Timiş: Aparatură folosită şi în misiunile Apollo, de cercetare a rocilor selenare, utilizată la Muzeul Naţional al Banatului

Mii de obiecte descoperite de arheologi, unele unicat de mare valoare istorică, cu o vechime de sute sau mii de ani, aflate în proprietatea Muzeului Naţional al Banatului (MNaB) din Timişoara, aşteaptă să fie datate, investigate, diagnosticate, restaurate şi conservate, în cazul lor fiind folosită aparatură utilizată şi în misiunile Apollo de cercetare a rocilor selenare.
Unele obiecte, care au trecut deja prin mâinile experţilor şi specialiştilor de la Laboratorul Zonal de Restaurare (LZR) al MNaB, ar putea avea o nouă istorie sau identitate, după ce aparatura ultraperformantă cu care a fost dotat laboratorul, recent, ar putea aduce informaţii noi despre compoziţia, structura şi modul de confecţionare al acestora.
Şeful LZR, dr. Dan Octavian Paul, a declarat, pentru AGERPRES, că noua aparatură a fost achiziţionată prin fonduri de investiţii de 100.000 de euro, primite de la Consiliul Judeţean.
Unul dintre aceste aparate, XRF (fluorescenţă de raze X) portabil Brukner Tracer 5i, a fost conceput şi folosit iniţial şi pentru analiza rocilor selenare, în misiunile Apollo.
Cel de-al doilea aparat este un microscop Zeiss de cercetare, cu capacitate de analizare metalografică.
Odată cu achiziţionarea celor două aparate şi cu angajarea unui chimist investigator, sectorul de investigaţii chimice-fizice-biologice al LZR a putut fi reactivat, după mai bine de un deceniu.
Foto: (c) Otilia Halunga / AGERPRES
"Prin aparatele pe care le avem acum în dotare, a crescut capacitatea de cercetare şi diagnosticare a laboratorului, precum şi a cercetării arheometrice pentru arheologi şi istorici. Pe lângă cele două aparate destinate sectorului de investigaţii au fost achiziţionate şi mai multe aparate şi dispozitive pentru restaurarea de hârtie şi carte veche, care măresc productivitatea şi calitatea intervenţiilor de restaurare. Pe lângă aceste achiziţii, au fost dotate şi celelalte sectoare de restaurare, metal şi ceramică. Pentru metale, avem un micro-sablator, care aşteaptă să fie pus în funcţie, deoarece nu avem un spaţiu corespunzător, deocamdată", a detaliat Dan Octavian Paul.
Investigatorul chimist al laboratorului, Diana Vărzaru, care se află pentru câţiva ani în perioada de formare, se concentrează asupra fiecărui obiect pe care-l are sub observaţie cu pasiunea cercetătorului care ştie că dincolo de microscop sau de ecranul monitorului descoperă o constelaţie de informaţii care fixează fiecare obiect la locul său în istorie, în societatea vremii.
"Aparatul cu care lucrez eu (XRF Bruker Tracer 5i, n.r.), primul achiziţionat care a ajuns la noi, este cel mai performant din întreaga lume, la această oră. Investigaţia este nedistructivă şi determină cu mare precizie compoziţia chimică a obiectului. Mai lucrez pe un microscop de cercetare Zeiss. Primul ne arată compoziţia unui obiect, iar microscopul ne va arăta cum a fost confecţionat. După o consultare cu colegii investigatori din ţară şi pe baza celor două aparate, intenţionăm ca laboratorul nostru să devină, în timp, un centru naţional de excelenţă pentru obiectele din metal. Nu mai avem în zona de vest a ţării o asemenea capacitate ştiinţifică în domeniul muzeal şi al conservării şi restaurării patrimoniului cultural. Am făcut până acum investigaţii la obiecte din metal şi ceramică ale muzeului", a explicat Diana Vărzaru.
De curând, Diana Vărzaru a investigat un pumnal a cărui datare era controversată.
"Sper ca rezultatele compoziţiei acestuia să ajute arheologii în cercetarea lor pentru încadrarea istorică corectă a pumnalului", a precizat Dan Octavian Paul.
Pe o măsuţă alăturată din laborator, o biblie de secol XVIII, cu sute de pagini, înnobilată cu superbe gravuri colorate, imprimate pe foiţe mai subţiri decât pergamentul, va fi reînnoită foaie cu foaie, de restauratorul de carte veche Luminiţa Bujancă. Cu ajutorul unui aparat special de iluminare, recent primit, specialista a descoperit că gravurile au fost colorate ulterior tipăririi cărţii.
Foto: (c) Otilia Halunga / AGERPRES
"Este o Evanghelie din 1729, care are gravuri. Cu ajutorul aparaturii am aflat că a fost colorată ulterior cu culori de acuarelă. Restaurarea este dificilă şi migăloasă. Gravurile se tratează separat de restul cărţii, filă cu filă. La volumele mari, legătura este foarte bună, dar se lucrează pe volume desfăcute, să putem lucra pe fiecare foaie care trebuie vizualizată la aparat, pentru a vedea exact fisura, pe unde se defibrează foaia. Cu noul aparat se uşurează munca foarte mult", afirmă Luminiţa Bujancă.
Foto: (c) Otilia Halunga / AGERPRES
Restauratoarea spune că la o carte se lucrează de la câteva luni până la un an sau doi, în funcţie de problemele întâlnite. Unele dintre cele mai mari probleme la cărţile vechi sunt intervenţiile empirice anterioare. O altă mare problemă o reprezintă atacurile biologice (fungi, insecte, rozătoare etc) care fragilizează şi pătează foile.
Pentru ca viaţa de dincolo de cortină a bunurilor culturale să fie corespunzătoare, pentru a le prelungi viaţa, conservatorul Ancuţa Corina Vlonga monitorizează permanent principalii factori microclimatici, temperatura, umiditatea relativă şi lumina, iar ulterior stabileşte strategii de conservare preventivă în expoziţiile şi depozitele MNaB.
"Eu sunt conservator, iar cu aparatul meu portabil de bază (ELSEC 765) măsor umiditatea relativă şi lumina. Pe lângă acesta, în spaţiile expoziţionale din Bastion (corp de clădire al muzeului n.r.) şi în depozite mai avem şi alte aparate de monitorizare. Pentru asigurarea parametrilor de microclimat avem aparate portabile umidificatoare şi dezumidificatoare", a spus Ancuţa Corina Vlonga.
LZR, înfiinţat în 1975, a fost unul dintre cele mai mari din ţară, având la un moment dat în jur de 32 de specialişti. În prezent, laboratorul are 11 experţi şi specialişti pentru restaurare hârtie-carte veche-legătorie, carte veche, ceramică, metal, lemn-mobilier, piatră, conservare preventivă şi investigaţii fizico-chimice şi biologice. AGERPRES/(A, AS - autor: Otilia Halunga, editor: Oana Popescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'
Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.
Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO
Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a
Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani
Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di
Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'
Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a
CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările
Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale
Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al
Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'
Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul
Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'
La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru
Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'
Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d
Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor
Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl
Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'
Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do
Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r
Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean
Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b
Recitaluri vocal-instrumentale, pe 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești'
Mai multe recitaluri vor avea loc, în zilele de 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului'. * Sâmbătă, 12 aprilie, începând cu ora 15:00, va avea loc primul recital din cadrul Proiectului Opera2People, coordonat de soprana Angela Șindeli, informează centrul
Centenarul Patriarhiei Române/ Expoziția 'Sfinți militari în reprezentări iconografice', vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar
Expoziția ''Sfinți militari în reprezentări iconografice'' va fi vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand I', în contextul Centenarului Patriarhiei Române. Acest eveniment cultural, care are loc în apropierea sfintelor sărbători de Paști, reprezintă modalitatea prin care Muzeul Militar