Ziua Iei/ REPORTAJ O bistriţeancă duce frumuseţea costumului popular din Ţara Năsăudului la Roma

Două costume populare originare din Ţara Năsăudului, din colecţia unei bistriţence fascinate de frumuseţea portului tradiţional, Silvia-Florea Toth, vor putea fi admirate luni, de Ziua Iei, la Roma, în cadrul unei expoziţii organizate de Liga studenţilor români din străinătate, filiala Italia, la sediul ''Accademia di Romania a Roma'', sub patronajul Ambasadei României în Italia şi cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Pentru bistriţeanca în vârstă de 37 de ani, nu este pentru prima dată când este invitată să îşi expună piese din colecţia personală de artă populară. A mai fost la Roma, a expus şi la Bucureşti şi Viena, a mers cu câteva fotografii şi la Munchen. Îi place nu doar să colecţioneze obiecte vechi, ci şi să realizeze fotografii în care să imortalizeze piese din costumul popular, tradiţii şi ipostaze din viaţa de zi cu zi a femeii de la sat.
Foto: (c) Silvia-Florea Toth - Arhiva personală
În urmă cu opt ani, a decis să se folosească de arta fotografică şi de social media pentru a promova costumul popular din Ţara Năsăudului. Adunase sute de obiecte de colecţie acasă, în satul Mocod, şi a simţit impulsul de a arăta tuturor frumuseţea şi varietatea acestora.
"Social media este un instrument foarte puternic şi la îndemâna oricui. Am vrut să-l folosesc pentru a ajunge la tineri, pentru că scopul meu este de a transmite generaţiei următoare frumuseţea trecutului. Când spuneai 'ţăran', era sinonim cu 'şleampăt, needucat, limitat'. Am vrut să demonstrez că ţăranul a creat o întreagă civilizaţie, că arta şi cultura ţărănească sunt o comoară ce nu trebuie lăsată să se distrugă. Din fericire, mesajul meu a fost primit nesperat de bine. Nici nu pot descrie ce bucurie simt când văd că tinerii poartă costumul popular aşa cum trebuie, cu naturaleţe şi bucurie. Îmi place să cred că şi eu am contribuit la schimbarea mentalităţii lor", a declarat, pentru AGERPRES, Silvia-Floarea Toth.
Fotografiile realizate de Silvia în costum popular au atras rapid atenţia pe Facebook şi Instagram şi aşa au apărut primele invitaţii de a expune piese din colecţia proprie. Colecţie care numără, în prezent, în jur de 1.500 de piese de port popular, la care se adaugă ţesături pentru casă, ceramică, icoane, mobilier, unelte şi fotografii vechi.
Cele mai vechi piese din colecţie sunt o ladă de zestre de lemn şi câteva piese de port popular din secolul al XIX-lea, care au supravieţuit ca prin minune până în ziua de astăzi.
Foto: (c) Silvia-Florea Toth - Arhiva personală
Silvia spune că mereu a avut în casă costume populare şi a început să adune mai multe piese de nevoie, pentru că obişnuieşte să meargă la biserică, de sărbători, îmbrăcată tradiţional şi şi-a dat seama că un singur costum nu este de ajuns. De aici până la a dezvolta o întreagă colecţie nu a fost decât un pas, iar mama ei a încurajat-o în acest sens.
"Mama mea, ea a fost şi este motorul colecţiei. Prima cămaşă veche, ea a cumpărat-o şi a reparat-o. Toate piesele colecţiei au trecut prin mâna ei şi se simte. Le-a dat un aer de eleganţă, de grijă. Parcă emană iubire după ce sunt atinse de ea, după ce zeci de ani au fost neglijate. Sigur, am găsit şi lucruri păstrate cu grijă, dar, din nefericire, mult mai puţine decât cele ignorate şi lăsate pradă timpului", spune bistriţeanca.
Pentru Silvia-Florea Toth, găsirea unor noi piese pentru colecţia de artă populară se aseamănă muncii unui detectiv. Dar munca aceasta i-a adus şi surprize, reuşind să găsească obiecte vechi ce au aparţinut femeilor din familia sa.
"Nu mă văd neapărat ca un colecţionar, ci mai degrabă ca un detectiv. Încerc să pun cap la cap piesele unui puzzle, să reconstruiesc pentru mine şi pentru ceilalţi lumea pierdută a copilăriei noastre. Când găsesc o piesa nouă, este o revelaţie. Cumva, lucrurile acestea vechi, sparte, rupte, uzate îmi par mai reale decât smartphone-ul pe care îl ţin în mână. Par mai umane. Iile vechi sunt peste tot, dar trebuie să le cauţi. Nu sunt superstiţioasă, dar mi s-a întâmplat de multe ori să găsesc lucruri care au aparţinut femeilor din familia mea, fără să ştiu asta iniţial. Am găsit aşa zadiile bunicii mele, cămăşi de la sora străbunicii, de la mătuşa străbunicii. Cred că, atunci când sunt chemate, ele vin la noi, rotiţele universului se pun în mişcare şi ce e al sufletului nostru ajunge acasă", povesteşte Silvia.
În urmă cu aproape doi ani, Silvia a devenit mama unei fetiţe, un motiv în plus pentru a-şi duce mai departe munca de colecţionar, convinsă fiind că, astfel, ia românească va supravieţui în timp.
"Eu fac tot posibilul ca fiicei mele să-i rămână o colecţie care îi va vorbi despre strămoşii ei şi despre ea însăşi, dar de ea va depinde dacă această colecţie va fi vie sau nu. De fiecare dintre noi depinde dacă ia românească va supravieţui în timp, însă eu cred că e pe mâini bune. Trebuie să învăţăm să susţinem meşterii populari şi să le cerem să pună în vânzare ii cu adevărat româneşti, nu doar bluze cu modele florale. Ia trebuie purtată şi creată mereu. Dacă ne limităm la a o admira în muzee, ea va înceta să fie vie", este de părere Silvia-Floarea Toth.
Ziua Universală a Iei este sărbătorită, anual, la 24 iunie, începând din 2013, în ţara noastră şi în comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe din întreaga lume. Tema de anul acesta a Zilei Universale a Iei este ''Sustenabilitate şi Identitate culturală''. AGERPRES / (AS - autor: Tina Dumitrescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal
Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo
Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'
Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.
Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO
Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a
Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani
Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di
Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'
Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a
CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările
Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale
Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al
Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'
Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul
Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'
La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru
Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'
Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d
Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor
Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl
Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'
Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do
Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r
Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean
Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b
Recitaluri vocal-instrumentale, pe 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești'
Mai multe recitaluri vor avea loc, în zilele de 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului'. * Sâmbătă, 12 aprilie, începând cu ora 15:00, va avea loc primul recital din cadrul Proiectului Opera2People, coordonat de soprana Angela Șindeli, informează centrul