licitație Artmark transmis, joi, AGERPRES, pictura 'Untitled a lui Adrian Ghenie - a
Ministrul Intotero a discutat cu managerii muzeelor și sindicate despre inventarierea bunurilor de patrimoniu și salarizare
Inventarierea patrimoniului mobil și eliminarea inechităților salariale se numără printre temele discutate, miercuri, de ministrul Culturii, Natalia Intotero, cu reprezentanții sindicatelor și managerii muzeelor aflate în subordinea instituției pe care o conduce. 'Astăzi, așa cum am promis, împreună cu colegii mei din minister,
Sinod: Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci - ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului
Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci este noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis, miercuri, AGERPRES. Noul episcop-vicar a fost ales în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfășurată în Aula Magna '
Mureș: Cufărul lui Mihai Eminescu, în expoziția permanentă a Muzeului UMFST, de Ziua Cititului Împreună
Cufărul poetului Mihai Eminescu, care a fost achiziționat de omul de afaceri Cosmin Pop de la cea mai mare casă de licitații din țară, în anul 2017, a fost expus, începând de miercuri, în expoziția permanentă a Muzeului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș, în cadru
Timiș: Picturile Sofiei Dorogostaisky, pe simezele Muzeului Satului Bănățean
Muzeul Satului Bănățean (MSB) din Timișoara a vernisat, miercuri, expoziția 'Satele bănățene în viziunea artistei Sofia Dorogostaisky', în semn de omagiu adus unui talent desăvârșit și unei vieți dedicate artei. Expoziția prezintă o selecție de zeci de piese din lucrările de acuarelă și pictură inspirate din peisajele
Bihor: Spectacol 'Dragobete caritabil', susținut de studenți la Muzică și actorul Sebastian Lupu, pe 24 februarie
Un spectacol de muzică și poezie intitulat 'Iubirea de ieri și de azi' - 'Dragobete caritabil' va fi organizat în data de 24 februarie de Rotary Club Oradea Art Nouveau, în colaborare cu Departamentul de Muzică al Facultății de Arte, Universitatea Oradea, cu participarea actorului Sebastian Lupu, cunoscut recitator, mai ales în mediu
MNIR: Piesele din expoziția 'First Royals of Europe' de la Canadian Museum of History s-au întors în România
Bunurile culturale din patrimoniul național care au făcut parte din expoziția 'First Royals of Europe' s-au întors în țară, în siguranță, marți seară, anunță Muzeul Național de Istorie a României (MNIR). Transportul, atât pe teritoriul canadian, cât și în Europa, a fost efectuat de companii int
'Patenta de desființare a iobăgiei' din 22 august 1785, expusă la MNU Alba Iulia
'Patenta de desființare a iobăgiei' în Transilvania dată de către împăratul Iosif al II-lea în urma răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan a fost expusă miercuri la Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia. Potrivit tradiției, 'Exponatul lunii februarie' la MNU Alba Iulia este o piesă din patrimoniul instituției muzeale care
ICR: Apel la candidaturi pentru bursele dedicate jurnaliștilor culturali străini
Institutul Cultural Român anunță lansarea unui apel la candidaturi pentru a oferi în anul 2025 trei burse pentru jurnaliști culturali străini. 'Invităm jurnaliștii interesați să trimită dosarele de candidatură până la data de 19 martie 2025, ora 16:00, ora României, la adresa de email [email protected]', transmite, mierc
Buzău: Paginile Wikipedia ale Mihaelei Runceanu, Dumitru Dan și George Emil Palade - completate de bibliotecari
Bibliotecari din cadrul Bibliotecii Județeane 'V.Voiculescu' Buzău s-au alăturat unei campanii internaționale, inițiată de Wikipedia Library și Wikimendians of Romania and Moldova, cu scopul de contribui semnificativ la îmbunătățirea și îmbogățirea informațiilor din platforma online, în special cele legate de zona etnogeografică a Buzăului și de per
Buzău: Vasul 'Cizmuliță', obiect magico-religios, ținut în holul unei școli și devenit tezaur după 30 de ani
Vasul 'Cizmuliță', un obiect magico-religios în formă de cană, cu vârf oblic, datând din perioada mijlocie a epocii bronzului, a fost descoperit întâmplător într-un mal de pământ și păstrat într-o vitrină, pe holul unei școli, în anul 1977 fiind recuperat de un arheolog și în 2007 clasat tezaur național.