Ministrul Culturii: Procedura includerii zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO va fi reluată

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat vineri că a luat decizia de reluare a procedurii includerii zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.
"În urma analizei şi consultărilor am luat decizia ca procedura de a înscrie situl Roşia Montană în lista patrimoniului mondial UNESCO să fie reluată. Notificarea va fi depusă astăzi, astfel încadrându-ne în termenul necesar pentru ca dosarul să poată fi discutat în şedinţa din această vară a Comitetului Patrimoniului mondial, care va avea loc în China", a afirmat Gheorghiu în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul Ministerului Culturii.
El a precizat că "decizia a fost luată printr-o strânsă comunicare şi consultare" cu premierul Ludovic Orban.
"Am decis să nu amân acest demers, chiar dacă termenul final este 1 februarie 2021 şi asta nu doar că este o prioritate asumată prin programul de guvernare al PNL, ci mai ales pentru faptul că datoria Ministerului Culturii este să apere interesele patrimoniului cultural naţional", a adăugat Gheorghiu.
Ministrul a mai spus că nu au existat cereri de avizare a deciziei reluării procedurii de înscriere a sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, ci doar cereri de puncte de vedere.
"Au fost puncte de vedere destul de stufos formulate. Majoritatea au înclinat mai mult spre neutralitate, lăsând decizia în seama Ministerului Culturii. Au mai fost şi opinii punctuale care au fost contrare luării acestei decizii", a spus ministrul.
Totodată, faptul că "unii au fost mai efervescenţi" în ceea ce priveşte decizia de vineri nu a influenţat luarea mai rapidă a acesteia, a punctat ministrul Gheorghiu.
Acesta a atras atenţia că "trebuie să fim conştienţi de faptul că astăzi situl este deja protejat de Legislaţia românească specifică, de patrimoniu", subliniind că "prin înscrierea în Lista UNESCO, nu se modifică regimul juridic de protecţie deja instituit".
El a menţionat însă că "reluarea acestei proceduri nu rezolvă problema de la Roşia Montană".
"Intervenţia efectivă a statului român prin Institutul Naţional al Patrimoniului la Roşia Montană şi reluarea procedurii includerii sitului Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO reprezintă două demersuri paralele. Trebuie să se înţeleagă clar aceste lucruri, pentru că trebuie văzut şi ce nu s-a făcut până acum la nivel de Minister al Culturii şi la nivel de Guvern, lucruri care puteau fi efectuate până acum", a subliniat ministrul.
În acest context, ministrul a anunţat "un set de măsuri concrete", care vor fi puse în aplicare prin intermediului unui plan de acţiuni.
"Este pentru prima dată, repet, pentru prima dată când se elaborează un astfel de plan şi ne propunem să acţionăm cu celeritate pentru a recupera timpul pierdut în perioada guvernelor anterioare, când nu s-a făcut aproape nimic în vederea unei reabilitări şi restaurări integrale a tot ceea ce înseamnă patrimoniul de la Roşia Montană. Când spun integrală, mă refer la întreaga zonă, pentru că acolo, când vorbim de patrimoniu, vorbim de la clădiri, mergând la acele mine sau, chiar dacă e să ajungem în zona lacurilor, să ştiţi că avem şi lacuri care urmează a fi incluse în patrimoniu, lacuri cu baraje. Acolo este un ansamblu, lucrurile trebuie privite macro şi trebuie un plan elaborat", a precizat Gheorghiu.
Potrivit ministrului, Planul urbanistic general (PUG) va reglementa modul de construire în teritoriul comunei şi va condiţiona dezvoltarea sa.
"Fără PUG nu se pot elibera autorizaţii de construire şi, ca atare, nu se poate realiza nicio investiţie - nici publică, nici privată, cu excepţia intervenţiilor de punere în siguranţă şi restaurare a monumentelor istorice. Ministerul Culturii poate cere Primăriei şi Consiliului Local Roşia Montană să iniţieze urgent elaborarea PUG şi poate oferi, prin Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), consultanţă pentru elaborarea studiului istoric-urbanistic de fundamentare a PUG.
Ministerul Culturii poate propune MDRAP finanţarea PUG prin programul dedicat, respectiv finanţări PUG, cu subprogram dedicat siturilor UNESCO pe care îl gestionează. Astfel, se va debloca dezvoltarea comunei şi va fi posibilă o intervenţie amplă de protecţie şi restaurare a patrimoniului imobil protejat prin lege de la Roşia Montană.
Potrivit lui Gheorghiu, un alt punct în cadrul planului de acţiuni îl reprezintă finalizarea procedurilor de clasare - clădiri valoroase recunoscute ca monumente istorice.
"INP a elaborat, conform punctului de vedere al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (CNMI), dosare de clasare pentru imobile istorice valoroase de la Roşia Montană - sediul vechii exploatări miniere, biserici istorice aparţinând mai multor confesiuni, amenajări hidrotehnice (tăuri). Procedurile de clasare se pot finaliza prin intervenţia Ministerului Culturii către Direcţia Judeţeană de Cultură Alba, care trebuie, conform normelor, să-şi asume documentaţiile tehnice întocmite de specialiştii INP şi să furnizeze documentele de proprietate şi cadastrale la zi. Odată finalizată procedura, pot fi accesate fonduri destinate monumentelor istorice, atât din surse naţionale, spre exemplu Programul Naţional de Restaurare, cât şi europene. Intenţionăm ca undeva până în luna martie să finalizăm aceste proceduri", a mai spus ministrul Bogdan Gheorghiu.
Un alt punct important este transferul Muzeului Mineritului din administrarea Întreprinderii Miniere Roşia Montană (filială Minvest S.A.) în cea a Ministerului Culturii, pentru a înfiinţa Muzeul Naţional al Mineritului Aurifer.
"Muzeul actual funcţionează în cadrul Întreprinderii Miniere Roşia Montană şi nu este legal constituit ca muzeu sau colecţie, deşi, repet, deţine bunuri de patrimoniu cultural de valoare foarte mare. Transferul se poate face prin HG, pe baza unei decizii luate împreună cu Ministerul Economiei. Odată organizat ca muzeu naţional, în subordinea Ministerului Culturii, poate fi organizat corespunzător şi clădirile istorice valoroase în care funcţionează pot fi restaurate", a punctat ministrul.
El a atras atenţia că "dacă nu se realizează acest transfer, există riscul major ca patrimoniul cultural valoros al acestui muzeu să se piardă", actuala întreprindere putându-se "lichida oricând", clădirile fiind "în stare gravă de degradare, cu porţiuni deja prăbuşite".
Gheorghiu a mai spus că INP a elaborat o primă versiune, de lucru, a planului de management al sitului minier propus pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind necesară continuarea acestui demers, pentru a completa şi, mai ales, pentru a operaţionaliza planul de management. IMP va forma colectivul de lucru şi începe lucrul imediat după ce i se repartizează bugetul pentru anul 2020. Vor fi restaurate monumentele istorice, casele parohiale greco-catolică şi reformată fiind deja înscrise în PNR. Licitaţiile pentru proiectare / execuţie pot începe imediat după aprobarea PNR 2020", a mai spus ministrul Culturii.
În context, ministrul a anunţat că săptămâna viitoare se va întâlni cu primarul de la Roşia Montană. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editori online: Anda Badea, Gabriela Badea)
Citiţi şi:
* Goţiu (USR), despre Roşia Montană: Am demonstrat, încă o dată, că împreună suntem o forţă
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Senat/Comisia de cultură: Marți - 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală
Comisia pentru cultură și media a Senatului organizează marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie'. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională de
Bihor: Expoziția 'Maria a României, Regină și artistă', la Muzeul Țării Crișurilor timp de două luni
Muzeul Țării Crișurilor Oradea a anunțat luni vernisajul expoziției 'Maria a României, Regină și artistă', ce va avea loc vineri, 9 mai, și va putea fi vizitată timp de două luni. 'Expoziția explorează latura artistică a Reginei Maria a României, care a fost nu doar ocrotitoare a artelor, colecționară de artă, scriitoar
Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor' - marți, la Academia Română
Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor', despre încarcerarea mai multor persoane de către regimul comunist, va avea loc, marți, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei Române transmis, luni, AGERPRES, evenimentul, organizat de Institu
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob
Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de
Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot
Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl
Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român
Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.
CNA: România TV - obligată să difuzeze pe 7 mai doar textul deciziei de sancționare
Postul România TV este obligat să difuzeze, în data de 7 mai, în intervalul 18:00 și 21:00, doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit unui comunicat al CNA transmis, duminică, AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de
Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă să voteze
Artiștii îi îndeamnă pe români să meargă la urne duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului. Regizorul Erwin Șimșensohn a afirmat c
CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare
În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor
Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza
CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'
România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir
Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal
Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit
Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană
Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț