logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ioan-Aurel Pop: Mănăstirea Voroneţ a fost, pentru istoria românilor, o adevărată universitate creştin-ortodoxă

Imagine din galeria Agerpres

Mănăstirea Voroneţ a fost, pentru istoria românilor, mai ales a celor de la sud şi răsărit de Carpaţi, o adevărată universitate creştin-ortodoxă în vremuri când încă nu se înfiinţau la noi asemenea instituţii de educaţie, a afirmat preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, marţi, la deschiderea unei expoziţii dedicate celebrului lăcaş de cult.

"Mănăstirea Voroneţ a fost pentru istoria românilor, mai ales a celor de la sud şi răsărit de Carpaţi, o adevărată universitate creştin-ortodoxă în vremuri când încă nu se înfiinţau la noi asemenea instituţii de educaţie - de la copiere de manuscrise şi până la alcătuire de manuscrise, de la broderii şi până la icoane. Toate acestea au fost făcute în atelierele de la această mănăstire", a spus Pop la deschiderea expoziţiei "Mănăstirea Voroneţ, 533 de ani de la înfiinţare, 30 de ani de la redeschidere", desfăşurată în Sala "Th. Pallady" a Bibliotecii Academiei Române.

Preşedintele Academiei a trecut în revistă istoria Mănăstirii Voroneţ, amintind că după 1785 viaţa monahală a fost întreruptă de autorităţile habsburgice, până în 1990, când Biserica Ortodoxă Română a hotărât reactivarea vieţii monahale, redeschiderea efectivă realizându-se în 1991, la iniţiativa Patriarhului Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

"În secolele al XIX-lea şi al XX-lea, mai ales după formarea României Moderne şi mai ales după formarea României Întregite, lăcaşul a intrat în circuitul internaţional de valori. Nu de puţine ori, teologi vestiţi, mari bizantinologi, reputaţi specialişti în istoria artelor au scos în lumină, pentru publicul străin, tainele Voroneţului. Unii dintre aceştia au remarcat - nu românii - că tocmai pe vremea când Michelangelo şi elevii săi alcătuiau frescele Capelei Sixtine, zugravii anonimi români se căzneau, cu gândul la cel Preaînalt, să facă frescele extraordinare ale Voroneţului", a spus istoricul.

Ioan-Aurel Pop consideră că redeschiderea vieţii monahale la Voroneţ în 1991 a reaşezat mănăstirea în rosturile sale iniţiale, de loc privilegiat pentru credincioşi, de loc de slujire pentru clerul monahal şi pentru cel mirean.

"Astăzi, Voroneţul se află pe lista monumentelor protejate de UNESCO şi luminează inima şi mintea atâtor vizitatori de pe toate meridianele, sigur, mai puţin în vremea asta pe care o traversăm acum şi care vrem să fie un timp cât mai scurt. Preţuirea ansamblului este unanimă din partea oaspeţilor. Doar unii dintre români, din când în când, se distanţează de superlativele prin care e apreciat Voroneţul de specialişti, considerând că e de bon ton, aşa, în această perioadă tulburată nu numai de epidemii fizice şi medicale, dar şi de grave maladii ale spiritului. Defăimarea noastră de către noi înşine nu este deloc în acest caz o formă de smerenie ori de pocăinţă, ci una de, citez, 'corectitudine politică, menită să submineze bazele civilizaţiei europene creştine'. În ciuda unor astfel de detractori, Voroneţul rămâne majestuos, la locul său de pază şi de veghe contra rătăcirilor de tot felul, cu zveltul său trup îndreptat cu faţa spre viitor şi cu acel tulburător memento al Judecăţii de Apoi", a mai spus preşedintele Academiei.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Mănăstirea Voroneţ "este un dar binecuvântat al lui Dumnezeu nu doar pentru ţinutul Bucovinei, cu mănăstiri şi biserici străvechi, cu sfinţi voievozi, ierarhi şi cuvioşi, care au păstrat unitatea poporului şi a credinţei apostolice, ci este şi un dar binecuvântat al lui Dumnezeu pentru întreg neamul românesc".

PF Daniel a evidenţiat faptul că biserica Mănăstirii Voroneţ se bucură de o mare faimă printre iubitorii artei medievale bisericeşti datorită, în primul rând, picturii sale exterioare.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO



"Această pictură reprezintă caracteristici care o individualizează, şi anume albastrul de Voroneţ, culoare care domină decorul său pictural şi despre a cărei realizare şi rezistenţă în timp se cunosc foarte puţine date. Totodată, se remarcă scena Judecăţii de Apoi, sau Judecăţii Universale, poziţia cea mai amplă şi mai luminoasă, cu mult superioară scenelor similare din alte biserici moldave, pictură care se desfăşoară pe tot peretele vestic exterior", a spus Patriarhul.

Întâistătătorul BOR a arătat că "Marea frescă a Mănăstirii Voroneţ este, în acelaşi timp, plină de solemnitate şi de smerenie, de dreptate şi speranţă (...), plină de lumină şi de frumuseţe filocalică sau isihastă" şi a spus că "frumuseţea albastrului de Voroneţ reprezintă cerul coborât pe pământ pentru a înălţa sufletul omului în Împărăţia Cerurilor (...) şi pentru a simţi natura creată de Dumnezeu ca o pregustare a învierii de obşte sau universale".

La eveniment, moderat de directorul general al Bibliotecii Academiei, prof. ing. Nicolae Şt. Noica, membru de onoare al Academiei Române, au mai luat cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, care a caracterizat Voroneţul drept "monument crucial al Evului Mediu românesc", "chivot al ortodoxiei româneşti" şi stavrofora Irina Pântescu, întâia stareţă a Mănăstirii Voroneţ.

Organizată de Biblioteca Academiei Române, alături de comunitatea monahală a Mănăstirii Voroneţ, expoziţia, curatoriată de Gabriela Dumitrescu, şef serviciu Manuscrise, Carte Rară, constituie o sinteză retrospectivă a celor peste 500 de ani de istorie şi cultură pe care Mănăstirea Voroneţ, ctitorie a domnitorului Ştefan cel Mare, i-a reprezentat pentru Ţara Moldovei. Documentele expuse demonstrează dubla misiune asumată de mănăstire de-a lungul timpului, cea culturală şi cea educativă, aici funcţionând, secole întregi, o adevărată şcoală de caligrafi, miniaturişti şi traducători din limbile greacă şi slavonă.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 16 aprilie, în intervalul orar 10,00 - 14,00, cu programare la numărul de telefon 021.212.82.85 sau la adresa [email protected]. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 04-04-2025 19:05

Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal

Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo

Cultura - Media 04-04-2025 16:12

Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.

Cultura - Media 04-04-2025 15:24

Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a

Cultura - Media 04-04-2025 14:28

Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di

Cultura - Media 04-04-2025 14:27

Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'

Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a

Cultura - Media 04-04-2025 14:24

CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările

Cultura - Media 04-04-2025 12:59

Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale

Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al

Cultura - Media 04-04-2025 09:48

Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'

Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul

Cultura - Media 04-04-2025 08:36

Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'

La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru

Cultura - Media 04-04-2025 08:24

Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'

Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d

Cultura - Media 03-04-2025 19:11

Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl

Cultura - Media 03-04-2025 18:18

Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do

Cultura - Media 03-04-2025 18:00

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r

Cultura - Media 03-04-2025 15:16

Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean

Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b

Cultura - Media 03-04-2025 14:40

Recitaluri vocal-instrumentale, pe 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești'

Mai multe recitaluri vor avea loc, în zilele de 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului'. * Sâmbătă, 12 aprilie, începând cu ora 15:00, va avea loc primul recital din cadrul Proiectului Opera2People, coordonat de soprana Angela Șindeli, informează centrul