logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Preşedintele Academiei, Ioan-Aurel Pop: Mesajul lui Dante se potriveşte sufletului omenesc din orice timp

Imagine din galeria Agerpres

Mesajul lui Dante se potriveşte sufletului omenesc din orice timp, a afirmat, joi, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, la deschiderea unui colocviu internaţional dedicat marelui om de cultură italian.

"Mesajul lui Dante se potriveşte sufletului omenesc din orice timp. Contemporanul nostru, actorul Roberto Benigni traversează Italia din când în când şi recită cânturi din Dante. Şi lumea nu mă crede când spun, n-o face numai în săli de spectacole pline, ci şi în pieţe imense, cu mii de oameni. Ceea ce înseamnă că, după şapte secole de la trecerea sa, Dante e împreună cu noi, în sufletele noastre şi ne arată, deocamdată, calea", a spus Pop în cadrul Colocviului Internaţional "Dante Alighieri - 700", desfăşurat în Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu al Bibliotecii Academiei Române.

Preşedintele Academiei l-a elogiat pe "primul mare poet al Europei, (...) aflată azi sub asaltul corectitudinii politice".

"Se va vorbi aici despre primul mare poet al Europei, despre mesajul lăsat de el culturii europene, aflată azi sub asaltul corectitudinii politice, despre actualitatea lui Dante, aflat departe de a sta îngropat în colbul vechilor pergamente, despre empatie în 'Divina Comedia', o operă în care asprimea poetului e compensată, pe alocuri, de indulgenţa sa, de emoţia sinceră şi chiar de glorificarea valorilor, chiar şi de glorificarea acelor valori care n-au fost în concordanţă cu morala timpului, despre receptarea elogioasă şi critică a lui Dante de-a lungul secolelor, despre morala nonmoralistică a scriitorului, despre viziunea lui Botticelli asupra universului dantesc (...) şi, în fine, despre traducerile lui Dante în româneşte", a adăugat Ioan-Aurel Pop.

Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, a arătat că mesajul lui Dante de protejare a libertăţii continuă să fie actual şi astăzi.

"Valoarea universală a mesajului lui Dante continuă să fie actuală. Poetul, omul de cultură joacă un rol crucial în a da în vileag tarele societăţii, degenerarea politicii care nu e orientată spre binele comun, ci mai degrabă spre urmărirea intereselor personale. Omul şi lumea lui, pare să ne spună el nouă, oamenilor de astăzi, sunt salvaţi numai dacă ne redescoperim dimensiunea politică şi angajamentul civil de a ne proteja unii pe alţii şi natura. Este întotdeauna de actualitate apelul la angajamentul de a construi o societate mai dreaptă, o umanitate mai solidară şi mai respectuoasă faţă de acea valoare inalienabilă care este libertatea de care ne dăm seama pe deplin, din păcate, numai atunci când suntem privaţi de aceasta", a spus diplomatul italian.

Preşedintele Institutului Cultural Român, Mirel Taloş, a deplâns faptul că nici Dante "nu scapă ghilotinei corectitudinii politice" care se manifestă în lumea contemporană.

 


Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


"O organizaţie italiană, al cărui nume nu merită să îl amintesc, dar merită să spun că are statutul de consultant oficial al ONU, a cerut eliminarea lui Dante din manualele şcolare din Italia, pentru că opera lui ar fi, citez, 'islamofobă, rasistă, homofobă şi antisemită'. Ceea ce noi considerăm o capodoperă, alţii consideră 'o operă otrăvitoare'. Editura Blossom Books, o editură importantă, a cenzurat Cântul al XXVIII-lea tot în numele corectitudinii politice. Dante a intrat oficial în categoria personalităţilor care urmează să fie eliminate din istoria culturii, pentru că nu mai corespund unor standarde cu forţă totalitară", a arătat Taloş.

Poeta şi activista civică Ana Blandiana a chemat la păstrarea memoriei valorilor europene şi a rădăcinilor creştine ale bătrânului continent.

"Marcarea celor 700 de ani de la moartea lui Dante vorbeşte nu numai despre posteritatea primului şi probabil a celui mai specific geniu al Europei, ci şi despre forţa memoriei noastre pe care se sprijină această posteritate. Rădăcinile creştine ale Europei din care a înflorit 'Divina Comedia' reuşesc să-şi urce, prin memorie, sevele până la noi, adăugând amestecului de bine şi de frumos, pe care ni le-au lăsat moştenire grecii antici, iubirea. Fără puterea noastră de a ţine minte şi încăpăţânarea de a nu uita, Dante nu ar fi putut fi contemporanul cu care ne-am mândrit, rând pe rând, în toate aceste secole", a spus poeta.

 


Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


Blandiana a susţinut că "felul în care se încearcă acum culpabilizarea întregii istorii, transformată într-o poveste de groază despre crimele Europei împotriva celorlalte continente este un atentat nu numai la adevăr, ci şi la memoria noastră, la libertatea noastră de a ne aminti şi de a fi mândri de ceea ce ţinem minte".

"În acest sens, Anul Dante - 2021 este o minunată victorie a memoriei omenirii împotriva celor ce încearcă chiar în acest an s-o distrugă, o memorie cu semnificaţii întinse dincolo de frontierele culturale. (...) Dar, aşa cum în timpul comunismului cea mai eficientă dintre formele de rezistenţă a fost rezistenţa prin cultură, nu cumva asta este soluţia şi acum? Doar că de data aceasta nu numai cultura ne va apăra pe noi, ci şi noi va trebui să avem curajul să apărăm cultura. Nu cumva va trebui să ne apărăm nu numai pe noi, ci şi pe Shakespeare şi pe Dante de cenzură? Şi atunci, întrebarea pe care suntem obligaţi să ne-o punem este dacă, după atâtea decenii de consum, de libertate leneşă şi de distracţii de joasă speţă, mai putem să regăsim forţa sufletească de pe când nu eram liberi: Suntem oare în stare să ne imaginăm acum un Soljeniţin american?", a încheiat Ana Blandiana.

În cadrul primei zile a colocviului, moderată de directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu, au mai susţinut prelegeri Bruno Mazzoni, unul dintre cei mai importanţi traducători din română în italiană, şi profesorul Laszlo Alexandru.

 


Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


Muzeul Naţional al Literaturii Române, în parteneriat cu Academia Română, Biblioteca Academiei Române, cu sprijinul ICR, organizează, joi şi vineri, Colocviul Internaţional "Dante Alighieri - 700", prilejuit de împlinirea a şapte secole de la moartea poetului, filosofului şi omului politic Dante Alighieri. Proiectul mai cuprinde o expoziţie dedicată lui Dante, deschisă la Biblioteca Academiei, precum şi spectacolul "Călătoria lui Dante", care va fi susţinut de actorul Emil Boroghină, sâmbătă, la Teatrul Nottara. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 15-04-2025 19:53

Concert tribut Gabriel Cotabiță, pe 28 aprilie, la TNB

Un concert tribut pentru Gabriel Cotabiță, unul dintre cei mai populari artiști ai României din ultimii 40 de ani, va avea loc pe 28 aprilie, de la ora 19:30, la Sala 'Ion Caramitru' a Teatrului Național 'I.L. Caragiale' din Capitală. 'Concertul va fi numai cu melodiile cântate de Gabi, melodii ajunse în s

Cultura - Media 15-04-2025 19:40

CNA a luat noi decizii privind mesajele cu conținut ilegal de pe rețelele de socializare

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis o serie de decizii față de materialele audiovizuale cu conținut ilegal identificate pe rețelele de socializare. Potrivit unui comunicat al CNA transmis, marți, AGERPRES, întrunit în ședință, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a autose

Culte 15-04-2025 19:33

Arhiepiscopul Aurel Percă, în Pastorala de Paști: Ca popor pascal, să ne rugăm pentru darul păcii, al Domnului înviat

Arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de București, Aurel Percă, salută, în Scrisoarea pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului, sărbătorirea Paștelui de către toți creștinii, aparținând diferitelor confesiuni, și îndeamnă la rugăciunea pentru pace în țară, în lume și în inimile credincioșilor.

Cultura - Media 15-04-2025 18:53

Tulcea: Expoziția multimedia 'Corp comun. Vol. 2', la Muzeul de artă

Muzeul de artă din orașul Tulcea găzduiește, începând de marți, expoziția 'Corp comun. Vol. 2', semnată de artiștii Magdalena și Bogdan Pelmuș, o continuare a evenimentului derulat în primăvara anului trecut în București, care cuprinde atât desene, cât și lucrări textile, video, realizate în lemn, plastic și metal.

Cultura - Media 15-04-2025 17:31

CNA: Niciun partid nu folosește timpii de antenă în favoarea altui candidat decât cel înregistrat inițial

Niciun partid nu poate folosi timpii de antenă în favoarea unui alt candidat decât cel înregistrat inițial, afirmă CNA, care citează decizia BEC potrivit căreia 'atât timp cât partidul USR are un candidat care participă în competiția electorală, în primul tur de scrutin, această formațiune politică nu poate face campanie

Cultura - Media 15-04-2025 14:56

Hunedoara: Fresce importante din Castelul Corvinilor, restaurate în Sala Dietei

Mai multe fresce importante din Castelul Corvinilor sunt restaurate, în această perioadă, de specialiști atestați, în cadrul unui proiect de conservare și punere în valoare a acestui monument istoric, finanțat din fonduri europene, în plan fiind cuprinsă și restaurarea frescei exterioare a Turnului Buzdugan. 'De c&a

Cultura - Media 15-04-2025 11:47

A paisprezecea brățară dacică recuperată va fi prezentată la Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță că va organiza o conferință de presă, miercuri, cu ocazia recuperării celei de-a paisprezecea brățări dacice de aur descoperite ilegal în cadrul activităților de braconaj întreprinse în zona siturilor din patrimoniul UNESCO din zona Munților Orăștiei. 'Muzeul Național de Istorie a

Cultura - Media 15-04-2025 09:49

Spectacolul 'Cerere în căsătorie' al Teatrului 'Stela Popescu' - premieră pe 25 și 26 aprilie, la 'Excelsior'

Spectacolul 'Cerere în căsătorie', producție a Teatrului 'Stela Popescu', în regia lui Alexandru Grecu, va fi prezentat în premieră, pe 25 și 26 aprilie, la Sala 'Ion Lucian' a Teatrului Excelsior din Capitală. Potrivit unui comunicat al Teatrului 'Stela Popescu' transmis, marți, AGERPRES, spectacolul îmb

Cultura - Media 14-04-2025 20:26

Vâlcea: Studiu despre mormântul celtic din Zătreni, publicat în revista Institutului de Arheologie din Serbia

Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Vâlcea din ultimii ani - mormântul celtic de la Zătreni - primește recunoaștere internațională, un amplu studiu despre cercetarea care s-a desfășurat în zonă și care relansează în dezbatere relațiile complexe dintre celți și comunitățile indigene getice pe teritoriul Olteniei fiind pub

Cultura - Media 14-04-2025 19:30

Argeș: Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă publicului după ample lucrări de conservare și restaurare (GALERIE FOTO)

Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari a fost redeschisă pentru vizitare, luni, după ample lucrări de conservare și restaurare. Foto: (c) Consiliul Județean (CJ) Argeș Cetatea, aflată pe teritoriul administrativ al comunei

Cultura - Media 14-04-2025 15:32

Sălaj: Ansamblu de sculpturi monumentale, în curtea Casei Memoriale ''Iuliu Maniu'' din Bădăcin

O instalație impresionantă de artă contemporană, alcătuită din șase sculpturi monumentale, cu o înălțime de 3,5 metri, realizate de reputatul artist Cătălin Bădărău, a fost amplasată, recent, în curtea Casei Memoriale ''Iuliu Maniu'' din Bădăcin.

Culte 14-04-2025 15:10

Galați: Daruri de Paște pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos

Arhiepiscopia Dunării de Jos oferă cu ocazia Sărbătorilor Pascale daruri constând în alimente, articole vestimentare și încălțăminte pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii din familii nevoiașe, în cadrul Programului social-filantropic intitulat ''Ne înnoim de Sfintele Paști''. ''An

Culte 14-04-2025 13:32

Pastorala de Paști/Andrei Andreicuț: Dorința noastră cea mare este să-L vedem pe Hristos cel Înviat

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, vorbește, în Pastorala sa de Paști, despre importanța curățirii simțurilor noastre. 'Cuvântul Pastoral l-am intitulat 'Să ne curățim simțirile'. Și-am plecat de la ceea ce spune Domnul Iisus Hristos în Predica de pe Munte: 'Fericiți cei curați cu inima, că ac

Cultura - Media 14-04-2025 13:14

Arad: Un băiat de 11 ani colecționează șerpi, tarantule și scorpioni și participă la expoziții

Un băiat de 11 ani din Arad, Armin Alexandrescu, colecționează șerpi din specii precum anaconda, pitoni sau boa, dar și tarantule și scorpioni, pe care le poartă în expoziții în țară.   Armin Alexandrescu a înc

Cultura - Media 14-04-2025 13:09

Jennifer Lopez concertează pe 27 iulie, în Piața Constituției

Cântăreața americană Jennifer Lopez va concerta la București, la cea de-a treia ediție Summer in the City, show inclus în cadrul noului său turneu mondial 'Up All Night Live', informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Jennifer Lopez și-a dorit în mod special să concerteze în Piața Constituției, în fața emblematice