logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Preşedintele Academiei Române: Ion C. Brătianu a construit ţara, mai precis nucleul ei solid

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat joi că Ion C. Brătianu a construit ţara, "nucleul ei solid" şi a accentuat că liberalii Brătieni "ne-au dat o lecţie desăvârşită de civism".

"Ion C. Brătianu a construit ţara, mai precis nucleul ei solid, atunci când a făcut Revoluţia de la '48, când s-a dus la Dusseldorf ca să-l aducă pe Principele Carol, când a pus bazele Partidului Naţional Liberal, când a condus timp de 12 ani cel mai solid şi cel mai longeviv guvern al României Moderne, când a militat pentru moneda naţională, pentru independenţă, pentru transformarea României în regat şi pentru câte altele", a spus Pop, la simpozionul "Ion C. Brătianu - 200 de ani de la naştere", desfăşurat în Amfiteatrul "Ion Heliade Rădulescu" al Bibliotecii Academiei Române.

El a subliniat că "liberalii Brătieni ne-au dat o lecţie desăvârşită de civism".

"Anume, ne-au învăţat că nu există activism politic în limitele idealurilor personale, ci în lumina idealurilor publice, naţionale. Nu putem conduce ţara dacă n-am sădit un pom, dacă n-am făcut o casă, fiindcă nu ne crede nimeni. Brătienii, câştigând încrederea celor care le-au delegat puterea, au făcut nu o casă simplă, ci casa tuturor românilor. Din acest punct de vedere, Brătienii au fost, într-adevăr, constructori şi arhitecţi ai României. La două secole de la naşterea marelui Ion C. Brătianu, e bine să ne aducem aminte, dar amintirea nu e de ajuns. E necesar să învăţăm din mesajul său. El a făcut România modernă, iar alţi membri ai familiei au contribuit la organizarea şi funcţionarea României. Toţi trei Brătienii pomeniţi de mine aici - Ion, Ionel şi Gheorghe - au fost membri ai Academiei Române. Nici o familie de români neîncoronaţi n-a reuşit să facă atât demult pentru ţară", a spus Pop.

Ioan-Aurel Pop a arătat că "dacă s-ar face un dicţionar al marilor români şi al marilor familii de români care au făcut Unirea cea Mare, care au făcut Ţara Modernă, acest dicţionar ar putea foarte bine să înceapă chiar cu numele de Brătianu".

"Înainte de a trece din această viaţă, Ion C. Brătianu, care se năştea acum două secole, onorat între timp cu titlul de membru al Academiei Române, chiar înainte de a trece la cele veşnice a rostit următoarele cuvinte, citez: 'mă voi răsuci în mormânt, dacă voi, fii mei, nu întregiţi ţara'. E vorba de asumarea conştientă, de rolul şi de împlinirea idealurilor naţionale şi nu de mărunte scopuri personale. Iar unul dintre fii, Ionel, avea să-i continue munca şi să devină, într-adevăr, unul dintre cei mai mari oameni politici şi oameni de stat pe care i-a avut vreodată România, dacă nu cel mai mare", a spus preşedintele Academiei.

Istoricul l-a amintit şi pe celălalt fiu al lui Ion C. Brătianu, Gheorghe Brătianu, care avea să devină unul din cei mai mari medievişti români din toate timpurile.

"Evident, şi în legătură cu acest ilustru fiu, membru titular al Academiei Române, mort ca martir la Sighet, s-ar putea spune multe şi numai de bine", a adăugat Ioan-Aurel Pop.

Preşedintele Academiei a transmis salutul nepoatei lui Ion C. Brătianu, fiica lui Gheorghe Brătianu, adresat acestui for cu prilejul organizării simpozionului.

În cuvântul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a arătat că Ion C. Brătianu a fost protagonistul celor mai importante evenimente care au dus la constituirea statului modern român, amintind contribuţiile acestuia în Revoluţia de la 1848, la realizarea Unirii Principatelor şi cimentarea acesteia prin aducerea Principelui Carol I în România.

"Generaţia lui Brătianu, Rosetti şi a tuturor personalităţilor care s-au reunit a realizat o transformare spectaculoasă a României. De la caftan s-a trecut la tot ceea ce era european, o europenizare accentuată a României. Generaţia lui Ion C. Brătianu a realizat vocaţia de ţară europeană, de neam aparţinând Europei pentru români", a evidenţiat Ludovic Orban.

Personalitatea lui Ion C. Brătianu, căruia o puternică vocaţie a patriotismului politic i-a marcat destinul, a mai fost evocată de directorul Muzeului Naţional Peleş, dr. Narcis Dorin Ion, care a vorbit despre conacul de la Florica şi impresionanta bibliotecă a marelui bărbat de stat, şi de directorul general al Bibliotecii Academiei Române", prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, care a prezentat o parte din corespondenţa liberalului.

Simpozionul a fost urmat de vernisarea expoziţiei cu acelaşi nume, organizată în sala "Theodor Pallady" de Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară şi de Cabinetul de Stampe, Fotografie, Hărţi, în cadrul căreia au fost expuse colecţii de documente şi fotografii din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române. Documente de arhivă, corespondenţă cu oameni politici ai vremii sau cu familia, fotografii, diplome, medalii, antologii de discursuri, volume monografice sunt tot atâtea exponate prezentate în expoziţie.

Expoziţia va rămâne deschisă până pe 10 iunie şi va putea fi vizitată între orele 10,00 şi 15,00.

Născut la 2 iunie 1821, la Piteşti, Ion C. Brătianu s-a format în atmosfera revoluţionară a Parisului de la mijlocul secolului al XIX-lea, care i-a furnizat atât entuziasmul, cât şi cunoştinţele diplomatice şi politice necesare unei viitoare construcţii naţionale. Fondator al Partidului Naţional Liberal, în 1875, şi primul său preşedinte, Ion C. Brătianu îşi leagă numele de cele mai importante momente din istoria statului român modern. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 04-04-2025 19:05

Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal

Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo

Cultura - Media 04-04-2025 16:12

Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.

Cultura - Media 04-04-2025 15:24

Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a

Cultura - Media 04-04-2025 14:28

Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di

Cultura - Media 04-04-2025 14:27

Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'

Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a

Cultura - Media 04-04-2025 14:24

CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările

Cultura - Media 04-04-2025 12:59

Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale

Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al

Cultura - Media 04-04-2025 09:48

Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'

Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul

Cultura - Media 04-04-2025 08:36

Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'

La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru

Cultura - Media 04-04-2025 08:24

Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'

Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d

Cultura - Media 03-04-2025 19:11

Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl

Cultura - Media 03-04-2025 18:18

Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do

Cultura - Media 03-04-2025 18:00

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r

Cultura - Media 03-04-2025 15:16

Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean

Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b

Cultura - Media 03-04-2025 14:40

Recitaluri vocal-instrumentale, pe 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești'

Mai multe recitaluri vor avea loc, în zilele de 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului'. * Sâmbătă, 12 aprilie, începând cu ora 15:00, va avea loc primul recital din cadrul Proiectului Opera2People, coordonat de soprana Angela Șindeli, informează centrul