Botoşani: ''Venus de la Drăguşeni'', o statuetă excepţională care reprezintă cultul femeii mamă de acum 6.500 de ani

O lucrare de artă neolitică, realizată în urmă cu aproximativ 6.500 de ani şi care se află în patrimoniul Muzeului Judeţean din Botoşani, este considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase capodopere închinate femeii mamă.
"Venus de la Drăguşeni" este o statuetă antropomorfă cu caractere unice în lume, atribuită culturii neolitice Cucuteni, şi despre care se consideră că pune în valoare cultul fertilităţii la modul excepţional. Istoricul Gheorghe Median spune despre ea că "reprezintă femeia ajunsă la maturitate" sau "mama care dă naştere copiilor şi perpetuează specia".
Spectaculoasa lucrare, care a participat de-a lungul timpului la expoziţii internaţionale şi a stârnit aprecierile publicului, a fost descoperită pe raza localităţii Drăguşeni din judeţul Botoşani.
"Dacă neoliticul românesc iese prin ceva în evidenţă, iese atât prin ceramica lui, cât şi prin reprezentările antropomorfe. Ceramica este celebră, ceramică pictată, iar printre reprezentările antropomorfe, cea mai importantă, celebră, unică în lume este o statuetă descoperită la Drăguşeni, prin anii 1950, care se cheamă, este intrată în circuitul turistic şi informaţional istoric cu numele de 'Venus de la Drăguşeni', pentru că e descoperită în localitatea Drăguşeni din judeţul Botoşani. Această statuetă este extraordinară pentru că ea exprimă ceea ce se întâmpla în neolitic, este vorba despre cultul fecundităţii, statueta având cam 20 de centimetri înălţime, reprezintă o siluetă feminină, cu coapsele foarte dezvoltate, ceea ce înseamnă faptul că reprezintă mama care dă naştere copiilor şi perpetuează specia. Este foarte interesant că această statuetă sigur e cea mai mare descoperită pe teritoriul României, dar are şi simboluri de altă natură. Este şi decorată, de jur împrejurul gâtului are nişte semne care ar fi însemnat mărgelele probabil, pe care le purta, şi faţa extrem de mică. Are ochi şi nas încât ai impresia că vezi într-adevăr o persoană vie, o reprezentare a unei personalităţi pe care poate ai cunoscut-o sau poate ţi-ai imaginat-o", a declarat, pentru AGERPRES, istoricul Gheorghe Median, fost muzeograf la Muzeul Judeţean Botoşani.
Specialiştii susţin că femeia întruchipată de "Venus de la Drăguşeni" este una care se afla "într-o poziţie de putere" şi avea "un statut social superior".
"Venus de la Drăguşeni prezintă şi o femeie într-o poziţie de prestigiu, într-o poziţie de putere. Adică faptul că ea este decorată cu nişte elemente care, mă rog, în descoperiri arheologice apar din cupru sau din aur, aceste bijuterii nouă ne arată faptul că bijuteriile care se află pe Venus nu sunt din imaginaţie, ele chiar au existat în epocă şi erau făcute din metale foarte preţioase. Vă daţi seama, la vremea respectivă, să ai o piesă din aur sau din cupru arăta un un statut social superior", a precizat, la rândul său, arheologul Adela Kovacs de la Muzeul Judeţean Botoşani.
"Venus de la Drăguşeni" are o valoare istorică şi artistică atât de mare încât a fost clasată în categoria Tezaur. Povestea ei a început în 1964, atunci când un profesor din Drăguşeni, care era pasionat de arheologie, a mers alături de elevii săi pe dealurile din Drăguşeni. Ei au găsit atunci, în brazdele de pământ întoarse de plug, statueta care urma să impresioneze publicul din România, dar şi din alte ţări.
"De ce e mai frumoasă a noastră? În primul rând pentru că este descoperită întreagă, foarte, foarte rar se descoperă statuetele întregi. Noi ştim că sunt statuete în primul rând prin analogie, ştim că există membre, capuri, şolduri, picioare şi aşa mai departe, le identificăm ca atare în săpătură, dar întregi sunt foarte puţine. Ea a fost descoperită întreagă. Povestea spune că ar fi fost descoperită lângă Drăguşeni, în situl Ostrov, de către nişte elevi, care au prezentat-o lui Aristotel Crâşmaru, directorul şcolii din Drăguşeni în anii '60, care era şi un fel de arheolog, dar nu neapărat amator, el era destul de perfecţionat în chestia asta de tehnică de săpătură şi a făcut şi foarte multe descoperiri în zonă. Deci i-o prezintă profesorului Aristotel Crâşmaru, care mai departe a adus-o la muzeu. Noi din colecţia veche a şcolii din Drăguşeni avem mai multe piese, nu doar pe Venus", a subliniat Kovacs.
Istoricii spun că, timp de foarte mulţi ani, celebra statuetă nu a fost pusă în valoare de autorităţi, fiind foarte puţin expusă. Abia după participarea la expoziţii pe mai multe continente, valoarea acesteia a început să crească.
"Ceea ce pot să vă spun este că această statuetă a fost foarte multă vreme necunoscută sau nevalorificată în spaţiul public, dar în momentul în care Muzeul Judeţean a putut să aibă ieşire în afară, i-a asigurat în expoziţii internaţionale. A ajuns şi la New York şi a stârnit interesul lumii, şi la Varşovia, şi cred că şi în Franţa şi în Anglia şi a stârnit interesul lumii istoricilor şi nu numai. Este o statuetă extraordinară care reprezintă România până la urmă, o zonă în care s-au întâmplat foarte multe lucruri într-o perioadă despre care se vorbeşte poate prea puţin", a adăugat Gheorghe Median.
Directorul Muzeului Judeţean din Botoşani, Aurel Melniciuc, consideră că piesa de artă aflată în patrimoniul instituţiei pe care o conduce "este cea mai frumoasă statuetă cucuteniană descoperită pe teritoriul României".
Potrivit acestuia, o copie a statuetei se află la Muzeul Popoarelor din Mexic. Până acum, "Venus de la Drăguşeni" a fascinat publicul de pe două continente şi şapte ţări. A călătorit la expoziţii în marile muzee din New York, Vatican, Oxford, Roma, Atena şi Varşovia. AGERPRES / (A - autor: Cristian Lupaşcu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Sursa foto: Cristian Lupaşcu/AGERPRES
Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Principele Radu, la centenarul Institutului Francez: O importantă pagină a istoriei noastre a fost scrisă alături de Franța
Institutul Francez din România este un spațiu cultural la care au contribuit două națiuni latine de la extremitățile continentului european, iar românii trebuie să fie recunoscători Franței pentru istoria ultimelor două secole, a declarat, joi, Principele Radu. Acesta a avut o intervenție în cadrul unui eveniment organizat de Casa Regală a Ro
Smiley, Alex Velea și Connect-R au lansat melodia 'Nu mă ierta'
Smiley, Alex Velea și Connect-R au dat startul unui an-eveniment pentru carierele lor prin lansarea single-ului 'Nu mă ierta', o piesă cu un puternic impact emoțional, prima de pe albumul pe care l-au creat împreună și pe care îl vor dezvălui, piesă cu piesă, de-a lungul următoarelor luni. 'E un proiect eveniment pentru noi și o
CNA: Realitatea Plus - amenzi și suspendarea emisiei; obligată să difuzeze, 10 minute, numai textul deciziei de sancționare
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, joi, postul Realitatea Plus cu amenzi de 50.000 de lei și 10.000 de lei și cu obligarea de a difuza, timp de 10 minute, numai textul deciziei de sancționare din cauza încălcării legislației audiovizuale în domeniul publicității, pozitive sau negative, în legătură cu oameni politici, precum și în ceea
Mureș: Tezaur dacic de argint descoperit de doi detectoriști în comuna Breaza
Primăria din Breaza a anunțat, joi, că pe teritoriul comunei a fost descoperit un tezaur dacic, compus din șase podoabe de port, constând într-o brățară de argint, trei fibule, un lanț pentru gât și o centură de brâu, valoarea descoperirii fiind confirmată de Muzeul Județean Mureș.
Prahova: Mormânt preistoric, salvat de arheologi după ce un cioban a găsit oseminte în zonă
Un mormânt preistoric a cărui vechime este de circa cinci milenii a fost salvat de arheologii prahoveni după ce un cioban a găsit în zonă oseminte, el nefiind la prima descoperire de acest gen. Conform informațiilor postate, joi, pe pagina de Facebook a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, mormântul a fost descoperit în l
România secolului XIX în gravurile unui artist francez - de săptămâna viitoare la Palatul Suțu
Expoziția 'Le tour du monde. Auguste Dieudonne Lancelot în Țările Române', un proiect care aduce în prim-plan o selecție valoroasă de gravuri realizate de artistul francez Auguste Dieudonne Lancelot (1823 - 1895) în timpul călătoriei sale prin spațiul românesc, se va deschide, pe 16 aprilie, la Palatul Suțu. Potrivit unui
România - la Festival du Livre de Paris; Matei Vișniec, Doina Lemny și Laure Hinckel - printre invitații ICR
România va fi prezentă la Festival du Livre de Paris, cel mai important eveniment internațional dedicat cărții din capitala Franței, scriitorul și jurnalistul Matei Vișniec, istoricul de artă Doina Lemny ori jurnalista, traducătoarea și scriitoarea Laure Hinckel numărându-se printre invitații Institutului Cultural Român (ICR). Potrivit unui c
Spectacolul 'Aer' în regia Letei Popescu - premieră la Teatrul Metropolis
Spectacolul 'Aer' după 'Airswimming' de Charlotte Jones, cu inserții documentare de Roxana Piticari și Liliana Oprea, în regia Letei Popescu, va fi prezentat în premieră, sâmbătă și duminică, de la ora 19:30, la sala Mică a Teatrului Metropolis. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, spectacolul 'Aer' este un
Actrița Ioana Pavelescu și directorul de imagine Florin Mihăilescu - premii pentru întreaga carieră la Premiile Gopo
Actrița Ioana Pavelescu și directorul de imagine Florin Mihăilescu vor primi Premiul pentru întreaga carieră, respectiv Premiul pentru întreaga activitate, la Gala Premiilor Gopo 2025, informează site-ul premiilegopo.ro. * Ioana Pavelescu, fiica actriței Corina Constantinescu, a
Prahova: Expoziția itinerantă 'Retrospectiva anului 1989' - la Muzeul Memorial 'Nicolae Iorga' din Vălenii de Munte
Expoziția itinerantă 'Retrospectiva anului 1989', care conține imagini și documente istorice provenite din arhivele CNSAS și din fondurile AGERPRES, va fi vernisată, joi după-amiază, la Muzeul Memorial 'Nicolae Iorga' din Vălenii de Munte. Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Secur
Noaptea Dansului - ediție de primăvară, duminică, pe Calea Victoriei
Noaptea Dansului revine în 2025 cu o premieră, prima ediție de primăvară sub umbrela 'Noaptea Dansului - Bucureștiul Dansează', care va avea loc duminică, pe Calea Victoriei, în fața Muzeului Național de Istorie a României. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, ediția din 13 aprilie va aduce împreună,
Bihor: Evenimente Oradea Heritage dedicate Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor Arheologice
Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage) organizează, în perioada 11 - 18 aprilie, mai multe evenimente dedicate arhitecturii, cu ocazia Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor Arheologice, a informat joi, într-un comunicat, fundația. Potrivit sursei citate, primul eveniment ce va f
Eveniment dedicat Centenarului Institutului Francez - joi, la Palatul Regal
Majestatea Sa Custodele Coroanei, Margareta, găzduiește, joi, în Sufrageria de Stat de la Palatul Regal, o seară regală dedicată Centenarului Institutului Francez din România. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, alături de Majestatea Sa va lua parte Alteța Sa Regală Principele Radu. La eveniment, care va &icir
CNDB: 11 spectacole de dans contemporan și performance, în perioada 24 - 27 aprilie
Semimaratonul de dans contemporan & perfomance 'Dans.Context.Showcase', eveniment care prezintă unele dintre cele mai relevante producții de dans ale ultimilor ani din România, va fi organizat de Centrul Național al Dansului București (CNDB) în perioada 24-27 aprilie. Vor fi 11 spectacole de dans contemporan și performance, în pat
Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - temelia și începutul învierii tuturor; Paștile - o revărsare de bucurie
Paștile sunt o revărsare de bucurie ce perpetuează bucuria ucenicilor care au văzut pe Domnul Iisus Hristos înviat din morți, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în Pastorala de Sfintele Paști. 'Învierea lui Hristos este temelia și începutul învierii tuturor oamenilor. Această taină este