logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Târguri şi expoziţii de 1 Martie, la muzeele din Capitală

Imagine din galeria Agerpres

Târguri de mărţişor sunt deschise în mai multe dintre muzeele din Capitală, bucureştenii fiind aşteptaţi să aleagă cele mai frumoase cadouri pentru doamne şi domnişoare.

* La Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" este organizat târgul "De Mărţişor, Târg... cu tâlc", deschis până pe 8 martie, de marţi până duminică, între orele 9,00 - 17,00.

"Ca în fiecare an, meşteri populari şi artişti plastici vor expune cele mai frumoase mărţişoare, pe care vizitatorii le pot cumpăra spre a le oferi drept cadou celor dragi", precizează organizatorii într-un comunicat transmis AGERPRES.

Vizitatorii Muzeului Satului vor avea posibilitatea să participe, pe 2 şi 3 martie, între orele 11,00 - 12,30 şi 12,30 - 13,30, la un atelier de confecţionat mărţişoare susţinut de Magdalena Udrea.

* Meşteri populari şi artişti plastici expun mărţişoare, până pe 3 martie, şi la Târgul Mărţişorului de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

"De 15 ani şi mai bine, Muzeul Ţăranului Român spune povestea mărţişorului în nenumărate feluri. Tineri, studenţi, artişti, meşteri şi, în anii din urmă, designeri şi arhitecţi au conturat de-a lungul timpului particularitatea acestui eveniment a cărui principală expresie este creativitatea însoţită de o debordantă imaginaţie şi simţ ludic. Târgul a creat pentru publicul bucureştean o ofertă bogată prin unicitatea, inventivitatea şi diversitatea mărţişoarelor, reuşind să schiţeze noi forme de mitologie urbană ce folosesc ca sursă de inspiraţie lumea şi mitologia ţărănească ori imaginează noi forme ale creativităţii", informează muzeul, prin intermediul unui comunicat de presă transmis AGERPRES.

Invitaţilor la târg li se alătură, ca în fiecare an, câteva şcoli, dar şi fundaţii şi asociaţii care desfăşoară acţiuni cu caracter umanitar pentru copii şi categorii defavorizate.

Devenită accesoriu tradiţional al Târgului Mărţişorului, oferta gastronomică vine cu produse ce sunt mai aproape de conceptul de bucătărie naturală, chiar dacă zona reprezentată este rurală sau urbană: turtă dulce, prăjiturele de casă, cozonaci şi alte produse de patiserie - Bucovina, Alexandria, Baia Mare şi Buzău, miere, dulceţuri - Ilfov, miere, ceaiuri şi plante de leac din Dâmboviţa, precizează organizatorii.

Târgul se desfăşoară în curtea interioară a MNTR, sala Acvariu, holul de intrare - Studioul Horia Bernea, Sala Foaier. Intrarea se va face prin Str. Monetăriei. Bilet de intrare: 4 lei preţ întreg, 2 lei preţ redus (elevi, studenţi, pensionari).

* La Muzeul Naţional de Geologie este deschis, până pe 3 martie, Târgul de Mărţişor, o expoziţie cu vânzare de bijuterii, cristale, pietre preţioase şi semipreţioase.

* Muzeul Municipiului Bucureşti a pregătit pentru ziua de 1 Martie trei evenimente.

Potrivit organizatorilor, spectacolul "Uimitoarele aventuri ale unor pârliţi" cu actriţa Irina Movilă şi Marius Drăguţ - Magitot poate fi oferit pe post de mărţişor magic şi aventuros, dinamic şi hazliu, viu. Evenimentul este organizat la Casa Filipescu-Cesianu, biletul putând fi achiziţionat la preţul de 20 de lei. Biletele includ vizitarea expoziţiei permanente "Muzeul Vârstelor - de la copilărie la senectute" în termen de 30 de zile şi se pun în vânzare în ziua spectacolului.

La Palatul Suţu are loc vernisajul unei noi expoziţii din seria "Maeştri ai benzii desenate româneşti". Publicul este invitat la întâlnirea cu pictorul şi ilustratorul de carte Albin Stănescu. El expune în premieră planşe de bandă desenată în original, grupate sub o tematică istorică. Intrarea la vernisaj este liberă.

Cel de-al treilea eveniment propus de Muzeul Municipiului Bucureşti va fi găzduit de Muzeul de Artă Populară "Prof. Dr. Nicolae Minovici" şi reprezintă o activitate înscrisă în Concursul Naţional "Cultură şi Civilizaţie România".

Evenimentul, organizat de Catedra de Istorie a Liceului Teoretic "Aurel Vlaicu" Breaza, judeţul Prahova, şi partenerii săi, este însoţit de o expoziţie tematică. Sub genericul "Ia şi Icoana, haină şi suflet românesc" vor fi expuse 35 de ii de Breaza şi 15 icoane pictate de Ileana Dragomirescu. Intrarea este liberă.

* La Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", doamnele şi domnişoarele au intrarea gratuită de 1 Martie.

Vizitatorii pot admira două expoziţii temporare: "Un veac de zoologie", care dezvăluie amintiri despre personalităţi marcante ale zoologiei româneşti din ultima sută de ani, care au influenţat viitorul acestei ştiinţe, şi cea mai recentă expoziţie temporară, realizată de studenţii secţiei de grafică de la UNArte (clasa conf. univ. dr. Stela Lie), care au desenat de-a lungul timpului în cadrul muzeului, folosind natura ca subiect. Lucrările lor sunt reunite într-o expoziţie care este organizată în două secţiuni. În biblioteca din Sala Cabinet Gr. Antipa sunt prezentate desene orginale, în timp ce în Sala Specii Sinantrope este prezentată o instalaţie formată din numeroase reproduceri de desene, la scară redusă, care sugerează complexitatea şi diversitatea naturii. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Daniela Juncu)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 02-04-2025 22:06

Volumul 'România ca proiect' - lansat la Cărturești Verona; Borțun: Problema noastră - cum modernizăm România profundă

Editura Spandugino a lansat, miercuri seară, la Librăria Cărturești Verona, în prezența unui public deosebit de numeros, cartea profesorului Dumitru Borțun 'România ca proiect - Studii despre o țară care a fost, care este și care ar putea fi'. 'Ideea mi-a venit când am citit o carte apărută la editura facultății n

Cultura - Media 02-04-2025 19:51

Dolj: Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'', la Băilești, în perioada 7-13 aprilie

Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'' va avea loc, în perioada 7-13 aprilie, la Casa de Cultură din Băilești, care poartă numele marelui actor, de la nașterea căruia se împlinesc 94 de ani. În cadrul festivalului vor prezenta spectacole Teatrul Național ''I.L.Caragiale''

Cultura - Media 02-04-2025 18:34

CNA: România TV - amenzi cumulate de 40.000 de lei

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu amenzi în cuantum de 40.000 de lei postul România TV. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a sesizărilor primite și a decis

Cultura - Media 02-04-2025 17:42

Hunedoara: Expoziția ''Chipurile Mariei - regina tuturor românilor'', la muzeul din Deva

O expoziție itinerantă dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria va fi vernisată vineri, 4 aprilie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, publicul având posibilitatea să cunoască activitatea acesteia în cele mai diverse forme, de la cea de mamă, până la cele de diplomat și de artistă sensibilă.

Cultura - Media 02-04-2025 17:37

Academia Română - marchează vineri 159 de ani de la fondare; sesiune festivă urmată de Ziua porților deschise

Academia Română marchează, vineri, 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive, desfășurată începând cu ora 10:00, evenimentul fiind urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, transmis miercuri AGERPRES, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române,

Cultura - Media 02-04-2025 17:21

Bihor: Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' anunță premiera spectacolului ''Richard III'' de Shakespeare

Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' va prezenta sâmbătă, 5 aprilie, premiera spectacolului ''Richard III'', cu inserții din ''Henric VI'', de William Shakespeare, în traducerea lui Horia Gîrbea, versiunea scenică fiind realizată de Alexandra Felseghi și Andrei Măjeri.

Cultura - Media 02-04-2025 15:42

Sibiu: Două muzee închise după ce Muzeul Național Brukenthal a intrat în incapacitate de plată

Cel mai vechi muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal, deschis în urmă cu 208 ani la Sibiu, a intrat în incapacitate de plată din cauza bugetului insuficient acordat de către Ministerul Culturii, mai mic în acest an față de cel din anul trecut, primul efect fiind faptul că două muzee mai mici, aparținând de acesta, Muzeul de Istori

Cultura - Media 02-04-2025 14:26

Ministerul Culturii a lansat Registrul lucrătorilor culturali profesioniști

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță lansarea, miercuri, a Registrului lucrătorilor culturali profesioniști (RegLCP). Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis, miercuri, AGERPRES, această inițiativă reprezintă un pas important în implementarea Statutului lucrătorului cultural profesionis

Cultura - Media 02-04-2025 14:22

Cluj: Ediția din acest an a Festivalului de Film UrbanEye - dedicată binelui comun

Cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye începe miercuri, la Cluj-Napoca, în acest an tema evenimentului fiind dedicată binelui comun. ''Astăzi, 2 aprilie, debutează cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye la Cinema ARTA din Cluj. Timp de cinci zile, festivalul aduce în prim-plan relația din

Cultura - Media 02-04-2025 14:08

Prahova: Noi săpături arheologice vor fi demarate în zona în care a fost găsit în 1927 coiful de la Coțofenești

Noi săpături arheologice vor fi efectuate în județul Prahova în vara acestui an în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești în urmă cu aproape 100 de de ani, specialiștii presupunând că în acel areal ar exista o cetate getică. ''În zonă nu au fost făcute săpături niciodată. Sing

Cultura - Media 02-04-2025 13:32

VIDEO REPORTAJ Arad: Leacuri dacice și demonstrații de farmacie străveche - noi atracții la muzeu

Leacurile dacice și plantele folosite de strămoși pentru diverse tratamente sunt prezentate într-o expoziție inedită la Muzeul de Științe ale Naturii din Arad, în următoarele luni, iar vizitatorii vor avea parte și de demonstrații privind practica farmaceutică din urmă cu mii de ani.  

Cultura - Media 02-04-2025 08:43

Buzău: Zeci de foste așezări umane, descoperite în lunca pârâului Călmățui, unde se ridică un parc eolian

Arheologii Muzeului Județean Buzău au descoperit pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare, unde în prezent se ridică un parc de eoliene, 31 de așezări umane formate din foste locuințe în sistem paiantă, pe structură de lemn și îmboldite cu lut, datând din preistorie până în mileniul I după Hristos, și sute de artefacte.

Cultura - Media 01-04-2025 20:49

Vlad Alexandrescu despre Victor Rebengiuc: O personalitate excepțională a culturii românești

Președintele Consiliului Director al Grupului de Dialog Social, Vlad Alexandrescu, i-a înmânat marți actorului Victor Rebengiuc premiul GDS pe anul 2024. 'Ne aflăm astăzi aici pentru a onora o personalitate excepțională a culturii românești, un artist a cărui voce și prezență scenică au marcat generații întregi. Gru

Cultura - Media 01-04-2025 20:09

Bihor: Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor'

Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat marți cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor', apărută anul acesta la Editura Presa Universitară Clujeană, fiind lucrarea sa de doctorat în sociologie, adaptată pentru a fi utilă unui public foarte larg. Lansarea de carte a avut loc la Librăria Humanitas, în mijlocul unu

Cultura - Media 01-04-2025 19:56

Vrancea: Galele Teatrale Focșănene - sold-out la toate spectacolele

Galele Teatrale Focșănene, eveniment dedicat Zilei Mondiale a Teatrului care s-a desfășurat pe parcursul lunii martie la Teatrul Municipal 'Maior Gheorghe Pastia', au fost un succes răsunător și în acest an, toate spectacolele jucându-se cu casa închisă. Evenimentul, început în 1993, a reușit să atragă și